Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze (440)

BoPo odpad!

všechny recenze uživatele

Časopis BRAVO a tvorcovia seriálu Beverly Hills 90210 sa rozhodli apelovať na americkú spoločnosť. A ja som u toho skoro zomrel. Miestami nudou, miestami rozhorčením na drblosťou postáv. Seriál namotá na zaujímavú zápletku. Stredoškoláčka sa zabije a tesne predtým nahrá na kazety vysvetlenie kto, a čím všetkým ju k tomuto činu dohnal. Kazety sa dostanú aj k jej kamarátovi a ten začne svoje "vyšetrovanie". A tu prichádza ten prúser. Celú dobu má v rukách kazety, kde je všetko vysvetlené, ale on si ich nevypočuje všetky naraz a miestami vyložene odmieta počúvať. Radšej chodí za všetkými naokolo, zisťuje, obviňuje, pýta sa ich, čo je na tých kazetách. K*k*t najvyššieho ranku. A aby tej jeblosti nebolo málo, tak za ním dolieza jeho kámoš gay, štylizujúci sa do gangstra z Pomády. No a ten mu neustále opakuje, že o všetkom vie, ale nič mu nemôže povedať. Vydržal som to do polovice prvej série, ale ďalej už to proste nešlo. Zbytok dielov som už len prebehol preskakovaním, aby som teda zistil "šokujúce" rozuzlenie. SPOILER: spolužiaci boli na ňu hnusní, vytvorili jej povesť coury, rodičia mali krachujúci biznis, nemala kamarátov, videla týpka znásilnovať spolužiačku, nijako jej nepomohla, nikomu to nenahlásila, potom s tým istým týpkom vliezla do vírivky, ten ju tam znásilnil, nahlásila to školskému poradcovi, ten jej neveril, tak sa zabila. Rozťahaná agitka plná kreténov. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejlepších seriálových novinek za posledních několik let. Pár chybek to samozřejmě má: kolem pátého dílu to začne na chvíli ztrácet dech a události těsně před koncem (párty u Bryce a vyústění Alexovy linky) jsou snad přeci jen trochu přeexponované. Ale přesto jde ve výsledku o velmi napínavé drama s ukázkově řešenými (a měnlivými) cliffgangery a precizní výstavbou. Ocenění si zaslouží hlavně způsob vyprávění: mixování flashbacků a voiceoveru (na pozadí aktuálního dění) umožňuje neukázat klíčové pasáže a nechat na ně diváka v napětí čekat, mixování minulého a aktuálního ve výpovědích jednotlivých aktérů zase umožňuje vytvářet (vždy alespoň na nějaký čas) dojem nespolehlivého vyprávění, a především - samotná nelinearita vyprávění v minulosti (a v tom je seriál nejrafinovanější) umožňuje neustále se ke klíčovým událostem vracet, doplňovat je, restrukturovat a reinterpretovat je. Z výše uvedeného vyplývá, že je scénář skutečně konstruktem, který je jako celek poměrně obtížně uvěřitelný. Hodně mu ale pomáhá kvalitní práce s vývojem postav, podpořená místy velice dobrými výkony mladých herců a skvělá práce s filmovým zvukem (nemluvím o soundtracku, který je sám o sobě hodně dobrý, spíš o filmové hudbě a ruších na pozadí některých pasáží). 13 Reasons Why se dá ale doporučit i jednodušším způsobem: je to seriál, který chytne a nepustí a který má srdce. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Pekne zahrane, ale... na mna prilis natahucuje. Videla som 1, 2, 12, 13, 11, to medzi mi pripadalo (v mojom neteenage veku) ako strata casu. S Hannou som sa uplne nescitila, a tym padom i s celym serialom. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V první sérii naprosto perfektní podívaná, která na jednu stranu přináší realistické nahlédnutí do života současných amerických teenagerů a zároveň i nosný příběh, který každou epizodou odkrývá něco nového a vyústí v šokujícím finále. Celá série pokrývá stejnojmennou předlohu Jaye Ashera a tak mě trochu nemile překvapilo obnovení pro další sérii. Mé obavy se potvrdily a druhá řada akorát rozpitvávala předchozí dění, převracela určité události a v některých ohledech kazila jinak velmi dobrý a ucelený dojem z řady první. Downhill pokračoval třetí sérii, ve které se z toho stal docela jiný seriál, který nadobro rozbil charakter některých postav a prakticky už jen parodoval sebe sama. A řada čtvrtá to poslala rovnou na samotné dno. Totální GoT syndrom a neschopnost tvůrců vytvořit bez knižní předlohy smysluplný scénář, jehož bizarnost a roztříštěnost dosáhla ve finální sérii úplně nového wtf levelu. Čtvrtá série je esence všeho, co je se současnou amerikou špatně a ne - nemyslím to vůči seriálu v dobrém a ne, už vůbec tím nenarážím na četné LGBT momenty. Ty jsou naopak dost zlaté a jestli něco fungovalo po celou dobu, byly to tyhle drobné interakce mezi postavami. I přes debilní writing se herci hodně snaží a řada dílčích momentů stojí za to zejména díky nim. Jmenovitě zejména Justin, Tony, Alex a Tyler. Nejvíc mě ale fascinuje fakt, že ač se od druhé řady seriál tváří jako morální osvěta mládeže, dělá to celé naprosto špatně. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Ten, který stojí v koutě, Johnsonův studentský neo-noir Zmizení, adventurka Life is Strange, Pět starých známých Mitche Alboma... 13 Reasons Why jako by stále "něco připomíná", ale přitom se rozhodně nedá nařknout z opisování. A vůbec - v podstatě se dá pouze chválit. Za téma, o kterém povídá - a o kterém se povídá málo a mělo by více, a za scénář, který především v první polovině učebnicově dávkuje informace tak, aby diváka zaháčkoval a zarážel mu příběh hloubš a hloubš do chřtánu, až není možné se vymanit. Tohle se Netflixu podařilo. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale jó, dobrý je to.. Je to v praxi takové divácké síto které oddělí cyniky (kterým to příjde jako zveličené fňukání přecitlivělé čůzy) od empatiků (kteří ještě dokážou pochopit-nebo prostě ví-jak složitý život umí být). Některé věci jsou pro potřeby stravitelnosti možná trochu zjednodušené. Osobně myslím, že se dalo hrábnout i kapku hlouběji. Cítím z toho trochu moralitku která vyznívá až příliš optimisticky ( v reálu by to celé bylo více ve znamení lhostejnosti, mlžení a lží)..Ale jako celek je to poměrně komplexní záležitost s univerzální výpovědní hodnotou která mě někde zamrazila, jinde zase dojala ()

keddy79

všechny recenze uživatele

Ač jsem viděla celé první dvě série, tak nehodnotím. Seriál není vůbec špatný, má důležitý morální přesah i herci jsou výborní. Film s vážnější tematikou si pustím, ale u seriálu hledám spíš zábavu. Možná jsem v tomto povrchní, ale na seriál s ukňouranými postavami koukat nechci. Zajímalo by mne kolik lidí, kteří říkají jak je hrozné chování postav a co tím zpusobili, se ve skutečnosti chovají stejně necitlivě. A to třeba i vůči své rodině. Jak často slyší člověk a depresemi od svých nejbližších, že je jen slaboch a má zvednout zadek a jít na procházku? Nebo dítě, když se svěří, že není něco v pořádku? Bohužel často. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejrealistějších seriálů své doby, které znám. Všichni lidé mají své problémy a svá tajemství. Každý má někdy chuť to zabalit a vzdát to. Velká spousta lidí kolem nás má nějaké psychické potíže, a ani bychom to do nich neřekli. Doslova můžu říct, že pokud jsme nezažili to, co druhý člověk, tak nemůžeme soudit. Každý má své důvody proč co a jak udělal a jak kterou věc vnímal. Většina z nás má střední školu trochu odlišnou, než jak ji známe z filmů a seriálů v americkém podání. Ale zpráva, kterou toto dílo seslalo byla jednoznačná. Někdy se ovšem až moc zacházelo do hloubky a jindy zase byly upozaděny postavy, které bych si třeba přála vidět víc. Herecké obsazení bylo geniální. Dokonce mi přirostl k srdci i ten Bryce Walker. Tento seriál určitě stojí za pozornost. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komentar o totalni hereckem autismu hlavniho hrdiny je sice naprosto presny, ale jinak je to vybornej kousek. Excelentni narativni koncept postupne poustenych nahranych tapes a fantasticky soundtrack, ktery si bere ty nejluxusnejsi 80's pecky. Po prvni serii kvalita, uvidime co dal. 8/10 ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má výborný koncept, skvělou kameru (a že by se zrovna v tomhle žánru mohlo leccos odbýt), super střih a knižní bestseller v zádech jako předlohu. Prostě zaděláno na teen událost roku. Nicméně se tam hodně projevila nesourodá režie a chabý scénář. To se podepsalo na sem tam horších dialozích, předvídatelnosti a hodně plochých postavách. To mi asi vadilo nejvíc. Dost na to dopláceli nezkušení herci, se kterými si režiséři dělali, co chtěli. Hodně často to pak právě zavánělo nekonzistencí postav a jejich jednání. Když navíc série cca v půlce ustrne, tak to pak seriál nedokáže zachránit povedeným finále, protože už vlastně všichni vědí, jak to dopadne a jak se to událo. Na konci se tak nic nedostavilo. Jinak je to ale výborný seriál pro teenagery, který se pro ně může stát televizní relikvií. Jako za nás třeba Beverly Hills 90210. Ale, aby to více zaujalo i dospělého diváka, muselo by to nabídnout víc originality a zkrátka něco navíc. A seriál tam podle mě necílil. Nic navíc nechtěl. Jen dobře zadaptovat předlohu. To se mu povedlo - proto tři hvězdičky. (P.S.: Jinak ta různá nepřímá přiznání a odůvodnění smrti jsou, mezi námi, dost chabá.) ()

vercza 

všechny recenze uživatele

Hanička je už znuděná svým životem a tak se rozhodne zabít. Na kazety namluví svých 13 opravdu pádných důvodů proč spáchat sebevraždu. Tak třeba kluci ji nominovali na dívku ze školy s nejhezčím zadkem! No kdo by se kvůli tomu nepodřezal že? :D Seriál se bude určitě líbit náctiletým pipinkám, které si berou osobně i to co se jich netýká a mají z toho hned děsnou depresi, nejhorší život a vlastně je nikdo nemá rád. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Co napsat ke 13 Reasons Why? Já ani nevím. Tohle bude vždycky jeden z mých nejoblíbenějších seriálů vůbec. Nic mě tak dlouho nedostalo, nedojalo, nedeprimovalo. Herci jsou úžasní, postavy výborně napsané a já na ně budu ještě dlouho vzpomínat. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo, abych nějakej seriál dal prakticky na jeden zátah. Emoční námrd, jakej jsem naposled zažil snad ještě u Aronofskyho Requiemu, a to už mám tyhle středoškolský roky dost dlouho za sebou. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Nebudu tu rozepisovat, jak má seriál skvělou výstavbu děje při dvou časových linií, ani výborně zahrané postavy. Nejvíc mě zaujalo, že konečně v jednom počinu vidím středoškolský život zpracovaný reálně, tak jak skutečně vypadá. Jediné, co mi trošku vadí, jsou otevřená vrátka pro druhou sérii, kterou seriál opravdu nepotřebuje. - Tohle jsem kdysi napsal po první sérii, když vidím kam ten seriál spadnul, tak je to fakt smutné. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Sám od sebe mě tento seriál o kterém jsem vůbec nevěděl doporučil Netflix, který mám předplacených. Velice moc děkuji. Fakt moc dobrá zábava. ()

Sokka_ 

všechny recenze uživatele

Zhltnuto/Zhltáno za dva dny. 13 Reasons Why mě naprosto pohltilo. Proto jsem to tak hltal :----) (hltat je fakt vtipný slovo) ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Je to sympatické, díky dobrým hereckým výkonům to působí i upřímně. Ale na můj vkus byla Hannah moc drama queen. Chápu, že kdyby měli scénáristé nastínit skutečné problémy s dospíváním tak vznikne 13 hodinový Suicide room a to by asi vyvolalo obdobnou vlnu sebevražd jako Gloomy sunday. Takže děkuji, že to nesklouzlo k takto velké depresi. Ale přesně z tohoto důvodu to nemůže být plný počet v hodnocení. ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Já teda nevím jo, ale Hannah je děsná hysterka. Ale o tom potom. Seriál má slušně najeto. Spousta dobrých - až skvělých recenzí -, a je z toho skoro mánie. Kdo se nějak neztotožňuje s Hannah, jako by nebyl. Na špici to drží nápad, styl vyprávění, a právě Katherine, která je nesmírně krásná. Jenže jak jsem prvních 5 dílů shlédla hned, tak pak jsem se k tomu nutila. Vždyť vyváděla kvůli prkotinám. A Clay? Tomu bych jednu natáhla, aby se vzpamatoval. Dech to nabralo znovu někdy kolem 10. epizody, a spadlo to zase u 13.. Z Claye se stal formát, a jak mi Hanny bylo líto, tak 13. dílem to zabila. Neví, co chce, to je pak těžký. Stěžuje si, že jí nikdo nepomohl, přitom se jí každý ptal, zda je ok. Tak eh..? Ale konec vcelku dobrý, i přes ty kopance se těším na další sérii. Mimochodem, uniká mi smysl, proč si teď poslední měsíc všichni píšou na twitter: cítím se jak Hannah Baker, Jsem úplně jak Hannah Baker, Jsem broken jak Hannah Baker. Čekám, kdy bude in páchat sebevraždy, protože Hannah.. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Po hodně letech jsem na základě pozitivních zmínek zase shlídnul teenage seriál. A opravdu to není žádná selanka. Jasně, jsou filmy, co o šikaně pojednávaj mnohem mnohem přímočařeji. Ale v tom je asi síla tohohle seriálu: od banalit ke "Grande finale"... Netflix opravdu umí: výbornej cast, hodně zajímavých postav: Justin, Clay, Sheri, rodiče etc. Alex ještě, Hannah samozřejmě. Jo a Tyler, Jessica, Tony... :-). Hodně slušnej soundtrack. A především to téma!!! Je to už trochu klišé, ale tohle by se opravdu mělo pouštět ve školách. I přes pozitiva, co jsem vyjmenoval, je to popravdě skoro celou dobu tak za ****. Ale minimálně za ten poslední díl to je prostě na maxxx! Co předvedla Katherine Lengford... Těším se na další sérii, protože je hodně o čem vyprávět a zároveň se obávám, aby to nezazdili. Seriál, který opravdu hodně zasáhne vaše nitro, pokud nejste duševní mrzáci. Jen nevím, jestli doporučit někomu, kdo je na tom fakt psychicky špatně - možná je v přítomnosti opravdu dobrého přítele! ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama