Reklama

Reklama

Velmi temné období

(festivalový název)
  • USA Super Dark Times (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Stredoškoláci Zach (Owen Campbell) a Josh (Charlie Tahan) sú najlepšími priateľmi už odmalička. Pri jednom bežnom poflakovaní sa s dalšími chalanmi zo školy však dôjde k hroznej nehode a strach ich prinúti konať nerozumne a pudovo. Incident zanechá stopy na ich psychike a stáva sa počiatkom trhliny priateľstva, ktoré sa pod náporom obrovského tlaku výčitiek svedomia a postupne sa rozvíjajúcej paranoje začne meniť v sled násilných činov. (sochoking)

(více)

Recenze (54)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skutečně hodně originální indie teenagerovský film, variace na ony typické americké ,,snímky ze střední", skvělá atmosféra, silná úvodní scéna, opravdu krásná kamera, výborný casting i práce s dospívajícími herci, feeling 90. let, postižení ošidnosti dospívání, jen to závěrečné béčkové finále jakoby se tam připletlo úplně z jiného filmu... Silný debut! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Drogy a videohry jsou špatné, áno? Nebýt samoúčelných pasáží nočních můr (především té "Lancelot, Ginevra a Excalibur") a závěrečné patnáctiminutovky, která je nezasloužená, přichází odnikud, je jak z jiného filmu a hledá laciné žánrové cesty "jak z toho ven" namísto dosavadní sofistikovanosti úzkostí dospívání, tak by se jednalo o debut, jakých se nezjevuje několik do roka. Atmosféra, postavy, obsazení, nasnímání, mluvou i vztahy uvěřitelní devadesátkový náctiletí, to vše jsou ovšem atributy tohoto "puberťáckého Farga", které z něj přeci jen dělají počin hodný pozornosti. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Super Dark Times se vzaly odnikud a přiložily mi chladné ostří na krk. Určitě jeden z nejpůsobivějších režijních debutů letošního roku a jeden z nejzajímavějších teenagerovských filmů posledních let. Působivý casting, atmosféra, kamera. Pravdou je, že ke konci je to poněkud uspěchané, ale i tak skvělá práce. Proč o tom filmu není slyšet víc? Zážitku pomůže když si nebudete nic zjišťovat, nedívat se na trailer, nic. Kevina Phillipse bedlivě sledovat. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný režijní Debut.4 středoškoláci se jako obvykle poflakují venku v lese, ale dojde k strašné nehodě a jeden z nich zahyne. Od té chvíle to na všech zanechá psychické následky a začínají se ve městě dít čím dál divnější věci. Slušně natočené, moc hezky zahrané, místy i slušně napínavé a ke konci docela intenzivní podívaná zasahující do Slasheru. Žádná velká pecka, ale příjemné podívaní nepochybně.70% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Kevina Phillipse podle scénáře jeho dlouholetých přátel Bena Collinse a Luka Piotrowskiho bývá často popisovaný jako dospělejší a ponuřejší variace na Stůj při mě. Přestože se tvůrci tomuto přirovnání brání, není těžké vidět mezi filmy paralely. Oba pojednávají o čtveřici nerozlučných přátel, kteří v průběhu vyprávění postupně dospívají, oba jsou zasazené zdánlivě nostalgicky do doby, v níž tvůrci sami vyrůstali, a v prvé řadě se oba zaobírají přátelstvím, šikanou a koncem dětské nevinnosti. Ovšem zatímco Stůj při mě melancholicky konstatuje, že nejlepší přátele má člověk ve dvanácti, Velmi temné období ukazuje, jaké traumatizující zvraty může nabrat dlouholeté kamarádství během puberty. Phillipsův film přátelství neidealizuje, ale se zaměřuje na to, jak se kdysi úzký vztah dvou mladíků, kteří si každý mysleli, že o tom druhém vědí všechno, proměňuje právě v souvislosti s tím, jak se během mentálního i sexuálního zrání, mění osobnost každého člověka. Vyprávění k tomuto procesu přidává jako katalyzátor tragickou událost, která otřese zažitými jistotami a vyplaví na povrch pubertální nejistoty a úzkosti. Současně film podnětně zpřítomňuje, že pravé rozhraní mezi dětstvím a dospíváním přichází na střední škole, kdy se stále ještě nevyspělé uvažování neblaze prolíná s tužbami vyvolávanými náklonností k (nejen) opačnému pohlaví. Velmi temné období se odehrává v polovině 90. let, což bylo pro tvůrce důležité jednak z osobních důvodů, neboť tehdy sami dospívali. Díky tomu mohli do vyprávění zakomponovat spoustu dobových detailů vztahujících se k pubertě – počínaje soukromím bezdrátových domácích telefonů až po sledování zakódovaného signálu kanálů pro dospělé. Současně ale také 90. léta pojímají coby období konce nevinnosti v americké společnosti. Za zlomový moment pak považují masakr na Columbine a následnou proměnou postoje veřejnosti vůči násilí a mládeži. [psáno pro LFŠ 2018] ()

choze 

všechny recenze uživatele

Napoprvé mě to zklamalo, zdálo se mi to pomalé a nudné. Napodruhé mě dostala ta podzimní atmosféra, zachycené dospívání i znepokojivost podezření visícího ve vzduchu. A herci - Owen Campbell hrozně připomíná Dustina Hoffmana zamlada a Charlie Tahan je super podivínskej xicht. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Mezi dětstvím, jinošstvím, dospíváním a dospělostí mají ležet ostré hranice zkoušek, smrti, činů, obřadů, příběhů, písní a soudů.“ (Jim Morrison).. Malý, ne tolik surreální Donnie Darko, příznivci různých teorií budou mít zase žně. Snové pasáže a neochota přivolat od jisté chvíle policii to nepatrně sráží, ale jako znepokojivý pohled na plíživou úzkost končícího dětství a bílá místa na jeho mapách to má co nabídnout. Ať už je, nebo není katana v rukou fakana, jste v tom sami a nějak to musíte přežít.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Super Dark Stranger Things. Teen retro s walkmany a synťáky, které nepotřebuje příšeru, vystačí si s jednou (ne)obyčejnou tragédií. Neuvěřitelná režijní i herecká práce s postavami, ať už je řeč o úvodním puberťáckém seznamování nebo o vyrovnávání se s novou situací. Byl by to výjimečný snímek, nebýt poslední půlhodiny, kdy se ukáže, že film míří úplně jiným směrem, a pozornost měl věnovat úplně jiné postavě. Takhle to temné vyústění prostě spadlo z nebe. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď sa snímku, ktorého príbeh sa opiera o tragickú udalosť a následnú transformáciu osobnosti, nepodarí zasiahnuť diváka, jeho emócie zostanú až na pár pasáži, prevažne bez výkyvu, zrejme len ťažko možno očakávať, že naplní svoje ciele. Škoda, že to nevypálilo ako taký “Alpha Dog”, ktorý síce nie je spracovaním úplne podobný, no tématicky by sa “možno” mohol mierne zrovnávať. “Super Dark Times” je dobrou voľbou, no rozhodne nie výbornou. Inak musím povedať, že Owen Campbell zvládol svoju úlohu na výbornú. Človek by ani nepovedal, že to “iba” hrá .. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

O to víc vyšponovanej zážitek pro všechny, kdo se dobrovolně nechají oblbnout názvem a plakátem. Pána za kamerou jednou čekají veliké, převeliké věci, pokud dokáže takto jemnou dramatickou zápletku překlenout do podobně "teenagerovské cesty samuraje", navíc ve značně slušivém retro hábitu minulého století. Za ty postavy jsem dýchal. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to pekne natočené, má to fajn námet aj atmošku. Bohužiaľ tá žánrová omáčka je úplne odfláknuto pripravená a vôbec nefunguje. Škoda toho. Ako dráma o dospievaní a zmierení sa s osudovou chybou to mohla byť paráda. Treba si dať radšej tematicky podobnú a čistejšiu Zátoku ticha. 5/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dva kamarádi - trouba a magor. Nu, z toho nemůže vzniknout nic dobrého. A taky že ne! Magorovi zachutná krev a trouba, jak se zdá, ho není schopen zastavit. Zvláštně magický příběh maskuje místy poněkud utahaný děj. Vynikající kamera si rozumně pohrává se zpomalenými záběry doprovázenými temnou hudbou. Na artový film příliš obyčejné, na mainstreamový thriller málo napínavé. Jakési zvláštní kouzlo ale snímek má. Závěr ponechán čistě na divákovi. Bad Religion, Black Flag, Wire, Juno Reactor, Primitive Radio Gods, PM Dawn. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto bolo obrovské prekvapenie. A myslím, že nie som sám. Naozaj veľmi podarená snímka, ktorá odsýpa, má rýchle tempo a nenudí. Poradil by som vám, aby ste si dopredu neprečítali, o čom to bude. Herecké obsadenie je síce absolútne amatérske, ale výkony sú slušné. Príbeh a scenár je v skutku kvalitný a rovnako tak dialógy. Hudba nehrá druhé husle a zaznejú veľmi známe a pekné piesne. Môžem konštatovať, že táto snímka bola pre mňa naozaj príjemné prekvapenie a to možno aj preto, že som od toho tak veľa nečakal. Myslím že snímok ocení každý fanúšik filmu z kategórie Thriller. Pokiaľ nehľadáte niečo náročné, nad čím by musíte premýšľať, tak toto je tá správna voľba na večer. ()

JohnnyD

všechny recenze uživatele

Nepamätám si, kedy som naposledy vypol film po polhodine. Tie mizerne napísané postavy a dialógy sú jedným slovom neznesiteľné... ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Zach (Owen Campbell) a Josh (Charlie Tahan) jsou nejlepší kamarádi, ale stanou se aktéry události, která vše změní... Příběh měl věnovat oběma kamarádům rovnocenný čas, protože nebylo vše dostatečně vysvětleno. Na herečku Elizabeth Cappuccino (Allison) se dobře dívá a za ní palec nahoru. Potenciál měl film velký, ale nepodařilo se ho naplno využít. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Pomerne slušná dráma o dvoch najlepších kamarátoch, kde jedna nepríjemná nehoda spôsobí trhlinu v ich priateľstve, následkom čoho sa obaja zmenia a už nikdy veci nebudú také, ako predtým. P.S. By ma zaujímalo, čo má Owen Campbell za problém. Už v As You Are sa mi so svojim ksichtom zdal divný a inak tomu nebolo ani teraz, ked' sa zdráhal pobozkať tú rozkošnú Allison. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to dopadne, keď nie sú prachy film. Natočí sa akože nezávislý film a spolu s nehercami skúsime vytvoriť nejaký art. Žiaľ s jedinou pointou, že netreba fetovať, debilným koncom a so sporadickou, no veľmi nepríjemnou hudbou. V tomto prípade sa film oplatí pozrieť len vtedy, ak máte chuť na kapučíno. Hrá tam totiž Elizabeth Cappuccino. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hodinka a něco docela ušla. Nejednalo se sice o nic převratného, ale film nabídl fajn atmosféru, příjemný retro look a celkem obstojné herecké obsazení. Jenže místo toho, aby ovzduší mezi účastníky tragedie houstlo a film spěl k nějakému smysluplnému závěru, přišel zvrat, který mi do konceptu vůbec nezapadal a spíš to vypadalo, že tvůrci najednou nevěděli kudy kam a vzali zavděk tou nejomletější slasherovou historkou. Škoda. Phillips si vybral pro debut trošku těžší látku a příliš neobstál, ale i tak se v některých momentech jeví zajímavě, tak to třeba příště bude lepší. 40% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Parta kluků je příčinou nešťastného úmrtí a každý po svém čelí následkům po svém, jak se s tím vyrovnal. Samotný děj není ničím originální a podobný film se jednou za čas vynoří. Musím však říci, že mě překvapilo, jak realisticky se podařilo zachytit napětí mezi postavami a co dokáže taková událost s jednotlivými charaktery provést. Atmosféricky je film malinko nevyvážený a hlavně první hodinu se drží při zemi. Ke konci ten kontrast bije do očí, protože závěrečné peklo je brutálnější, než bych k nastolenému tempu čekal. Naštěstí nikdy nesklouzne do béčkových vod a někdo mi tvrdit, že je to rekonstrukce skutečných událostí, asi mu to spolknu. Na můj vkus to chtělo více scén, které měly vyvíjet tlak na postavy a některé teenage scény mi přišly zbytečné. Rozhodně režisér prokázal potenciál, jakým způsobem si poradil s vývojem hrdinů a atmosférou.......6/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, kde se vyplatí nic dopředu nečíst a při sledování dávat bacha. Následují nepřímé spoilery! Protože ne vždy jsou věci takové, jaké se zdají být. Film si krásně pohrává s divákem a jeho sympatiemi vůči postavám, což paradoxně způsobuje zaslepenost vůči detailům a chytře to zabraňuje pochopení filmu. Ten hlavní ukrytý twist většině nejspíš unikne. A kvůli tomu se mi zdá tenhle film neprávem podhodnocený. Krom kvalitního a vychytralého scénáře je to zvládnuté režijně i herecky. Ozvučení krásně doplňuje už tak hustou atmosféru. ()

Reklama

Reklama