Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele Esgalnor k tomuto seriálu (12)

Série 2 (2018) (S02) 

Hned po zhlédnutí jsem sem hodil nadšený komentář a pětihvězdičkovou pálku pro druhou sérii. V řádu několika dní jsem však ale vystřízlivěl. Jednotlivé epizody fungují skvěle jako celek a průměr všech hodnocení by na těch 5 hvězd vyšel, jenomže jako celek má série strašně velké množství plot holes, na které si časem vzpomenete, a na které se v následující epizodě prostě zapomnělo. Druhá série ale zvládá skvěle pracovat s originálními postavami a dost tak cílí na fanoušky první série, kterým dokázaly přirůst k srdci, hlavně poslední díl je de facto kromě závěru jenom pro ně. A protože mně přijdou skvěle napsané a dosti reálné (pominu, že v obsazení není nikdo pod 21), tady chybu nevidím. Jenže ve snaze být místy strašně mysteriózní a napínavá, druhá série dělá hrozné logické přešlapy, ať už v občasném jednání jednotlivých postav nebo samotných situacích, které se v seriálu objeví. Clay je navíc hrozně mizerná hlavní postava, logicky se pozornost decentralizuje z Hanny na něj a ačkoliv je Minnette fajn, postrádá dostatečné charisma, aby zvládl utáhnout takhle fádní charakter. Tvůrci jako by zapomněli, v čem první řada fungovala nejlépe - když byla "jen" silným a emotivním teen dramatem. Přesto dojde na pár skvělých a možná i jednu nejlepší epizodu seriálu, jenomže jako celek to už nevyznívá tak silně jako první série. Ale mohlo to být horší, navázat mohlo dopadnout mnohem křečovitěji. Jít do třetí série bude ale hodně těžké, hodně štěstí. ()

První polaroid (2018) (S02E01) 

Čekal jsem to mnohem horší. Tvůrci znovu otevírají relativně uzavřený příběh první série a jejich snaha nepůsobí tak násilně, jak to dopadnout mohlo. Jistě, na pár dějových chyb, které nesouhlasí s první sérií dojde už tady, ale není to nic zásadního. Problém mám s tím, že (ačkoliv se ji autoři tam snaží trochu protlačit) z popředí zmizela Hannah a nahradil ji Clay, který je na hlavní postavu prostě hrozně nezajímavý a plytký charakter. Naštěstí zde jsou postavy jako Hannina matka, Jessica a další, které mě aktuálně zajímají mnohem víc. Jo, a mám radost z většího prostoru pro Skye. Začátek tedy OK, ale snad to bude lepší, dost to ztratilo ten silný feeling první série. ()

Dvě líbající se holky (2018) (S02E02) 

Pořád mám problém s postavou Claye jakožto hlavním charakterem, ale obecně epizoda skvělá, s takovou úrovní bych byl spokojen. Vygradované závěry mě na 13RW baví nejvíc. ()

Opilá coura (2018) (S02E03) 

Po vyloženě slabém začátku se třetí epizoda dostává na úroveň toho nejlepšího z první série, Jessica je zatím nejzajímavější vypravěčkou a příběh se pěkně rozjíždí. ()

Druhý polaroid (2018) (S02E04) 

Drží si to úroveň, ačkoliv o stupeň slabší než předcházející díl. Především ty Clayovy halucinace mě moc neberou. Postavy se zas o kus někam posunuly, ale děj zde prakticky stojí na místě. ()

Úsměv na konci doku (2018) (S02E06) 

Atmosférou a celkovým feelingem trochu odklon od minulých epizod, především zde víc prostoru získávají flashbacky, které byly na první sérii výborné. Zach je navíc po Jessice zatím nejzajímavějším předvolaným, postavy si procházejí zajímavým vývojem. Občas to trošku hapruje na hranici uvěřitelnosti, ale zatím se to drží v té únosné mezi. Příběh se posouvá, především to ale drží skvěle napsané postavy. ()

Třetí polaroid (2018) (S02E07) 

Situace se vyostřuje a postavy jednají hystericky, což je asi největším nedostatkem této epizody. Animovaný začátek mně ale sedl a úroveň je pořád vysoká. ()

Malá holka (2018) (S02E08) 

Předchozí dva díly se rozjížděla, zde zatím graduje přesně ta citová ždímačka, kterou dobře známe z první série. Silná epizoda, znovu musím ocenit skvěle napsané i zahrané postavy a tentokrát kvalitní scénář. Tvůrci to zvládají podat tak, že vám na těch fiktivních figurkách záleží, a že se v nějaké každý zvládne trochu najít. Možná podle toho jak moc, tak moc si pak člověk tenhle seriál oblíbí. ()

Chybějící stránka (2018) (S02E09) 

No páni, graduje to skvěle. Zbývají tři díly a já vůbec nechápu nesmyslnejch 37 % na RT, protože slabší byly maximálně tak dvě epizody. Tyler je nesympatickej blb, ale vůbec nevím, kam až hodlá směrovat. ()

Bryce a Chloe (2018) (S02E11) 

E-X-C-E-L-E-N-T-N-Í! Nejlepší epizoda seriálu, přestože je druhá série o něco slabší než ta první, tady 13RW vytahuje to nejlepší, co jen může. Síla, od začátku až do konce. Za dlouhou dobu mě nic nenechalo na konci ve víc "WTF" stavu. Uf. ()

Krabice polaroidů (2018) (S02E12) 

Jessica Yu opět stojí za nejlepšími epizodami v sérii, po famózní jedenáctce přichází jen velmi mírný pokles v podobě nahuštěného a opět silného dílu. Chybu bych zatím vyčetl jen postavě Chloe, jejíž motivace nějak nechápu, oceňuju ale docela reálné zakončení, klidně by mohlo jít o závěr celého seriálu, nestěžoval bych si. Ale po celou sérii se vyvíjí ještě jedna zápletka, kterou je třeba ukončit. ()

Sbohem (2018) (S02E13) 

Závěrečné dvě minuty mým očekáváním nedostály, ale zbytek více než hodinové epizody udělal tlustou čáru za Hanniným příběhem a asi záleží na tom, jak moc jste si jako divák dokázali oblíbit postavy, které v seriálu vystupují. Pokud patříte mezi ty, kterým prostě nijak nepřirostly k srdci, nejspíš vám bude finále druhé série připadat jako zbytečně dlouhý balast (a máte pravdu). V opačném případě dle vás půjde o povedený a kvalitní závěr, který má vícero silných momentů (taky máte pravdu!). Záleží na vašem úhlu pohledu. A btw, ta jedna scéna (hádám, že kvůli ní je na začátku to varování) je fakt odporná, ani tak nejde o gore (prakticky žádné není), ale o její nečekanost. Sbíral jsem pak dolní čelist ze země, v tomhle žánru jsem na tohle nebyl ready. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama