Reklama

Reklama

Policejní síla

(festivalový název)
  • USA The Force
Trailer

Obsahy(1)

Oakland patří mezi americká města s nejhoršími statistikami kriminality. Co vše dělají místní policisté, aby zlepšili pověst města a především pověst svou, která je poznamenaná několika skandály? Už v roce 2003 byl na policejní sbor v Oaklandu uvalen federální dohled kvůli překračování pravomocí a porušování lidských práv. Reformovat sbor se poté postupně marně snažilo pět náčelníků. Až v roce 2013 se vedení ujal náčelník Sean Whent a dosáhl toho, že Oakland byl dokonce dáván jiným městům za příklad. A přece Whentova éra skončila krachem, který uvedl oaklandskou policii do ještě horšího stavu než kdy předtím. Napínavý dokument sleduje více než dvouleté období od podzimu 2014 a přibližuje reformní snahy i složité situace, do nichž se policie i veřejnost dostávají. Film komplexně zachycuje téma zakořeněné předpojatosti policejních sborů v USA vůči Afroameričanům a přetrvávajícího systematického zneužívání moci. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych být policajtem ani za všechny prachy světa. A už vůbec ne v USA, kde neustále řeší případy policistů, kteří střílí po černoších. A pak černošská komunita protestuje, že byl daný člověk nevinný. Proč teda měl u sebe zbraň a nereagoval na výzvu policistů k odhození zbraně? ()

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Zpracováním si The Force nezadá s běžným policejním filmem o dobrejch a špatnejch poldech. Byť se jedná o poněkud delši dokument, jehož tématika není pro mě zrovna na listu top nejdůležitějších problémů současnosti, rozhodně se na to dobře kouká. ()

Reklama

PEZ 

všechny recenze uživatele

Divácky náročný, no oči otvárajúci dokument o tom, že zreformovať políciu nie je vôbec tak jednoduché, ako by sa to nám laikom mohlo javiť! Pretože presne o to sa pokúsili v Oaklande a aj po mnohých rokoch dosiahli len malé pokroky a pocit obyvateľov ostal takmer nezmenený. A pritom ako možno vidieť v dokumente, opatrenia a aj snaha boli rozsiahle. Je vidieť, že je to boj na dlhé trate a trpezlivá nekonečná práca s ľuďmi, ako aj nadpriemerná transparentnosť je cesta, ktorou sa dá ísť. Ale aj tak je potrebné mať víziu a silných ľudí ju pretlačiť. Keďže aj samotná polícia často čelí život ohrozujúcim situáciam (najmä v Amerike, kde môže mať pri sebe strelnú zbraň ktokoľvek). Náročný, ale silný dokument. Cena za réžiu v sekcii dokumentárnych filmov na Sundance festivale. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama