Reklama

Reklama

Fantastická žena

  • Chile Una mujer fantástica (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Marina, servírka a zpěvačka, a Orlando, starší muž, se do sebe zamilují a plánují společnou budoucnost. Orlando však náhle onemocní a následně umírá. Coby transžena je Marina nucena bojovat nejen s Orlandovou rodinou, která je přesvědčena, že Marina nese za jeho smrt zodpovědnost, ale i s předsudky svého okolí, jež její sexuální identitu považuje za cosi nenormálního a zvráceného. A především za právo být sama sebou. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (52)

drackula 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie. Dobre uchopená, komplikovaná téma, príťažlivý vizuál a zapadajúci hudobný podmaz. Taktiež zúfalstvo v boji o vlastnú identitu, v boji proti predsudkom a emocionálne vypätie zo straty milovaného človeka som hlavnej hrdinke veril a mala moje sympatie. Jediné, čo by som možno vytkol, bol záver, ktorý mal prísť už niekoľkokrát, ale stále sa pokračovalo. 80% Be2Can 2017 - Kino Lumiere ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu som stále rozmýšľal, čím si vlastne zaslúžil nomináciu na oscara. Až potom som sa dočítal, že ono to bola vlastne podpora transgenderu a snaha zobraziť sexuálne zdravých ľudí v zlom svetle, z čoho sa mi urobilo nevoľno. Dovtedy som vnímal hlavnú herečku len ako bezprsú škaredú ženu. Zmysel filmu je v tom, či sa toto stvorenie dostane na pohreb a potom tu je ešte tajomstvo kľúčika, ktoré odhalí absolútne hovno. Šanca tu bola aspoň trochu pri policajnej zápletke v prvej tretine filmu, ale tá ostala zablokovaná. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Fantastická žena začíná tam, kde většina melodramat končí – úmrtím jednoho z partnerů. Smrtí Orlanda pro Marinu začíná několikafázový proces obhajoby vlastní identity. Před lékařem, policejní vyšetřovatelkou, členy Orlandovy rodiny musí bránit vše, co utváří její „self“ – jméno, tělo, hlas. Skoro nikoho nezajímá, co Marina chce. Nikdo se nezeptá, co cítí. Ostatní v ní nespatřují sobě rovného člověka, ale anomálii, ohrožení statu quo. Každá z postav, kterou je Marina souzena, zároveň zastupuje určitou instituci, čímž příběh jednoho odloučení získává politický rozměr. Marina nehájí jenom právo žít plnohodnotný život. Reprezentuje každého, kdo se lidem jako Orlandova exmanželka nezdá být dostatečně normální. ___ Lelio vyprávění zakládá více na paralelách a variacích než na kauzálním řetězení událostí a dějových zvratech. Marininu nahotu vnímáme během jejího milování s Orlandem odlišně než během pořizování policejní dokumentace či zmíněné scény v sauně. Když v nočním klubu objímá neznámého muže, moment postrádá vřelost jejího dřívějšího, podobným nájezdem kamery zachyceného tance s Orlandem. Hrdinčino hledání silného hlasu je motivováno nejen touhou po rovnoprávnosti, ale též snem o pěvecké kariéře. Právě v nenásilném propojení individuálního a emancipačního příběhu se projevuje Leliův režisérský um možná ještě výrazněji než ve scénách, kdy opouští dominantní realistický styl a umožňuje hrdince alespoň pomyslný únik do světa, ve kterém může být sama sebou. ___ Fantastická žena patří k filmům, v nichž každý záběr vyniká svou promyšleností. Barvy, rámování, objekty v mizanscéně nesou významy a vypovídají o životní situaci, v jaké se postavy nacházejí. Marina například během většiny filmu nosí na krku řetízek ve tvaru půlkruhu. Když si uvědomí, že svou identitu nemůže zakládat na ne/přítomnosti kompatibilní druhé polovičky, vyměňuje poloviční kruh za klíč. Nejde o nejsubtilnější metaforu pro nalezení klíče k vlastní duši, ale Lelio o jemnost neusiluje. Jeho odvážný, v detailech přesný, v závěru povznášející snímek stejně jako hlavní hrdinka nic neskrývá a svému publiku se nebojí jít vstříc. Současně se nepodbízí a nežadoní o soucit. K tomu, abyste Marinu přijali ve vší její rozmanitosti, vás nenutí. O to větší hodnotu má závěrečné uvědomění, že byste s touto fantastickou ženou rádi strávili mnohem víc času. 90% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, který je úderný jako Robert Lewandowski ve vápně. Nebohá pseudo vdova trpí, a proto chlastá a obcuje v nočním baru s cizinci. Naštěstí je naše pseudo vdova nezdolná jako Pepek zvaný námořník a stále si jde za svým cílem, to jest jít na funus. 80% Celosvětový příjem k 23. 4. 2018: $1,944,952 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"A Fantastic Woman" alebo podľa môjho názoru skutočne silný a fantastický film. Myslím si, že jeho obsah vo mne ešte nejaký čas bude doznievať, no pokúsim sa to nejako zosumarizovať do jedného krátkeho komentáru. V prvom rade musím povedať, že Marina je úžasná postava. A mne jej úprimne bolo ľúto. Najmä keď máme možnosť vidieť, ako sa k nej všetci ostatní správajú a považujú ju za menejcennú, odpad a akési narušenie ich absolútne fungujúceho sveta. A je to spracované veľmi dobre. Keby mám povedať najodpornejšiu postavu celého filmu, tak by som povedal, že to bol Orlandov syn Bruno. Nielen má skutočne hnusné monológy, no jeho akcie sa nebránia zájsť aj ďalej a skutočne som mu mal veľkú chuť zakrútiť krkom. Človek ako on je podľa mňa odpadom tejto spoločnosti a nie ľudia ako Marina. Nie je však jediný, voči komu sa musí Marina postaviť. Najhoršie je, že nikto nie je o moc lepší a celá situácia, v ktorej sa Marina po Orlandovej smrti ocitne je absolútne otrasná. Osobne keby mám povedať pravdu, tak Orlando pôsobil ako príjemný človek a jeho brat Gabo tiež nie je najhorší. Možno nie všetky jeho rozhodnutia sú správne, no minimálne som z neho nemal pocit, že by Marinou pohŕdal. Myslím si, že ale absolútne najlepšia scénka vo filme je pri konci, keď Marina vystúpi na auto Orlandovej rodiny a udrie dlaňami na predné sklo. Fakt, že Sonia s Brunom ucuknú skutočne pôsobí, že majú strach, či to čo majú na aute nemôže ich nejakým spôsobom nakaziť. To ma skutočne zobralo. V mojich očiach ide o silný, dobre napísaný a veľmi dobre odprezentovaný film. A len sa utvrdzujem v názore, že ľudia ako Marina to v tomto svete majú asi absolútne najťažšie. Lebo ich miesto je absolútne niekde na spodku ľudstva. A uráža to zarytých a silných veriacich a "normálnych ľudí" ako sú všetci okolo nej. Hodnotenie: A ()

Galerie (35)

Související novinky

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

Kdo vyhrál Berlinale 2017?

Kdo vyhrál Berlinale 2017?

19.02.2017

Na letošním Berlínském filmovém festivalu se nejvíc mluvilo o Loganovi, z něhož jsou kritici zatím nadšení, ceny se ale rozdávaly jinde. Zlatého medvěda přezvala režisérka Ildikó Enyedi za romanci O… (více)

Reklama

Reklama