Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 2

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (300)

gogos 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hodiny těžké nudy, promrhaného potenciálu a prachů. Snímek mapuje několik let života Marie Terezie, přičemž třetinu filmu zabere namlouvání Franty Kotka a druhou třetinu profesní koketování s Išvánem Uhrem. Mezi tím Terka vyprdne pár děcek a Franta Kotků ušije pár kabátů. Jinak nic. Aby to byla historická romance, chybí tomu větší charisma ústřední hrdinky, více žhavosti a erotického napětí. Aby to byl životopis, chce to více důležitých historických momentů a pojmout delší časový úsek se zaměřením to zajímavé ze života. Má-li to být na ČT zmiňovaný historický velkofilm, chce to nějakou akci - válečných příležitostí bylo dost. Pro mě nebylo ve snímku nic z toho, naopak se zbytečně tápe kolem politického pletichaření, kterému chybí koule. Chvála bohu alespoň za parádní výpravu, kostýmy a pár vykozených korzetů... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudem sa príliš rozpisovať, pretože som prvú časť sledoval bez zaujatia a rozmýšľal iba o tom, aký je to za žáner, k čomu by sa dal najlepšie pripodobniť. Bolo to farebné, všetci boli vyobliekaní do pekných kostýmov, interiér Kroměřížskeho zámku poskytol vhodné prostredie, herci boli povyberaní podľa koaličnej dohody, bolo to čiastočne podľa histórie, tak sa to mohlo vydariť. Ale nevydarilo sa. Aspoň nie príliš. Filmy, na produkcii ktorých sa podieľa viacero štátov sú plné kompromisov, a aj tento napriek možnostiam skĺzol do plytkých rozhovorov, nedôležitých udalostí a divák z neho nezískal presný obraz doby a úloh aktérov v nej. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudem sa vyjadrovať k historickým pravdám, je na každom autorovi, aby zvolil určitú dávku svojho vkladu. Scenáristka Zlatníková si vybrala určitý výsek zo života panovníčky a beletristicky ho zvládla dobre. Príbeh mal spád, tempo, vtipné momenty a postavy boli vykreslené viac-menej korektne. Myslím, že cieľ napísať a následne natočiť romantický jednoduchý príbeh sa podaril. Široká koprodukcia štyroch štátov bolo to najlepšie rozhodnutie, lebo vložené peniaze do projektu boli vidieť na honosných kostýmoch a potešili aj krásne lokácie. Herecké obsadenie bolo primerané, rovnomerne zastúpené a taktovka skúseného režiséra bola poznať. Mňa tento dvojdielny televízny film príjemne potešil, možno preto, že som neočakával výraznejší úspech. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nakašlat, mě se to líbí a kdo má vyrážku z čehokoliv, co chválí něco z české (ko)produkce, nechť si .. Co já vim, třeba oloupe mandarinku, nebo tak něco. Co je na tom fajn? Velmi dobře se tu podařilo skloubit nutnou dávku umělecké licence (i když někdy historické a geografické nepřesnosti bodají do bulev rezavé hřeby, aneb Špilberk v Uhrách), realističnost a zároveň zábavnost, kdy například není délka extrémně rozplizlá (a troufám si tvrdit, že některé ze zúčastněných produkcí hodně tlačili, aby bylo dílů víc, když už to stálo tolik peněz). Mimochodem, jestli mi bude stále někdo tvrdit, že Kotek neumí hrát, tak je blb nehodný debaty, tady se s představitelkou M-T výborně doplňuje, byť ona sama je někdy až absurdně vykulená a trochu se bojíte, zda ji v pár scénách oči neopustí hlavu a nevydají se na procházku do slavkovského lesa. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Slušné ale mohlo to být lepší. Kostýmy a exteriéry pochopitelně perfektní, herecké výkony ujdou ale opravdu myslím, že jsem nepotřeboval vidět jak ta paní která založila povinnou školní docházku prožívala sexuální život. Marie Terezie je velká osobnost českých dějin a film o ní je povinnost. Ale ideálně přesně takhle nevypadá. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Scéna ve filmu, při níž pod novomanželi Marií Terezií (Marie-Luise Stockinger) a Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek) při sexu spadne postel, se skutečně stala. Včetně toho, že jim císař musel vysvětlit, „jak se to dělá“. (raininface)
  • Film je natočen podle knihy „Marie Terezie: Miluj a panuj“ od autorky Miroslavy Zlatníkové. (Petrasuvicka)
  • Kým štáb medzi sebou komunikoval a jednotlivé pokyny rozdával v angličtine, herci sa pri „ostrej" rozprávali svojím materinským jazykom. Panovníčka Mária Terézia stvárnená mladou rakúskou herečkou tak hovorila po nemecky, z úst jej osudovej lásky Františka Štefana Lotrinského v podaní herca Vojtěcha Kotka bolo ale počuť češtinu. Pri niektorých scénach sa dokonca stávalo, že sa z pľacu ozývali všetky štyri jazyky naraz. Každá televízia si napokon všetky scény predabuje do svojho jazyka. (kacer4)

Reklama

Reklama