Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Recenze (300)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je to udělný aby to chytlo co nejvíc dívaků, protože jinak si myslím že nahýho Vojty fakt nebylo potřeba a to už nemluvím ani o dialozích, které přípomínaly všechno jen ne tehdejší dobu. To třeba kostýmy nebo exteriéry působily velmi dobře. Nejsem žádný historický hnědopich a rozhodně nemám zapotřebí mít ve vedlejším okně otevřenou wikipedii a machrovat, když něco nevím, tak to nevím a tahle doba je mně vzdálená, ale zajímala mně, jenže spíš než exkurze do dějin je to exkurze do porodního sálu a seznamky s.r.o. Uvidíme co dál, šanci Marie Terezie určitě ještě dostane a dostala. Jenže ani v dalším díle to nešlo o moc nahoru. Problém vidím, že věci ve kterých byl film silný, tedy státnický dialogy, politika, ohrožení země byli minimalizovány, některé úplně opomenuty. MarieTerezie ze školy (moderní reformátorka) a Marie Terezie odsud (ani nemám pojmenování proto jak jsem jí vnímal) byli uplně jiné Terezie. Zajímavý, projekt patřil mezi nejdražší televizní, ale netroufl si na jedinou masovější scénu za to scén se spodničkama a porodoma si člověk užije dosytosti. Herecký výkony se mně líbily nejvíc od Tatiany, moc zajímavá postava, když už teda byl pro tvůrce zajímavější dvůr než doba. Vojta asi taky nebyl marný a Marie s ohledem na to co jak měla Marii hrát asi taky dobrý, navíc je hezká. No, je to někde mezi 2-3, ale spíš budu teď za zlobra. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zhruba po polhodine som pristúpil na fakt, že to natočili ako kostýmovú romantickú komédiu, ktorá s dejinami nemá skoro nič spoločné. Lenže romantická komédia potrebuje isté čaro, a to tejto novodobej ponáške na Sissi dokonale chýba. Humor chabý, miestami až stupídny. Romantika? Slaninkový Kotek balí Terku, ktorá ho z neznámych dôvodov miluje. Až kým konečne nezbúrajú baldachýn a z nej sa nestane manufaktúra na potomstvo. Tá herečka v hlavnej úlohe, to je čistá smrť. Myslím, že ani v jednej scéne sa nedokázala tváriť (tobôž hrať) tak, ako by to potrebovalo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám radost z toho, že tato spolupráce čtyř států měla smysl. Dvoudílný opus vypráví o prvních letech vlády Marie Terezie a hrozně hezky se na něj koukalo. Natočen je vysloveně velikášsky. Kostýmy jsou opulentní, prostředí zámků úchvatné a postavy originální. Hrozně se mi líbil jakýkoliv moment, když jsem potkal novou postavu v příběhu a hrál ji Čech nebo Slovák. Zároveň mě ale bavili i ostatní postavy. Fascinovalo mě, jak se v té době projevila Francie, když podvedla celé Rakousko-Uhersko, což neudělala tehdá naposled a nebo, jak se k situaci postavili Maďaři, kteří mi na rozdíl od Francouzů přišli hodně sympatičtí. Je pravda, že příběh je hodně obecný. Dokázal bych si představit klidně i výpravný seriál, který by počátky vlády Marie Terezie daleko více rozvedl. Věřím, že kdyby to bylo v podobném duchu, tak by to opravdu stálo za to. Takhle je první díl hodně rozkoukávací a druhý už vládne solidní politikou. Jednu výtku bych ale přeci jen měl. Mrzí mě, když se některý režisér vyblázní a do svého filmu zařadí zbytečné sexuální scény. Tady to bylo opět k smíchu a pohled na nahého Vojtu Kotka bych si klidně odpustil. A to tu přitom herecky byl naprosto skvělý. Ostatně jako i Marie Terezie, kterou hrála rakouská herečka. Nejvíce mě ale překvapila Táňa Pauhofová, která mi ze začátku byla vysloveně protivná, aby mě nakonec dostala tím, jak umě umí tahat za nitky. Jsem spokojen, konečně se Česká televize ve spolupráci se Slovenskou, Maďarskou a Rakouskou televizí pustila do látky, která je u nás ještě dost neprobádaná. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Tak to tu máme zas. Stovky habilitovaných profesorov histórie s CSFD nickami fuckujú na najlepší televízny projekt v našich luhoch a hájoch za minimálne dvadsať rokov. Aj ja mám výhrady - áno viac než o politike sa to zdá byť o tom kto by koho rád prekotil a že (slovníkom Fridricha II.) ríši vládne pinda od ktorej použitia závisí či ríša padne. Aj mne to vadí ale inak je to veľmi profesionálna robota, ktorá si pýta formát miniseriálu na 10-12 hodín a viac sérií. A trochu viac vysvetľovania kto je kto a prečo robí čo akurát robí. Nuž nie je to ruská Jekaterina ale myslím, že tie peniaze neboli utopené. 7/10 ale na truc tunajším hejterom to bude za štyri. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Námět zní hrozně veřejnoprávně, ale to nesmíte vědět, že vrcholem první epizody je zuřivý sex, během kterého se rozpadne postel. Česká televize opět lišácky maskuje druhořaodu melodramatickou komedii, která v žádném ohledu nemá co dělat s veřejnoprávní službou a patřila by rozhodně na komerční stanici nebo kabelovku. Bohužel výsledek vypadá jako horší film Filipa Renče, navíc s otřesným dabingem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Takže: Princ Evžen Savojský, jeden z nevzdělanějších a nejschopnějších mužů své doby, je vylíčen jako bezpáteřní intrikán (pro ty, kteří zjevně nepochopili: je třeba číst pořádně, intrikán a bezpáteřní intrikán je rozdíl, přičemž zde byl vylíčen právě jen jako bezpáteřní intrikán, navíc ani nijak schopný, a jakékoli další stránky jeho osobnosti byly zcela potlačeny). Skoro bych si myslel, že toto pojetí zasponzorovali Turci, aby se po více než 250 letech vyrovnali s mužem, který vykopal jejich odporné musulmanské pr-ehm-zadky z Uherska a uštědřil jim tolik porážek. Nevím, že by kdy uvažoval o spojenectví Pruska s Habsburky, spíše se zasazoval o sňatek Marie Terezie (s ohledem na budoucí události dosti rozumně) s princem saským či bavorským. Pokud jde o jeho smrt, tak umřel až dva měsíce po svatbě, nikoli během zásnub. Handl Lotrinska za Toskánsko byl jednou ze součástí vídeňského míru po válce o dědictví polské, přitom o té se tu mluví jako o nějaké dávno minulé události zcela oddělené od vyjednávání o sňatku. No, to bychom měli to historické minimum, které si tvůrci měli nastudovat, než začali točit. A co zpracování? Kostýmově výpravné, chladné, s hereckými výkony dosti proměnlivými. Nerad to říkám, ale německy mluvící osazenstvo je sympatičtější než české. Karl Markovics, i když mám výrazné výhrady k tomu, jak tvůrci prince Evžena pojali, je tím, koho oceňuji nejvíc (sranda je, že civilní jméno představitelky titulní role je stejné, jako jméno postavy, kterou Markovics minimálně v našich luzích, když už ne hájích, proslul). Na opačném konci hereckého spektra je pak unylý nezajímavý Kotek. Proč máme věřit, že zrovna na něj se Mařka tak upnula? Když jsme u toho, sama Marie-Luise Stockinger je herecky tak někde ve středu, vyloženě nekazí, vzhledem jakž takž odpovídá, ale budoucí mocnou panovnici jsem jí příliš nevěřil (na čemž má opět značnou "zásluhu" pojetí Marie Terezie jako umanuté husy). Co se týče ztvárnění vztahu Mařky a Franty, tak mi prostě přišlo, že Vojtíka pozvali na plac, kde už na něj čekala představitelka Mařky, té řekli "Tohle je František, osudově ho miluješ, tady máte scénář, za pět minut jedem." Naprosto jsem jim to nevěřil. Když mluvíme o chemii, osobně bych si to představoval tak aspoň někde u Francia (tedy ne že by tam muselo být 87 francouzáků), zatímco jsem viděl prostě jen Germanium, tedy 32 škrobených úsměvů. Ale vůbec nejvíc mi vadí to, že jako obvykle se historické události podřazují "dallasovské vztahovce" z prostředí dvora. Ono to jde, když máte vytříbené dialogy, ale i v takové druhé sérii The Crown už mně to začalo lézt na nervy. O zvlášť vytříbené dialogy či herce se navíc až na čestné výjimky (mimo Markovicse bych ještě ocenil Fritze Karla jako Karla VI.) Mařka Terezka opřít nemůže. Zatím spíše takový instantní podunajský podprůměr na jedno použití, ale uvidíme ještě při druhém dílu. Pokud dojde princ Evžen alespoň nějaké rehabilitace, možná budu nakonec milosrdný. P. S. Komu se nelíbí hodnocení historické stránky v komentářích, ať si klidně trhne nohou :) Po druhém dílu: Víceméně potvrzení dojmu z dílu prvního. Nic zcela výrazně špatně, ale nějak mi chybí důvod, proč jedné z nejvýraznějších panovnic osvícenské doby věnovat jen průměrnou kostýmní dvorskou romanci, která příliš nevypovídá ani o charakterech ani o době. Jaké že to reformy tereziánská doba přinesla, jaký že byl průběh slezských válek/válek o dědictví (více než jen pár konstatování, např. aspoň zmínka o Praze obsazené Francouzi a Bavory by se hodila, jakož i poznámka o prohlášení Karla Albrechta českým králem), jak žili tehdejší lidé a tak dále. Zkrátka tento film pokračuje v trendu historie bez historie, hodně (většinou) hezkých lidí v hezkých kostýmech si hraje na dvůr 18. století. Ale že jsem se nenudil a že princ Evžen dosáhl alespoň částečného vzetí na milost, dám smířlivá tři sluníčka. P. S. Josef II. v dospělosti tvrdil, že když s ním v náruči jeho matka předstoupila před sněm uherské šlechty, tajně ho štípala do zadku, aby více plakal a tím posílila svůj dojem bezbranné ženy žádající o ochranu. () (méně) (více)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nudné učebnicové plky bez historické váhy soustředěné na vztahy. Mizerné dialogy šustí papírem. Herci prkenní. Interiéry jsou přesně takové jak si od prohlídky zámku slibujete. Projekt je na naše televizní poměry megalomanský, ale k čemu to když nic nového nepoví. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokus o historickou romanci vyznívá spíš jako hraný dokument, vysvětlující historii těm, co se o historii příliš nezajímají. Kontrast bělostných paruk a prakticky nenalíčených obličejů dotvrzuje dojem televizní sterility. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pentalogie Marie Terezie stojí za pozornost především jako příklad moderní televizní koprodukce některých zemí bývalé habsburské monarchie. Osobnost Marie Terezie je nutné představit znovu i nejmladší generaci, nejen proto, že propast času se neustále prohlubuje. Televizní sága proto cílí na nejširší diváckou vrstvu, která je ochotná usednout k obrazovkám první den v novém roce a ocení cosi zdánlivě hodnotného. Pokud alespoň část z nich posléze otevře knihu nebo alespoň několik provázaných hesel na wiki, je to zřejmě maximum. Marie-Luise Stockinger v hlavní roli je dostatečně atraktivní a pro našince neokoukanou tváří. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemně mě překvapila na TV film velice slušná výprava, koprodukční kapitál je holt znát. Na stopáž dvou stominutových dílů film nepůsobí nijak rozvlekle a víceméně dokáže stále zabavit. Co mě však mrzí, že namísto historického politického dramatu tu máme historickou romanci. Namísto důležitějších událostí je nám vyprávěno o tom, že během svatební noci Ressi s Franzem zbourali postel, či že byl František Lotrinský jako jeden z prvních tehdejších celebrit u porodu svého prvního potomka. Druhý díl se zabývá historií už o něco více a Mariin projev před uherským sněmem s malým Josífkem v náručí budiž důkazem, že potenciál by byl. Marie-Luise Stockinger zahrála výborně, stejně tak třeba intrikán Karl Markovics či slizký abbé Vladimír Javorský. Vojtěch Kotek mi ze začátku moc neseděl, ale postupně se velice dobře rozehrál a určitě se za svůj výkon nemusí stydět. 65%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Není to historický velkofilm, jako byla Kleopatra nebo Sissy (a nejen proto, že v hlavní roli není persona tak oslnivě krásná, jako v případě představitelek dvou shora jmenovaných), není to dokument, protože na to je tam málo vysvětlení a věcné provázanosti, či jak to nazvat, navíc na to, aby to mohl být dokument, se tam moc kecá o ničem, nemluvě navíc o věcech jako je sociální fantasmagorie při cestě M-T z Toskánska po smrti otce (a ani nešeptajíc o scéně, co jí spáchala matka na téma, že nepřijela na otcův pohřeb, odmítám věřit tomu, že by matka, která sama o dvě děti přišla, chtěla po dceři, aby cestovala ve vysokém stupni těhotenství nebo těsně po porodu), ze všeho nejvíc je to úvod do učiva o Marii Terezii pro základní a střední školy zahalený do velmi hezkého kostýmního hávu. Mezinárodní účast s sebou pro diváky všech zemí přinesla neokoukané tváře, například ty navoskované kníry hraběte Esterházyho, ale i dobře vybrané tváře známé, jako pro mě překvapivě třeba Vojtu Kotka do role Františka Štěpána. Nikdy by mě nenapadlo, že může hrát něco jiného než pubertálního blba. Může a ne špatně. Z žánrů drama/historický/životopisný je to vcelku nedramatické, možné dramatické vrcholy to bere objížďkou, na historii příliš mnoho chyb a z prstu vycucaného žvanění, snad jen životopisné to je. Přesto je to film, zejména první díl, který diváky u obrazovek udrží, za což budiž vzdána chvála, zvoláno hosana a i bych si snad trochu zaplýtvala v použití koření, kdybych neměla obavu, že tvůrci pak na tom bobkovém listu usnou. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděla jen německou verzi a kus slovenské, ale určitě se podívám i na tu českou. Poslední dobou je tu zvyk očekávat v komentáři cosi jako ospravedlnění, pokud někdo hodnotí český nebo koprodukční televizní film vysoko. U historický či historicky laděných snímků se vyskytuje až podezřele často dvojí stanovisko - jedněm se film nelíbí, protože věrně nevystihuje dobu!! Druzí jsou nadšení, protože se konečně dověděli o nějaké historické osobnosti či události hodně zajímavého. Inu, na co dávat v hodnách dějepisu pozor, když to stejně nějaký šikovný režisér za nějakých 30 nebo 40 či 50 let stejně zfilmuje!! Pak tu máme ta krásná očekávání!! "Čekal/a jsem, že to bude víc akční, víc romantické, víc autentické ..." Osobně neočekávám u žádného historického filmu, že mě 100% přenese do dané doby a všechno se odehraje tak jak to ve skutečnosti bude. Každý tvůrce si vybere jeden charakteristický rys a toho se drží. Tady tvůrci vsadili na mládí Marie Terezie a v poměrně krátkém výseku se pokusili nastínit něco málo z doby, ve které žila. Určitě se najde spousta věcí, které by se dali vytknout - pokud je někdo naladěný kriticky. Stejně tak by se dalo hodně věcí pochválit, pokud je někdo naladěný pozitivně. Ať tak či onak je tato televizní verze dobrým počinem v mezinárodním obsazení, co se mě týče, dokážu si představit nějaké vhodné pokračování v témže duchu. 2.1.2018 Volně prezentované postřehy po zhlédnutí české verze - hned poprvé jsem si uvědomila, že je film převedený do naší současné mluvy, což je pro součsného diváka mnohem příjemnější. Také je odhlédnuto od protokolu, komunikace je spíš nenucená. Je to častý jev u historických filmů, osobně mi to nevadí. Ale film natočený v dobové mluvě bych uvítala. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Natočiť historický film je ťažšie než čokoľvek iné a opäť sme raz svedkami toho, ako sa to nepodarilo. Pritom spojili sily takmer všetky bývalé národy rakúsko-uhorskej monarchie. Symboliku projektu samozrejme chápem a osobnosť Márie Terézie si poctu zaslúži, minimálne za školskú reformu. Ale určite nie poctu v takejto podobe a v personifikácii takej herečky (nemám výhrady voči vzhľadu, veď samotná Mária Terézia bola škaredá ako noc, narážam ale na herecké schopnosti). Hlavný problém v mojej percepcii ale proste spočíva v tom, že nezaujímavý už je samotný historický námet. Raz darmo, nie sú to krížové výpravy ani stavba pyramíd. Z tejto látky sa proste nič vytrieskať nedalo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bol som veľmi zvedavý kam to dotiahla táto široká koprodukcia bývalých štátov Rakúsko-Uhorska. Mám rád historické filmy a chcel som veriť tomu, že to bude viac ako priemer. Bohužiaľ nie. Hlavná predstaviteľka ok, aj to obsadenie celkom ušlo, nikto vyslovene nerušil, ale veľký problém nastal v závere 1. časti, keď som si uvedomil, že som sa toho veľa nedozvedel. Ešte horšia správa je, že ani 2. diel v tom nie je o nič lepšie. Je obrovská škoda, že toľko času venujeme často nepodstatnýcm kecom dvorných dám, kostýmom a gýčovým interiérom a nedozvieme sa takmer nič o tom, čo Mária Terézia dokázala ako cisárovná. Niekto tu trefne spomenul, že by to chcelo 10 dielny seriál a poriadne tú tému do detailu rozobrať. Nielen osobu Márie Terézie, ale i vojny, vtedajšiu situáciu, vznik Rakúsko-Uhorska , prípadne to ukončiť jej rozpadom. Možno raz...Slabé tri hviezdy. 50%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nakašlat, mě se to líbí a kdo má vyrážku z čehokoliv, co chválí něco z české (ko)produkce, nechť si .. Co já vim, třeba oloupe mandarinku, nebo tak něco. Co je na tom fajn? Velmi dobře se tu podařilo skloubit nutnou dávku umělecké licence (i když někdy historické a geografické nepřesnosti bodají do bulev rezavé hřeby, aneb Špilberk v Uhrách), realističnost a zároveň zábavnost, kdy například není délka extrémně rozplizlá (a troufám si tvrdit, že některé ze zúčastněných produkcí hodně tlačili, aby bylo dílů víc, když už to stálo tolik peněz). Mimochodem, jestli mi bude stále někdo tvrdit, že Kotek neumí hrát, tak je blb nehodný debaty, tady se s představitelkou M-T výborně doplňuje, byť ona sama je někdy až absurdně vykulená a trochu se bojíte, zda ji v pár scénách oči neopustí hlavu a nevydají se na procházku do slavkovského lesa. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Dojem z 1. dílu: Poradcem přes vizuál byl Filip Renč? (Viz trapnost titulkových částí, balanc na hranici kýče). Herci dost přehrávali (bez ohledu na dabing) a moc jsem jim tu příslušnost ke dvoru nevěřil... Děj obsesivně rotoval kolem sexu, ale když se začal lámat chleba, sex jen parodoval... Slabé. Dojem z 2. dílu: Zaujalo mě, že se i v půlce 18. století "vysílaly signály"... a že Rézi prý byla nekompetentní hysterka. Obsese sexem ustoupila obsesi velkou politikou, parodie zůstala. Renč se připomněl závěrečným uherským triumfem na vzrušeném vraníkovi. Resumé: Průměrná telenovela, avšak s cedulkou "veřejnoprávní". ()

Ampi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česko-slovenský a rakousko-uherský (maďarský) koprodukční dvojfilm o Marii Terezii, který natočila část jejich národů o této velké panovnici našich zemí a jejíž život by vydal mnohem delší seriál. První díl mě zaujal líbil se více než druhý. Stejně jako uživatel jhr bych uvítal podrobnější udaje o válce o rakouské dědictví alias první slezské válce. Hezká výprava a lokace se postaraly o zvýšení hodnocení. Marie-Luise Stockinger a Vojtěch Kotek dobře vybráni dobře pro císařský pár. Stejně jako ostatní herecké obsazení. Zápor? Ano film má historické chyby. ()

Reklama

Reklama