Reklama

Reklama

Tom of Finland

  • Finsko Tom of Finland (více)
Trailer 5
Finsko / Švédsko / Dánsko / Německo / USA, 2017, 115 min

Režie:

Dome Karukoski

Kamera:

Lasse Frank

Hrají:

Pekka Strang, Jakob Oftebro, Werner Daehn, Þorsteinn Bachmann, Jessica Grabowsky, Jimmy Shaw, Lauri Tilkanen, Kari Hietalahti, Meri Nenonen, Siim Maaten (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Vyznamenaný důstojník Touko Laaksonen se vrací z druhé světové války a velmi rychle zjišťuje, že život ve Finsku v době míru je pro něj stejně znepokojivý. Helsinky jsou prodchnuté homofobií a všichni muži jsou nuceni k tomu, aby se oženili a měli děti. Touko nalézá útočiště ve vlastní umělecké tvorbě, která se začíná specializovat na stylizované homoerotické kresby svalnatých mužů. Laaksonenovo dílo opatřené slavným podpisem „Tom of Finland“ se stalo emblémem celé generace mužů a pomohlo zažehnout plameny gay revoluce. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (40)

petrsv 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se dovím víc. Film má téměř 2 hodiny, zabírá časové období kolem 45 let, ale ten rámec je nevyužitý. Postrádal jsem hlavně popisky času a míst, někdy vůbec nebylo jasný, kde se hlavní postava nachází, příp. proč. Podle popisů a ostatních informací jsem nabyl dojmu, že Touko byl slavný muž, osobnost známá mezi určitou skupinou gayů ve 2. pol. 20. stol. Film se mi snažil takový dojem vnutit, nezískal jsem ho z něj přirozeně, což je špatně. Přitom kamera, prostředí, herci,...skvělé. Dobrou práci odvedli i maskéři a hudba film skvěle doplňuje. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Přelom v dějinách kinematografie se nekoná, na to je film - jak píše akinorevv - až příliš konvenční a obyčejný (nenechte se mýlit popiskem o svalech a naddimenzovaných genitáliích, reálně toho moc neuvidíte). Přesto bych Toma doporučil, a to hned z několika důvodů. Jednak se divák poučí o fenoménu, o kterém dost možná neví (můj případ - ač gay, o Tomovi z Finska jsem poprvé slyšel až zde), jakož i o historicko-politické situaci. Filmů o tom, jak vypadala II. světová válka v USA, Británii, Německu, Čechách, Francii, Rusku.. už jsem viděl desítky. Ale jak to probíhalo ve Finsku? A jaká byla ve Finsku 50. let móda, společenská nálada, klubová scéna, jak se lidem žilo a bydlelo, jak se bavili? Kromě toho, jako Zkrocená hora zbořila westernový macho mýtus, podobně záslužnou práci dělá tento film na poli válečném. Ano, i válečný hrdina, co získal medaili za statečnost, mohl být gay. Mnohé diváky překvapí, možná až pobouří scény, v nichž je válečná vřava prolnuta záběry na vojáky, co se spolu milují. A kromě toho všeho je tu ještě jedna přednost - nádherně dojemné finále. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nudný a ještě k tomu dost nepřehledný a blbě natočený film. Neumí to vykomunikovat situaci, volí to často nevhodné filmařské prostředky (montáž, která neposouvá děj) a hlavně se tomu nedaří najít na své postavě nic jen vzdáleně zajímavého. Jo a jakkoliv nejsem hnidopich a dokonalou kontinuitu záběrů nepovažuju za nutnou, tady bylo dost rušivé, že postavy mezi střihy dost výrazně měnily pozice a výrazy obličeje. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tom of Finland má bezpochyby nepřehlédnutelnou výpovědní hodnotu v tom, že přibližuje život a dílo u nás ne až zase tolik známého kontroverzního umělce a zobrazuje tehdejší poměry a vnímání sexuálních menšin ve Finsku/Kalifornii. Nicméně z dramatického hlediska mi přišel snímek poněkud prázdný a postrádající jakoukoli vyloženě zapamatovatelnou a silnou scénu. Dokonce nebyl ani tak šokující a otevřený, jak by si člověk mohl původně myslet. Průměrně natočený životopisný film - bohužel nic víc. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Životopisný film o malíři, o kterém jsem v životě neslyšel, ale jehož obrázky měly globální dopad na celou jednu komunitu. Je v něm válka, láska, dovede pobavit i dojmout. Možná to celé vypadá, že to jede podle známých schémat, ale na druhou stranu tu všechno funguje, jak má. Takže mi tady nakonec ani nevadilo, že je to o gayích. ()

Galerie (45)

Související novinky

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama