Reklama

Reklama

Have a Nice Day

(festivalový název)
Trailer 2
Čína, 2017, 77 min

Režie:

Jian Liu

Scénář:

Jian Liu
(další profese)

Obsahy(1)

Černohumorná čínská komedie začíná u dělníka na stavbě Xiao Zhanga, který se rozhodne ukrást peníze mafiánského bosse, pro kterého pracuje. Plastická operace jeho dívky se totiž zrovna nevyvedla, a tak by s ní rád odjel do Jižní Koreje a zaplatil jí novou. Nemohl ale tušit, že mu cestu zkříží mimo jiné dívčina nemožná chamtivá známá se stejně nemožným partnerem, vynálezce toužící po počátečním kapitálu, jeho ne zrovna bystrá partnerka, profesionální zabiják Skinny či nahodilý řidič automobilu. Situace se natolik zkomplikuje, že zasahovat nakonec musí i sám okradený boss a jeho umě- lecky založený pohůnek. Temně humornými, řetězícími se zvraty rozehrává režisér žánrový mix připomínající noirové filmy, absurdní dialogy mezi gangstery na diváka pomrkávají inspirací tarantinovskými kultovkami a zoufalství prostých budižkničemů zase nevyhýbavě komentuje bezútěšnost života na spodních příčkách společenského žebříčku. Atmosféru brilantně dotváří kreslená počítačová 2D animace a tlumená barevnost. (Anifilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3)

dennykr 

všechny recenze uživatele

Povzdech nad neustálým přirovnáváním: Já bych ten film neredukoval na “čínskou tarantinovku”, jak se v některých recenzích tvrdí. Sice vypráví o gangsterech a všechny dohromady svede jeden mcguffin, ale viděl bych tam spíš tři odlišné lokální (!!) tradice. (a) Filmy o triádě, které sahají až někam za sedmdesáté roky a od renesance v deváté dekádě jsou v čínské popkultuře konstantně přítomné. Je totiž důležité držet na paměti, jak velké lokální stereotypy gangsteři a loseři v Have a Nice Day představují. (b) Tradice čínské animace, která pravidelně exploatuje populární žánry a témata - Monkey King: Hero Is Back, předloňský hit Big Fish & Begonia nebo kontroverzní Dahufa. (c) Tendenci k vyprávění (až coenovsky) absurdních příběhů, které zdůrazňují iracionalitu některých aspektů čínské společnosti. V posledních letech může jít například o fenomenální Godspeed, Free and Easy nebo Absurd Accident. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Oceňuji minimalistickou animaci s realistickým designem postav. Film má jasný styl. Zápletka se však neustále komplikuje a ne zrovna zajímavým způsobem. Vždy se objeví nějaká postava, pak je zabita během pár minut, aby byla nahrazena jinou postavou, která chce peníze sebrat. Upřímné mě to začalo ztrácet, když se ukázalo, že jedna z postav má rengenové brýle se kterými může vidět do baťohu Xiao Zhanga. Šlo to vyřešit i líp bez těhle vychytávek. Ty vymoženosti a sci-fi prvky trošku rušili tu atmosféru laciných lůzrovských gangsterů (hlavné postava vynálezce, který chce založit vlastní start-up). Asi bych chtěl se víc dozvědět o postavách. Moc se o nich ve filmu nedozvíme. Nakonec jsem byl z toho trochu zklamaný a znuděný. ()

Reklama

Topco 

všechny recenze uživatele

Tarantinovsky ladená mozaika s typickým MacGuffinom – balíkom peňazí, ktorý zaktivizuje všetky dostupné pochybné existencie. Noirovú atmosféru vytvára časté pofajčievanie cigariet, štýlové podhľady na tváre protagonistov, fixácia na noc a v neposlednom rade chladnosť a špinavosť industriálneho mestečka, prezentovaného už v titulkovom intre, z ktorého sa celý časť (teda noc!) nedostaneme. Príjemné prekvapenie. Btw, škoda, že práve takýto vizuál nemal americko-srbský Film Noir (2007). ()

Galerie (47)

Zajímavosti (1)

  • Film měl premiéru na Berlinale a na festivalu v Taipei obdržel Zlatého koně po tom, co byl Čínou stažen z programu festivalu v Annecy. (Zdroj: Anifilm)

Reklama

Reklama