Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze (440)

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení seriálové sezóny. Neměl jsem žádná velká očekávání, vlastně jsem ani nevěděl, zda se na to podívat, ale nakonec jsem to zhltl za 2 dny a musím dát najevo svoji spokojenost. Netflix dostál svému jménu a kvalitně převedl příběh do seriálové formy. Líbil se mi casting, který působil velmi přirozeně, a tak celkově do sebe všechno zapadlo, jak mělo. I přes velký počet podobně mysteriózních seriálů a filmů v poslední době, ani tohle dílo se nemusí za svou adaptaci stydět. Příběh vás určitě zaujme a pravděpodobně i dostane, i když se na pilu nesnaží příliš tlačit. S koncem nejsem sice úplně spokojen, ale i tak doufám, že se do druhé série pouštět nebude a uchová si tak určité kouzlo. ()

Terinka53 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno nechápu ty nadšené komentáře. Seriál je sice natočen svěle, myšlenka prolínání dějových a časových linek je neokoukaná a potenciál je obrovský Bohužel hned u cca druhé kazety (rozuměj třetího dílu) mě hlavní hrdinka začala dosti iritovat. Neříkám, že je třeba bagatelizovat problémy, které současní teenageři prožívají, ale Hanna má v průběhu celého děje zvláštní dovednost všechno tak nějak nafukovat a dramatizovat, což ostatně i několikrát prohlásí i "zlí" spolužáci. A bohužel s nimi jsem se chtě nechtě ztotožňovala, což asi není záměr tohoto seriálu. Clay mi přišel roztomilý, seč přihlouplý a zpomalený. Otravný m přišel také Tony, který pořád jen opakoval "Just listen" a koukal psíma očima. Fandila jsem v podstatě jediné (!) postavě a to Clayově mámě. Za vizuální stránku a soundtrack přidávám třetí hvězdu. Bohužel. Možná jsem na to už stará. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Seriál som sa rozhodol pozrieť hlavne preto že na knihy moc nie som a hrozne ma zaujímalo čo sa musí stať dievčaťu aby niečo takéto vôbec spravila.Seriál začal skvelo, prvé dva diely ma naozaj bavili no potom prišla hrozne kolísavá kvalita.Popravde ma niektoré diely vôbec nebavili a pozrel som ich len preto aby mi to dávalo zmysel.Ako hovorím niektoré diely lepšie iné nuda od 10 skvelé okrem finále.Na finále som sa naozaj tešil, čakal som doják , emócie a nič z toho nebolo teda emócie hej ale nie vo veľkom.Prišlo mi to ako keby silou mocou chceli druhú sériu pri tom seriál už nemá veľmi čo ponúknuť.Ale ako podívaná to bola nadpriemerná a 4* v pohode dám. ()

psychous3 

všechny recenze uživatele

Díly 1 a 13 jsou jinde, dějem mne první díl pohltil a poslední zlomil. Vše mezi tím je nic. Dle mě přeceňované nic. Těžko se kritizuje téma šikany a nebo dokonce sebevraždy, ale rozhodně mohlo jít o větší 'mindfuck', něco hlubšího. Jako plus je možná fakt, že až přes celkově melancholicko - depresivní atmosféry byla v každém díle hláška, které jsem se od srdce zasmál. A dost mě mrzí, že sposuta charakterů hraje "stíny", občas se v nich někdo schová, ale ve finále nemají hlubší význam - ač by mohli... *Možná je to vše přehnané, ale možná někomu stačí i takhle málo..." ()

kujon 

všechny recenze uživatele

Je to takové velmi nedospělé, rozvláčné a také velmi hloupé. Takové trochu pochmurné Beverly Hills 90210, vssazené do současnosti. SPOILER ALERT! Prvních 8 dílů je možné s klidným srdcem přeskočit, neb tam se děje úplné lautr hovno. Hodně se tam povídá, jezdí na kole, vzteká a nic k ničemu nevede. Mládež (17letá, kterou hrají herci ve věku 20-25let) je velmi hloupá, co je ale horší - jejich seriáloví rodiče jsou ještě blbější. Aby bylo genderové a rasové rovnováze učiněno za dost, tak tu máme hned několik homosexuálních studentů (včetně dvou homosexuálních rodičů), hispánce, černochy a asiaty. Pořád se to točí v někonečném kruhu marnosti, který normálně smýšlející člověk nemůže zdravým rozumem pochopit. Až díky posledním cca 2 dílům je to trochu jasnější, nicméně i tak je to velmi nepřesvědčivé a přehnané. Z celého seriálů se mi asi nejvíce líbila představitelka Sheri Holland (Ajiona Alexus) a chtěl jsem tomu celému počinu dát 3*, nicméně jak jsem se trochu rozepsal v rámci tohohle komentáře, tak nemohu dát více než 2. A druhou sérii? Díky, ani ne. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

