Reklama

Reklama

Proč? 13x proto - Série 1

(série)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 12 h 3 min (Minutáž: 50–61 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Katherine Langford, Dylan Minnette, Christian Navarro, Michael Sadler, Justin Prentice, Devin Druid, Miles Heizer, Kate Walsh, Derek Luke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladá dívka spáchá nepochopitelnou sebevraždu. Pak její spolužák dostane několik nahrávek, které tajemství jejího tragického konce pomalu odkrývají. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (65)

Fleinka 

všechny recenze uživatele

Seriál s hodně našlápnutým příběhem se změní v utahané křivdy. 13 důvodů nejspíš proto, že je to magické číslo, jinak bych to doopravdy viděla na pět (vlastně, co to povídám, žádný důvod není). Horší bylo, že mi seriál nedovolil se vcítit do žádné z postav včetně Emmy, která měla být tou černou ovečkou střední až se z ní stala lovkyně "co mi ublížily". Shrnula bych to v jedné větě: "Čeho se na nás dopustili druzí s tím už se nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili my sami." ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč do ******* ***** chystají pokračování? Vždyť to takhle skvěle funguje samo o sobě! Nicméně to mám konečně za sebou i já a ačkoliv jsem v první vlně odolával, že to není ten must-see seriál, co musím hned vidět, tak nyní už musím konstatovat, že nic trefnějšího, co se týká teenagerů letos ke sledování není. Sice je předem jasné, jak to celé dopadne, jelikož je to vyprávěno retrospektivně, ovšem originální způsob a prezentace jednoho už méně originálního nápadu prostě stojí za to vidět. Kdo to se seriály myslí vážně, tak jistě není tak opožděný jako já a už to dávno viděl, tomu zbytku to jednoznačně doporučuju. Poslední 4 díly jsou napínák jako kšandy! ...9/10 Nejlepší momenty nejsou, resp jsou, ale tohle je dokonalé jako celek : 1), 2) SPOILER JAKO KRÁVA : Další řada bude 13 reasons why by Alex Standal? ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouho jsem to odkládal, do doby, než si na to najdu čas a kdy už se o tom nebude tolik mluvit. Dokoukal jsem to před pár dny a... psycho. Fakt psycho, a to i na mě (zejména v posledních pěti dílech). Nikdy (důrazněji, NIKDY) mě žádný seriál ani film tak psychicky nesložil a nezdeptal do úplně posledního kousku duše. Fakt ohromný, strhující a skutečně neskutečně silný a smutný. Herecky naprosto dokonalý, obzvlášť Katherine Langford byla úžasná. A Hannah... ať si o ní myslíte cokoliv, já jsem s ní vlastně celou dobu taky poměrně litoval a plně chápal a po posledním dílu jsem strašně dlouho přemýšlel o smyslu života, sebevraždách a o tom, za jak dlouho umřete. když si podřežete žíly... Ale fakt, to finále bylo neskutečně silný a to jsem si už po prvním dílu říkal. že je toho na mě nějak moc. Jenomže ono to bylo s každým dalším dílem silnější. A intenzivnější. A horší. Mnohem, mnohem horší. Scenáristé si taky zaslouží povahu - je to naprosto neuvěřitelný zážitek, který ve vás zůstane fakt strašně, strašně moc dlouho. Řeknu to tak - Netflix měl loni Stranger Things, letos má tohle. Jenže je to složitější. TOHLE je jeden z nejlepších seriálů, jaké jsem kdy viděl, zcela jednoznačně nejlepší seriál letoška a asi vůbec nejlepší seriál Netflixu. A nejen proto, jak strašně moc mě položil a zavraždil mou duši. S těma postavama se totálně ztotožníte, se všema. Drama, jak má být. A nejen pro teenagery. 100%. S druhou řadou nesouhlasím (protože po tomhle to může dopadnout asi jako Hobit pro LOTRa), ale vlastně mě hrozně moc zajímá, co bude dál, protože nevyřešených věcí tam nechali docela dost. Takže se těším. A ta Katherine Langford... dejte jí za to nějakou cenu! Doufám, že se prosadí nějak víc, sympatická, krásná a talentovaná holka. PS: Ta sebevražda je fakt docela hustá a po té náloži emocí, kterou vám ten seriál naloží, je to jako třešnička na hodně nechutným dortu. Znovu připomínám posledních pět dílů. Koukněte a uvidíte sami. Musíte to vidět. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Na seriál 13 Reasons Why mě nalákalo zde napsané slovíčko mysteriózní. No, i když to bylo ze žánrové stránky trochu zklamání, z té filmářské už se to říct nedá. Skvěle se mi seriál sledoval, ale kdybych měla dělat analýzu psychického stavu Hannah Bakerové, asi bych ji definovala slovem drama queen. O nic jiného ve scénáři totiž nejde. A i když měl ukázat pouze to, jak si střední škola zahrává s duševním zdravím studentů a jaké následky tyto hry mohou mít, můj názor je ten, že většinu z toho, co si prožila Hannah, si prožil každý třetí člověk, takže já hodnotím s rezervou. Aby se pochopilo, kam tím mířím, zkrátka a dobře, filmařsky, herecky a scénáristicky je tento seriál na vrcholu, ale nemůžu tomu uznat tu velmi velmi americkou dramatičnost. Problémem také je, že nejméně sympatickou postavou je zde právě ona zesnulá Hannah, takže mi její sebevražda byla tak trochu jedno. Na druhé straně miloučký Clay se po mých emocích vozil jako na horské dráze, ale konečný dojem z jeho postavy je spíš super. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaháčkovalo mě to už od samotného začátku, i když mi na seriálu něco nesedělo, jenže jsem neuměl přesně popsat, co to přesně je. A teď už to ani nedokáži odhalit, jelikož ten pocit v polovině série úplně zmizel. Poté mi zbyl jen děsivý, smutný, ale potřebný příběh s co nejlidštěji napsanými postavami, s absencí černobílého vidění světa a bez povrchních a ukvapených soudů. Prolínání dvou časových rovin, přesný střih, práce s hudbou a prostor pro různé teorie mě naštěstí ujišťovaly, že se stále jedná o pouhou fikci, jakkoli detailní a pravděpodobnou. (Netflix) ()

Galerie (218)

Zajímavosti (3)

  • Ke konci epizody můžeme u Claye (Dylan Minnette) na poličce vidět knihu s názvem „Broken Symmetry“. Toto označení je termín, popisující fenomén, jaké činnosti vedou k rozhodnutí spáchat sebevraždu. To také označuje příběh Hannah (Katherine Langford), a co ji vedlo k tomu, vzít si život. (Kacitr)
  • Tříminutovou scénu sebevraždy, kdy si Hannah (Katherine Langford) ve vaně přeřezává tepny, nechal Netflix po nátlaku vystřihnout. „Chtěl jsem zobrazit ošklivou a bolestivou realitu,“ řekl ke scéně sebevraždy tvůrce seriálu Brian Yorke s tím, že chtěl jejím naturalistickým zobrazením všechny odradit od napodobování. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama