Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 2

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Scéna ve filmu, při níž pod novomanželi Marií Terezií (Marie-Luise Stockinger) a Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek) při sexu spadne postel, se skutečně stala. Včetně toho, že jim císař musel vysvětlit, „jak se to dělá“. (raininface)
  • Kvůli scéně na balkóně Vojtěcha Kotka s dvorními dámami, točené ve Valticích, se do rohu balkónu nechal speciálně přivést těžký kamenný podstavec, na něj speciálně postavený květináč s palmou a celá tato manipulace trvala cca 20 minut. Scéna přitom trvá jen necelou minutu. (klara.leb)
  • Film je natočen podle knihy „Marie Terezie: Miluj a panuj“ od autorky Miroslavy Zlatníkové. (Petrasuvicka)
  • Úvodní scéna seznámení Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger) s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek) byla natočena v zámeckém parku v Lysé nad Labem. Dále se také točilo např. v Praze, Bratislavě, Vídni (Belveder), Dobříši, Milovicích a Světci u Tachova. (argenson)
  • Postava dvorního doktora, Jeana Baptiste Bassana (Jan Budař), který byl u porodu všech 16 dětí, skutečně existovala, avšak pod jiným jménem. (klara.leb)
  • Natáčení trvalo jen 46 dní. Nejdéle se točilo v Kroměříži - 3 týdny v interiéru zámku a týden v zámeckých zahradách. (klara.leb)
  • Při scéně, kdy František Štěpán (Vojtěch Kotek) vypráví dvorním dámám o „svlékací sázce“ mezi jeho známým a jistou dámou, byly jeho boty až moc hlasité, takže Vojtěch Kotek chodí na terase po koberci. Tato scéna se také musela jednou přetočit, protože v pozadí byla zachycena procházející žena s kočárkem. (klara.leb)
  • Valtické zámecké zahrady byly během natáčení volně přístupny veřejnosti. (klara.leb)
  • Při scéně, kdy je hraběnka Eliza Fritzlová (Táňa Pauhofová) odvedena stráží, byla prodleva mezi příchodem stráží a rozhovorem příliš dlouhá. Režisér proto navrhl improvizovaný dialog mezi Pauhofovou a komparzistkou. Tato scéna byla později zkrácena a v české verzi jde tiše slyšet jen malý útržek jedné věty. Scéna se natáčela ve Valticích. (klara.leb)
  • Ve filmu je vidět také švýcarská garda. Ta opravdu sloužila Habsburkům a dělala stráž Hofburgu. Byla založena roku 1699 v Lotrinsku. V roce 1745 doprovázeli Františka I. Štěpána Lotrinského jeho Švýcaři do Frankfurtu, kde byl korunován na císaře. Zrušil jí až Josef II.V letech 1766-1767 byla švýcarská garda rozpuštěna. Část gardistů se vrátila do Švýcarska, část našla uplatnění v Praze, Innsbrucku, Schloßhofu či Holíči. (Vitoraz)
  • Scéna v zahradě areálu Valtického zámku, kdy František I. Štěpán Lotrinský (Vojtěch Kotek) chová dítě, musela být točena s panenkou. Pravé dítě nechtělo u Vojtěcha Kotka zůstat v klidu a pořád plakalo. (klara.leb)
  • Kostýmový výtvarník Ján Kocman sa najviac natrápil so šatníkom hlavnej hrdinky, najmä s korunovačnými šatami. Tie sú natoľko známe, že pri ich výrobe museli byť tvorcovia mimoriadne dôslední. Veľmi im pomohla firma z Benátok, ktorá doteraz vyrába pôvodné látky z 18. storočia. V ústrety im vyšli aj ateliéry v Ríme, kde kedysi šili aj kostýmy pre Theodora Pištěka do filmu Amadeus (1984), a ateliéry v Madride, kde zhotovujú topánky. (krasomama)
  • Kostýmy navrhoval renomovaný slovenský kostýmový výtvarník Ján Kocman. Niektoré si aj sám obliekol, aby zistil, ako sa v nich budú herci cítiť. Bol mierne prekvapený, keď si na vlastnej koži vyskúšal, že do barokových šiat sa bez pomoci neoblečie a ani sa z nich sám nedokáže vyzliecť. (krasomama)
  • Verejnoprávna RTVS zabodovala historickou témou. Mária Terézia sa stretla s mimoriadnym diváckym záujmom. Prvú časť si v pondelok 25. decembra nenechalo ujsť 772-tisíc divákov, druhý diel si pozrelo ešte viac fanúšikov tohto žánru, konkrétne 789- tisíc divákov. Po 2 dňoch tak bola verejnoprávna televízna stanica v prime time jednoznačným trhovým lídrom u divákov starších ako 12 rokov (v pondelok s trhovým podielom 28,8% a v utorok 29,4%). V čase vysielania Márie Terézie bola aj najsledovanejšou televíziou u mladších divákov (12 až 54 rokov).Najviac sa ale páčila starším divákom, o niečo viac ženám, ľuďom s vysokoškolským vzdelaním a z väčších miest nad 100-tisíc obyvateľov. (Zdroj: aktuality.sk)
  • Pri natáčaní bolo použitých asi 2500 kostýmov a 500 parochní. Komparzistov bolo cez 2000. (WalterIK7)
  • Kým štáb medzi sebou komunikoval a jednotlivé pokyny rozdával v angličtine, herci sa pri „ostrej" rozprávali svojím materinským jazykom. Panovníčka Mária Terézia stvárnená mladou rakúskou herečkou tak hovorila po nemecky, z úst jej osudovej lásky Františka Štefana Lotrinského v podaní herca Vojtěcha Kotka bolo ale počuť češtinu. Pri niektorých scénach sa dokonca stávalo, že sa z pľacu ozývali všetky štyri jazyky naraz. Každá televízia si napokon všetky scény predabuje do svojho jazyka. (kacer4)
  • Slovenská RTVS na projekt prispela sumou takmer 1 milión eur. Samotný rozpočet sa blížil k šesťnásobku. (kacer4)
  • Rokovania o vstupe slovenskej RTVS do projektu trvali 2,5 roka. Najnáročnejšie podľa (vtedajšieho) generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku bolo zlúčiť predstavy o filme jednotlivých televízií. „Každý mal minimálne tri ambície. Čo najviac dostať do deja svoje reálie, čo najviac presadiť svoje herecké tváre a napokon aj iné tvorivé profesie" skonštatoval po natáčaní. Mária Terézia vznikla ako unikátny film štyroch verejnoprávnych televízií - slovenskej RTVS, Českej televízie, rakúskej ORF a maďarskej MTVA - k 300. výročiu narodenia panovníčky rakúsko-Uhorskej monarchie. (kacer4)
  • Vo filme hrajú dobových hudobníkov skutoční barokoví muzikanti z Brna. (perseus142)

Reklama

Reklama