Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Zajímavosti (48)

  • Katherine Langford si během pobytu v San Rafael pořídila klavír. Začala hrát, aby se uklidnila. Některé ze scén, které natáčela, pro ni byly příliš intenzivní. (Kacitr)
  • Ve scéně, kde si Clay (Dylan Minnette) představuje, že je přítelem Hannah (Katherine Langford), hraje v pozadí píseň „A 1000 times“, kde text říká: „The 10th of November, the years almost over.“ Lidé, kteří ublížili Hannah, dostali své soudní obsílky na 10. listopadu 2017. (ČSFD)
  • Selena Gomez přiznala, že jsou jí postavy ze seriálu blízké, protože má podobnou zkušenost. (Natka875)
  • Celých šest let trvalo, než producenti našli perfektní představitele pro role Hannah a Claye. (Natka875)
  • Na webové stránce knihy www.thirteenreason­swhy.com si můžete poslechnout sérii Hanniných nahrávek, jak je napsal Jay Asher. (Natka875)
  • Jako soundtrack v seriálu je i písnička od Seleny Gomez - „Only You“. Autor knižní předlohy Jay Asher je dokonce velkým fanouškem hudby Seleny. (Natka875)
  • Natáčení bylo tak náročné, že na place zasahovali terapeutičtí psi - štěňata. Jelikož se seriál zabývá mnoha těžkými tématy včetně depresí, sebevraždy a sexuálního napadení (Natka875)
  • Seriál se natáčel na skutečné střední škole. Šlo o Analy High School v severní Kalifornii. (Natka875)
  • Původně se mělo jednat o film, ve kterém měla hrát Selena Gomez. Selena se však zdá být spokojená jen s „rolí" výkonné producentky. Při rozhovoru pro New York Times řekla: „Jak jsem stárla, stával se z chystaného seriálu projekt, ve kterém jsem věděla, že zůstanu mimo kamery." (Natka875)
  • Justin Prentice (Bryce Walker) si podobnou postavu zahrál i v seriálu Those Who Can't (od r. 2016). Shodou okolností se jeho postava v obou případech jmenovala Bryce. (Kacitr)
  • Brandon Larracuente přišel původně na konkurz, aby získal roli Justina Foleyho. Ta však nakonec připadla Brandonu Flynnovi a Larracuente ztvárnil postavu Jeffa Atkinse. (ČSFD)
  • Dylan Minnette (Clay Jensen) se podílel na hudebním vkusu své postavy. V Clayově pokoji jsou k vidění plakáty Dylanových oblíbených skupin jako třeba Arcade Fire, The Shins či Bon Iver. (Natka875)
  • Tvůrci seriálu vytvořili hlavním postavám autentické instagramové účty. (ČSFD)

Proč? 13x proto - Sedmá kazeta, první strana (2017) (epizoda) (S01E13)

  • Tříminutovou scénu sebevraždy, kdy si Hannah (Katherine Langford) ve vaně přeřezává tepny, nechal Netflix po nátlaku vystřihnout. „Chtěl jsem zobrazit ošklivou a bolestivou realitu,“ řekl ke scéně sebevraždy tvůrce seriálu Brian Yorke s tím, že chtěl jejím naturalistickým zobrazením všechny odradit od napodobování. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama