Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze (440)

zsn 

všechny recenze uživatele

S druhou řadou se už nemělo vycházet na povrch země. Naprostá nuda! Pořád jen soud, soud a co na to řekne soud a co říct u soudu a vzpomínky na to, co bylo a samé halucinace v podobě mrtvé holky. Hrůza, hned jsem si říkala, co asi tak do Dvojky můžou nacpat. Jednička byl super nápad a velice vhodná osvěta šikany, o které se mluví daleko méně než o homosexuálních vztazích, ale pokračování to fakt už nechtělo. Dokonce se zamítá! Jediná věc je šílená - dneska jsou opravdu ty děti na střední hotové dospělé entity se vším rozhledem a potřebami. Člověk už ani nepozná, že je to dítě vizuálně. Díky stravě a internetu se vymýtilo dětství fyzicky i mentálně. Obraty, jakými dokážou argumentovat, hájit se a jednat.. a způsoby, jakými si dokážou ubližovat, to vše by bez inspirativního internetu nemělo takový rozmach. Nedávno mi 18 letý, raně dospělý mladík řekl, že dnes, pokud nemáte na IG minimálně 500 followerů, jakoby jste neexistoval. Dívky o vás zkrátka nemají zájem a můžete si to jít hodit. Dopad sociálních sítí je opravdu neuvěřitelný a nedokážu si představit žít v této době jako student. Za nás se pomlouvalo v rámci party. Dnes o tom ví celý svět. A opravdu nezáleží na tom, kde je pravda. ()

Devilian 

všechny recenze uživatele

Protože někteří lidé, kteří se tváří jako vaši kamarádi, opravdu nejsou vaši kamarádi... I can relate. :) Perfect, 10/10, rozhodně jeden z nejlepších moderních seriálů, jaké jsem kdy viděla. Pokud se vám líbilo Life is Strange a nebo Perks of being a Wallflower, tohle je jasná volba. ()

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Když jsem si sebemrskačsky pročetla některé zdejší komentáře, tak jsem se jen utvrdila v tom, jak hroznou pravdu 13 Reasons Why má. Možná se někteří lidé domnívají, že člověk je naprosto racionálním tvorem, a na každého vnější okolnosti působí stejně. Tudíž večer si napíše raději na papír seznam všech věcí, co ho trápí a řekne si, ale prosím tě, vždyť to nic není! Ne, takto to v reálném světě nefunguje. Každý člověk je jinak citlivý. Každý člověk vnímá věci jinak. To, co pro jednoho znamená konec světa, pro druhého znamená pěti minutovou starost. Avšak z toho prvního člověka to nečiní slabocha, ani drama queen, činí to z něj člověka, který má své emoce a není schopen pouze racionálního jednání. A právě ignorantství a necitlivost k problémům ostatních, jakkoli se nám subjektivně mohou zdát malicherné, ve skutečnosti mohou mít nedozírné následky. Což nevidíme pouze u Hannah, ale i u ostatních. Hannah není dokonalá. Pohybuje se na tenké hranici po celou dobu seriálu. Na druhou stranu, nelze jí nic moc vyčítat. Jakkoli se některé důvody mohly zdát malicherné, nestaly se samostatně. Byl to jeden velký příběh, kde s každou kazetou na Hannina ramena byly nakládány další a další věci, s kterými si sama nedokázala poradit. Ačkoli se snažila říct si o pomoc, nikdy (kromě poslední kazety, která pro mne osobně možná byla nejhorší, protože v ní zklamala autorita, která ji tu pomoc poskytnout měla) si o ni neřekla přímo. Předpokládala, že lidé jsou natolik empatičtí, že jim dojde, jak se cítí. Že při neustálém naznačování jim to nakonec docvakne. Bohužel, i jak jde vidět na některých komentářích, některým lidem to nedocvakne ani když je vše řečeno, natož když zůstává spousta věcí nevyřčených. Na druhou stranu, ani Hannah nedomyslela důsledky své kazetové akce. Myslím, že se snažila lidem otevřít oči, aby nebyli lhostejní k ostatním. Ale ne ve všech případech se to povedlo. Já smekám svůj pomyslný klobouk, jak neskutečně citlivým, deprimujícím a zároveň i oči otevírajícím způsobem se podařilo seriál natočit. Ačkoli se seriál odehrává na střední škole, myslím si, že především ignorace a zahleděnost jen na vlastní život nás provází po celý život. A každý se s ní ve větší či menší míře setkáváme. Chce to ještě mnohem více podobných projektů, které na to upozorňují. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Převelice těžký kousek k ohodnocení, nakonec ale pozitiva hodně převažují. Seriál se vyvíjí tak, že Vám tvůrci hned na začátku sdělí, kam se vše bude ubírat, abyste pak minimálně do půlky celé série poznávali jednotlivé mladé herecké charaktery a společně s nimi rozplétaly jednu velkou motaninu příběhů a křivd, které vedly k sebevraždě sympatické Hanny Bakerové. Pokud se přes ne zrovna odsejpající a dosti natahovaný poloviční opus a cestu do srdcí študákovy duše dostanete, pak zřejmě nebudete zklamáni. Závěrečných pár dílů je vskutku hodně dobrých. Člověku je až zle z toho, jak mohou být teenageři dnešní doby vypočítaví a plní zloby a jak mnozí z nich neváhají v rámci labyrintu lží a výmyslů dohnat nejednoho mladého člověka až k tomu nehoršímu....................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

pavcas 

všechny recenze uživatele

Když mi Netflix jednoho dne naservíroval tenhle novej seriál, blesklo mi hlavou, že jsem o tom někde slyšela,ale že vlastně nevím, jestli se chci dívat na trápení nějakejch puberťáků na střední škole. Po prvních dílech jsem měla jasno, že chci, protože důvody sebevraždy hlavní hrdinky Hannah Barker, které pomalu rozplétá další z hlavních postav sympaťák Clay Jensen pomocí audiokazet, které před svou smrtí nahrála a poslala několika vybraným lidem vám prostě nedovolí nepustit si další díl. Hannah je dívka, do které byste neřekli, že by mohla být obětí šikany, je hezká, chytrá, má kolem sebe plno přátel a milující rodinu. Aspoň tak to teda vypadá. Jenže v průběhu vyprávění zjistíte, že z jejího úhlu pohledu vlastně nemá nikoho, kdo by se o ni opravdu zajímal a podal jí pomocnou ruku, když to nejvíc potřebuje, že každý lehkomyslně vyslovený vtípek nebo poznámka může bodat jako nůž a že to co z počátku vypadá jako zoufalý krok nevyrovnané puberťačky má vlastně daleko hlubší a reálnější důvody, které by srazily na kolena i mnohem silnějšího jedince, natož jednu osamělou holku.. A tak na pozadí blížící se tragédie, o které víte že přijde už od 1.dílu sledujete, jak do sebe pomalu zapadají všechny střípky mozaiky, zjišťujete že všechny činy mohou mít nedozírné následky a že někdy opravdu stačí maličkost, která vás skopne do propasti, ať už je to špatné načasování, nevyslovená touha anebo nešťastná souhra okolností. Postupně taky zjistíte, že Hannah není jedinou obětí a že díky svému odkazu a následnému vyšetřování roztočí kolečka dalších událostí a strhne lavinu, kdy vyjde najevo, že nikdo není bez viny, ani největší klaďas příběhu a její tajná láska Clay. A tohle všechno dohromady namixuje koktejl, ze kterého chvílema mrazí a chvílema bolí u srdce a ano chvílema si říkáte,že tohle mohla udělat nebo vyřešit jinak, ale zároveň víte, že tyhle věci se bohužel dějou a někdy je snadný jim zabránit. Stačí jen jediný..starat se víc o ty, na kterých vám záleží, protože zítra může být pozdě..pro ně i pro vás. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Ten seriál je bravůrně natočený a dobře dramaticky vystavěný, problém bych měl ale s nosnou linkou. Většina popisovaných problémů je opravdu malicherná a přestože deprese může člověka dohnat až do krajních mezí, tak jsem zde kromě jednoho (díl 12) maximáně dvou problémů žádný opravdu závažný nenašel. Každopádně seriál jako takový je výborný, jenom se obávám, že není moc na co navazovat a pokud bude seriál pokračovat, bude to pouze ždímání látky. Naštěstí si první série díky finále vystačí vcelku sama a poslední díl lze chápat jako celkové zakončení. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

zápletka je hodně zajímavá, ale pevně věřím, že takhle přecitlivěla, do sebe zahledena a bez špetky nadhledu tahle teen generace není. hlavní charaktery jsou neskutečně otravné a scénář postupně hloupne - některá odhalení jsou naznacena snad 3x... 50% ()

Ivi06 

všechny recenze uživatele

Ještě několik dní po shlédnutí seriálu na tento příběh musím myslet, a když si na něj vzpomenu, zaplaví mě tíživý pocit bezmoci a smutku. Jak by jen jeden jediný čin, nebo dvě slova mohli něco změnit, něco zvrátit. Kdyby se jen k sobě lidi chovali lépe a dávali své city najevo - asi jsem naivní :) Také si myslím, že to nemuselo skončit tak jak to skončilo, ale kdo říká, že se vlastně nic tak hrozného nestalo a že nebyl důvod, buďto se sám nikdy nestal obětí šikany, nikdy se mu nikdo neposmíval, nebo prostě jenom není dostatečně empatický. Vždyť jsou dospívající tak zranitelní. S každým dílem se stupňují emoce a samotná závažnost příběhů, které slyšíme z kazet. Mě tento seriál bavil a hodně se mnou pohnul. Zásluhu na tom má samozřejmě samotný příběh, ale hlavně i herecké výkony a prvotřídní soundtrack. Dylan Minnette mě příjemně překvapil, vždy mi připomínal svého hereckého kolegu Logana Lermana, kterého jsem vždy považovala za lepšího herce, ale musím říct, že si mě Dylan jako Clay získal... pro někoho může působit nelogicky to, že si neposlechl kazety za jednu noc... s tím i souhlasím, ale sama si dokážu představit, že bych se do toho nehrnula ze strachu co o sobě uslyším. Katherine Langford jakožto Hannah je pro mě další objev. Věřila jsem jí každou slzu a hrozně moc jí fandila... o to víc to vše pak člověku láme srdce. Skutečně povedený seriál, který, kdyby nebyl tak smutný, pustila bych si ho ještě jednou. ()

Kelly2502 

všechny recenze uživatele

Vážne nechápem čo ľudia na tomto seriály vidia...chcete počuť 13 dôvodov prečo sa Hannah zabila? 1. Je piča 2. Je piča 3.Je piča 4.Je piča 5.Je piča....a tak ďalej až na 13.miesto by som dal: 13. Jej mama je piča. Nelogické uvažovanie postáv, predovšetkým správanie Hannah a jej matky je neskutočne iritujúce a mám pocit, akoby ani scenárista (pravdepodobne ani spisovateľ čo to napísal) nevedel, ako má postava vyzerať a čo vlastne chce. Trápna tínedžerská chujovinka, ktorá sa snaží chytiť za srdce no jediný komu sa to môže reálne páčiť sú slabí jedinci bez pudu sebazáchovy, pretože zabiť sa pre také kokotiny? To dokáže len retard. U nás na škole sa robili aj horšie veci a aj ja si dovolím tvrdiť, že som zažil šikanu a veci, ktoré boli cez (kto nie?) ale som tu a nikdy ma nenapadlo zobrať si život a sorry ale táto chujovina akurát tak naučí psychicky slabých ľudí, že vziať si život je "cool". Bohužial, život je ťažký a je o tom vytrvať keď si v sračkách a nie sa vzdať. Hannah je píča, človek čo to napísal nemá asi šajnu ako sa chovajú tínedžeri, Hannah teda minimálne...a jediný dôvod prečo si to pozriem do konca je, že si trénujem ruku na facepalm, pretože masturbácia nie je v móde. ()

Mimesis 

všechny recenze uživatele

První řada je docela dobrá. Není to sice seriál století, ale jinak je to celkem silná zápletka a celkově to jako dramatický seriál, co rozebírá různé společenské problémy, funguje. Ovšem od druhé řady začne celková kvalita trochu klesat a největší bizár je pak čtvrtá, která působí jako nějaký vtip. Co vnímám jako průser je, že se seriál snaží o něco jako o osvětu, ale výsledek je spíše kontraproduktivní. Např. se snaží varovat před sebevraždou, jenže pak to celé působí spíše dojmem, že sebevražda je něco odvážného, romantického... Údajně se po odvysílání první řady v USA statisticky zvedl počet sebevražd. Jindy se seriál zase snaží rozpitvat různé duševní poruchy a problémy, což je vážný společenský problém, ovšem v seriálu to nakonec vyzní stylem, že duševní problémy se řeší snadno - stačí pokec s psychiatrem a ono to všechno nějak dopadne. WTF? V tomhle ohledu 13 Reasons Why těžce selhávají. ()

Kratas558 

všechny recenze uživatele

Kvalitně odvedený počin z netflixový továrny, na který můžete vsadit hned, jakmile uvidíte první spot. Drama o teenagerech a jejich bolestivých duších, které vyvrcholí mnohými špatnostmi, celou dobu směřuje ke smrti slečny, kolem které se to celé odehrává. Už samotný námět nám toho může nabídnout spoustu. A jak tak člověk proplouvá dalšími díly, nedopracovává se jen k sebevraždě holky, která toho od života možná čekala příliš a dostala trochu míň. Mnohem podstatnější jsou vztahy lidí kolem ní, kteří zůstali naživu a snaží se na tom světě udržet. Ty totiž nabízí mnohem zajímavější příběhy. Možná proto si nejsem jistá, zda Hannah a její bolístky tak nějak nevyznívají do ztracena. Přesto doporučuju všema deseti. A co přinese druhá série, to se nechám překvapit, přestože zastávám názor, že v nejlepším se má skončit. ()

Sajuska1991 

všechny recenze uživatele

Jako asi nejsem úplně ta cílovka seriálu, ale to je tak, když už máš rozkoukaných miliony seriálů a všecky záhádně pauzujou, takže nejbližší prdel tě čeká až na podzim ?.... no tak prostě sáhneš někam mimo už, protože jako na kriminálky chut fakt nemáš a i když mají hodnocení kolem 90 procent, nemáš na to chut, tak co udělat.... no tak jsem si to stáhla .... a jakože cože ? i když je tam spousta věcí mimo, přepísklejch, strašně srdíčkovejch atd, tak stejně, tvá cesta vede ----> hellspy ----> s01e02 .... a pak zas a zas až tě nasere ten poslední díl a zase můžeš nasraně čekat století, než natočí další řadu ..... tak ..... a teda přímo k seriálu - suprový pokoukáníčko :-) až moc teen, ale zajímavé, a to dost :-) ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný příběh plný bolesti a bezmoci, který byl každou další epizodou temnější, bolestnější a emocionálně stále vypjatější až do takové míry, že jsem poslední díly dával opravdu silou vůle. Osobně mám vážně rád inteligentní středoškolské seriály o skutečné síle přátelství, lásky, kamarádství a taky o problémech, které dospívání přináší. Ale 13 Reasons Why je pro mě osobně první kousek, jenž všechny ty strasti a bolístky na duši dohnal do totálního extrému a který mne opravdu rozsekal na malé kousky, přičemž mě donutil přemýšlet tak nějak o všem. Víc takových seriálů, protože (především, ale nejenom v Americe) je přesně toto generační zpověď jako blázen. S01: 10/10. S02: 8/10. Ve třetí sérii se rozjede opravdová detektivka, která je s každým dalším dílem napínavější a před posledním dílem je člověk v očekávání nějakého překvapivého rozuzlení ve stylu Vraždy v Orient Expresu. Místo toho přijde absolutní scénáristická zoufalost a konec té detektivní části je něco tak šílené nelogického, nereálného a špatně napsáno, že se musím držet, abych neignoroval předchozí díly a celé tomu nedal výrazně horší hodnocení. Herecky zahráno dobře, ale volání po tom, že to všechno mělo zůstat u první, vynikající, série, je stále silnější. S03: 6/10. ()

Madluska 

všechny recenze uživatele

Tak jestli tímhle se živí dnešní mládež, tož Pánbůh s námi... Uznávám, jistá poetika tomu neschází, navíc funguje základní princip seriálů - tedy touha vědět "jak to bylo dál", soundtrack by si vystačil sám o sobě, vizuál působí kupodivu docela propracovaně, ale... Nechci nijak zlehčovat utrpení hlavní postavy - speciálně v některých dílech by jí člověk její beznaděj věřil, jenže nelze si nevšimnout, že opět vidíme oběť, která je vlastně hezká, oblíbená, s poměrně vysokým společenským statusem. A tato hrdinka si prochází různými těžkostmi - čekali bychom nějakou gradaci, ale ejhle - cool týpci přišli s inovací - někdy uprostřed sledujeme mimo jiné drásající drama o tom, že jí spolužák krade obrázky. Wow! Jako bonus se opět nám nabízí pohled do hodin US high school, kde se probírá pouze literatura nebo komunikace nebo nějaká sociometrie či něco podobného... Případně ještě sportovní zápasy s roztleskávačkami. Uuughhhrrr. A zase to stejné klišé - každý jsme trochu jiný, každý jsme tak sám a nepochopený, nikdo nás nemá rád... Já vím, dospívání je náročné, ale copak nikdo nevidí, že jediný opravdu podivný kluk je terčem skutečné šikany? (Ano, mluvím o stalkerovi s vadou řeči, jak nápadité...) Navíc Hannah je sice na pokraji zhroucení, uvažuje o sebevraždě, protože se jí stalo něco neskutečně ohavného, přesto přese všechno se ještě zmůže na to, že vymyslí geniální systém nahrávek a celé to rozpustile namluví tak, aby ostatním pěkně zatopila (i za to, čím se neprovinili, jak jinak). Jo jo, přesná charakteristika... Takže ačkoliv jsem z komentářů věděla, že Hanna by se mojí BFF nejspíš nestala, teď to vím natuty. Co mě mrzí nejvíc - že seriál se tváří jako vážná výpověď o současných útrapách mladých, která bourá zažité stereotypy, ale přitom z velké části právě na nich staví... ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Ultimate love-hate relationship k tomuhle počinu. Nesnášel jsem na něm spoustu věcí, stejně jako se mi líbila spousta těch malých drobných bolestí. ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Tak vám povím, že na to, jak moc skvěle je tenhle seriál hodnocený, jsem se do něj asi nestačila vcítit. Nebo vdívat. Nebo já nevím vco. Zvládla jsem osm dílů z první série a přišlo mi to tak nudné, zdlouhavé a nepodnětné, že jsem prostě další díl už nepustila a nepustím. Málokterý seriál nedokoukám ani do konce první série, když už se dostanu za polovinu. Původně jsem měla takový dvouhvězdičkový dojem, ale jak jsem se teď tak zamyslela zpětně, ani ty dvě hvězdičky nedám. Stačí jedna. Tak nějak. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby ty Hančiny důvody aspoň trochu dávaly smysl...až na Bryce malichernosti, které zabírají polovinu seriálu a ze zajímavého tématu dělají chvilkama nekonečnou telenovelu. Clay si taky těch 7 kazet prostě nemůže poslechnout najednou (v téhle scénaristické berličce vidím největší problém celého seriálu)..přitom ta atmosféra střední, výšky (nebo co to vlastně bylo) dost gut. s01 3/5 ()

ChrisBa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nie som nejaký seriálový fanúšik a už vôbec nie teenagerských rozmerov.. ale tento námet bol originálny a tak som si 13 reasons why pustil. A je to nádhera. Aj keď v poslednej časti som čakal, že seriál vygraduje oveľa viac a bol som spočiatku sklamaný(v mnohých prípadoch sa seriál neuzavrel..), no nakoniec uznávam, že tento seriál si 5* zaslúži. Nie len vďaka originálnemu námetu.. je tu perfektný scenár, každá časť nám odhaľuje nový dôvod, novú postavu a jej charakter, herci sú fantastickí..a po Stranger Things mi Netflix priniesol opäť veľký kus nostalgie.. síce sa seriál odohráva v súčastnosti, dýcha však z neho atmosféra 90.rokov, kedy každý z nás miloval americké teenagerske večierky a príbehy strednej školy s chalanmi športovcami a dievčatami roztlieskávačkami. V každej ďalšej časti Vás seriál nabudí stále viac a viac, aby ste už konečne počúvali posledné pásky s tou Clayovou a vôbec poslednou, kde sa príbeh Hannah uzavrie. O hĺbke seriálu rozprávať ani nemusím.. síce niektoré dôvody sú úplne bežné a poviete si, že Hannah je zrejme šibnutá, že to tak rieši.. no seriálovým zámerom je ukázať, ako aj najmenšie intrigy, zrady atď. dokážu človeka zraniť..a to sa samozrejme darí.. dúfal som, že 2. séria nebude, pretože tá to môže len pokaziť.. ale snáď sa mýlim..mimochodom hudba je fantastická (opäť nádych 90.rokov).. ()

FiliPP 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší seriál za rok 2017. NETFLIX opět ukázal, že jejich seriály jsou neskutečně výborné. Skvělí mladí herci, výborný scénář a kamera taktéž úžasná. Seriál se mi dostal okamžitě pod kůži a už teď se těším na další sérii. 100%. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama