Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 1

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (300)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Není to historický velkofilm, jako byla Kleopatra nebo Sissy (a nejen proto, že v hlavní roli není persona tak oslnivě krásná, jako v případě představitelek dvou shora jmenovaných), není to dokument, protože na to je tam málo vysvětlení a věcné provázanosti, či jak to nazvat, navíc na to, aby to mohl být dokument, se tam moc kecá o ničem, nemluvě navíc o věcech jako je sociální fantasmagorie při cestě M-T z Toskánska po smrti otce (a ani nešeptajíc o scéně, co jí spáchala matka na téma, že nepřijela na otcův pohřeb, odmítám věřit tomu, že by matka, která sama o dvě děti přišla, chtěla po dceři, aby cestovala ve vysokém stupni těhotenství nebo těsně po porodu), ze všeho nejvíc je to úvod do učiva o Marii Terezii pro základní a střední školy zahalený do velmi hezkého kostýmního hávu. Mezinárodní účast s sebou pro diváky všech zemí přinesla neokoukané tváře, například ty navoskované kníry hraběte Esterházyho, ale i dobře vybrané tváře známé, jako pro mě překvapivě třeba Vojtu Kotka do role Františka Štěpána. Nikdy by mě nenapadlo, že může hrát něco jiného než pubertálního blba. Může a ne špatně. Z žánrů drama/historický/životopisný je to vcelku nedramatické, možné dramatické vrcholy to bere objížďkou, na historii příliš mnoho chyb a z prstu vycucaného žvanění, snad jen životopisné to je. Přesto je to film, zejména první díl, který diváky u obrazovek udrží, za což budiž vzdána chvála, zvoláno hosana a i bych si snad trochu zaplýtvala v použití koření, kdybych neměla obavu, že tvůrci pak na tom bobkovém listu usnou. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vypravne a kostymove zajimave. Vadí mi mluva jak z Blesku či Ordinace v Růžové zahradě. Predstavitelka mlade MT velmi dobre typove odpovida, i postava Evzena Savojskeho (bohužel tu je ukázán jen jako jednoznačně záporná intrikánská postava), naproti tomu Kotek a Stivinova nejhorsi. Točeno v protikatolickém duchu. Po třetím dílu hvězdička dolů, a po čtvrtém ještě další. Zůstává jen pachuť...blééééééééé!! ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prvotní velmi slušná dobová atmosféra i herectví všech zúčastněných (Vojta také dobrý, i když mi paradoxně připadal věrohodnější ve slovenském znění) byla pro mě postupem času ubita jakousi monotónní přehlídkou šatů, zahrady a nekonečných společenských intrik ze všech stran. Vše dodělaly "humorné" pasáže z ložnic jejich výsostí. Celé to vnímám jen jako předvoj k něčemu, co možná přijde, možná ne a co bylo na závěr odbyto rychlým dovyprávěným pomocí titulků, každopádně toto vyobrazení velké a zásadní panovnice své doby mi nakonec nestačilo. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděla jen německou verzi a kus slovenské, ale určitě se podívám i na tu českou. Poslední dobou je tu zvyk očekávat v komentáři cosi jako ospravedlnění, pokud někdo hodnotí český nebo koprodukční televizní film vysoko. U historický či historicky laděných snímků se vyskytuje až podezřele často dvojí stanovisko - jedněm se film nelíbí, protože věrně nevystihuje dobu!! Druzí jsou nadšení, protože se konečně dověděli o nějaké historické osobnosti či události hodně zajímavého. Inu, na co dávat v hodnách dějepisu pozor, když to stejně nějaký šikovný režisér za nějakých 30 nebo 40 či 50 let stejně zfilmuje!! Pak tu máme ta krásná očekávání!! "Čekal/a jsem, že to bude víc akční, víc romantické, víc autentické ..." Osobně neočekávám u žádného historického filmu, že mě 100% přenese do dané doby a všechno se odehraje tak jak to ve skutečnosti bude. Každý tvůrce si vybere jeden charakteristický rys a toho se drží. Tady tvůrci vsadili na mládí Marie Terezie a v poměrně krátkém výseku se pokusili nastínit něco málo z doby, ve které žila. Určitě se najde spousta věcí, které by se dali vytknout - pokud je někdo naladěný kriticky. Stejně tak by se dalo hodně věcí pochválit, pokud je někdo naladěný pozitivně. Ať tak či onak je tato televizní verze dobrým počinem v mezinárodním obsazení, co se mě týče, dokážu si představit nějaké vhodné pokračování v témže duchu. 2.1.2018 Volně prezentované postřehy po zhlédnutí české verze - hned poprvé jsem si uvědomila, že je film převedený do naší současné mluvy, což je pro součsného diváka mnohem příjemnější. Také je odhlédnuto od protokolu, komunikace je spíš nenucená. Je to častý jev u historických filmů, osobně mi to nevadí. Ale film natočený v dobové mluvě bych uvítala. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

První část mi stačila, aby mě dokonce naštvala. Z ženy, která v časech mužů kde co dokázala se tu udělala kdejaká puťka, jejíž jedinou motivací je láska k Lotrinskému a jako film se tu Marie Terezie prodává jako levná romantická fraška. Vlastně to v kde čem připomíná Lídu Baarovou, hlavní ženská postava je zjednodušena, spláchlo se do toho obrovské množství peněz, jen ať to vypadá okázale a tak dále, a tak dále... Vlastně by to i mohl režírovat Renče, protože to obsahuje podobně bizarní a nic neříkající zbytečné scény. Tohle se dalo udělat o dost lépe, stejně jako Baarová! ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Kostýmy navrhoval renomovaný slovenský kostýmový výtvarník Ján Kocman. Niektoré si aj sám obliekol, aby zistil, ako sa v nich budú herci cítiť. Bol mierne prekvapený, keď si na vlastnej koži vyskúšal, že do barokových šiat sa bez pomoci neoblečie a ani sa z nich sám nedokáže vyzliecť. (krasomama)
  • Natáčení trvalo jen 46 dní. Nejdéle se točilo v Kroměříži - 3 týdny v interiéru zámku a týden v zámeckých zahradách. (klara.leb)
  • Úvodní scéna seznámení Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger) s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek) byla natočena v zámeckém parku v Lysé nad Labem. Dále se také točilo např. v Praze, Bratislavě, Vídni (Belveder), Dobříši, Milovicích a Světci u Tachova. (argenson)

Reklama

Reklama