Hmmm, příběh Hannah Bakerové, která měla pocit, že se jí děje jedna křivda za druhou a není cesty ven... Takže namluvila 13 pásek s třinácti příběhy, které ji spojují s jejími přáteli, spolužáky, kamarádkami a podřezala si žíly. Každá z kazet obsahuje jakousi výpověď o tom, kdo jí čím ublížil. A ano, přiznejme si Hannah je labilní fňukna. Vesměs jsou ty zmíněné křivdy v zásadě banality a malichernosti, které se dějou každému z nás. Jen několik z těch problémů je skutečně krutých, nicméně z mého pohledu, z pohledu dospěláka. Zase na druhou stranu chápu, že když je vám sedmnáct a je toho hodně a děje se vám příkoří sem tam proložené větším problémem, pak zase drobné malichernosti a tak stále dokola, může vás to dostat. Může. Zvlášť když jste citlivky jako Hannah..... nebo jako já :-). Ne, já tomu rozumím, nepřijde mi to zase takové sci-fi jako jiným uživatelům. Tolik k tématu. Jinak mě se to docela líbilo, u některých postav bych si přála víc prostoru (Tony, Skye) jiné měly super vývoj a docela to u nich gradovalo (Justin, Jessica). Má to neotřelej nápad a je to teenagerovsky zajímavé a stále aktuální téma. Hudba je trefná a za dobrej nápad považuju to Dylanovo zranění na hlavě díky kterému je hodně zřejmé jestli se díváme na přítomnost nebo vzpomínky. Jediné avšak důležité, s čím mám krapet problém já osobně, je návodnost. Jak už tu párkrát padlo, může to pro někoho být inspirací? Snad ne! Ale já bych s tím líčením sebevražd náctiletých jako vznešené romantické gesto byla opatrnější. Pro sichr :-) Jo a Dylan Minnette je herecky strašně topornej! Už od Ztracených nad tím kroutím hlavou, co role to dřevák. Výraz ve tváři mění jen velice vzácně. Ale občas to tam je, kupodivu mi to nevadí, spíš jen takový postřeh. ()

Harpy 

všechny recenze uživatele

Stále váham či dať 3 alebo 4 hviezdičky, je to niekde medzi. Seriál ma rýchlo chytil, ale nakoniec som dosť bojovala aby som dopozerala. Diely budili dojem umeleho naťahovania a výplní ktoré ma nie vždy bavili (zúrenie hlavnej postavy a neustále odmietanie si kazety vypočuť do konca a pod.) Ku Hanke sa mi postupne tiež budoval dojem miernej nesympatie a pritom nemám problém sa vcítiť do kadejakých postáv. Napriek všetkému seriál má aj svoje kvality ktoré viem oceniť a som zvedavá na druhú sériu. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Ač celý koncept seriálu de facto nedává smysl (zároveň jsem v takovém stavu, že je sebevražda jediným východiskem a zároveň mám dostatek energie do detailu všechno vysvětlit formou kvalitně komentovaného "hledání pokladu" v minulosti, z čehož nebudu mít sama absolutně žádné zadostiučinění?), tak to bylo konečně něco ze středoškolského prostředí, na co se dalo koukat. Ani si nechci představit, kolik amerických teenagerů na tumblru si v každém dílů našlo celou sérii triggerů - no, snad se žádný z nich nezabil. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím... Jasně, je to moderní melodrama a variace na Beverly Hills s neskutečně šablonovitě napsanými postavami (krásná roztleskávačka, hajzl kapitán basketbalového týmu, úlisný manipulátor a jedničkář, šikanovaný podivín apod.), ale zároveň mě příběh Hannah prostě vtáhnul a vcucnul. Když (pomocí řady flashbacků perfektně vypointovaný) příběh během posledních třech epizod gradoval, byla tam spousta momentů, kvůli nimž stálo za to všech 13 dílů shlédnout. Cílovka nejsem a je mi jasné, že to míří hlavně na mládež, u níž je moderní pocit beznaděje, deziluze, deprese, zklamání či bolesti (to vše samozřejmě s postavou modelky či profesionálního sportovce, posledním modelem iPhonu, tátovým SUV a hadry za stovky dolarů), jenže i tak: v některých momentech vám stejně cvakne, jak kurva těžké je období střední školy. Člověku to dojde až se zpožděním 15-20 let a tak nějak si přeje, aby jeho děcka tohle (kór v dnešní době) složité období propluly pokud možno co nejklidněji. P. S. Beznadějně jsem se zamiloval do Katherine Langford. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Primárne tínedžerská záležitosť, na ktorú som však - skrz jej pomerne vysokú popularitu -, bol zvedavý v podstate už od jej uvedenia. Keď som sa k nej s odstupom času konečne dostal, po pozretí úvodných dvoch-troch dielov (ktoré som si odkrútil bez prestávky) sa u mňa miešali vcelku protichodné dojmy. Na jednej strane ma rozoberaná tematika (plus taktiež ruka v ruke s tým i zaujímavý spôsob rozvíjania deja) svojim spôsobom zaujala - respektíve "opantala" -, na druhej strane ma však dosť výrazne rušil až štval celkový ráz seriálu, na ktorom bolo až do očí bijúco zrejmé, že v porovnaní s jeho vekovou cieľovkou som skrátka asi už pristarý. Cielenie primárne na mladšie ročníky je tu totižto neprehliadnuteľné a v podstate všadeprítomné (časté nelogické a afektované správanie postáv, občasná stupídnosť, zbytočné bočné dejové línie), čo však asi ani nemožno vytknúť, nakoľko projekt bol od začiatku pre dané publikum koncipovaný. Nadšenie z úvodných dielov teda zo mňa začalo s postupom seriálu konštantne vyprchávať, rovnako tak frekvencia sledovania ďalších dielov, avšak k štádiu, kedy by som chcel sledovanie seriálu vyložene stopnúť a ukončiť, nedošlo. Čosi to do seba predsalen malo a uznávam, na mladšie ročníky, ktoré si práve prechádzajú daným problematickým vekom tento seriál môže zapôsobiť (snáď) i čiastočne edukatívne. Druhú sériu však už vynechám. 65% ()

LeitoSE 

všechny recenze uživatele

Herecky a technickým spracovaním seriál na najvyššej úrovni, ktorému by som dal úprimne plný počet, nebyť toho, že je zároveň tou najviac pokryteckou a iritujúcou vecou, akú som kedy videl. S každým dielom sa rozoberajú reálne problémy, s ktorými sa musel niekedy stretnúť každý človek. Ako sa ale môžem stotožniť s problémami Hannah, ktorá mi trinásť hodín fňuká vo svojej spovedi, ako je na ňu každý zlý, pričom SPOILER ona je trikrát ochotná ísť na rande s rôznymi hráčmi z futbalového tímu a čuduje sa, že sa nezaujímajú o jej prevratné myšlienky, kamarátka zhodí dopravnú značku a ona jej pošle najlepší mix na samovraždu ale oveľa horší zločin na polícii neoznámi, povie chalanovi, aby kurva odišiel z izby a čuduj sa svete, on odíde. SPOILER Namiesto toho, aby Hannah začala riešiť svoje problémy, tak si povie, že by bolo dobre, keby ju hneď nasledovalo ďalších dvanásť ľudí do vane, tak vyrozpráva svoj jedinečný, náročný a nikým nepochopený životný príbeh. Hannah totižto očividne ani raz nenapadlo, že by aj ona mohla dať do vrecúška niekomu zajačika. 13/13 – 40% ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE SPOILER. Strašné zklamání. Potenciál tohoto seriálu a hlavní myšlenka - "pojďme se k sobě chovat slušně"- u mě převálcovala příšerná herecká hlavní dvojice. Upřímně mě nikdy nenapadlo, že toto napíšu, ale: ta holka si za to mohla sama. Všechny od sebe odkopávat a pak ze sebe dělat chudinku - "jak to, že za mnou neběží zpátky?" Navíc ze 13-ti důvodů mi nejrealističtější přijde znásilnění, to bez debat, ale zbytek je prostě středoškolská realita, kvůli které by denně probíhalo desítky sebevražd.... ()

in_deed 

všechny recenze uživatele

Scenar je misty deravy... scenar je mozna misty az pochybny. Ale ta rezijni a predevsim (!) herecka prace... Jeden z nejemotivnejsich serialu, jaky jsem kdy videl. ()

janculeeh 

všechny recenze uživatele

Jestli nemáte 13 hodin co dělat a chcete zhlédnout seriál, který vás přiměje se hluboce zamyslet nad tím, jak se lidi dokážou chovat a co to někomu může způsobit, tak hurá do toho. Surový příběh o smutném konci jednoho životního příběhu. A když píšu surový, tak to tak myslím. Sebevražda bez příkras. A lidé, kteří když mají mlčet, tak mluví a když mají mluvit, tak mlčí. ()

Druury 

všechny recenze uživatele

Strasne me stvalo jak z housenek delali vsichni velbloudy. Kdo byl ale v Americe a nejakou dobu tam zil, tak vi ze americane se zkratka takhle chovaji. Delaji ze vseho big deal a nam cechum to zkratka prijde uplne dementni. Kdyz jsem se prenesl pres tuto vec, zkratka me zajimalo jak to dopadne a proto jsem to pretrpel az do konce. ()

Driscoll 

všechny recenze uživatele

7 přešlapů, které zabíjí silné téma a slibný námět... (1) Nejzásadnější problém „13 důvodů“ vyvstane už po několika prvních dílech. Hannah není obětí systémové šikany, která ji dožene až k sebevraždě. Na páskách líčí „pouze“ 13 více či méně nepříjemných zážitků (včetně jednoho skutečně odporného). Hannu se v zásadě nikdo nesnaží cíleně ponížit, každý se s ní baví, je vítaná na každém večírku… (2) Seriál to neobratně (a explicitně) maskuje efektem motýlích křídel; na první pásce by však mohlo být cokoliv (doslova; od Hannina narození, po přestup na novou školu). K některým událostem by sice nedošlo (byť by pravděpodobně došlo k jiným nepříjemným zkušenostem), některé by však nastaly tak jako tak. Možná to na první pohled není zřejmé, ale příslib 13 důvodů, které se vrší jeden za druhým, tak zůstává nenaplněn. (3) Hannah je navíc ve všech situacích až nepříjemně pasivní; minimálně dvakrát výslovně čeká, že postava bude jednat tak, jak Hannah doufá. Zatímco ostatní postavy se „berou o své štěstí“, Hannah se nechá unášet k neodvratnému konci, a až na výjimky nevezme otěže vývoje situace do svých rukou. (4) Tvůrci přitom zjevně hřeší zejména na fakt, že divák zná tragické vyústění dopředu, a je proto snadné soudit jednání třinácti zúčastněných. Roli diváka zároveň přisuzují Clayovi, který zná Hannin osud, a s postupujícími díly i stále větší část mozaiky celého příběhu. Po bitvě je každý generál, a je těžké nevypěstovat si vůči Clayovi pro jeho silné morální odsudky silnou averzi již v první třetině seriálu. (5) Zvlášť, když sám Clay popře hlavní myšlenku (i své závěrečné poznání), a jedinou postavu, která je bez jakýchkoliv pochyb systematicky vyčleňována z kolektivu, vystaví úmyslně kyberšikaně. (6) Bohužel ani samotnou formu vyprávění skrze 13 nahrávek nevyužili tvůrci naplno. Právě Hannina poslední zpověď mohla poodhalit její vnímání a depresi, a vysvětlit, co jinak pohodovou holku dohnalo až k cestě, z níž není návratu. Nicméně celý příběh sleduje divák výhradně formou flashbacků, a z nahrávek má možnost slyšet jen vatu a pseudofilozofická moudra „cynické holky nad věcí“. (7) Nakonec seriál odvypráví celý příběh Hanny Baker, ale závěr je nepříjemně otevřený. Chápu, že vytváří prostor pro další sezónu, ale… Dobře, trochu jsem se rozepsal. Ale je opravdu škoda, že „13 Reasons Why“ zbytečně zahazuje výborný potenciál. Šikana na střední škole je silné téma, a tvůrci jako by se báli, že by skutečná oběť šikany (nehezká, nemluvná, divná, často i pochopitelně zahořklá) ani u diváka nevzbudila soucit. Proto sází na příběh sympatické dívky, která to „neměla lehké“; ty divné přitom cíleně marginalizují (Tyler Down), ba co víc, jejich šikanu ospravedlňují. Přesto jde o seriál, který stojí za to vidět. Postavy jsou veskrze zajímavé, příběh je dávkován inteligentně, a vyprávění (i jeho forma) je plné příjemných a lehko přehlédnutelných detailů. Jen je třeba nevypěstovat si averzi vůči Clayovi, a příběh chápat „pouze“ jako výpověď o nesnadném dospívání. ()

Dlaha 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po shlédnutí první série. Chyběly tomu 1 až 2 díly k dokonalosti. Jenže ty se podle všeho rozhodli producenti protáhnout na druhou samostatnou sérii a finále tím strašně okatě trpí. Krom toho mám jen málo co vytkout. Postavy jsou vykreslené velmi dobře, Hannah i Clay jsou úžasní, po chvilce si je zamilujete a budete spokojeně hltat vše co prožívají. Varování: vzbuzuje pocity deprese a beznaděje. ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Tak jsem doposlouchal poslední kazetu....a nemám slov, musím vydechnout a utřít slzu.. :( Je smutné sledovat, jak se někdo pomalu prokousává životem až k sebevraždě. Střední škola hlavně v USA dokáže být pěkně kruté místo, které není snadné navštěvovat každý den, obzvlášť když jste introvert. Hannah měla bohužel nešťastný život a nakonec zažila i to, co nechce žádná holka zažít a to nemluvím o smrti. Bylo pro mě těžké sledovat další a další důvody, které směřovaly jen k jednomu konci, ale byl jsem zvědavý a vytrval jsem... Asi bych to nedal, kdyby mi nějaký mrtvý kamarád poslal kazety, na kterých bych byl já jako jeden z důvodů, proč se zabil/a. Bohužel i já sám mívám občas sebevražedné sklony a někdy ukončení života vidím jako jediné východisko, které by mi přineslo konečně pocit svobody a úlevy. Někdy jsou ale i světlé chvíle radosti, kdy na chvíli získám důvod, proč žít dál... Jediný rozdíl mezi mnou a Hannah je ten, že mě naštěstí nikdo nešikanuje, ani na škole jsem s tím problémy neměl. Akorát si připadám, že mi nikdo nerozumí a že jsem stále sám. Samota mi na jednu stranu vyhovuje, lépe se mi přemýšlí a dobře si tak psychicky odpočinu od lidské společnosti a načerpám novou energii na další den, který musím nějak přěžít. Na druhou stranu se zárověň mé druhé já cítí osaměle, z čehož mám někdy hlavu jak balón a zabývám se pak zbytečnými detaily, které mě neustále frustrujou a prostě nežiju uvolněně (přehnaný perfekcionismus/snaha o dokonalost ve všem)... Raději proto utíkám z reality k filmům a k hudbě, které mě drží nad vodou a umožní mi zapomenout na chvíli na každodenní starosti, které mi prostě přerůstají přes hlavu. Dokonce jsem přemýšlel nad způsoby, jak se nejefektivněji zabít. Jako Hannah bych to neudělal, žíly a žiletky jsou mi odporné a vykrvácení trvá dlouho. Zato kyanid draselný je vyšší liga, 200-300 mg této soli stačí ke smrti do pár minut. Jakmile se kyanid dostane do žaludku, reaguje s kyselinou chlorovodíkovou a začně vznikat velmi jedovatý kyanovodík, který vlastně zastavuje buněčné dýchaní (tzn. přenos kyslíku z krve do tkání), ale to už bych měl mluvit s psychoušem a ne se tady zpovídat... Jinak soundtrack k seriálu je moc hezky depresivní, nemůžu ho přestat poslouchat - hlavně "The Night We Met", "A 1000 Times" či "Only You". :-) Snad se jednou Clay setká s Hannah v nebi a SPOILER: Bryce ať shoří v pekle! ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama