Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Srdce, mozek, plastická chirurgie. Představujeme tři špičkové doktory různých oborů. Jak žijí, jak pracují, jaké otázky řeší. Jak vypadá rutina lékařské práce a co se děje, když jde o život? Co si myslí doktoři? Na to odpovídá nový docusoap... Na odborná oddělení nemocnic většinou přicházejí lidé, když jim je nejhůř. Najednou je pro ně nejdůležitější úplně cizí člověk – doktor. K němu se upínají veškeré naděje na záchranu. V novém docusoapu Doktoři se představí tři špičkoví lékaři a jejich týmy. Diváci uvidí pravý život oddělení – černý humor, vážnost i uvolněnou atmosféru. Zjistí, jací jsou doktoři bez profesionální masky a jak vidí své pacienty.

„Nejdůležitější orgán je mozek. Srdce nebo plíce vám vymění, ale mozek – to je naše já," říká neurochirurg Vladimír Beneš z Ústřední vojenské nemocnice, kterého diváci poznají při práci i ve chvílích volna... Druhým týmem je oddělení kardiologie Nemocnice Na Homolce. Petr Neužil a jeho kolegové zkoušejí nové technologie, testují na zvířatech, vyvíjejí nové metody. Jenže i přes veškeré technické zázraky poruchy srdce zůstávají v Česku nejčastější příčinou úmrtí... Další linie sleduje plastického chirurga Bohumila Zálešáka z Fakultní nemocnice v Olomouci. Ten přišívá lidem useknuté končetiny, napravuje těžké deformace, ale taky využívá své umělecké cítění v estetické medicíně... Tři natáčecí štáby zaznamenávaly život tří oddělení. Sledovaly příběhy pacientů, i to, jak lékaři komentují situaci, sdílejí své názory, vtipkují, jak pracují a odpočívají. Tvůrci usilovali o to, aby se doktorům dostali co nejblíže k tělu a ukázali, co pacientům obvykle zůstává skryto. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hlavní vysílací časy (zdaleka nejen) na našich stanicích již tradičně okupují seriály z lékařského prostředí. A tak se do tohoto pelotonu přidala i ČT Dvojka s „dokureality TV“ formátem (ne nepodobným Nemocnici Motol), který dramatem, vhledem, osudy a emocemi nemá konkurenci a všem ujel o několik parníků. Neuvěřitelné, jak se tvůrcům daří držet linii a nepropadnout lacině ždímaným emocím (nečekejte kameru "nacpanou" pod ruce a do ksichtu chirurga během zákroku), byť je to nesporně vystavěno tak, aby to emoce/obdiv/údiv vzbuzovalo, to zase ne že ne. Navíc se nejede na jedné vlně "pacient za pacientem", ale každá epizoda má své zastřešující téma. Od počátku se tak (ne)přímo vzdává hold těm nejpovolanějším (a že to trio vybraných fachmanů a jejich týmů je neskonale vděčným objektem zájmu); a to prostě a jednoduše skrze jejich denní rutinu. Což bohatě stačí k jednomu z nejsilnějších programů, se kterými ČT v poslední dekádě vyrukovala. Zvlášť když se to od druhé epizody nezalekne ani kontroverzních, problematických či morálně ambivalentních témat a úhlů pohledu. Chyby to samozřejmě má, především poněkud chaotickou roli „dokumentaristů za kamerou“. Není to tak, že by vždy byli aktivní co se zvídavosti týče, ale zase se nedá ani říci, že by byli za všech okolností neviditelní a do dění nevstupovali. Jako kdyby každý ze tří štábů měl v tomto zcela jiný přístup. Každopádně potenciál pro případné další řady je nezměrný, jelikož s tímto formátem rozhodně lze zajít ještě dále. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Během studia jsem zažil sledování operaci mozku na neurochirurgií ve Zlíně a pro mě absolutně neskutečný zážitek. Neuvěřitelná atmosféra tohoto dokumentu mě vrátila zpátky do sálu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po obludně amorální Nemocnici Motol, která se vyžívala ve sledování toho, jak jsou lidé na dně, trpí a mají strach, tentokrát náprava formátu - smysluplné, logické, přitom ne chladné. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Každý z těch lékařů je u mně opravdu frajer. To co dokážou, to je opravdu hodno obdivu a já před nimi smekám. Lidská schránka je chatrná, k rozbití náchylná a leckdo si ji sám vědomě huntuje až běda. Fascinovala mne ta profesionalita s jakou se ti lékaři nořili do nemocných těl svými lasery, skalpely, zářením... Fascinovalo mně, že přitom nezapomínali na strach z nezdaru a na fakt, že ten kus masa ležící před nimi, krvácející a napojený na všechny ty hadičky je lidská bytost. U dokumentu jsem si kromě jistého poučení z léčby různých nemocí a zranění současnými nejmodernějšími technologiemi a nástroji odnesl dva poznatky. Za prvé - neskutečný respekt k těm lidem v bílých a zelených mundůrech smísený s hrdostí, protože naši lékaři jsou opravdu např. co se kardiochirurgie týče světovou špičkou. A za druhé i také jistou pokoru a vděk za to, že je člověk zdráv. Když jsem viděl jiné, kteří ač s hodně špatně rozdanými kartami hned od prvopočátku spolu s lékaři bojují se zákeřnými nemocemi a chorobami za své lepší dny, uvědomil jsem si, že si vlastně my zdraví lidé, nemáme až tak moc na co si v životě stěžovat. Ono zdraví je opravdu jen jedno a když ho nemáte, jde všechno ostatní jako nepodstatné stranou. * * * * * ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny dokument, kteremu divak odpusti i par malych nedostatku... Jak za ziva odoperovavali nador z mozku, tak me braly mrakoty..., maras. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o nič svetoborné, iba jednoduchý popis práce chirurgov v predoperačnom a operačnom čase doplnený o postrehy samotných chirurgov. Niekedy sa bohužiaľ nevyhnú aj chválenkárčeniu. Dosť dobre nechápem niektoré zbytočné komentáre rozprávača, kde napríklad na videu vidíme, že sa chirurg oblieka a ženský komentár do toho vraví "doktor sa oblieka" alebo "matka vyronila slzu". Asi sú diváci slepí. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Na první díl jsem narazil úplně náhodou, ale od tý doby sleduju pravidelně. A pokud se nepletu, tak za tím stojí i Herskovič se svým Herafilmem (kamera a produkce). ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečného patosu, bez rušivých předělů (Nemocnice Motol), s lékaři, kteří mají co říct a jako bonus mají charisma na rozdávání. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Zavzpomínala jsem na mládí a pravidelný pokec s doktory s mnoha tituly a hlavně ohromným smyslem pro humor. Doktoři jsou prostě frajeři! Vyprávění a historky lékařů byly moc fajn. Asi nejšílenejší byla těhotná žena, která se bodla nožem do břicha a poranila dítě na hlavě. A hlas a hlavně dotazy paní redaktorky? snad nepatří do tohoto docela inteligentního pořadu :( ()

PedroPo 

všechny recenze uživatele

Smekám! Před všemi pány doktory, kteří v seriálu účinkovali. Můžeme na poměry u nás nadávat jak chceme (a mnohdy oprávněně), ale to, že máme takovou úroveň zdravotnictví, nikdo neokecá. Tohle byla reklama jako vyšitá. Fakt pěkné a povedené. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Naprosto úchvatný dokument, který mně donutil vážit si doktorů a jejich práce ještě víc než doteď. Při některých záběrech z operací se mi skoro zastavovalo srdce, jako bych byl sám na sále. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Když obsah totálně drtí všechno ostatní, tak nemám potřebu hledat maličkosti jako např. že hudba je fádní, vyznívá jako ve Výměně manželek a podobných show. Tady prostě člověku padne čelist a řeší/vnímá jenom obsah. BTW: Brutální kontrast, jak je pojat a jakým způsobem je zpracován tento dokument a jak by to taky mohlo vypadat jinak, je, když do natáčení v jedné fázi vpadne štáb tv nova a moderátorka se snaží být zajímavá doslova dementníma otázkama na pacienta, který jako první podstupuje vyšetření nebo zákrok na novém unikátním přístroji. ()

Reklama

Reklama