Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele Remivsremi k tomuto seriálu (13)

Proč? 13x proto (2017) 

Výborní herci, skvělé odvyprávěný příběh a plno silných momentů. Seriál, ke kterému se budu vracet ještě mnohokrát. 90% ()

První polaroid (2018) (S02E01) 

Velmi depresivní začátek. Máte ten divný pocit, že se bude ubližovat nejen psychicky, ale i fyzicky. Rozhodně ne všichni to dotáhnout do konce a definitivně začnete zpochybňovat události první sezóny. ()

Dvě líbající se holky (2018) (S02E02) 

Nabírá to na intenzitě. Bál jsem se druhé sezóny, ale již druhá epizoda ospravedlňuje její vznik. Tohle zajde hodně daleko. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Nečekal jsem, že pro mě bude tato série nejkontroverznější. Má zcela jiný tón než ty předešlé. Přestože se s některými postavami pracovalo promyšleně a až nečekaně (Bryce), jiné mi připomínaly karikaturu toho, co se zobrazovalo v předešlých řadách. Dvě zásadní věci mi kazily zážitek z této sezóny, kterou jsem si příliš neužil. Ta první je formát jednotlivých epizod. Přibližně u 11 z nich se jelo podle stejné šablony. Clay si rozhodně myslí, že je někdo vinný, vehementně po něm jde, s pomocí Ani, vše naznačuje tomu, že ta daná postava to opravdu udělala, aby se to na konci vyvrátilo. V další epizodě se jen vyměnila hlavní podezřelá osoba a jelo se na novo. Už po třech dílech jsem z toho byl rozčarovaný a unavený. Nic pořádně nedrželo pohromadě. První řada se vyznačovala úžasných propojením všech malých kousků skládačky. Každý krok měl důvod. Všech třináct epizod se vzájemně doplňovalo a vytvořilo perfektní finální dílo. Tady to nehrozí. Druhá věc, která mě štvala, je postava Ani. Je krásný příklad deus ex machina. Od momentu, kdy se představila, byla nezlomným hybatelem všech událostí. Vždy dokonalá, vševědoucí, neústupná. Blesk z čistého nebe. Nemůžu ani napsat, že by byla berličkou pro příběh, spíše berle jak kráva. On se totiž okolo ní v podstatě vybudoval veškerý děj. Takže tvůrci prostě vmetli divákovi do obličeje neznámou, nikdy předtím neviděnou postavu a ta vyřešila všechny zásadní věci. Všichni ostatní byli pouhými přihrávači. Třetí sezóna je jiná a zásadně, není však lepší, to ani zdaleka. Má až příliš zásadních chyb, které mi bránili v tom, abych si to všechno pořádně vychutnal. Season 3 - 60% ()

Série 4 (2020) (S04) 

Nemám sílu popisovat, jak špatná je čtvrtá sezóna 13RW. Jedná se o narychlo splácnutý blivajz, kterému se prostě a jednoduše vyhněte. Neplýtvejte svůj čas. Jděte dělat něco smysluplnějšího, třeba se dloubat v nose. ()

Vánoční prázdniny (2020) (S04E01) 

Úvod pokračuje v duchu předešlé řady. Clay a jeho mentální problémy eskalují a to, co bylo v náznacích zobrazeno v minulosti nyní útočí na plné čáře. Funguje jako nespolehlivý vypravěč, ale je to podané trochu otravným a nezajímavých způsobem. Téměř polovina epizody byla spjata s jeho vidinami. Rychlé to začalo nudit a celkem i prudit. Očekávám, že v podobném duchu se ponese i zbytek sezóny, a to mě naplňuje nedůvěřivostí a netečnosti ke všem událostem. ()

Prohlídka univerzity (2020) (S04E02) 

Děj se zacyklil v nudné, repetitivní lince mentálního rozkladu hlavní postavy. Nic se ale neposouvá, stejný vzorek se znovu a znovu opakuje a je to ubíjející. Z toho už se nedá nikam pořádně vybruslit a dalších osm epizod bude těžko překonatelných. Objeví se nějaký zázrak, který tvůrci vytáhnout zázračně z klobouku? ()

Školní výlet (2020) (S04E04) 

WOW, tvůrcům asi někdo zval jakoukoliv představivost a nařídil jim jen jednu věc. Všem začne hrabat! A tak se poddali a vytvořili zbytečné, otravné a nudné hodiny stopáže. Může to ještě klesnout níž? ()

Večírek (2020) (S04E05) 

Žádné zlepšení nepřichází. První polovina závěrečné řady je slepenec halucinací, které mají už téměř všichni. Každý vymýšlí pořád lepší způsob, jak být za hlupáka a o ději nemůže být ani řeč. 13RW mají náběh na to stát se seriál s jedním z nejhorších propadu v kvalitě s každou následující řadou. Už překonávají i GOT level. ()

Čtvrtek (2020) (S04E06) 

Při sledování se mi nechtělo věřit, že něco tak pošahanýho jako cvičná školní "koulovačka" existuje, ale je to tak. Lidi na druhé straně Atlantiku vážně žijí v zcela odlišném světě. ()

Přijetí/zamítnutí (2020) (S04E08) 

Jestli u první řady měli někteří připomínky, že glorifikuje a romantizuje sebevraždu, tak tady se z podpory anarchického přístupu naprosto zblázní. Je tu však jeden zásadní rozdíl, v tomto případě budou mít většinou pravdu, protože čtvrtá řada absolutně neví, co dělá a jen si vycucává stále šílenější scénáře z palců. Což může být zásadní problém, neboť seriál začal jako realistické vyobrazení problémů se kterými se někteří teenegeři setkají a přerostlo to ve fantaskní mystery frašku, u které i Riverdale či Sabrina vypadá jako sonda do skutečného života. ()

Ples (2020) (S04E09) 

Osm epizod tvoří nějaké pseudomystično, aby si pak zahráli na slaďoučké teen dostaveníčko se srdceryvným koncem? Nezvládnutý chaos na všech frontách. ()

Maturita (2020) (S04E10) 

Napíšu jen toto, je těžké najít stejně zbytečnou a nic neříkající řadu u jakékoliv seriálu jako je tomu u 13RW S4. Samotný konec se s odřenými ušima dá vzít na milost, zbytek k tomu ale nemá nárok. Tohle je zkrátka po všech stránkách chaotické, prázdné a nezvládnuté cvičení bez špetky sebereflexe. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama