Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele applause k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2017) (S01) 

To jsem fakt nečekala.Už jen samotné téma seriálu je dost kontroverzní. Jde tu vidět, jak můžeme někomu ublížit, aniž bychom si to vůbec uvědomili. To zvlášť v dnešní době, kdy každý kope jen sám za sebe. Bála jsem se, když je to ze středoškolského prostředí, že to bude hodně pubertální. Naopak si myslím, že seriál skvěle vystihl prostředí střední školy. Jak se k sobě "děti" chovají a hlavně šikanují. Lze tam vidět povrchnost, pokryteckost, přetvářka,závist, atd... Obecně by to klidně mohl být odstrašující případ šikany na školách a kam až může zajít. Pro mě je to dost silné téma a místy také hodně depresivní. Nejsilnější mi snad asi přišel 11. a 13. díl (11. a 13. kazeta). Nemůžu dát plné hodnocení. I když ze začátku to bylo zajímavé, pak jsem se trochu nudila, Hannin hlas mě už otravoval a dívala jsem se na to, jen abych věděla, jak to dopadne a hlavně, abych zjistila, jaká je tam úloha Claye. Pak už jsem se do toho nechala vtáhnout. Nedovedu si představit, o čem bude další série, ale nechám se překvapit. ()

Série 2 (2018) (S02) 

Tato série se mi líbí více než první, i když má o něco nižší hodnocení. Bohužel byla místy nudná a celkově to bylo smutné a nechtělo se mi na to někdy koukat. Prostřednictvím soudního líčení "lidí z kazet" se dozvídáme souvislosti o tom, jaká Hannah opravdu byla. Mnozí zjistí, že si ji zidelizovali, a že byla prostě jenom člověk. Tahle část už se tak nezaměřuje na šikanu jakou takovou, ale speciálně na znasilnění. Poselství série mi přijde jako: "Nezabíjejte se, ublížíte hlavně lidem kolem sebe", je to na zamyšlení. Přesto doporučuji. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Tak za mě tohle byla nejsilnější série, ať už jen dějem a hlavně napětím. I kdyz jsem na ní ze začátku koukala jen se skepsí a první díl mě vůbec nenakopl pokračovat ve sledování. Musela jsem se tím doslova prokousat a seriál mě začal bavit, až tak od třetího dílu. Jsou v něm opravdu silné chvíle, kdy nešlo nebrečet. A hlavní téma: "Kdo zabil Bryce Walkera?" už bylo samo o sobě silné. Musím říct, že až úplně do konce jsem si nebyla jistá, kdo to byl. Správně jsem si to myslela už na začátku, ale kvůli jednotlivým zápletkam jsem si nebyla moc jistá. Začal jsem to tušit opravdu až ve dvanáctém dílu. Konec je idylický a mrzí mě, že to tvůrci nemohou zakončit takhle a musí nás napínat a příští rok to celé zase otevírat. Doporučuji. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Tak mně se naopak od ostatních tahle série líbila více než předchozí. Je hezké sledovat postavy, které si prošly duševním a fyzickým vývojem. Bohužel všechno jednou končí a já musim říct, že jsem si tento seriál po mnoha překážkách zamilovala a hlavně jsem si oblíbila jeho postavy. Je tu hodně zvratů, ale nechci je prozrazovat. Určitě si to celé ještě jednou pustím znovu. Doporučuji. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama