Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze (440)

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem to chtěla kolem třetího dílu vypnout, ale nakonec jsem to dokoukala do konce a musím uznat, že na to, že tam hraje partička úplně neznámých herců, je to fakt dobrý. Jediný co mi vadí, je hlavní hrdinka, která je stejný typ jako Kristen Stewart z Twilightu, který mám fakt po krk. Ale to uznávám že je můj bias. Jinak je to skvělý pokoukání. A teda dost smutný. ()

Deyw 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

tezko hodnotit.. serial sem sjel celej za dva dny - coz o necem svedci, pak to celkem ztracelo a zajimala me clayova kazeta..a pak vzdy co bude dal..pak nic nic a dost intenzivni scena podrezavani zil..jak se cukala a brecela atd atd..to bylo dost silny..jinak nevim..kdyby to byl pruser tak na to necumim, ale zase to nebylo tak extra, prvni dil byl nejlepsi..pak posledni cca 3.. zbytek zbytecnej..je to 3-4hvezdy..dam 3 a uvidime s cim prijde 2 sezona. ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Člověk musí překonat prvotní dávivý reflex vyvolaný extrémně patetickými teen dialogy. Brrr, až se mi chce zalézt pod gauč. S přibývajícími díly ale začíná být jasnější koncept a zprvu banalizovaná témata, a dokonce sympatizace s vedlejšími postavami (z Hannah a Clay je mi na blití stále). ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Nic nečekáte, shlédnete a jste spokojeni. Hodně zajímavý seriál na téma proč se někdo zabije a co ho k tomu vede. Sám bych se nechtěl objevit někdy na takové kazetě, každý díl měl svou postavu, případně událost proč tomu tak bylo. Hlavní postavu sice mohli dát více unpopular, poněvadž Katherine Langford je trochu echt dokonalá a ve skutečnosti by byla spíše opačným případem. Dylan Minnette měl zase celou dobu jeden svůj univerzální výraz jakoby mu uletěly včely, nevím jestli to mělo být záměrem či ne. Z počátku se to rozvíjí trošku stereotypně a jen odhalujete další důvod, ale někdy za polovinou už to mělo lepší spád a sám jsem zvědavý jak se poperou s druhou sérii, protože jsem si jí moc nedokázal představit aby byla aspoň podobně dobrá jako tato. 2. série: Tak u mě se potvrdily předpoklady. Až na závěrečné dva díly jsem se převážně spíše nudil a připadal jsem si jak u seriálu JAG. Zbytečně moc vyšetřování, které stejně pomalu k ničemu nevedlo.(hodnocení za 1.-2. sérii) ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série byla samozřejmě nejlepší pak to spadlo k lepším třem hvězdám. Je to sice velice nápadité, ale opravdové drama se vždy odehraje až během posledních pár epizod a to je škoda. Dodatek: Poslední 4. série je hodně špatná. 5,5/10 ()

adamicka 

všechny recenze uživatele

I když i první série má mnoho chyb, tak bych hodnotil minimálně za 3 hvězdičky(díky poslední epizodě možná i za 4). Bohužel jako u milión dalších seriálů se natočili další série, které už neměli přijít a jsou udělané pouze za cílem zisku a tak samozřejmě kvalita, racionalita, děj atd. jdou všechny velmi z kopce. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Odporúčam každému seriálovému nadšencovi. Seriál je napísaný vskutku dobre. Postavy sú starostlivo vybrané a ich príbehy im budete veriť. Seriál skvele mieša prítomnosť s minulosťou a tým vzniká veľký počet originálnych a zaujímavých záberov. P.S.- teším sa, ale bojím 2. Série ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Vcelku sympatické středoškolské drama, kterému se aspoň v úvodních epizodách i z mála daří vytvořit povedenou atmosféru. Postupem času, resp. postupným odkrýváním "zápletky" však atmosféra letí oknem a o pozornost stále víc žadoní (slušně řečeno) nelogické motivy, jinak vcelku snesitelných, postav. ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Dějovost, emoce, vizuál, hudba, herci, neploché vztahy...všechno prima. Víc než prima. ALE to přece nemůže odvést moji pozornost od scestného >poselství<, podstaty příběhu! Psychicky nemocné děvče obviňuje z vlastní sebevraždy okolí - tys mi řekl, že mám hezkej zadek, tys se mnou nehupsnul do postele, tys se mnou přestala chodit na kapučínové dýchánky. To vám vážně nevadilo? ()

Script 

všechny recenze uživatele

Sakra práce! Já chápu, že tvůrci seriálu měli potřebu udělat pokračování děje. Chápu to, ale proč pokračovali sakra s tím názvem 13 Reasons Why (13 důvodů proč)? Mohly udělat pokračování pod jiným názvem seriálu. 1. Série byla o dívce co spáchala sebevraždu a na své kazety nahrála důvody proč to udělala. 2. Série byla o soudním procesu, kdy rodiče Hanny obvinili školu, že jí nepomohly a obvinili při tom jednoho studenta ze sexuálního napadení té holky. Druhá řada ještě možná smysl měla, ale 3. Série už neřešilo žádné důvody pro sebevraždu. Kdyby druhá série skončila uzavřeně a třetí a čtvrtá řada pokračovala pod jiným názvem (třeba “Liberty High”) tak bych možná neubíral tolik, kolik jsem ubral. Možná bych tomu ubral i tak, protože třetí řada si výslovně hrála s diváky. Dělali jak je ta řada složitá, ale ve skutečnosti si jen tvůrci zamotali svoji hlavu. Prostě to nezvládli. Čtvrtá řada mě vytočila do běla. Nechápu, proč udělali, to co udělali. Zamotaly všem postavám hlavy. Jednou tam byla situace, kdy policista napadl studenta z rasových důvodů a všichni chtěli vést protest a ne kvůli tomu, že policista je rasista. Místo toho ani nevěděli, proč vlastně protestují a způsobili chaos. Nejhorší moment celého seriálu je ten, kdy v poslední epizodě Clay spatří Hannu, vyrazí k ní, aby to vypadalo, že bude nějaká romantická scéna, a pak to přeruší jiná holka. Co se týče toho děje, tak když vám někdo umře, tak toho dotyčného vidíte pořád. Nemusíte na ně vzpomínat, prostě je vidíte. Občas narazíte na nějakou fotku, občas vidíte toho člověka na chodbě, nebo v někom jiném. Na Hannu se totálně ve třetí a čtvrté řadě kromě poslední epizody zapomnělo. Srdcovka bude pro mě pouze první série, protože ta jako jediná skončila uzavřeně a hlavně smysluplně. Nakonec jsem přilepšil první sérii, abych hodnocení seriálu nenechal na třetí hvězdě. ()

Yesqward 

všechny recenze uživatele

Veľmi potrebný seriál. Seriál, ktorý by mal vidieť každý. Seriál, ktorý skrýva veľa pravdy. Neskutočne pohlcujúci príbeh so skvelým scenárom, hereckými výkonmi a múdrou zápletkou. Psychológia postáv vycibrená na maximum. Pri "tej scéne" v poslednej časti som stratil reč, surová a deprimujúca. Veľké prekvapenie. 98% ()

nemik22 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, co přesně mě na tomhle seriálu tolik baví. Jestli to je to tajemno, do kterého je příběh zahalen nebo svérázné zpracování nebo snad sympatická postava Clay... Možná je to i trochu z nostalgie ke střední škole. Konečně seriál, na který mě nutí přítelkyně koukat a nemám s tím žádný problém. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

90% zajímavost ve stylu BH 90210 plná zvratů, podrazů a rozmazlených puberťáků! Navíc opravdu brilantně zahraná a s vygradovaným závěrem! Něco tak starého v novém kabátě jsem dlouho nezachytil...tak proč ne 100%? Min 2 díly se šíleně vlečou a jejich střih a nápad spíše iritují.. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

První díly se mi hrozně líbili, ale pak jsem v tom viděl děsnou nelogiku vyprávnění. Doknčil jsem druhou sérii s tím, že další už opravdu vidět nemusím a je mi fakt uprdele jak dopadnou ty hlavní darebáci. Jinak naši překladatelé se fakt vytáhli - 13 reasons why = Proč ? 13x proto :D ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Přestože je pod seriálem podepsáno sedm režisérů, nese především otisk Gregga Arakiho. Od hlavního hrdiny, který typově odpovídá právě Arakiho hrdinům z předchozích filmů, nejvíc pak Gordon-Lewittovi z Mysterious Skin, až po celkovou gay stylizaci jak postav tak způsobu vnímání světa a uhrančivý soundtrack. I to syrové a emocionálně zdrcující finále je pro Arakiho filmy téměř něco jako autorský trademark. Občasné logické a realitě odporující lapsy mi až tolik nevadí, divák by neměl zapomínat, že tu nejde o žádný ryzí filmový realismus. Jde tu o dráždivou konfrontaci žánru teenage seriálu, do kterého znenadání vpadl syrový realismus, s nímž se nedokáží hrdinové vyrovnat a snaží se ho marně vytěsnit. A jsem zpátky u Gregga, protože ztráta nevinnosti je vlastně téma, které se prolíná celou jeho tvorbou. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kolem 13 reasons why se roztrhla obrovská vlna ohlasu, která slibovala depresivní dílo, u kterého si pobrečím. Ani jednou jsem neměla v očích slzy, i když jsem celkem velkej cíťa. Nevadí. I tak se jedná o "dobrý" (sebevražda není nikdy dobrá) příběh, který dokázal navnadit prvním dílem, lehce unavit dalšími a na konci to zas ve finále pozvednout. Jen škoda, že se mi po chvíli zpočátku sympatická hlavní hrdinka časem docela znechutila. To celkem ale nahradí jiné postavy. V jeden moment byste je odpráskli a tu druhou objali a dali jim šálek horké čokolády. Celkově se Netflixu povedl další dobrý seriál. Že by to ale byla zas taková bomba, to se říct nedá. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama