Reklama

Reklama

Fantastická žena

  • Chile Una mujer fantástica (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Marina, servírka a zpěvačka, a Orlando, starší muž, se do sebe zamilují a plánují společnou budoucnost. Orlando však náhle onemocní a následně umírá. Coby transžena je Marina nucena bojovat nejen s Orlandovou rodinou, která je přesvědčena, že Marina nese za jeho smrt zodpovědnost, ale i s předsudky svého okolí, jež její sexuální identitu považuje za cosi nenormálního a zvráceného. A především za právo být sama sebou. (Artcam Films)

(více)

Recenze (52)

POMO 

všechny recenze uživatele

Křehký, chtělo by se říct až introvertní film o loučení se s milovanou osobou. V tomto případě navíc bolestivě umocněným nemožností rozloučit se s ní důstojně, a uvědomováním si, že najít další podobně blízkou osobu bude takřka nemožné. Podobně jak tomu bejvá u jihoamerických umělečtějších filmů, nehraje se tady na ždímání divákových emocí, ale spíše na akademickou decentnost. Třeba symfonický soundtrack zaznívá jen poskromě, minimalisticky, bez melodických motivů. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Fantastická žena začíná tam, kde většina melodramat končí – úmrtím jednoho z partnerů. Smrtí Orlanda pro Marinu začíná několikafázový proces obhajoby vlastní identity. Před lékařem, policejní vyšetřovatelkou, členy Orlandovy rodiny musí bránit vše, co utváří její „self“ – jméno, tělo, hlas. Skoro nikoho nezajímá, co Marina chce. Nikdo se nezeptá, co cítí. Ostatní v ní nespatřují sobě rovného člověka, ale anomálii, ohrožení statu quo. Každá z postav, kterou je Marina souzena, zároveň zastupuje určitou instituci, čímž příběh jednoho odloučení získává politický rozměr. Marina nehájí jenom právo žít plnohodnotný život. Reprezentuje každého, kdo se lidem jako Orlandova exmanželka nezdá být dostatečně normální. ___ Lelio vyprávění zakládá více na paralelách a variacích než na kauzálním řetězení událostí a dějových zvratech. Marininu nahotu vnímáme během jejího milování s Orlandem odlišně než během pořizování policejní dokumentace či zmíněné scény v sauně. Když v nočním klubu objímá neznámého muže, moment postrádá vřelost jejího dřívějšího, podobným nájezdem kamery zachyceného tance s Orlandem. Hrdinčino hledání silného hlasu je motivováno nejen touhou po rovnoprávnosti, ale též snem o pěvecké kariéře. Právě v nenásilném propojení individuálního a emancipačního příběhu se projevuje Leliův režisérský um možná ještě výrazněji než ve scénách, kdy opouští dominantní realistický styl a umožňuje hrdince alespoň pomyslný únik do světa, ve kterém může být sama sebou. ___ Fantastická žena patří k filmům, v nichž každý záběr vyniká svou promyšleností. Barvy, rámování, objekty v mizanscéně nesou významy a vypovídají o životní situaci, v jaké se postavy nacházejí. Marina například během většiny filmu nosí na krku řetízek ve tvaru půlkruhu. Když si uvědomí, že svou identitu nemůže zakládat na ne/přítomnosti kompatibilní druhé polovičky, vyměňuje poloviční kruh za klíč. Nejde o nejsubtilnější metaforu pro nalezení klíče k vlastní duši, ale Lelio o jemnost neusiluje. Jeho odvážný, v detailech přesný, v závěru povznášející snímek stejně jako hlavní hrdinka nic neskrývá a svému publiku se nebojí jít vstříc. Současně se nepodbízí a nežadoní o soucit. K tomu, abyste Marinu přijali ve vší její rozmanitosti, vás nenutí. O to větší hodnotu má závěrečné uvědomění, že byste s touto fantastickou ženou rádi strávili mnohem víc času. 90% ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Pro koho tohle točí? Marina nemá ani prsa, dole se ji houpe strašák a krom trocha ženských rysů na ksichtu, je to prostě chlap. Chodí s dědkem, tahá z něho prachy a ještě se mu po smrti sere do rodiny. P.S. Tahle transžena je i v reálu? Daniela Vega je opravdu transka? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na Fantastickú ženu sa dá nazerať dvoma spôsobmi, uhlom pohľadu hlavnej hrdinky, alebo aj pohľadom jej okolia, po smrti milenca väčšinou nepriateľského. Ale ani pri ňom tu nemáme iba jednorozmerné typy, tri dôležitejšie postavy z bývalého Orlandovho života sú stále dostatočne rozdielne. Tlmene rozprávaná dráma sa vyjadruje obrazom a symbolmi, čo je rozhodne lepšie, ako keby sa išlo na prvú signálnu, kedy by bolo posolstvo na prvý pohľad jasné. Ak sa nad všetkým zamyslíme, tak nenávisť voči Marine je zmotivovaná tým, že si začala s rozvedeným mužom s exmanželkou a synom, pričom tí ju nenávidia skrátka iba z tohto konkrétneho dôvodu, ale to, že bývala muž, sa javí ako skvelá zámienka na obhájenie tejto nenávisti, pretože je podporená aj väčšinovým názorom spoločnosti. Vega hrá skvele, má síce neustále rovnaký výraz v tvári a navonok neprejavuje emócie, avšak jej meniace sa pocity, od zdanlivého zmierenia sa so situáciou po obrovský hnev a naopak, z jej hereckého výkonu stále vnímame. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"A Fantastic Woman" alebo podľa môjho názoru skutočne silný a fantastický film. Myslím si, že jeho obsah vo mne ešte nejaký čas bude doznievať, no pokúsim sa to nejako zosumarizovať do jedného krátkeho komentáru. V prvom rade musím povedať, že Marina je úžasná postava. A mne jej úprimne bolo ľúto. Najmä keď máme možnosť vidieť, ako sa k nej všetci ostatní správajú a považujú ju za menejcennú, odpad a akési narušenie ich absolútne fungujúceho sveta. A je to spracované veľmi dobre. Keby mám povedať najodpornejšiu postavu celého filmu, tak by som povedal, že to bol Orlandov syn Bruno. Nielen má skutočne hnusné monológy, no jeho akcie sa nebránia zájsť aj ďalej a skutočne som mu mal veľkú chuť zakrútiť krkom. Človek ako on je podľa mňa odpadom tejto spoločnosti a nie ľudia ako Marina. Nie je však jediný, voči komu sa musí Marina postaviť. Najhoršie je, že nikto nie je o moc lepší a celá situácia, v ktorej sa Marina po Orlandovej smrti ocitne je absolútne otrasná. Osobne keby mám povedať pravdu, tak Orlando pôsobil ako príjemný človek a jeho brat Gabo tiež nie je najhorší. Možno nie všetky jeho rozhodnutia sú správne, no minimálne som z neho nemal pocit, že by Marinou pohŕdal. Myslím si, že ale absolútne najlepšia scénka vo filme je pri konci, keď Marina vystúpi na auto Orlandovej rodiny a udrie dlaňami na predné sklo. Fakt, že Sonia s Brunom ucuknú skutočne pôsobí, že majú strach, či to čo majú na aute nemôže ich nejakým spôsobom nakaziť. To ma skutočne zobralo. V mojich očiach ide o silný, dobre napísaný a veľmi dobre odprezentovaný film. A len sa utvrdzujem v názore, že ľudia ako Marina to v tomto svete majú asi absolútne najťažšie. Lebo ich miesto je absolútne niekde na spodku ľudstva. A uráža to zarytých a silných veriacich a "normálnych ľudí" ako sú všetci okolo nej. Hodnotenie: A ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu som stále rozmýšľal, čím si vlastne zaslúžil nomináciu na oscara. Až potom som sa dočítal, že ono to bola vlastne podpora transgenderu a snaha zobraziť sexuálne zdravých ľudí v zlom svetle, z čoho sa mi urobilo nevoľno. Dovtedy som vnímal hlavnú herečku len ako bezprsú škaredú ženu. Zmysel filmu je v tom, či sa toto stvorenie dostane na pohreb a potom tu je ešte tajomstvo kľúčika, ktoré odhalí absolútne hovno. Šanca tu bola aspoň trochu pri policajnej zápletke v prvej tretine filmu, ale tá ostala zablokovaná. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Žena v tele muža“ . Daniel a Marina je jeden a ten istý človek, ktorý sa nedokáže stotožniť so svojou vlastnou IDENTITOU, a tak sa z neho stáva transgender. Som v Čilskej republike, čiže nachádzam sa vo vzdialenej galaxii, pardon v Južnej Amerike (prepáčte mi, ale SOLO už klope na dvere multiplexov), a čoskoro pochopím, ako sa musí cítiť takýto jednotlivec, ktorý má určitý druh „omylu prírody” , za ktorý prakticky ani nemôže, lebo sa tak narodil, a po chvíli si uvedomuje, že s ním niečo nie je v naprostom poriadku. A okolie to tak isto vníma a dá mu to aj patrične pocítiť, že sa bude cítiť, ako psychicky zdeptané psisko, ale s pozitívnym myslením - nikdy sa nevzdávať a bojovať za svoje práva ! Pokiaľ starý Orlando žije, je dobre, ale keď náhle umrie, tak automaticky pochopí, kto všetko sa na ňu začne s plnou paľbou rútiť dopredu a s veľkým úmyslom zvalcovať JU. / Daniela Vega je pozoruhodná, odvážna sa zhostiť postavy, tak komplikovanej, že to chce poriadnu dávku energie sa do nej naplno vložiť, ponoriť všetkými desiatimi, a ja som tomu bez akýchkoľvek problémov uveril, o čo sa jedná a ako to hrá. Na filme spolupracovali špičkoví majstri svojho remesla, námatkovo - PABLO, čiže dostávalo sa mi dostatočnej sugestívnosti i surovosti vo svojej podobe, ktorá posúva FILM smerom na - nezabudnuteľný ! ()

Othello 

všechny recenze uživatele

I bez onoho transexuálního kontextu by šlo zobecnit pocit z filmu nad tento rámec a to jako nevratnou ztrátu člověka, který jako jediný chápal, kdo vlastně jste. Formálně proto film nesnímá protagonistku v obvyklých detailech tváře, nicméně spíše z povzdálí, aby vyplňovala jen část prostoru v záběru a působila ztraceně a osaměle. Nicméně celý koncept shazují pro queer cinema do omrzení stejně typické figurky pokryteckých cisek, ideálně ještě z vyšší společenské třídy a mě to pořád neba. Jinak také vyhlašuji soutěž o natočení filmu s tématikou transexuality, kde se maximálně třikrát bude někdo dívat do zrcadla. Teď se ukažte. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva 2018 - Chile. Nečetl jsem si obsah a pořád jsem si říkal, že je něco jinak než obvykle. A buď jsem natvrdlý anebo jsem tak liberální, že nemám předsudky a podvědomě přijímám jakoukoli odlišnost. Jak se věci mají, mi došlo až asi po hodině od začátku a tehdy jsem pochopil, proč se k Marině všichni chovají tak divně nebo hnusně. Částečně zvláštní, částečně zajímavý, hodně intimní, umělecky bravurně zvládnutý a herecky velmi dobře zahraný snímek. Čistě subjektivně bych ale v případě Oscara za nejlepší zahraniční film upřednostnil Nemilované, jenže ruský film Oscara asi hodně dlouho nedostane. Holt politika, nicméně ocenění pro Fantastickou ženu mě nijak neuráží. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film o zene, ktorej nahle zomrie priatel a nasledne sa musi vyrovnavat s jeho predoslou rodinou a zaroven okolim, kedze ona je vlatne on. Mam tuto transgender temu celkom rad, ale hlavna hrdinka mi pripominala hlavnu postavu z filmu The Station Agent. Je to proste uzavreta, nezaujimava, malovravna postava na ktorej je vynimocna len jej fyzicka odlisnost, ale sama o sebe film neutiahne. The Station Agent je napriek tomu dobry film, lebo ho zaplnili mnozstvom vtipnych postav a absurdnych epizodiek. V tomto filme sa reziser sustredi na znazornenie neprijemnych utrap ktore transgender osoby zazivaju zo vsetkych stran. A pravo to mi pripadalo strasne schematicke a rovnako prehnane ako ked sa vo filme Hon proti Mikkelsenovi spikol cey svet. Proste ta miera prikoria, ktoru hlavna hrdina mlcky prijima bolo na môj vkus prilis velka az ma to nebavilo sledovat a uz vôbec som s nou nedokazal sucitit. Akurat ta nenavist predoslej rodiny jej priatela mi pripadala opravnena bez ohladu na jej pohlavie. Najviac ma pobavila epizodka v saune, v ktorej na to, aby hrdinka nieco zistila je donutena vystupovat zase ako chlap. 5/10. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tak film s LGBT tematikou pro letošní rok bychom měli (ale ono jich zase určitě bude mnohem víc). Oscar za cizojazyčný snímek mě navnadil, ale je to stejně unylé a intelektuálně zaprděné jako oscarová Lady Bird. To spolunominovaní Nemilovaní Andreje Zvjaginceva byli jiná liga. Škoda. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Šíriť povedomie je síce pekné, ale nie takýmto "hlavná hrdinka je chodiaci anjel ktorému celý transfóbny svet ubližuje" prístupom. Trapas. Zhliadnuté na festivale Be2Can 2017. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Una mujer fantástica" není "Fantastická žena", ale žena jako fantasma, žena jako přelud (i toto slovo se obevilo v českých titulcích). Fantasma je neidentifikovelné, a proto není nikdo schopen správně je pojmenovat. (Ostatně je obtížné i určit, zda je muž či žena, přestože je jen jedna alternativa, stejně jako milující osoba, kurva, umělkyně.) Pro Marinu jsou naopak všichni aktéři z masa a kostí, ona je taková jen u Orlanda. Ale kdo to je - ten Orlando? Děj příběhu několikrát mění směr i cíl, přičemž všechny směry i cíle zůstávají zachovány. Proto také tento film tako oceňuji především z narativní stránky. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Takže Oscar za najlepší cudzojazyčný film roku 2017? Mám pocit, že v tomto prípade skôr rozhodovala téma transsexuality a motívu deakteptácie a odporu voči takejto "žene". Áno, je to rozhodne zaujímavá téma, ktorá čoraz častejšie vylieza z tieňa tabu. V podstate je to celé na zamyslenie, že ľudia v sebe nosia takéto predsudky a nemienia to akceptovať, bez ohľadu na to, akú osobnosť v sebe nosí takýto transgenderový človek. Takže po tematickej stránke naozaj vydarené, avšak dejovo som od toho čakal určite oveľa viac. Chýbala tomu akási väčšia dramatizácia, ktorá by rozptýlila tú jednotvárnu líniu koncentrovanú čisto len na sociálno-spoločenský vzdor okolo Mariny. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ja som totiz stratil nenavistne poznamky k sexualnym mensinam, len si z nich permanetnen delam prdel. Jo a nikdy ich nepodporim. Dnes sa uz pochopitelne bukvoludom moderne hovori gej, lezba a tuna tusim transsexual 5 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Když jsem si u Lady Bird říkal, že je to film o hovně, potom nevím, co bych musel napsat tady. Vizuálně excelentní, ale obsah snímku byl nejenom naprosto prázdný, ale především ještě trapný, hloupý, ubohý a nicneříkající. Je smutné, co dnes může dostat nominaci na Oscara. 15% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, který je úderný jako Robert Lewandowski ve vápně. Nebohá pseudo vdova trpí, a proto chlastá a obcuje v nočním baru s cizinci. Naštěstí je naše pseudo vdova nezdolná jako Pepek zvaný námořník a stále si jde za svým cílem, to jest jít na funus. 80% Celosvětový příjem k 23. 4. 2018: $1,944,952 ()

Související novinky

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

Kdo vyhrál Berlinale 2017?

Kdo vyhrál Berlinale 2017?

19.02.2017

Na letošním Berlínském filmovém festivalu se nejvíc mluvilo o Loganovi, z něhož jsou kritici zatím nadšení, ceny se ale rozdávaly jinde. Zlatého medvěda přezvala režisérka Ildikó Enyedi za romanci O… (více)

Reklama

Reklama