Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele JohnCZ k tomuto seriálu (3)

Proč? 13x proto (2017) 

V první sérii naprosto perfektní podívaná, která na jednu stranu přináší realistické nahlédnutí do života současných amerických teenagerů a zároveň i nosný příběh, který každou epizodou odkrývá něco nového a vyústí v šokujícím finále. Celá série pokrývá stejnojmennou předlohu Jaye Ashera a tak mě trochu nemile překvapilo obnovení pro další sérii. Mé obavy se potvrdily a druhá řada akorát rozpitvávala předchozí dění, převracela určité události a v některých ohledech kazila jinak velmi dobrý a ucelený dojem z řady první. Downhill pokračoval třetí sérii, ve které se z toho stal docela jiný seriál, který nadobro rozbil charakter některých postav a prakticky už jen parodoval sebe sama. A řada čtvrtá to poslala rovnou na samotné dno. Totální GoT syndrom a neschopnost tvůrců vytvořit bez knižní předlohy smysluplný scénář, jehož bizarnost a roztříštěnost dosáhla ve finální sérii úplně nového wtf levelu. Čtvrtá série je esence všeho, co je se současnou amerikou špatně a ne - nemyslím to vůči seriálu v dobrém a ne, už vůbec tím nenarážím na četné LGBT momenty. Ty jsou naopak dost zlaté a jestli něco fungovalo po celou dobu, byly to tyhle drobné interakce mezi postavami. I přes debilní writing se herci hodně snaží a řada dílčích momentů stojí za to zejména díky nim. Jmenovitě zejména Justin, Tony, Alex a Tyler. Nejvíc mě ale fascinuje fakt, že ač se od druhé řady seriál tváří jako morální osvěta mládeže, dělá to celé naprosto špatně. ()

Série 2 (2018) (S02) 

To, co dělalo seriál tak dobrým je naprosto fuč. Zůstalo je natahování a moralizování. Příběhově to akorát mírně rozvíjí děj první série, místy ho šíleně překrucuje a přidává další za vlasy přitažené dějové linky, které spíše rozbíjejí kompaktní prvotní dojem. Nelze tomu upřít, že to má opět řadu dobrých scén. Režijně i herecky je to pořád solidně zmáknuté, ale absence nosné předlohy a nějaké tvůrčí vize ten seriál táhne ke dnu. Seriál už jednoduše nemá pořádně o čem vyprávět. Místo mysteriozního děje divák dostává moralizující agitku přiživující se na všem, co je momentálně v murice nejdiskutovanější. Některé scény navíc působí, jakoby se tvůrci omlouvali kritice, která se na seriál po první sérii snesla (viz např. dialog o "popularizaci" sebevražd). Kde je sakra ta nekompromisně a bez příkras zobrazovaná realita, kterou předvedla první série? Inu, za mě zklamání. Druhá série 13 Reasons Why je zářným příkladem, že dojení značky za každou cenu je někdy spíše ke škodě. Samo o sobě to není špatné, ale po takřka dokonalé první sérii jsem čekal trochu něco jiného. Finální scénu raději rozebírat nebudu. To už bruslilo na hraně sebeparodie. 2,5* ()

Série 3 (2019) (S03) 

Jestli byla druhá série zbytečný dovětek, tak je série třetí vyloženě mizerná fanfikce, která nemá s původními postavami a myšlenkou vůbec nic společného. A jestli tohle má být osvěta současné mládeže (a že se to tak po celou dobu tváří), tak to finále skutečně moc dobrý příklad nedává. Netflix se zřejmě pro velkou slávu finální série Game of Thrones snaží celý ten scenáristický průser napodobit. Hodnotí se mi to těžko, protože produkční kvality to stále má, stejně jako pár silných dílčích momentů a obzvláště herci do toho dávají kus sebe a jedou na doraz. Ale scénář, to je patlanina lvl Weiss & Benioff. Osobní poznámka: doufám, že příští sérii se bude vyšetřovat smrt Ani. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama