Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zvláštní příběh o lásce, tanci a neumírání se odehrává koncem čtyřicátých let. Do plicního sanatoria přichází mladý muž, taneční mistr Mayer. Jeho diagnóza je vážná - tuberkulóza. Své nemoci se však nepodává a začne proti ní aktivně bojovat tancem i optimismem. Postupně získává další pacienty, kteří se dosud trpně poddávali svému údělu. Zanedlouho však jeho nemoc propukne v plné síle a záludnosti. Tváří tvář smrti je zosobněním lidské odvahy a pozitivního přístupu k životu. Film režiséra J. Jireše podle scénáře J. Hubače získal ceny Český lev 1995 za hlavní herecký výkon Martinu Dejdarovi a za nejlepší zvuk. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (128)

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Film, který by mohl pomoci i těm nejzoufalejším zoufalcům, a to především v tom, že pokud není úplný konec je ještě stále proč žít. Pouze když se vzdáš všech nadějí a očekávání - končíš. Velmi dobrý výkon M.Dejdara, slušný scénář, ukazující jak to asi muselo vypadat v "ozdravovnách" pro nemocné TBC. Ty 4 hvězdičky dávám i za tu trochu naděje pro ty nejsmutnější. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

70% — Můžeme si o Martinu Dejdarovi myslet, co chceme, faktem je, že když má příležitost, tak opravdu umí. Jeho frajer Richard Majer je asi vedle Antonína Maděry ve Zdivočelé zemi dosud jedna ze dvou jeho životních rolí. Film dokáže obratně balancovat na hranici sentimentu a je dosti uvěřitelný a i přes závažnost tématu a prostředí nakažlivě optimistický. Oceňuji, že konec hlavního hrdiny, ač očekávatelný, není ve filmu explicitně podán a je tu prostor na zázrak. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za skvělou Janu Hlaváčovou v roli vrchní sestry. Jinak námět o hlupákovi, který hazarduje se svým zdravím až k tragickému konci, mi moc nesedí. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Rok po jedné z nejlepších Dejdarových rolí v ŠAKALÍCH LÉTECH přichází jeho vrcholná role a je jí hodně hodně podobná. Opět hraje tanečníka, který odněkud přichází do neznámého kolektivu. Jen s tím rozdílem, že teď se film odehrává na konci 40. let, těsně po převzetí moci komunistickou mašinérií a místo ulice tančí v sanatoriu. Svým chováním a tím prostředím mi tak trošku připomínal malého českého Jacka Nickolsona z PŘELETU NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM. Ale stejně si nemohu pomoct, že za takovou roli dostal českého lva za hlavní herecký výkon, což je de facto jeho jediné herecké ocenění. Mě se více líbil v Šakalích létech, kde byli i hezčí tance a písničky. Co se týče samotného filmu, tak je to taková poklidná podívaná, která spíše připomíná osobní vlak než rychlík. [5970. hodnocení, 118. komentář, 69%] ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Krasna,aj ked smutna drama s prvkami komedie s vynikajucim Martinom Dejdarom,ktory si zasluzi za svoj herecky vykon pat hviezdickovu odmenu...:-) ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Sterilna réžia, ktorú vyvažuje Dejdar v doposiaľ najlepšej roli a pekná sympatacká Kodetová. Smutne krásny príbeh, ktorý sa však nijako nerozvinul v osudnejšie drama. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Co si nevemete hned, to si nevemete nikdy!" Je to především herecký koncert Martina Dejdara. A také drama o touze skutečně žít. "Když tancuju, tak žiju, ale když ležím..." ()

Dartdevil 

všechny recenze uživatele

Určitě to lepší, co v porevoluční pětiletce dokázal český film vyprodukovat. Jeden z nejlepších výkonů Martina Dejdara. ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Jediný Český lev Martina Dejdara a zaslouženě! Bez jeho životního výkonu by totiž tahle průměrná a naivní báchorka za mnoho nestála. Škoda že se Dejdar v roce 1999 definitivně vyštval z herecké elity a na lvy už se nikdy nedostal. 5,5/10 ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tento film prošel kolem a ani nezamával. S výjimkou výborné kořalnické léčebné kůry se to se mnou v podstatě minulo. Navíc tanec není zrovna mou šialkou kávy. Kamera výborná. 66%. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Martin Dejdar se snažil, co mu síly stačily, ale nějaké souznění s divákem (natož třeba oplakávání) se nekonalo. Jeho energický chlapík s chutí do života byl fajn, ale po celý film pro mě zůstal cizím člověkem, do kterého mi nic moc není. ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Opravdová oslava života nastává až se zubatou na jazyku.. Sólo tanec se smrtí do posledního dechu v nehostinných kulisách sanatoria pro tuberáky a zasloužený český lev pro Dejdara. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Jireš zde potvrdil, že nostalgie nemusí sklouznout do kýče a dokázal eliminovat Hubačovu papírovost. Je vidět, že oba autoři dobu v níž se film odehrává zažili. Nejpůsobivější jsou vzpomínky na rozverné hry s dědečkem, kterého s až překvapivým elánem hraje Kopecký. Dejdar je sice výborný, ale nejvíce si mne z pacientů získal Zindulka. Naopak není úplně ideální Hlaváčová jako přísná sestra, Galatíková by byla autentičtější. Pasáž s léčitelkou je zábavná, Wilhelmové role skvěle sedla. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Památná věta, že "každý si musí natočit svůj Přelet nad kukaččím hnízdem", platí i v tomto případě. Scenárista Jiří Hubač, jehož řemeslnou zručnost už nejednou prověřilo pražské Divadlo na Vinohradech či Česká televize (seriál Dobrá voda, Ikarův pád, Nezralé maliny, ad.), napsal příběh, který se výše popsanému klasickému schématu ani příliš nevymyká. Scénář přesto na několika místech zašustí papírem: v řadě případů lze děj s úspěchem předvídat dopředu. V rovině citlivé osobní podívané udržují snímek (kromě režiséra) především vynikající výkony Martina Dejdara a Kamila Halbicha. Jaroslav Sedláček ()

Reklama

Reklama