Reklama

Reklama

Proč? 13x proto - Série 1

(série)
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 12 h 3 min (Minutáž: 50–61 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Katherine Langford, Dylan Minnette, Christian Navarro, Michael Sadler, Justin Prentice, Devin Druid, Miles Heizer, Kate Walsh, Derek Luke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladá dívka spáchá nepochopitelnou sebevraždu. Pak její spolužák dostane několik nahrávek, které tajemství jejího tragického konce pomalu odkrývají. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (65)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby ty Hančiny důvody aspoň trochu dávaly smysl...až na Bryce malichernosti, které zabírají polovinu seriálu a ze zajímavého tématu dělají chvilkama nekonečnou telenovelu. Clay si taky těch 7 kazet prostě nemůže poslechnout najednou (v téhle scénaristické berličce vidím největší problém celého seriálu)..přitom ta atmosféra střední, výšky (nebo co to vlastně bylo) dost gut. ()

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stalo sa niečo, čo som už dávno nezažil. Od nedele až do utorka tohto týždňa som sledoval hltavo tento seriál. Prvá séria "13 Reasons Why" je asi to najlepšie, čo som za posledné roky mal možnosť vidieť. Niečo čo ma skutočne hlboko zasiahlo, prežíval som to s každým dielom, vyvolalo vo mne veľa emócií a nenechalo ma chladným. A chcel som vedieť, ako to celé vlastne nakoniec dopadlo. To je signál, že som dostal niečo, čo ma skutočne naplnilo. Môžu za to najmä postavy, spracovanie, no rovnako aj neustále vedomie, že naša (v podstate) hlavná hrdinka je mŕtva. A poznávame jej pocity. Sú tu postavy, ktoré som nemohol stráviť pre to, aké mali povahy. A nemyslím to v zlom. Poviem to tak, že ak sú postavy sympatické, tak si ich človek obľúbi. Ak sú nesympatické, tak nimi budeme opovrhovať od momentu pravdy až do konca. A v prípade jednej konkrétnej absolútne od začiatku a to je Bryce. Nebudem vysvetľovať prečo, no myslím si, že nikto v tomto seriáli nepôsobí od prvého stretnutia podobne nesympaticky, slizko a hnusne ako tento chalan. Vidno to na ňom okamžite. Čo tento seriál ale podľa mňa zvláda s postavami vynikajúco je fakt, že všetci musia počuť všetko čo sa stalo, čo spravili a môžeme pozorovať ich reakcie na to, keď to budú vnímať z pohľadu Hannah. A kým sú postavy, ktoré prejavia skutočnú ľútosť nad svojimi chybami, tak iní absolútne nie. A veľmi to potom ovplyvni jednotlivé vzťahy. Každopádne na konci série ostáva samozrejme priestor na novú sériu a ja som osobne veľmi zvedavý kam sa s tým posunú. Séria ma ohromila, dostala a skutočne na mňa zapôsobila tak silno, že som nad tým premýšľal a premýšľal a kládol si mnohé otázky. Pretože si osobne myslím, že každý z nás tam dokáže nájsť aspoň jednu postavu, s ktorou sa bude schopný aspoň trošku stotožniť. Všetci sme ľudia, všetci robíme chyby a nikdy nevieme ako vyplynú naše rozhodnutia na budúcnosť a na iných ľudí. A v kombinácii všetkého to proste môže byť príliš na to, aby to dokázal niekto uniesť. Hodnotenie: A+ ()

Reklama

Mkqp 

všechny recenze uživatele

No, tak toto jsem nečekal. Velmi kvalitní drama seriál se skvělým scénářem a propracovanými postavami jak emocionálně tak charakterově. Na to, že se jedná o seriál ze školního prostředí, tak se v psychologickém světě většiny postav pitváme opravdu dost poctivě. O žádný laciný seriál se vážně nejedná. Sice jsou některé důvody, když je bereme jednotlivě, trošku úsměvné, nicméně když se všechny nakupí, tak by nějaký ten šrám zanechaly i na vyrovnaném jedinci. Každý díl mě bavil a ani na chviličku má slabá pozornost neutíkala jiným směrem. Za mě doporučuju všemi deseti. Docela se bojím pokračování, protože amíci mnohdy vážně neví kdy mít dost a przní tím mnoho skvělých kousků. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako určitě se mi to líbilo, z technického hlediska nemám výhrady a rozhodně podněcovalo mou zvědavost, z jakých příčin si Hannah sáhla na život. Clay sice její zpověď nezvládal a nevydýchával až příliš "hystericky" (scénáristicky vychtěně), ale kdyby si všechny kazety poslechl najednou a ihned, tak nemůže vzniknout 13dílný seriál, že? :-) Problém však mám se samotným promyšleným činem a jeho obviňujícím vyzněním, které přecitlivělou středoškolačku definuje jako romantickou oběť (spolužáků, systému). Ale proč? Pominu-li, že většina z Důvodů byla jednoduše banálních a v dospívání je v nějaké podobě okusil snad každý, tak především s těmi závažnými Ona Nechtěla Nic Aktivně Dělat! Naopak, a to je největší slabost, očekávala od ostatních, že ji přes její výslovné ubezpečení / odpor neposlechnou, podpoří a… zastaví. Mně to přišlo hrozně nefér (nejvíc k výchovnému poradci na závěr – ne, neřeknu, nechci, na shledanou, ale nezabila bych se, kdybyste za mnou vyběhl z kanclu a přesvědčil mě?!?). No dobře, beru výchovné zaměření díla, a protože se k mému překvapení končilo docela otevřeně, uvidíme se u 2. série. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najsilnejšími stránkami filmu sú bezpochyby technické spracovanie, soundtrack a zaujímavý námet, ktorý vás usadí do stoličky už od prvého dielu. Herecké obsadenie v čele s Dylanom Minnette je tiež fajn, tak prečo som film ohodnotil len troma hviezdami? Môže za to scenár. Ten obsahuje množstvo zbytočných trhlín, nezmyslov, blbých dialógov, no najmä zbytočne prehnaná vážnosť a postavy. Žiadna z nich nie je sympatická, niektoré sú zbytočné a na niektoré sa už nevydržíte ďalej pozerať. Štart: Priemerný. Stretávame sa s postavami a zatiaľ nám toho seriál veľa neponúkne. Žiadna epizóda nenadchne a ak príde na scénu nejaký zvrat, v ďalšej epizóde to tvorcovia spackajú. Po štvrtej epizóde začína mať dej grády, no postavy sú stále viac a viac nesympatickejšie a ich správanie je deprimujúce. K tomu má divák pocit, že to je dosť presladené. Stredisko: Tu sa už dostávame do čosi závažnejšieho deja, seriál pre nás má niekoľko zamotaných twistov a po emocionálnej stránke je to tiež slušne natočené. Bohužiaľ, scenár (predovšetkým konanie postáv) sa dostáva do stále viac deprimujúcej časti, to hlavne keď sa na scénu dostane jedna z kľúčových postáv Jessica, s ktorou má divák akože ozaj súcitiť? Od siedmej epizódy sa dozvedáme, že Hannah si za svoju smrť vlastne môže sama. Chová sa ako hus, na čo sa vo vani podreže a predtým stihne nahrať nahrávky? Z pohľadu Claya to je však o čosi zaujímavejšie, pretože sa na scénu dostáva paranoja a seriál siaha trochu po psychológii. Po ôsmej epizóde sa nám začínajú rozplietať zvraty, čo je len zle a zle, pretože všímavejší divák si podstatu veci uvedomí už v prvých dieloch. Scenár začína byť stále menej reálny a celé to začína pôsobiť trápne. Koniec: Najsilnejšie epizódy celej série. Dostávame veľký nával emócií, prichádzajú už o čosi reálnejšie zvraty, ktoré chytajú za srdce. Jessica Yu ako režisérka sériu dosť zachraňuje, no znovu nám je len dokázané, že Hannah si za svoje utrpenie môže sama - A záverečná epizóda? Tá mohla dopadnúť oveľa, oveľa lepšie. Súhrn: Technická stránka je výborná, soundtrack taktiež a herci sú dosť uveriteľní. Scenár je však príliš preplácaný a prekombinovaný, až to z celej série robí paródiu. Ďalšia séria bude zbytočná.. Priemer prezretých epizód: 68% (Dokončené 30.8.2017) ()

Galerie (218)

Zajímavosti (3)

  • Tříminutovou scénu sebevraždy, kdy si Hannah (Katherine Langford) ve vaně přeřezává tepny, nechal Netflix po nátlaku vystřihnout. „Chtěl jsem zobrazit ošklivou a bolestivou realitu,“ řekl ke scéně sebevraždy tvůrce seriálu Brian Yorke s tím, že chtěl jejím naturalistickým zobrazením všechny odradit od napodobování. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • Ke konci epizody můžeme u Claye (Dylan Minnette) na poličce vidět knihu s názvem „Broken Symmetry“. Toto označení je termín, popisující fenomén, jaké činnosti vedou k rozhodnutí spáchat sebevraždu. To také označuje příběh Hannah (Katherine Langford), a co ji vedlo k tomu, vzít si život. (Kacitr)

Reklama

Reklama