Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na sklonku 19. století žije v Baltimoru Isabela Porter (Allie Gallerani) se svým milujícím bratrem Roderickem (Joe Pease) v bohaté a vzdělané rodině. Sourozenci před nedávnem tragicky přišli o oba rodiče, což dívku uvrhlo do melancholie. I když s tím její bratr nesouhlasí, chce se Isabela vyléčit v klidu odlehlého sanatoria. Nejdříve se jí tiché místo s krásnou zahradou líbí, ale zanedlouho si ji vezme do péče autoritativní doktor Cairn (James Franco). Jeho metody jsou stále brutálnější, dívka strádá fyzicky i psychicky, pod vlivem léků nedokáže rozlišit sen a realitu. Zdá se, že upadla do spárů sadistické sekty. (rikitiki)

(více)

Recenze (17)

tron 

všechny recenze uživatele

Hmmm, človeče, je to úplne WTF, ale ja vlastne ani poriadne neviem, o čom to bolo. Bola tam atmosféra, psychiatrická klinika, celkom dobrí herci, ale celé to išlo tak hrozne mimo mňa, že som z toho absolútne nič nemal a nakoniec som bol prekvapený, že sa to už skončilo, hoci sa mi zdalo, že sa to ešte len pred chvíľkou začalo. Strašne neviditeľný film. "Až" 40% dávam preto, že po filmárskej stránke to nie je zlé. "Len" je to proste neskutočná nuda. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jamesi Francovi po všech hereckých eskapádách "hráblo" a skončil v blázinci. Naštěstí jen jako herec a režisér. Zavádí nás na konec 19. století a líčí nám, kterak traumatizovaná dívka Izabel (málo známá Allie Gallerani) dobrovolně podstupuje léčbu v proslulé psychiatrické léčebně Rosewood, kde ordinuje podivné léčebné metody doktor Cairn, kterého ztvárnil osobně. Příslib lázeňské terapie dostává rázem povážlivou trhlinu. Celý ústav totiž funguje coby sídlo nebezpečné sekty. Je fajn, že se veškerý personál od počátku tváří zlověstně úchylně a s laskavostí k pacientům se to moc nepřehání. Franco v dobových brýlích i knírku sice nenaplňuje ten nejvýkonnější šlehač (i když na šlehání taky dojde) z deviantní kuchyně, nicméně mně jeho herecký výkon nijak nepopuzoval, byli zde sice i lepší zástupci zvrácených charakterů, třeba Tim Blake Nelson i Eric Roberts, jenže nedostali požadovaný prostor předvést se ve své úchylné kráse. Film má rating R, o nahotu i krev je postaráno, tvůrci si oblíbili zejména podřezávání krků. Potenciální budoucí píchači Allie Gallerano mají na masturbačním podnose naservírované její odhalené půvaby, určitě se utvoří velká fronta, neb jí to v negližé sluší. Pohledných hereček je zde povícero, ale chápejte, že ztvárnili chovankyně blázince, jsou tedy neupravené, rozcuchané, tedy nikterak lákavě nevypadají. A co proklamovaná Pam Anderson? Mám pocit, že jsem ji zahlédl na tři vteřiny coby paničku z vyšší společnosti poté, co jsme se přesunuli do ústavu, dál do děje ale nijak významně nezasáhla. S děním ve filmu nevyvstal větší problém, dívka nevědomky užívá jedy, dochází k postupnému vymývání mozku, následně se mění její charakter na negativní. Prostě celý postup lze bez problémků vydedukovat. Dojde i na finální plenění personálu. Film ubíhal v dobrém tempu. Zajímavé je, že se jedná o látku mající reálný základ. Rosewood skutečně existuje a patrně se zde děly nějaké nepřístojnosti. Druhým zajímavým poznatkem je to, že Franco hraje zápornou roli a stal se spolurežisérem filmu. Nerežíruje zdaleka poprvé, celkem jsem rád, že dal odpočinout svým komediálním rolím. Oproti tomu se mohl více herecky odvázat, během filmu nezmění svoji grimasu. Určitě mně tenhle místy dravý počin byl sympatičtější než krotký E.A.Poe: Podivný experiment, ke kterému se tenhle film dá přirovnat. Psychiatrické léčebny a scény v nich se odehrávající už patří k vděčnému a jednotvárnému koloritu hororově zabarvených filmů. Ani Francovi a spol. se nepodařilo vyrazit z depresivních prostor něco mimořádně nevšedního, ačkoliv až tak obehraně to nepůsobilo. Úporná snaha o neotřelost se počítá. 7/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po pěti minutách jsem měla pocit, že si ze mě někdo dělá srandu. Snímek je neskutečně amatérský. Herecké výkony k smíchu, střih toporný, výprava braková, prostředí blázince - jak z televizního filmu ze 70. let. Příběh možná skutečně napsal šílenec. A zase vytáhli chudáka E. A. Poea, aby jím nečestně zastínili tuhle hudlařinu. SHRNUTÍ: Když vám už doopravdy hrabe. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Buchtu zavřou do ústavu, kde na ní doktor dělá různé nepříjemné hokus pokusy a tvrdí jí, jak se jí to strašně líbí. Do toho je zamíchaná nějaká sekta, Quasimodo a já nevim co všechno. Příšerný a zmatený slepenec bez valného smyslu, jehož jediná pozitiva zmínil Martin29 a já s ním v tomhle souhlasím. Začíná být docela těžké na Franca nenarazit, ale v jeho případě začíná platit otřepaná fráze, že kvantita jde na úkor kvality. 10% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela mi imponuje, jak je James Franco tvůrčí, jak ze sebe chrlí herecké výkony, ale také režijní a scenáristické kusy. Bohužel ne vždy to jsou perly. Je strašně moc vidět, že Franco má rád americké autory a má je hodně načtené. Promítá se to i do filmu "The Institute", který chce být trochu hororem, trochu dramatem, trochu thrillerem, ale ve skutečnosti je celkem prázdný. ()

Britney75 

všechny recenze uživatele

James Franco se tentokrát seknujako režisér l! Celé mě to nebavilo, čekala jsem, že tam teda někde uvidím tu Pamelu Anderson, ale nějak mi asi unikla. Každopádně bylo to nezáživné! ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

James Franco mi nikdy neprirástol k srdcu a v The Institute mi naďalej k nemu neprirastá a to dokonca až v dvoch polohách. Hereckej a režisérskej. Musím podotknúť, že už som videla lepšie výkony u amatérskych hercov, než v tomto nekonzistentnom filme predviedli profíci. Keď už nič iné nezaujme, páni si aspoň môžu užiť značné množstvo odhalených vnadných dám. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Upozorňuji, že jsem před zhlédnutím filmu neviděla jeho hodnocení a kdybych ho viděla, tak bych se na něj ani nedívala. Na konci a taky hlavně během celého filmu jsem si říkala: "Co to jako je?" Konec jsem opravdu moc nepobrala, vyplynul do ztracena a myslím, že se dá chápat i více způsoby. James Franco je podle mého názoru vynikající herec, skvělý spisovatel, ale pouze jen dobrý režisér a tady se teda trochu víc utnul. Samotnému filmu odpovídá hodnocení 36% a opravdu bych nedoporučovala. Dávám, ale jednu hvězdičku za herecké výkony, ale více nemohu dát kvůli ději, který byl na můj vkus moc rozbředlý a film proto postrádal smysl. Na filmu je možná jen děsivé to, že byl podle skutečných událostí, nic víc. Na druhou stranu jsem aspoň viděla další film z režie Jamese Franca, ale někdy se prostě nepovede a taky někdy méně je více. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jako takhle - já bych i ty slabé tři hvězdy klidně dal, kdyby na konci nebyl ten textový dodatek o tom, co se skutečně v psychiatrické klinice Rosewood dělo. V tu chvíli to celý ten zvláštní mindfuck úplně shodí, protože ten film byl o naprosto něčem jiném. Přitom si to nemuselo hrát na nic podle skutečných událostí a mohlo to fungovat samo o sobě. Podle plakátu a prvních pár minut to sice vypadá jako další z těch laciných "Prima Love" thrillerů, ale zdání celkem klame, protože se tam pak rozjela (aspoň pro mě) dost slušná atmosféra a opravdu mě dost zajímalo, kam se to celé nakonec posune. Navíc zahrané to taky bylo celkem dobře a nemalý počet těch wtf scén, kdy člověk netuší, co je realita a co sen/fikce, mě na tom taktéž skutečně zaujalo. Dokonce ten mindfuck ani samoúčelný tolik nebyl a když se člověk povede prokouknout významy jednotlivých scén, nemá to sice nijak zvlášť geniální příběh, ale vyloženě pitomý taky ne a ukáže se i to, že to odněkud někam skutečně šlo a že to má i nějaké zakončení. Víc jak slabé tři bych stejně asi nedal, ke konci už mě to přestávalo bavit, ale nakonec bohužel ani tu třetí hvězdičku dát opravdu nemůžu, jelikož si to samo pod sebou dost hloupě podřezalo větev. A budu zatím věřit v to, že je to víc vina Pamely Romanowsky, než Jamese Franca. Romanowsky podle své filmografie už totiž zdá se něco na podobný způsob už natočila, zatímco James Franco se tomuhle žánru nikdy nijak zvlášť nevěnoval. Lepší 2* ()

MIMI.kry 

všechny recenze uživatele

Příběh se odehrává v ústavu Rosewood, což byla skutečná léčena pro choromyslné a je usazený na přelom 19. a 20.st. Je typickým příkladem filmu, který kdyby se držel reálných faktů, jednalo by se o podstatně zajímavější a uvěřitelnější děj než ten, který vznikl ve fantaziích tvůrců. Zneužívání bezprizorních pacientek se zde opravdu dělo, ale jiným způsobem. Byly zneužívány sexuálně i na práci v domácnostech privilegovaných lidí. Vymyšlená nadstavba o úchylné sektě je přemrštěná, jejich činům se dá těžko uvěřit, zbytečně zamotává příběh a svými bizarními pokusy se svěřenkyněmi ho činí nestravitelným. Je to opravdu škoda, protože vizuální stránka i atmosféra se povedla. O lékařích, zahrávajícími si s opuštěnými pacientkami, by se dal stvořit pozoruhodnější film. Stejně tak by šlo lépe využít motiv zneužívání bezprizorních lidí. Ani by nemusel být oproštěný od brutálních scén, utrpení či hororového nádechu, protože to, co se někde skutečně dělo, je mnohdy děsivější a důmyslnější než něčí pouhá představivost. ()

Cinematrix

všechny recenze uživatele

Osobně si myslím, že James Franco by měl trošku přibrzdit, nebo dopadne jako Nicolas Cage. Bezpochyby patří mezi talentované herce a snaží se i o režii, ale z květáku prostě neuděláte steak, stejně tak, jako ze steaku neuděláte květák. James Franco si to zřejmě nemyslí, takže nám tu servíruje něco, co se nedá jíst, natož strávit. Snaží se o tajemno, které bravurně zvládal Edgar Allan Poe a zároveň to pohřbívá naivitou, kterou do něj zasel jeho kamarád Seth Rogen Když to shrnu, film je to zhruba stejně šokující, jako když jste na návštěvě a chce se vám na velkou. Jdete tedy na záchod a tam je místo prkýnka ostnatý drát. Vy si z toho však nic neděláte, protož víte, že takový prkýnko se dá koupit v OBI za 499 Kč. ()

B3n 

všechny recenze uživatele

Film o BDSM tréningovom centre, zase pseudofilozofické kecy prepnutého lekára. Prečo každý psychopat vo filmoch filozofuje? Je to dosť otravné. Elít sa autor dotkol len véééľmi opatrne, iba niečo v náznakoch. Nie ako Kubrick. :) Asi chce Franco ešte natáčať. ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Ten konec to trošku zabil, ale jinak to bylo zajímavé. Trošku toho BDSM a super :D Je zvláštní, co dokáže udělat lidská mysl, jak je zranitelná, když druhý ví, jak ji narušit. Nebyl to špatný námět, ale dalo se z toho dostat víc.50% ()

Martin29 

všechny recenze uživatele

Pan Franco je možná dobrý herec, ale jako režisér zde totálně pohořel. Isabel je poslána do zařízení v Rosewoodu kde ji údajně můžou pomoci. Doktor jí vysvětlí, že problém není v ní, ale v lidech a že by měla být sama sebou a on jí s tím pomůže. Takže ji dává jakýsi jed zhruba 5krát ji přetáhne bičíkem po zádech poleje horkou vodou a donutí zbičovat jakousi holku a zabít svého bratra. Pak jí řekne, že je někdo úplně jiný a nacvičuje s ní první jakousi hru a pak čarodějnické procesy. To vše v područí jakési sekty samozřejmě pak isabel prozře a pomstí se. Jako horor to selhává na plné čáře (jedna zbičovaná ženská a jeden krvavý plášť případně záběr na pitvanou mrtvolu už nic světoborného neukáže v dnešní době) jako thriller je to též slabší. Ta 1 hvězda je za herečku Isabely a za tu scénu z kyvadlem. ()

Reklama

Reklama