Reklama

Reklama

Proč? 13x proto - Série 1

(série)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 12 h 3 min (Minutáž: 50–61 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Katherine Langford, Dylan Minnette, Christian Navarro, Michael Sadler, Justin Prentice, Devin Druid, Miles Heizer, Kate Walsh, Derek Luke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladá dívka spáchá nepochopitelnou sebevraždu. Pak její spolužák dostane několik nahrávek, které tajemství jejího tragického konce pomalu odkrývají. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (65)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouho jsem to odkládal, do doby, než si na to najdu čas a kdy už se o tom nebude tolik mluvit. Dokoukal jsem to před pár dny a... psycho. Fakt psycho, a to i na mě (zejména v posledních pěti dílech). Nikdy (důrazněji, NIKDY) mě žádný seriál ani film tak psychicky nesložil a nezdeptal do úplně posledního kousku duše. Fakt ohromný, strhující a skutečně neskutečně silný a smutný. Herecky naprosto dokonalý, obzvlášť Katherine Langford byla úžasná. A Hannah... ať si o ní myslíte cokoliv, já jsem s ní vlastně celou dobu taky poměrně litoval a plně chápal a po posledním dílu jsem strašně dlouho přemýšlel o smyslu života, sebevraždách a o tom, za jak dlouho umřete. když si podřežete žíly... Ale fakt, to finále bylo neskutečně silný a to jsem si už po prvním dílu říkal. že je toho na mě nějak moc. Jenomže ono to bylo s každým dalším dílem silnější. A intenzivnější. A horší. Mnohem, mnohem horší. Scenáristé si taky zaslouží povahu - je to naprosto neuvěřitelný zážitek, který ve vás zůstane fakt strašně, strašně moc dlouho. Řeknu to tak - Netflix měl loni Stranger Things, letos má tohle. Jenže je to složitější. TOHLE je jeden z nejlepších seriálů, jaké jsem kdy viděl, zcela jednoznačně nejlepší seriál letoška a asi vůbec nejlepší seriál Netflixu. A nejen proto, jak strašně moc mě položil a zavraždil mou duši. S těma postavama se totálně ztotožníte, se všema. Drama, jak má být. A nejen pro teenagery. 100%. S druhou řadou nesouhlasím (protože po tomhle to může dopadnout asi jako Hobit pro LOTRa), ale vlastně mě hrozně moc zajímá, co bude dál, protože nevyřešených věcí tam nechali docela dost. Takže se těším. A ta Katherine Langford... dejte jí za to nějakou cenu! Doufám, že se prosadí nějak víc, sympatická, krásná a talentovaná holka. PS: Ta sebevražda je fakt docela hustá a po té náloži emocí, kterou vám ten seriál naloží, je to jako třešnička na hodně nechutným dortu. Znovu připomínám posledních pět dílů. Koukněte a uvidíte sami. Musíte to vidět. ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Seriál je super na sledování, zasloužil by i 4 hvězdy. Bohužel jsem četla knihu a z toho důvodu trpím pocitem, že tvůrci zbytečně vše prodlužují a postupně jsem začala ztrácet motivaci koukat se dál. Pokud jste knihu nečetli, věřím, že Vám motivace vydrží až dokonce, každopádně se budete asi muset poprat s tím, že hlavní postavy občas opravdu lezou na nervy. Protože Hannah občas věci zbytečně překrucuje (což je lidské, když se cítíme blbě, tak to všechny okolnosti jen podporují - ale Hannah to vyhání do extrému) a Clay se opravdu čím dál víc choval jako pitomec (a zrovna u jeho postavy jsem měla pocit, že nad věcmi bude víc přemýšlet a nespadne tak nízko...) ()

Reklama

Hanys_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby ty Hančiny důvody aspoň trochu dávaly smysl...až na Bryce malichernosti, které zabírají polovinu seriálu a ze zajímavého tématu dělají chvilkama nekonečnou telenovelu. Clay si taky těch 7 kazet prostě nemůže poslechnout najednou (v téhle scénaristické berličce vidím největší problém celého seriálu)..přitom ta atmosféra střední, výšky (nebo co to vlastně bylo) dost gut. ()

applause 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To jsem fakt nečekala.Už jen samotné téma seriálu je dost kontroverzní. Jde tu vidět, jak můžeme někomu ublížit, aniž bychom si to vůbec uvědomili. To zvlášť v dnešní době, kdy každý kope jen sám za sebe. Bála jsem se, když je to ze středoškolského prostředí, že to bude hodně pubertální. Naopak si myslím, že seriál skvěle vystihl prostředí střední školy. Jak se k sobě "děti" chovají a hlavně šikanují. Lze tam vidět povrchnost, pokryteckost, přetvářka,závist, atd... Obecně by to klidně mohl být odstrašující případ šikany na školách a kam až může zajít. Pro mě je to dost silné téma a místy také hodně depresivní. Nejsilnější mi snad asi přišel 11. a 13. díl (11. a 13. kazeta). Nemůžu dát plné hodnocení. I když ze začátku to bylo zajímavé, pak jsem se trochu nudila, Hannin hlas mě už otravoval a dívala jsem se na to, jen abych věděla, jak to dopadne a hlavně, abych zjistila, jaká je tam úloha Claye. Pak už jsem se do toho nechala vtáhnout. Nedovedu si představit, o čem bude další série, ale nechám se překvapit. ()

FritoleXx

všechny recenze uživatele

Říkali jste si po dohrání Life is Strange, proč neexistuje víc teen příběhů, které působí uvěřitelně, hrají na emoce a nedělají z teenageru naprosté pitomce ve stylu prciček? Já teda jo a 13 Reasons Why je tak trochu splněný sen. Zatímco kniha u nás vyšla pod idiotským názvem, který může napadnout vážně jen české distributory a ještě k tomu v nějaké edici, kterou máte šanci v knihkupectví najít jen když projíždíte poličku s knihami pro náctileté holky, tak serialu se u nás přecijen dostalo víc pozornosti, i když oficialně nevyšel. Nápad s kazetami je velmi dobrý a neokoukaný, Hannah v nich popisuje 13 důvodů, proč se rozhodla ukončit svůj život a ač chápu, že tyhle důvody někomu mohly přijít nedostatečné, tak já tohoto názoru nejsem. Zatímco jiné filmy o šikaně vesměs ukazují co největší brutalitu nebo psychický nátlak a nesou se celé v depresivní náladě, tak 13 Reasons Why na to jde trochu jinak. Ukazuje maličkost po maličkosti, které postupně lámou hrdinčinu psychiku až k té myšlence na sebevraždu. Z obyčejného, řekněme až dramedy, serialu, se postupně stává gradující deprese, ve které nemůžete jednoznačně svalit vinu na všech 13 důvodů, tedy lidí, ale na každého z nich si děláte názor, všichni měli své důvody, někteří vážné, někteří z čistě kreténské povahy, ale všechny vyšly pro hrdinku nejhůře. Opravdu jeden z nejsilnějších seriálových zážitků, který trochu ničí samotný závěr, kde si tvůrci otevírají vrátka do druhé série a kazí tím celkový dojem. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (3)

  • Ke konci epizody můžeme u Claye (Dylan Minnette) na poličce vidět knihu s názvem „Broken Symmetry“. Toto označení je termín, popisující fenomén, jaké činnosti vedou k rozhodnutí spáchat sebevraždu. To také označuje příběh Hannah (Katherine Langford), a co ji vedlo k tomu, vzít si život. (Kacitr)
  • Tříminutovou scénu sebevraždy, kdy si Hannah (Katherine Langford) ve vaně přeřezává tepny, nechal Netflix po nátlaku vystřihnout. „Chtěl jsem zobrazit ošklivou a bolestivou realitu,“ řekl ke scéně sebevraždy tvůrce seriálu Brian Yorke s tím, že chtěl jejím naturalistickým zobrazením všechny odradit od napodobování. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama