Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je jedním z mnoha českých sci-fi filmů, které se k vyjádření myšlenky obejdou bez velkých efektů a počítačových kouzel. Cestář (V. Brodský) trvale žije budoucností a odmítá všednosti běžného dne. Mezigalaktické výpravě se porouchá chronometr a vyšle humanoida (L. Sobota) k průzkumu planety za účelem nalezení schopného člověka k opravě přístroje. To se nakonec podaří a výprava může pokračovat v cestě. K zamyšlení snad stojí úvaha, že se naše společnost od roku 1977, kdy se film natočil, o mnoho dále ve vývoji neposunula. Pravda, máme "modernější" věci, ale jinak vše zůstalo při starém. Možná i proto se již mimozemšťané nepokoušejí o další kontakt, možná čekají na onen posun ve vývoji. (ČSFD)

(více)

Recenze (71)

Matty odpad!

všechny recenze uživatele

Komedie mimozemského původu. Natočená bytostmi nemajícími potuchy o tom, že mezi přiléhajícími záběry by měla existovat alespoň elementární kauzalita; o tom, že jednání postav, jde-li alespoň o průměrně inteligentní lidská individua, zpravidla vykazuje určitou logiku; o tom, že komedie by měla vyvolávat smích, ne nutkání rozbít televizní obrazovku kladivem a osladit si kávu arsenikem. Ale vážně – CO TO KURVA BYLO??? 10% Zajímavé komentáře: Šandík, vypravěč ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ono se tehdy nic říci nesmělo, ale o něčem se točit prostě muselo, tak vznikaly takovéhle paskvily. Tenhle je zajímavý leda tím, že je pod ním podepsaný Jaromil Jireš. A možná ještě tím, že scénáristka Mária Rudlovcáková musela být na LSD. A pan Jireš asi taky... Mimochodem, po zhlédnutí tohoto snímku člověk nic netušící o dané době možná pochopí, proč Jan Tříska vlastně tehdy emigroval... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Estrádní lobotomičnost normalizační zábavy ve své nejvíce improvizované a současně nejretardovanější formě. Podívaná jen pro vytrvalé. Rozhodně ale Jirešův nejradikálnější film. ()

Oskar odpad!

všechny recenze uživatele

Nečekaný výlet Jaromila Jireše do žánru crazy. Velký Malíkov měl být asi něco jako české Zvonokosy, do nichž - neptejte se mě proč - zavítají UFOni (Sobota a Kemr). Vlastimil Brodský je tentokrát mimořádně otravný v roli jakéhosi lidového filosofa, ostatní herci se jen bohapustě ztrapnili a můžou být rádi, že kvůli emigraci Jana Třísky ten film hodně dlouho nikdo neviděl. 0% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Neznaje zdejší černé hodnocení, měl jsem tu nečest film vidět. České sci-fi má svá specifika a nedostatky v efektech u starších kousků většinou nahrazuje výborný scénář a leckdy vtipná zápletka. Tady jsem ale narazil. Začátek filmu byl skvělý. Opravdu jsem si jej užíval i Brodského v roli cestáře. Sám se kolem komunikací hodně pohybuji a tak mně jeho výrok poté co rozsekanou silnicí k jeho značce práce na silnici přijede spartak: ,,Kdo chce jezdit, nesmí být fajnovka. Země koroduje. '' Fakt rozesmál. I to lenošení spjaté s filozofováním u řeky s koktajícím Třískou a hostinským Hálkem bylo moc fajn a úplně na mne dýchla Steinbeckova kniha - Nebeské pastviny. Jenže pak na poli přistane Ehehe Sobota a film jde do kopru. Sice sem tam ještě padne nějaká podařená hláška, ale většinově se už jen tupě kecá a nevtipnost děje nahrazují různé zrychlené honičky... Herců slavných jmen tu byl přehršel, ale to by museli mít co hrát. jednou vidět to stačilo a já si jdu dát jednoho panáka odlučovače. * ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Divím se, že po realizaci této příšernosti neemigrovali všichni zúčastnění. Já bych tak na jejich místě učinila a již v životě bych nevystrčila nos z temné kobky, do níž bych se uchýlila. Když došlo na scénu, bez smíchu se u nás neobejdeme, dospěla jsem k závěru, že jsem právě prošla uměleckým předpeklím a vstupuji do pekla. Poté, co byl Kemr několikrát označen za hocha, nebylo mi již vůbec jasné, co mne krom masochistických choutek pudí k dalšímu sledování. Snad jen touha zjistit, kam až jsou tvůrci schopni zajít. Závěrem jen konstatuji, že by mne velice zajímalo, kolik produkce utratila za psychotropní látky, jež zajisté byly podávány všem scenáristou počínaje, nebohým bernardýnem pokračuje a klapkou konče. ()

Willy Kufalt odpad!

všechny recenze uživatele

Ehm, ehm, opravdu Jaromil Jireš? Svým způsobem děkuji panu Brodskému za jeho přítomnost, protože díky němu se chvílemi na "Talíře" šlo dívat i bez vážnější újmy na zdraví a na psychice. Po víc než 6 letech, kdy už jsem Talíře jednou viděl, jsem si z filmu nic nepamatoval, jenom že to bylo strašně podivné, smazal i své někdajší hodnocení a rozhodl se osvěžit si dojmy... a doufal, že snad to nebude tak hrozný. Tenhle nehorážný úlet ale nedokážu respektovat ani v rovině případného guilty pleasure. Janžurová, obvykle schopna trefně zahrát i šílené postavy v crazy komediích, se zde otřesně pitvoří, Medřická a Pešek snad ani netuší, v čem to vlastně hrají, Větrovec se zapomněl kdesi v Chalupářích, u představitele "humanoida" se raději zdržím komentáře a že Tříska zakončil předemigrační éru svojí kariéry opravdu velkolepým trapasem, na tom není zhola nic úžasného. Do toho všeho nepravidelně vstupuje Waldemar Matuška jako z nějaké Podskalského estrády, aby zazpíval několik naprosto nemožných popěvků. Vlastně mne pak už zaujal jenom zdejší obsah od distributora, který se dokáže v souvislosti s filmem myšlenkově rozplývat nad společností a smýšlením mimozemšťanů. Bohužel v celém filmu nenastal jediný moment, v němž bych jakousi smysluplnou myšlenku spatřoval. 15% ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jediný zdejší šedivý (navíc 162 nejhůře hodnocený) film Jaromila Jireše jsem zkrátka musel vidět a tedy ... byla to jízda! Jistě, je to takový ten klasický produkt zhůvěřilé socialistické kinematografie pětiletek, ideologických komisí a dramatických skupin, kdy zkrátka kdosi napíše blbý scénář, který ovšem kdosi jiný zaplatí a tím předurčí k natočení. Pak takový blbý scénář několik let leží a nikdo se k němu nemá, protože je blbý. Jenže už je proplacený a zanesený v plánech na příští pětiletku a tak se to prostě někomu přidělí, pochopitelně někomu, kdo to má polepené a tudíž si nemůže moc vybírat. Ať je rád, že točí, že? Že je to blbé bylo jasné asi všem, takže to zkrátka pojali jako klasickou "chlebovku", na níž se dá něco trhnout. Tu se přizve nějaké to moravské folklórní sdružení, tu se dá vydělat známému sochaři, tu se angažuje zpívající Waldemar Matuška. Navíc ovšem pochopitelně nebyly prachy na "nějaké ty triky" nebo složitou výpravu, co na tom, že točit sci-fi bez triků je asi jako hrát Bethovenovu symfonii na foukací harmoniku... Jireš to kupodivu nevzdal a z toho mála co měl k dispozici (a taky s tím vším, co musel nebo už nemohl měnit) vykřesal až nečekaně zajímavou záležitost, která sice žánrově tak trochu neví čí je (zvláště zpívající Matuška je vážně dost mimo), ale herecky je většinou poměrně slušně zvládnutá, mnohé fóry jsou vážně povedené a především, má to neuvěřitelnou atmosféru místy připomínající hravou poetiku Oldřicha Lipského a jinde zase řekněme Juraje Jakubiska. Navíc se v ději dá najít i cosi, co lze chápat jako skrytou kritiku komunistického režimu. Vždyť právě v reálném socialismu je tak snadné býti "snícím nemakačenkem" a stejně tak bylo pro reálný socialismus typické, že každý tak trochu podváděl a lhal, nikoho to moc nepohoršovalo a dělali to téměř všichni. Rozhodně jsem se nenudil a odpad bych tomu ani omylem nedal. Celkový dojem: 60% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Film, který dokonale ztělesňuje šedivění. Smích, láska, pláč, tím vším zde prorůstá jejich křečovitá inverze. Ojedinělé světlé chvilky záhy překryje frustrující grimasa hněvivé radosti a euforického vzteku. Svět stvořený z muzeální secese parkovních kulis, maloměstského hybridu a venkovských ozvěn nemůže být obydlen nikým jiným než mikroorganismy, jejichž kultura je jen snem o tom, že jsou něčím vyšším než barevným tónem pokrývajícím tvary zeměkoule. Smutný omyl vytrvalé pozemské plísně. ()

Pink.Panther odpad!

všechny recenze uživatele

V druhé plovině sedumdesátých let proběhla světem vlna zájmu o mars ufo mimozemšťany, prostě vesmírná móda která zachytila svět filmu a v něm i režiséra Jireše. A zatímco Spielberg a Lucas si scénáře ke svým filmům napsali sami, Jireš se v tomto spolehnul na Márii Dufkovou-Rudlovčákovou. Autorský cíl projektu byl od samého začátku definovám jednoznačně - s Talíři nad Velkým Malíkovem nekonkurovat Lucasovým Hvězdným válkám ani Spielbergovým Blízkým setkáním třetího druhu. A ve finále mohli tvůrci před schvalovací komisí prohlásít hrdě a se stachanovským nadšením filmového úderníka - cíl splněn na dvěstě procent! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velký Malíkov byla malebná vesnička, která si žila vcelku poklidným a obyčejným životem než někoho bláhového napadlo narvat sem ufouny. Klidně bych se obešla bez nich. Stejně tu byli jaksi do počtu, nic proti panu Kemrovi. Alespoň, že herecké obsazení se skládá z tehdejších hereckých bardů, i když každá postava byla svým způsobem nějak bláznivá. Právě za obsazení dávám jednu hvězdičku. Jinak celkový dojem z filmu je slovy nevyjádřitelný, protože šlo i čirou hrůzu. ()

rt12 odpad!

všechny recenze uživatele

Umělci co se na téhle zhůvěřilosti podíleli by měli 1000x napsat : Už nikdy nebudu hrát v píčovinách, diváci promiňte. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je tam jeden vtip, napíšu ho sem, ať se na ten film nemusíte dívat: Mimozemšťan v utajení mluví s Brodským. Ukáže k Brodského psovi: "Neprozradí nás?" Brodský: "Ten toho slyšel a ještě nic neřekl." ()

rakovnik odpad!

všechny recenze uživatele

Tak velkou pitomost jsem dlouho neviděl. Nesourodá směska scének, které byly víceméně o ničem. Hudba strašná, zvuky šílené. A sci-fi? To určitě. Tolik skvělých herců a naprosto zmařený čas. Dělalo mi velké problémy tento film nebo co to bylo vůbec dokoukat. Nikdy více! ()

Reklama

Reklama