Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze (440)

Teachman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. První řada vychází z knižní předlohy a rozpracovává ji do více epizod. ()

Modular 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem dokoukal první (a tu původní - adaptace knihy) sérii seriálu 13 Reasons Why. Tento seriál mi v hlavě zůstával už roky kvůli tomu, že byl v jednu dobu velmi populární a známý, ale vzhledem k tomu, že jsem nikdy neměl příležitost a ani motivaci se na tento seriál podívat, tak jsem to neudělal. Až do posledních pár dní, kdy jsem po hloupé narážce v How To Sell Drogs Online (Fast) dostal pocit, že i když nevím, o čem přesně tento seriál je, tak se na něj chci podívat. Od prvního pohledu jsem měl pocit, že to bude drama na styl hry Life is Strange, neboť se to odehrává v podobném prostředí. To jsem se ale dost spletl. I když mělo Life is Strange úžasný storytelling a perfektní postavy, i přes to všechno se to nemohlo s tímto počinem rovnat. Jedná se totiž o drama seriál pojednávající o motivech sebevraždy jedné holky na škole, která je ve všech ohledech normální, což je na tom velmi děsivé, vzhledem k ději seriálu. O tom vám nechci nic říkat, protože samotný děj je právě to, co vás nenechá spát, co vás donutí přemýšlet nad tím, co by způsobila vaše sebevražda. Otázky, na které se nikdo nechce zeptat. Tyto maličkosti jsou v seriálu probrány do podrobna, stejně jako psychika člověka, co se viní za smrt své spolužačky. Mentální stav hlavního hrdiny je zcela pochopitelný a tragický, a proto je tak uvěřitelný. Neříkám, že seriál adaptuje perfektně všechny aspekty, ale chci tím říct, že vás to donutí nad tím přemýšlet. Všechno je nakonec obohaceno skvělým OST a režií, která seriálu vdechla život. Musím přiznat, že si musím od zbytku seriálu dát chvíli pauzu, neboť dopad, který na mě seriál měl, byl tak výrazný, že bych víc jednoduše nedal. Tak jako tak je tohle jeden z mých nejoblíbenějších seriálů vůbec (v Top 3 určitě) a doporučil bych každému se na tento seriál podívat alespoň jednou, přinejmenším na první sérii. Tato recenze se vztahuje k první sérii seriálu a tento příspěvek budu postupem času doplňovat. ()

Bloodsnake83 

všechny recenze uživatele

Silný příběh plný emocí. Po prvním díle jsem se trochu bál, že to bude nějaký teenagerský seriál, kde se budou řešit povrchnosti takového typického života na americké "High school" střední škole. Ale opak je pravdou. V seriálu se jde hodně do hloubky a nejspíše mnoho lidí nalezne nějakou situaci, kterou sami zažili v tom obtížném pubertálním věku. Vynikající pohled toho jak situace prožíval Clay a Hannah. Věci vždy nejsou tak jak si myslíme že jsou a může se stát, že pokud budeme něco odkládat nebudeme mít už další šanci. ()

Lenss 

všechny recenze uživatele

90210 o 20 let později. Brandon, do you wanna talk about it? - Možná to současná středoškolská generace ocení, ale objektivně je to něco mezi Twilight a Prci Prcičky. ()

Sheemass 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších seriálových novinek roku 2017. Hlavní postava spáchá sebevraždu ještě před začátkem série a my následně sledujeme kroky, které ji k tomu vedly, ať už jsou opodstatněné či ne. Pravdou je že pořádně chápu až předposlední důvod (Bryce), u ostatních mám menší problém a jsou dle mého názoru řešitelné, ale o tom by samozřejmě nevznikl tento seriál. Seriál velmi zajímavým způsobem ukazuje minulost i přítomnost a zároveň je do sebe zamotává, až se člověk musí orientovat podle zranění na hlavě či náplasti. Příběh má skvělou atmosféru a naštěstí je bez zbytečných klišé a jiných vyplňujících momentů. Celkově však mohl mít trochu více ukončený poslední díl, tak aby byly vidět i následky jednotlivých činů. ()

deersforlife 

všechny recenze uživatele

Ze začátku trošku pubertální a povrchní podívaná, která se s přibývajícími epizodami zvrhává v neskutečně temné vyprávění o dospívání v osamění. Syrové, bolestivé a zneklidňující. ()

WugWugs 

všechny recenze uživatele

Kľudne stačilo 8 (max 10) dielov, takto sa zo zaujímavej premisy v prvom diely postupne vynorilo nepreberné množstvo umelých a silených klišé, z ktorých mnohé ľuďom, čo niekedy boli obeťou šikanovania, mohli prísť dosť urážlivé. Vo výsledku je to trochu premárnená šanca. Dievča s takýmto nadhľadom vo svojom veku schopné všetko presne napísať, naplánovať a vykonať, nie je z tých ľudí, ktorí majú problém svoje životné ťažkosti riešiť a vyriešiť. Mladý človek zbitý okolnosťami a čurákmi je vzdialený od patetických vyjadrení o svojej generácii a už vôbec nemá motiváciu a silu chodiť po nociach s mikrofónom v ruke a nahrávať to celé v racionálnom zdôvodňujúcom tóne. Všimol som si v komentároch, že ľudia vynášajú do nebies poučnú hodnotu seriálu pre túto generáciu. Hej, lenže rovnako poučné môže byť aj to, že samovraždu možno pekne zdôvodniť, naplánovať, vykonať a ešte z toho vypadne nejaké poučenie, úplná romantika, čiže vlastne win-win. (už vidím, ako si inšpirované dievčatká píšu svojich vlastných 13 dôvodov, prečo to urobiť..) A čo keby sa hlavná hrdinka narodila malá, škaredá, tučná, nezaujímavá, atď? Vlastne by nemala žiadny z týchto problémov, pretože by si ju (skoro) nik nevšímal, bola by rada aj za milého chlapca (rozumej nie geroja), zadok by jej vulgárne neočumoval a nehmatal, selfiečka by si s ňou nik nerobil, atď. Jedine žeby bola deprimovaná práve z toho, že sa jej tieto veci NEDEJÚ. Počkať, tak ako to je, čo je vlastne horšie? ()

blow1k 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl po přečtení vágního popisku 13RW na netflixu tradičně přeskočit (jako to dělám u ostatních teen seriálů), ale to by byla opravdu pořádná chyba. Tento rok jsem si ještě žádný seriál tolik neužil (a že mě druhá série the expanse hodně baví), ale toto jsem jednoduše zkouknul na jeden zátah jako za starých časů. Je to silné, emotivní a s unikátní atmosférou. ()

Tess92 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem první dva díly a pak jsem si přečetla krátké shrnutí obsahu a dobře jsem udělala. Hannah je pro mě nesympatická kráva, u které mě nediví, že nemá žádné kamarádky. To co přijde na konci je rozhodně dramatické, ale to neuvidím, protože mě odradil začátek. Ale já jsem byla už v patnácti staromódní, tak holt takovýmhle trápením prostě nerozumím. Viděla jsem i 4. a 5. díl (třetí jsem omylem přeskočila, ale ne, že by to vadilo) a je to díl od dílu horší. Tohle je učebnicový příklad, jak to nemá vypadat. Clay přestává být sympatický a chová se jako debil, sympatický tam není vlastně vůbec nikdo, proboha na co mají školní psychology, když se s nima nikdo nebaví? Proč nejdou na policii, nebo k řediteli nebo učiteli nebo rodičům? Proč se vůbec takovéhle věci točí? edit: Tak jsem to shlédla celé, kromě 3. dílu, který jsem přehlédla. Všichni po nás chtějí ať bereme mladé lidi vážně. Jasně, seriál "puberťáci jsou debilní" alias "špatné rozhodnutí za špatným rozhodnutím" mě o tom rozhodně přesvědčil. Naprosto nechápu, jak tohle může mít tak vysoké hodnocení, všechno je špatně a veškerá poselství, která tento seriál šíří jsou akorát v duchu "já chudinka oběť, furt mi něco vadí, ale nikomu nic neřeknu a radši se zabije". To se na mě nezlobte, ale na to teda fakt nehraju. Hannah je sobecká svině, a tím to hasne. Jedna hvězda jenom z principu, že jsem to dokoukala. ()

Rouman. 

všechny recenze uživatele

Když jsem pouštěl první kazetu (díl, chcete-li), nevěděl jsem, do čeho jdu. Neměl jsem ani tušení, že jde o další vysoce kvalitní seriál, od kterého se nedá odtrhnout. Už samotný pilot mě dokonale vtáhl do středoškolské atmosféry. Všude plno cool teen sporťáků, roztleskávaček, děvkařů a party zvířat a mezi nimi trochu společensky neohrabaný Clay Jensen. Do toho všeho přijde nečekaná tragédie v podobě sebevraždy Clayovy nejlepší kamarádky Hannah... Po nějaké době, kdy už bolest trochu odezní ho ovšem přede dveřmi čeká překvapení. 13 kazet s 13 důvody, proč si Hannah vzala život. A Clay je jedním z nich. To nejhorší má stále ještě přijít... Skvělá záležitost s nezapomenutelnými hereckými výkony mladých herců, výborný soundtrack, bezchybné vyprávění pomocí více časových linií, to všechno a mnohem víc v této novince Netflixu. Ne často se mi stává, že po dokoukání nějakého seriálu jsem tak emocionálně vyčerpán jako právě u tohoto. “I’m about to tell you the story of my life – more specifically, why my life ended. And if you’re listening to this tape, you’re one of the reasons why.” ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

Poslochám těch sedm kazet a třináct důvodů k sebevraždě a kroutím palcema na nohou a na rukou a přemýšlím, co si to ta holka dělá za srandu. Kde je ten důvod k sebevraždě? Asi stačí být nesympatická, sobecká husa. A to jsou zatím jenom dva. Třetí by mohl být ten rape a další už mě nenapadají. Závěr se mi svou surovostí spíše zhnusil, ale to bylo celkově tím, že prostě pátráte po tom pravém důvodu k sebevraždě a on jaksi nepřichází. Asi jsem ignorant a nevídím to riziko mezi mladými na háj skůl, ale ještě mě nikdy nenapalo šáhnout si egoisticky na život kvůli tomu, že mi na střední kamarádka přivřela prsty do dvěří nebo mě polila na párty pivem. Vyslovuji tři hvězdy jenom jako podporu seriálové tvorbě, která se alespoň snaží diváka navnadit ke kritickému uvažování nad sociální problematikou. I přesto přeze všechno jsem si totiž uvědomil, že trochu empatie a zkoumání druhých může ledasčemu prospět. ()

Thug_Leo odpad!

všechny recenze uživatele

S1:"Jdi pryč, vypadni, nechci tě vidět....Nechtěla jsem abys odešel, proč si odešel?" třeba protože jsi mi to řekla ty krávo a já nejsem telepatik. Každý se mi směje, pomlouvá mě... zkus se přestat starat co si ostatní myslí(někdy těžké časem perfekt) Ja druhou stranu postavy Claye a Tonyho spolu s dobrým vyprávěním, kamerou, hudbou to zachraňují. O 10let méně, o pár komplexů více a sedlo by mi to více. S2: Přesun k absolutní vypatlané sračce co si hraje na politicko korektní drama snaží se pomoci slabým..mixuje s páry a menšinami, všichni jsou ublížení a vinní...běžte s tím do prdele ()

rinnovka 

všechny recenze uživatele

Asi by bylo snadnější napsat 13 reasons why I´m not able to write this... než napsat jak těch třináct hodin se mnou zamávalo. Vítězí pocit úlevy, fakt jsem si chvíli myslela, že to Clay nedokáže... Jinak ale rozsekaná na kousky. Tobě, kdo čteš můj komentář, říkám: Koukej se, koukej a přemejšlej, je jedno, s kým se ztotožníš, nevadí, že tě Hannah nedojímá, důležitý je, že ti to všechno není lhostejný. No a nakonec se zeptej.... Did I kill Hannah Baker? ()

matej.perun 

všechny recenze uživatele

Urcite zaujimavy namet, ALE katastrofalne prevedenie.Strata 6 hodin mojho zivota.Ani si nedokazem predstavit co si pri sledovani tohto serialu musia mysliet vsetky obete skutocneho sikanovania na skolach. ()

tulrika 

všechny recenze uživatele

Tisíce kapek malých událostí v životě může způsobit povodeň, která nás smete. Jeden z těch teenage seriálů, co není povrchní a donutí nás se zamyslet. A někdy dívat se pěkně bolí... ()

luboss822 

všechny recenze uživatele

Netflix ma len uistil, že už nejakú dobu kraľuje seriálovej produkcii. Originálny a trochu mysteriózny koncept o problémoch tínedžerky. Dôvody sú naozaj reálne, nie sú prehnané, ale ak mám byť úprimný 10 z 13 dôvodov sú naozaj banality, ktoré zažíva snáď každý, ale v konečnom dôsledku prispievajú ku konečným reálnym problémom. Problémy sú však spracované naozaj geniálne, niekedy ba priam až thrillerovo, je tu výborný prestrih medzi minulosťou a súčasnosťou, kedy niekedy pár sekúnd neviete, ktorú dobu vlastne pozeráte. Do 10. epizódy je seriál naozaj mysteriózny, plný napätia a každý kto má takýto typ rád si ho bude užívať. Potom samozrejme keď už seriál vrcholí a dozvedáme sa posledné dôvody opadne zvedavosť a nedočkavosť. Seriál má však jeden vážny problém a tým je druhá séria. Všetko ostalo otvorené, nič sa vlastne neuzavrelo, seriál má nečakane obrovský úspech vo svete a tak sa druhá séria núka priam sama. Problém však nastáva pri samotnom mene seriálu 13 reasons why - keďže už pásky poznáme, samotný názov a druhá hlavná postava vo filme tak trochu stráca zmysel, sú tu možnosti ako to spraviť a som zvedavý ako sa s tým Netflix popasuje, aby to dosiahlo kvalitu prvej série. ()

Hadrian 

všechny recenze uživatele

Musím pochválit netflix za něco co ostatní stanice z nějakého důvodu neumí. Používají brutalitu nenuceně.. né jako HBO přehnaně nebo stupidně jako CW, nebojí se slova fuck jako AMC ani ho necpou do každé věty jako Showtime. Když se to ale hodí, tak uslyšíte fuck a uvidíte holku si rozřezávat žíly až z toho mrazí. Hannah je neuvěřitelně otravná a prvních 8 důvodů vůbec není něco za co by se člověk zabil. Důvod jedenáct je tam jenom proto aby důvody 9 a 10 dávaly smysl a to jsou snad kromě dvanáctky jediné dva důvody, které beru. Důvod 12 je nejvíc psycho, včetně toho jak ho natočili, vypadalo to jako by sebou trhalo mrtvé tělo. Důvod 13 už byl prostě jen výkřik do tmy, ale beru. A teď k samotným účastníkům kazet nebo-li Hanniným ''vrahům''. O Jessice furt každý říká jak je krásná, ale podle mě vypadá jako vypelichaný pudl vyválený v hovnech, Alex je tak trochu buzna, ale jeho sebedestrukce byla vykreslena slušně, Tylera obdivuju, já bych na to sledování koule neměl, Courtney byla snad nejhorší ze všech a toho buzeranta za to jak jí dissoval fakt uznávám, pak byl ten negr.. to byl kretén nejvyššího rázu, ten co šel hned po něm a kradl jí ty psaníčka byl v klidu a pak už přichází aktéři hlavních důvodů... Sheri je docela pěkná a no co.. srazila značku, Justin..oh Justin.. moje nejoblíbenější postava, no a co, že nechal kámoše znásilnit svou opilou přítelkyni.. still.. Justin je nejlepší.. Na Brycovi si cením toho, že v každé situaci zachoval klidný výraz i přes to, že byl fakt solidní hovado, Claye moc neřeším, toho jsem překousl, ale moc to hrotil. Takže tak.. odvyprávěné hezky, ale chci vědět jesti Alex přežil, co udělají s Sheri, když se přiznala, kam šel Justin, jestli dostanou Bryce a co má sakra Tyler v plánu s tím kulometem. Čtyři hvězdy, kdybych byl holka tak věřím, že dám 5. ()

Vive 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som chcel dať 5, ale nakoniec som si uvedomil, aké má seriál chyby. Za prvé - Hannah nie je hrdina, ale zloduch. Jej činy jasne hovoria, že je psychicky chorá. Áno, je smutné, že sa zabila. Áno, z časti za to mohlo jej okolie. Avšak nič by sa z toho nestalo, keby mala Hannah viac rozumu. Jedna vec je zabiť sa, ale to, čo spravila ona, bola čistá chladnokrvná pomsta. Za druhé - vykreslenie depresie a cesty k samovražde nebolo úplne reálne. Takto to naozaj neprebieha. Nik psychicky stabilný sa za jedinú noc nerozhodne zabiť sa. Napriek tomu je 13RW pekné teen drama o následkoch šikany v detstve a o tom, že každý má svoje problémy, aj keď ich nevidíme. **** za dráma, natočenie, dialógy etc. * za vykreslenie psychickej poruchy. ()

frYdom 

všechny recenze uživatele

Nemuzu zvysit na plnej pocet, protoze ty jednotlivy ''reasons'' byly opravdu tahany z paty a nelogika spousty veci se line od zacatku az do konce serie. Soundtrack je skvost. ()

TurboMaster 

všechny recenze uživatele

serial jsem protrpel. premoudrele teen postavy, ktere na svych bedrech nesou veskerou tihu sveta, stale se zjevujici mysticke osoby typu Tony, kteri vzdy jen prohodi nejakou tajemnou hlasku, jak hlavni hrdina vsechno spatne chape...tryzneni se zvysuje kazdym dilem... ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama