Reklama

Reklama

Arábie

(festivalový název)
  • Brazílie Arábia (více)

Obsahy(1)

Sociálně laděný snímek nachází jinou Brazílii, než je ta stereotypně spojovaná s favelami a kriminalitou. Ukazuje prostředí průmyslových a zemědělských provozů a ubytoven a jednoho z jejich hrdinů – vznešeného, oduševnělého a houževnatého Cristiana. Ten se od propuštění z vězení pohybuje z jednoho zaměstnání do druhého, stačí mu střecha nad hlavou a čistá postel, nedovede si představit, že by nepracoval. Vyprávěcí rámec dodává příběhu patos a autentičnost. V divadelním kroužku dostal Cristiano za úkol sepsat alespoň krátký text o svém životě, když ale začne vyprávět, nemůže se zastavit u jedné události, a tak se rozvine příběh putování po současné Brazílii. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

skeptic 

všechny recenze uživatele

Od väčšiny (bežných) divákov by pravdepodobne tomuto filmu prischla nálepka - "nudný". Čo zas nie je také scestné označenie, lebo po prologu sa rozprávačom v podstate stane André. Ten nám už na začiatku svojej "biografie" oznamuje niečo v zmysle - "môj život nie je zaujímavý, teda ani nie je o čom písať". A práve tým, že André zastupuje post scenáristu, tvorcovia tak trochu ospravedlňujú streotyp a s tým spojenú nudu, lebo stereotyp jeho života sa stáva stereotypom na plátne. Taktiež sa hovorí, že život je najlepší scenárista. Nedá sa uprieť realistickosť filmu, ťažkého života, chvíľu to vyzerá, že André nájde nejaký väčší zmysel života - priateľku, dieťa, ale to bohužiaľ veľmi nevíde. ___ S obrazom je narábané takmer výhradne efektívne, nie efektne. Kamera je väčšinou statická, takmer žiadne prerámovannia, len sporadicky "prepláva" medzi tvárami (vnútrozáberová montáž ak chcete). Prekvapivo sa občas objaví ukážková "fotogenická" kompozícia. ___ Emóciou trochu udrie až niekde na konci, kde konečne hlavný protagonista prestane len sucho konštatovať a začne viac vyjadrovať svoje názory, myšlienky. Časť filmu mimo Andrého zápiskov pôsobí trochu samoúčelne, len aby sa skomplikoval a "oživil" príbeh, ale beriem to. 75% ()

Reklama

dhejbal 

všechny recenze uživatele

Název filmu je dost zavádějící, protože s Arábií má děj společného pramálo. Tohle je spíše sonda do fungování brazilské společnosti skrz příběh jednoho nešťastníka tak, jak jej zaznamenal do svého deníku. Dotyčný během své cesty od jedné náročné práci k jiným potkal několik lidových „filozofů“, jejichž moudra do svého deníku zaznamenal a divák tak o ně nezůstal ochuzen. Celkově se to na můj vkus příliš vleklo, ve filmu jsem nenašel nic, co bych mohl vypíchnout jako něco opravdu zajímavého. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zisky a ztráty na jedné cestě. Práce nepřináší hrdost, jen vykořenění. To co se odehrává na plátně nenaplní zvukovou složku písniček.   Pokud nemáte co na práci, nemáte s filmem o současné brazilské náladě co ztratit. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 1. února 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu v Nizozemsku. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Brazílii. (ČSFD)

Reklama

Reklama