Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze (440)

B.Wilde 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnocení obsahuje spoiler na všechny série. (S1) Po tom, co jsem viděla další tři série můžu říct jediné... opravdu měli zůstat jen u první. Měla pointu, dobré zpracování, mělo to nápad... byl to ve finále hnus, co vše se tam stalo, ale rozhodně to bylo k zamyšlení... je to už nějakou dobu, co jsem jedničku viděla, ale i tak je to jediná opravdu povedená série, která se drží i svého názvu... (S2) Čekala jsem, že to bude 13 dílů o tom, jak každý řekne svou verzi ke kazetám, k tomu co se stalo, možná něco navíc a skončilo by to velkým finálem - potrestáním "zloduchů", které vše uzavře a budou moct jít dál... nakonec mám pocit, že tam jen vařili z vody... zápletky z minulosti (ty skutečné) mi přišli na sílu přidané, moc jsem tomu nevěřila... (S3) Nová postava Ani mi dost lezla na nervy, vpadla do příběhu a svým vyprávěním si ho okamžitě ukradla pro sebe... ale moc to nefungovalo. Zápletku to mělo, to ano... ale pro mě bylo asi nejzajímavější, vidět věci i z pohledu Bryce. Ano byl to násilník, zasloužil si trest, ale i tak mi ho v některých částech bylo líto. Nikdo totiž není na 100% jen hodný a nebo špatný... i on měl stránky, které prostě byli dobré, i přes všechny hnusy co udělal. Třeba jak tam jako dítě pomohl Justinovu... celkově i ta pasáž z jeho kazetou byla zajímavá. Myslím, že se opravdu chtěl změnit, ale prostě to asi takový lidé mají někde v hlavě nějak špatně nastavené, nevím. (S4) Co to sakra bylo? Ty postavy byli naprosto jiné než na začátku, ze velké většiny se stala akorát banda trosek. Hlavně Clay... já jsem popravdě celou sérii čekala, že to bude on, kdo to tam odnese... co to s jeho postavou udělali? Vypadalo to na vážnou psychickou poruchu, ale nakonec se to prostě nějak přešlo, vypovídal se a bylo to v pohodě? Nevím, jestli by se to takhle reálně řešilo... jediná postava, co tam měla celou dobu slušný vývoj (až na několik přešlapů) byl Justin a nakonec se jako jediný nedočkal dobrého konce... a popravdě, taky mi to tam přišlo nastrčené na dílu, i když základy k tomu měli... je smutný, že to nakonec odnesla jediná pro mě zajímavá postava těch tří nových sérií (koukala jsem teď na všechny v kuse). No a nechci nikoho urazit, ale vážně bylo potřeba tam pomalu z poloviny obsazení udělat homosexuály? Znovu bych se na seriál už nepodívala, možná na první sérii... ()

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Přestože počáteční premisa není vůbec špatná, celé se to ukáže být naivňoučky hloupoučké a natahované. Pro tohle musíte být asi hodně blízko věku postav, abyste si to užili. ()

MatySkills 

všechny recenze uživatele

Toto je opravdu silná záležitost a navíc s poselstvím. Naprosto dokonale zahrané, emotivní, přímo do srdce. Děkuji tvůrcům za jejich práci a odvahu něco takového natočit. Nejlepší seriál, který jsem dosud viděl. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, co k tomu a na to říct... Vážně nevím. První série byla dokonalost na plný počet hvězd. Druhá bylo nepříjemné tápání po nějakém ději z první série. Nakonec, třetí a čtvrtá řada jako by byly z úplně jinho seriálu. Hodně špatného seriálu, nutno podotknout. Tenhle seriál měl zkrátka skončit po první sérii, možná nějakým celovečerákem na závěr, a že se tak nestalo byla fatální chyba. 2/5 ()

Withree 

všechny recenze uživatele

Velmi těžce se o 13 Reasons Why hovoří. Tíživý a realistický příběh, jehož alespoň malé střípky si zažil v době dospívání úplně každý. Zde se opravdu může každý vzhlédnout k radostem nebo strastem jakékoliv postavy od namachrovaných miláčků sportovců, "creepy" podivínů, populárních roztleskávaček až po arogantního intelektuála. Největší pozornost je ale samozřejmě kladena na Hanu a jejího ctitele, posluchače Claye. Po celou dobu bylo až frustrující vidět, jak velký obrat o 180° by na příběh mohl mít pouhý okamžik, pouhý polibek, pouhá jedna nevyřčená věta. V první polovině, možná až do 10 dílu, se celá Hanina story může zdát až přehnaně přecitlivělá, že ta bláznivá holka má vše, na co si vzpomene a zasloužila by jednu z levé a jednu z pravé strany. Ale lidé jsou různí, někteří mají ocelové srdce, někteří srdce jemnější a křehčí, tudíž nelze reagovat a radit všem stejně. I proto obdivuji práci všech lidí, kteří se o podobné případy starat musejí. Poslední 4 díly, točících se o junior welcoming párty a pár děsivě špatných rozhodnutí, jsou už naprosto emocionálně ždímající, v určitých případech až fyzicky nepříjemné, jelikož se Netflix poctivě natočenému znásilnění či podřezávání nebojí. Uff, přitom je to tak krásně zfilmované. Dva různé pohledy na dva odlišné světy snímané očima Claye, který ve světě s Hanou vidí světlo a nadějí, zatímco v přítomnosti se všichni protagonisté utápí v chladných barvách smutku a zlosti. Moc pěkné byly hrátky s realitami, kde nám jako indikátor pomáhá Clayova rána na čele. Katherine Langford podává fantastický výkon, stejně jako její rodiče. Ostatní si odehrají své, i když naprostá většina svými činy postupem času sympatie ztrácí než naopak. Seriál pro mne skončil u "Té" scény v posledním díle, kdy jsem se rozhodl vše vypnout, smazat titulky a zařeknout se, že už nikdy. PS: Nikdy trvalo 2 dny, ale vážně již první sérii nechci vidět. Všem ale důrazně doporučuji, stojí to za to. ()

Anayka 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočené, ale jinak těžko soudit. Ono totiž pokud je vám víc než 25, máte už pravděpodobně školu za sebou, přežili jste ono kritické období, a taky máte něco, co dětem (obvykle a nutně) chybí - životní nadhled. Tenhle seriál snadno doporučíte mladšímu sourozenci, ale rodičům asi těžko (na ty je to totiž pořád "moc americké"). Jo, a Clay ty kazety poslouchá strašně pomalu, takže pokud si to chcete trochu urychlit, stačí díl 1 a pak závěrečné čtyři, tam se konečně i něco děje. No a hlavně - celý ten nápad je strašně nereálný. Když se chcete zabít, těžko budete ztrácet čas nahráváním kazet. A pokud ano - pak JSTE drama queen. ()

DarthFailord 

všechny recenze uživatele

Mám z toho velmi rozpolcené pocity. Prvních asi osum dílů je to hrozná pubertální telenovela a i přes dobrou filmařinu je to průměrné...ALE! Posledních pět dílů se promění v depresivní, velmi dekadentní podívanou. Postupné spojení všech osudů středoškoláku. Skvěle vygradovány všechny dějové linky zučastněných a scénaristicky opravdu vyšperkované. Čím blíž se seriál chílí ke konci tím více cítíte tlak toho co se stalo a najedbou cítíte, že se tohle může vážně stát a že je to může být krutá realita. Z posledního dílu opravdu mrazí a je opravdu dojemný. Poselství je zcela jasné. Celý seriál doplňuje celkem povedený soundtrack a mladé herecké výkony jsou více než nadprůměrné. Opravdu škoda prvních dvou třetin série, které zasloužili 3 hvězdy. Finish byl mocný. 80% ()

Martin9 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se velmi těšil už po prvních trailerech a nezklamal. 13 Reasons Why rozebírá důležité téma, které je podáno velmi surově a reálně a o celkovém přínosu a poučení z tohoto seriálu by se dalo dlouho diskutovat. Řemeslně se seriálu nedá absolutně nic vytknout, jak už je u Netflixu zvykem. Výborná kamera, dusná atmosféra připomínající Life is Strange a Tonyho skvělej hudební vkus. Vše je velmi dobře zahrané a scénař o hodně převyšuje většinu ostatní seriálů. Opravdu jsem zvědavý jak bude pokračovat druhá série i když se bojim, že jak to často bývá, tak nebude na takové úrovni jako první. Přesto se velmi těším z důvodu docela otevřeného konce a stále spousty nedořešených otázek. 97% ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

13 důvodů, proč jsem si zamiloval tento seriál. Příběh mě do sebe nasákl takovým způsobem, že by mi i mořská houba mohla závidět, a za nic na světě jsem se od tohoto příběhu nemohl odtrhnout. Clay je prostě týpek, s kterým se člověk ihned dokáže ztotožnit (pokud tedy máte alespoň náznak nerdivismu v krvi). Výborná dvoučasová provázanost. Herecké výkony všech zúčastněných. Jeff, který byl naprosto fenomenální parťák (tak to má hoši vypadat). Poukázání na vážné věci, které by se neměly ignorovat. To, že i po několika dnech po dokoukání jsem ze smrti Hanny naprosto a upřímně v pr*eli a pokaždé, když slyším plesovou písničku nebo jen vidím smutnou Hannu, dostávám do rukou křeče a tendenci vyndavat kapesníky. S tím souvisí i velmi povedený soundtrack. Záhadný dobrák Tony, který nám do seriálu přidal i trochu toho mysteriózna. Školní prostředí. Několik povedených odkazů na mé milované Hvězdné Války. Výborná psychologie postav. A posledním důvodem (upřímně, tahám vás za nos, 13 je jen špetka z nich, jsou jich stovky) je Hannah, její herecký výkon, který nemá chybu, její hlas s parádním přízvukem, který nás celým seriálem doprovází a i to, že jsem jí toho Claye tak moc přál, protože spolu neměli chybu. Silný seriál, který mě zastihl nepřipraveného a udeřil mě přímo do mého slabého místa. Pro člověka s alespoň menší mírou empatie je 13RW naprosto sebevražedným seriálem. Doslova. PS: Jen ta herečka Jessicy... Což o to, hrát celkem umí, ale nesnáším, když do role krásky šoupnou dva týdny nemytýho trolla. Hannah all the way! 93% ()

Jacques-ds 

všechny recenze uživatele

Dobře natočené, dobře napsané, dobře zahrané, ale už tak od druhého dílu si říkáte, díky bohu, že je mrtvá (to není spoiler). Nejvíc se bojíte, že by snad mohla oživnout a svět znovu zahltit svým fňukáním. Ta hrdinka svými umělými problémy uráží lidi, kteří mají opravdové starosti a nevzdali to. Stačilo by, kdyby pochopila, že nemá řešit životy druhých, že není hlavní hrdinkou vesmíru a že ano, lidi jsou občas zlí. No a když vleze vlkovi přímo do tlamy, to už si rovnou říkáte, že si zaslouží Darwinovu cenu. Díky bohu, že je po ní. (Těším se na druhou sérii, kde by se podle všeho mohla potkat s některými kamarády.) ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

No tak konečně mám za sebou příběh jedné středoškolačky, jak se probíjí životem, zažívá co se děje na školách, hledá si první lásku, sex, párty, atd. No a pak přijde něco a už se odhodlá pro sebevraždu. Před tím ale nahraje 13 kazet s lidma a důvody, proč se vlastně zabila. Ten nápad s kazetama super! Nejlepší postava myslím Jeff, který zemřel při nehodě. Jinak ze začátku jsem se ukrutně nudil, stále čekal na nějaký pořádný důvod, proč se zabít. Od druhé půlky se už pomalu něco dělo a zároveň jsem chtěl vědět jak to dopadne. Rozhodně bez debat soundtrack TOP! Bavit se o tomhle seriálu rozhodně není na jedno pivko. Jsem zvědav na druhou sérii a určitě kouknu, i když jsem Hanku chtěl ze začátku několikrát proplesknout :) 7/10 PS: Dobrá reklama na sluchátka... ()

holub109 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nadprůměr, ale ne nadšení. Po propracování se příběhem dál to začíná být fakt příjemné a posledních pár dílů se už člověk nedokáže odlepit od obrazovky. Škoda, že to nepřišlo dřív. 1. série - 85% ()

arinečka 

všechny recenze uživatele

Asi to má spoustu much, jako cokoli, co začnete recenzovat.Víc,míň. Viděla jsem pět dílů a kousek, pak to začalo být nesnesitelné, přepnula jsem na kousek třináctky. Moc si přeju, aby na to povinně opakovaně hleděli mí učitelé a spolužáci. Nejde v zásadě až tak (či jenom) o mě, ale víc o jinou spolužačku. Je mi na zvracení, když si na ZŠ vzpomenu, a to jsem z ní naštěstí pár desítek let pryč. Hnus. P.S. mám obrovskou chuť sem napsat jména zúčastněných, ale ne. ()

neo93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Originální seriál od společnosti Netlflix, jenž pojednává o dívce, která se rozhodla spáchat sebevraždu. Příběh je vyprávěn pomocí 7 kazet, které zanechala sama dívka Hannah Baker před svou smrtí. Tato sada kazet se dostane až ke klukovi se jménem Clay, který začne odhalovat příčiny její sebevraždy. A nezdálo se mi to přehnané, přemrštěné ani příliš fantastické. Spíše naopak. Skutečné, reálné, děsivé. Takové, jaké připraví pouze život. Po zhlédnutí všech epizod (poslechnutí všech kazet) si myslím, že Hannah se svým osudem prala víc statečně a až do posledního okamžiku, doufala v zázrak, záchranu. Jenže ta nepřišla. Znám z osobní zkušenosti, mnohem méně závažnější a malichernější důvody, proč se může člověk rozhodnout sám zabít, natož když se podíváme na všech 13 důvodů, proč Hannah Baker ukončila svůj životem. Ano prvních 7 dílů, je dost utahaných, zdlouhavých až téměř nudných, ve kterých sledujeme to, čím si snad každý musel na střední projít, ale následující epizody se již naplno rozjedou a řeší se opravdu závažné problémy. A finále, v podobě poslední dvou epizod, stojí opravdu za to, je velmi tíživé, až mrazivé, Nakonec ve výsledku velmi povedený seriál o holce, pro kterou nezbyla jiná cesta než se sama zabít. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Jímavá a smutná sonda do duše jedné středoškolačky, která má svůj význam již pro svou existenci a možnou debatu nad jistě zdaleka neukončeným fenoménem sebevražd. Jakkoli úvodní epizody mohou působit dílčím dojmem, již z reakcí obeznámených postav je patrné, že o nic triviálního nepůjde. Dodávají tím i potřebný význam právě těm dílčím, běžným věcem "co se přece dějí", ač by vůbec nemusely. Chudák Clay sice svou pomalostí při poslouchání audioposelství napíná nervy všech v seriálu i u obrazovky, ale ono se mu zas až tak divit nelze. Způsoby, jak se jednotlivé postavy s ním v čele s nastalou situací vyrovnávají, je jádro celé série. Současně si nemyslím, že by docházelo k romantizování sebevraždy - jednak je jasně ukázáno, že nic příjemného to není; současně je zdůrazňováno, že Hana podává jen svou variantu pravdy, aniž by si byla schopna říci v klíčových momentech o pomoc, například svých rodičů. Během série, jakkoli všichni ví, jak do musí dopadnout, si člověk přesto k hrdince určitý vztah vytvoří, o to horší konec. Závěr seriálu nenechává nikoho na pochybách, o čem bude druhá série. Uvidíme, jak se povede seriálu změna narátora, jistě však jde o důležité téma k pozornosti. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O tom, jak americká mládež tvrdej chleba má, páč v Bell Air nežije evidentně jediný kompetentní rodič, který by dokázal dát své chybě v úsudku slunce, seno a pár facek. Přeneseme-li se však přes to, že se většina postav chová jako sebestřední čuráčci a hlavní postava je chronická drama queen, představuje 13 Reasons Why geniální koncept kapitolového vyprávění, v němž se jednotlivé segmenty skvěle prolínají a doplňují, přičemž gradace zde ze scenáristického hlediska funguje naprosto bravurně a emoční odezva při finální katarzi je opravdu neskutečná. Jakožto věcný ignorant nemůžu soudit, nakolik je tahle vyprávěcí suverenita zásluhou předlohy, nicméně 13 Reasons Why zůstávají skvěle napsaným a skvěle zahraným seriálem o partě rozmazlených emočních kriplů, kterým bych dopřál letní team building v nějaké příhodné lokalitě...třeba Palestině. To ovšem platí pro první sérií, než se ze seriálu stala nakašírovaná z prstu vycucaná propaganda liberálních levicových hovnot pro transatlantické lófasze a genderově nevybalancované bukvice. Samozřejmě, dokud je to podáno v balení, které nabízí i něco jiného než debilní kecy, není důvod se nad tím rozčilovat, v opačném případě si rád zahraju na obráběče kovů z Kardašovy Řečice, a s gustem konstatuju - “Ať jdou ti Američani do prdele.” ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama