Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zvláštní příběh o lásce, tanci a neumírání se odehrává koncem čtyřicátých let. Do plicního sanatoria přichází mladý muž, taneční mistr Mayer. Jeho diagnóza je vážná - tuberkulóza. Své nemoci se však nepodává a začne proti ní aktivně bojovat tancem i optimismem. Postupně získává další pacienty, kteří se dosud trpně poddávali svému údělu. Zanedlouho však jeho nemoc propukne v plné síle a záludnosti. Tváří tvář smrti je zosobněním lidské odvahy a pozitivního přístupu k životu. Film režiséra J. Jireše podle scénáře J. Hubače získal ceny Český lev 1995 za hlavní herecký výkon Martinu Dejdarovi a za nejlepší zvuk. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (128)

migsee 

všechny recenze uživatele

Skvělý Martin Dejdar drží jinak šíleně nudný film. Pokud si mám vybrat, jestli Dejdar jako Bejby a Dejdar jako taneční mistr Majer, volím Bejbyho... ()

Bau.Baushka 

všechny recenze uživatele

To byl Dejdar ještě luxusní chlap. A jeho pohyby jsou zaručeně na jedničku. Skvělou roli zde měla paní Wilhelmová, ta jediná dovoluje uvádět v žánru tohoto filmu slovo komedie. Pravda ještě Halbich byl vtipný. Z ostatního obsazení bych vyměnila Báru Kodetovou, ta svou postavu úplně uzemnila. Hlaváčová byla super, Bydžovská, Adamovská jakbysmet. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Film o velmi nesnadném a zajímavě silném tématu, které je tu odlehčeno tancem. 💃🏻 Snímek se mi moc líbil. Martin Dejdar je očividně taky schopen zahrát všechno a po Šakalích létech je to u něj velká změna. 🎸 Podle mě ho jeho role musela pohltit, když se naučil tak pěkně tancovat a hrozně mě fascinovaly jeho vlasy načesané na pěšinku, která občas zdánlivě mizela. Ve snímku se objevilo tolik mladých herců, občas jsem se pousmála. 🤍👌🏻 Film mě občas pohltil, občas pustil, ale rozhodně ho shledávám povedeným a vůbec se nedivím, že získal České lvy. Téma plicních nemocí tu bylo docela silné a podle mě to film shrnul skvěle. 🫁 Nedovedu si představit celý den ležet a hýbat se tak pomalu, abych neudělala za vteřinu dva nádechy místo jednoho. Tanec všechny pohltil, byl takovým bolestným. Takže za mě snímek patří k těm, na které bychom měli být pyšní, protože přeci jenom je natočený po roce 1989. All in all doporučuju! 🙌🏻 ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Výborný film s nesmírně působivým dějem. Postavy jsou všechny rozvinuté, hlavně protagonista je skvělý. Herecké výkony byly skvělé, obzvlášť ten Matina Dejdara byl perfektní, tohle je snad jeho nejlepší role. Film je fantasticky natočený a má skvělou hudbu. 9/10 ()

Jack Boban 

všechny recenze uživatele

Většina herců přiznává, že pokud jim scénárista píše roli "na tělo", je to obrovskou výhodou. Postava Richarda Majera z pera Jiřího Hubače a v podání Martina Dejdara je toho jasným důkazem. Výborný výkon tady podává také Radek Holub v menší roli umírajícího Parduse (nominace na Českého lva byla na místě). Jako celek působí Učitel tance velmi lehce a nenuceně. Přemýšlel jsem dokonce nad plným hodnocením, je to tak na 4 a půl * :-). Každopádně velmi příjemné překvapení. "Člověk by měl žít, jako by umíral." ()

Kakofon 

všechny recenze uživatele

Proč má tento film jen 69%? Tohle naprosto nechápu! Je to nejlepší film s Martinem Dejdarem v hlavní roli. Naprostý unikát ze scenáristické dílny mistra Jiřího Hubače. 85% ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Dobrý scénárista se zkrátka pozná. Parádní film, i když tak trochu zastíněný jinými filmy z alkoholických léčeben. Dejdar se tu trochu předvádí, ale v mezích své role. Možná kdyby dostal více prostoru, tak by nemuselo toto dílo upadnout v zapomnění. ()

Igy007 

všechny recenze uživatele

Film je krom jiného zajímavý tím, že tam nejsou žádní záporáci ani klaďasové. Přitom všechny postavy jsou výrazné, včetně toho mlčocha, co stále jen poslouchá rádio. Přála jsem si, aby to Mayer rozjel víc a jsem si jistá, že by to udělal, kdyby mu na to stačil dech. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

R-2 

všechny recenze uživatele

Na temném pozadí lidské tragédie, se rozehrává příběh, který vtáhne do děje. Martin Dejdar a skutečně role, která mu sedla. ()

TommmyT 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dám tomu 4 hvězdičky. Ono za mě osobně bych tomu dal jen 3 protože nemám moc rád filmy z nemocničního prostředí atd, ale filmařsky to bylo velice dobře zvládnuté, tak proto 4. Herce Dejdara moc rád nemám, ale toto jsem dokoukal až do konce, protože to mělo dobrý scénář. A dobrý scénář - příběh který upoutá a detajly na které se baví dívat - to je základ, ať máte nějakého herce rádi či ne. Dobrý film. ()

Welsiot 

všechny recenze uživatele

Na české poměry zajímavý a dobrý film, Dejdar zde k tanečnímu přidává taky pro mě překvapivě i výborný herecký výkon. 7,5/10 ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Hořká tragikomedie z prostředí plicního sanatoria. Film nevyniká nějak extra dějově, ale přesto je dobrý. Dejdar je možná trochu moc výrazově plochý, ale na postavu tanečního mistra se hodí náramně, protože tanečně je velmi nadaný a tancuje výborně, což ukázal už v Šakalích létech. 70% ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Nějak nesedlo. Ani téma, ani provedení, ani Dejdar. Přestože Jireše považuju za jednoho z nejlepších českých režisérů. Asi to bude tím, že netanečník. :-) ()

leafroller 

všechny recenze uživatele

Učitel dance je typický snímek české porevoluční tvorby. Prostinký příběh, mizivý děj, velký prostor pro herce, ejakulace citů a samozřejmě všudypřítomná deprese. Pádem železné opony také bohužel padla legenda českých komedií a začalo se točit mnohem více "uměleckých" děl. A i když na ně ještě v 90. letech lidé docela chodili, časem je to bavit přestalo. Nejspíš proto, že depresí máme dost v běžném životě. A proto nám to všem neustále natírá pan Troška a my se divíme, že něco tak hrozného jako Babovřesky, může lámat rekordy. Divák se chce bavit, i když blbě, ale pořád bavit. Kdykoli vyjela nějaká komedie, okamžitě se stala hitem. Pelíšky, Snowboarďáci i ten Kameňák s milionem pokračování. Kritici si rvou vlasy, ale já to naprosto chápu. Tak tohle mě napadlo při sledování filmu Učitel tance. Víc už asi není třeba dodávat. ()

Reklama

Reklama