Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele vitapavlik k tomuto seriálu (8)

Proč? 13x proto (2017) 

Možná se necítím tolik Američanem jako skalní fanoušci (fanynky) tohodle seriálu. Námět je zajímavý, ale nedokážu si představit, že by někdo skutečně nahrával důvody své sebevraždy na kazety. Ovšem přineslo to zajímavý scénáristický počin, i když(!) jeden 50min díl na jednu kazetu mi občas přišlo zbytečně táhlé, a pokud jste, byli, či budete zvědaví na další důvody, proč se zabila, museli jste nebo budete muset přetrpět spoustu nudných, trápných či nesmyslných scén. Některé části jejího monologu jsou fakt nesmyslné. Také by mi seriál přišel lepší, kdyby neprozradil, jakým způsobem se Hannah zabila. z těch pár ran co si vyřízla na předloktích by trvalo tak dlouho vykrvácet, že by si to stihla za 10 minut rozmyslet a zaškrtit si je. Místo toho přišla do místnosti její máma asi po minutě, a našla ji už jakože mrtvou. Jak říkám nejsem Američan, ale domnívám se, že suicidal kids vypadají úplně jinak, než jak seriál vyobrazil Hannah. Nevím jak pro ostatní, ale mě to nepřišlo moc psycho, jak jsem slyšel některé lidi to popisovat. Jediné, co mi vrtalo hlavou bylo, kdo z produkce přišel s tak hloupými nápady jako bylo to znásilnění. Podle mě tento seriál neukazuje pouť k sebevraždě, jejíž příčiny, alespoň dle mého mínění, mohou být v podstatě jakékoli (a mohou být taky dost nekonkrétní). Dobré věci: Clay je skvělá postava, skvělý hudební doprovod, vizuální zpracováni a herecké obsazení, vytkl bych: Nudné dialogy, výplňkové scény a nereálný děj. Pokud to někoho citově vzalo a seriál se mu líbil, chápu to, ale tenhle seriál fakt nebyl pro mě a je dost divnej. ()

První kazeta, první strana (2017) (S01E01) 

Já ti nevím. Co si o tom myslet? První díl ukázal zápletku a trochu ji rozvinul, ale nic moc jsme se nedozvěděli. Nic zatím nevíme. Kdybych se měl bavit s kamarády v družině, co si myslím, že se “stane” v dalším díle,tak vůbec nevím. Já se osobně na další díl podívám, ale kdyby mi někdo řekl, že to po prvním díle vypnul, protože ho to nenadchlo, vůbec bych se mu nedivil. Námět je každopádně zajímavý a zpracování se mi líbilo, těch pár soundtracků se mi líbilo. Nejlepší pilot, jakožto zde zaznívající názor, to podle mého není. ()

První kazeta, druhá strana (2017) (S01E02) 

Líbil se mi víc než první. Už to začal být trochu mindfuck, tak uvidím :) ()

Druhá kazeta, první strana (2017) (S01E03) 

Jen nechápu proč je ve školní jazzový kapele nenaučí aspoň provléct si kabely ke kytarám za popruhem, aby si je z těch kytar nevykopli :) Líbí se mi ty přechody dané teplotou barev, člověk se aspoň vyzná, kdy je děj retrospektivní a kdy je ten actual děj, kde už je Clay sám. Ty soundtracky jsou fakt dobrý. Skvělé zpracování se zasloužilo o hvězdičku navíc. ()

Třetí kazeta, druhá strana (2017) (S01E06) 

Nepřestávám to sledovat, protože je to fakt dobře zahraný a celkově zpracovaný. Ale moje zmatení v tomto seriálu nepolevuje, nemyslí tim snad že bych byl tak napjatej na další díly, ale některé scénky mi fakt nedávají žádný smysl, a to nevím, jestli byl záměr scénáristů. Hanin voiceover možna někomu přijde hodně deep, ale mnohokrát si nemohu odpustit dropnout opovrhující zvolání ‘what the fuck?’. To také nebyl záměr scénáristů, že ne? ()

Pátá kazeta, první strana (2017) (S01E09) 

Nemyslel jsem, že mě tenhle hodne zvláštní seriál překvapí něčím hodně zvláštním (rozuměj divným). Myslím, že tenhle díl udělal seriál 13 reasons why ještě trapnějším, než jsem si myslel, že je. Neříkám že je špatný, každopádně. Možná to jen nedostatečně prožívám anebo je opravdu pro jiné lidi, než sem já. Schválně si představte, že tohle popisujete jako důvod něčí sebewraždy. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama