Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podívejte se na zajímavé osudy vědce Roberta Oppenheimera, který vede Projekt Manhattan a generála Leslieho Grovese, jenž má nad celou akcí vrchní velení. Projekt Manhattan je tajný válečný plán v Novém Mexiku, v rámci kterého jsou vynalezeny a sestaveny první atomové bomby. "Byl to východ slunce, jaké svět ještě neviděl. Obrovské zelené superslunce, které se ve zlomku sekundy vyhouplo do výšky přes 3000 metrů a stále stoupalo, až se dotklo oblak, ozářilo ohromujícím jasem okolní zemi i oblohu." Příběh výjimečných lidí, kteří změnili náš svět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jedná o jeden z mých nejoblíbenějších historických příběhů, mám za sebou série MANHATTAN, BBC OPPENHEIMER a slušnou řádku Los Alamos/ Atomic Age dokumentů (x), tak tento film mě přeci jen úplně nedostal. Může za to zejména (rozv)leklý prostřední blok a že to prostě chtělo přidat důraz na ta správná místa, události, postavy... Budu doufat v náležitě epičtější verzi story vzniku atomové bomby, než něco tak průměrně vzrušivý. Nicméně obsazení Newmana do Grovese je radost, sama pasáž odpočtu a výbuchu Trinity má síly dost. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Člověk by od tvůrce MISIE a VRAŽEDNÝCH POLÍ čekal víc. Potenciálně velice zajímavé téma (vynález atomové bomby) sráží dolů velice průměrný scénář, díky kterému se dialogy vlečou a postávám schází "dějinná velikost" a vzájemné jiskření. Nepomáhá ani nevýrazné herecké obsazení (viz Cusack). Utahané a bez fantazie. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzásadnějších a nejzajímavějších událostí z konce 2. světové války se v režii Rolanda Joffého nedočkala patřičně zajímavého zpracování. Průběh zestrojení, výroby a přípravy atomové bomby, na který se film Fat Man a Little Boy (český překlad názvu v tomto případě považuji za trochu střelený a zbytečný) zaměřuje, by mohl mít ve výsledku silné grády, kdyby se režisér a scenárista v jedné osobě nerozhodl věnovat velkou část snímku milostnému vztahu doktora Oppenheimera. Mnohem raději, než spoustu nudné a ploché romantiky bych přivítal širší pohled na celou akci, její následky a další osudy postav, což je záležitost, kterou si zde pro změnu pouze přečteme v závěrečných titulcích. Scény, které se skutečně věnují zvolenému historickému tématu, a Paul Newman v rozsahově menší (ale výrazné) roli generála Grovese pozvedají vcelku tento film s výrazně promarněným potenciálem na slušný průměr. 60% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

"Oppenheimer" zaměřený pouze na Projekt Manhattan a vedlejší postavy, které se účastnili výroby první atomové bomby. Oproti novince od Nolana se zde neřeší vnitřní pocity ani soudy Roberta Oppenheimera ale pouze proces výroby, zkoušky a větší zaměření na lidi, kolem celého projektu. I přes zajímavé téma, nepříliš výrazný ale jinak zajímavý film. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PRÁVE POBOZKAL BRATA.“ ,,TO MUSÍ BYŤ KOMUNISTA.“ __ Film bez jednoznačnej hlavnej postavy, resp. zameraný na dva neživotné predmety avšak rozhodne nie dokumentárnym spôsobom. Z hercov prednostne zaujme chladnokrvný realista Newman konfrontujúci sa s idealistom Schultzom, ktorý len nemá dostatok charizmy, aby zvládol uchopiť postavu Oppenheimera, najprv vedca s morálnymi pochybnosťami meniaceho sa pragmatika pochopiaceho, ako jeho ničivý vynález môže napokon zachrániť viacej životov, než ich zobrať (prípadná americká invázia do Japonska). Napokon aj (ktovie či pravdivá?) ľúbostná linka medzi Cusackom a Dernovou si tu napokon nájde svoje miesto, aby ukázala chorobu z ožiarenia nemenej pôsobivo, ako nám to predviedol ,,Černobyl“. Formálne treba spomenúť priestorovo premyslené zábery Vilmosa Zsigmonda a samozrejme hudbu Ennia Morriconeho, ktorý sa okrem melancholickej tónov zameral najmä na atonálnu zvukovú kulisu zdôrazňujúcich apokalyptickú ničivosť atómových zbraní. Napokon všetko smeruje k finálnej scéne ich prvého otestovania (,,Aké to bude?“ ,,Nepredstaviteľné.“). Či už si chcel tesne pred výbuchom Oppenheimer zapáliť cigaretu alebo nie, tento moment sa mi vryje do pamäti ako najsilnejšia scéna z filmu, ktorý napriek svojmu neskutočne silnému námetu, nenaplnil naplno svoj potenciál. Menej než 3* aj tak dať nemôžem. (256. hodnotenie, 14. komentár k filmu) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Snímek, který si zaslouží diváckou pozornost (minimálně pro svoje precizní zpracování), doplatil v době svého uvedení na glasnosť a uvolňování mezinárodního napětí. Scénář se soustředí na vztah vojáka a vědce, kteří sehráli klíčové role při vzniku atomové bomby. Pokud diváka zajímají širší souvislosti, nechť sáhne po epickém (a strhujícím) komiksu Bolléeho, Alcanteho a Rodiera "Bomba", který loni vyšel i u nás. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh stvorenia najničivejšej zbrane, ktorú ľudstvo vytvorilo. Pokiaľ sa príbeh týka samotnej zbrane, šlape veľmi dobre a snaží sa verne dokumentovať historické reálie aj s dobovou kritikou či sebakritikou (napr. jemná komunistická paranoia). Vo vzťahových líniách je to tradičné hollywoodske klišé, ktoré ničím novým neosloví. Herecky solídny štandart, nič viac, a to vrátane hviezdneho Newmana. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Téměř dokumentární snímek o vývoji první atomové bomby, který až neuvěřitelným způsobem odhaluje zákulisí vzniku nukleární zbraně. Je to jisté míry i obžaloba jak lidí, kteří se podíleli na projektu Manhattan, tak amerických politiků, kteří nakonec rozhodli o použití "zatím" jediných dvou atomových bomb. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Příběh stvoření atomové bomby natočený pro Američany. Newman výborný, ostatní slabší, film se trochu vleče.(50%) ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Vše, co jste chtěli vědět o vzniku atomové bomby, ale báli jste se zeptat. Generál Leslie Groves – mozek dokonale zelený, ale schopný uhlídat a ukočírovat pytel vědeckých blech – vynikající Paul Neuman. Otec atomové bomby Oppenheimer měl evidentně určité pochybnosti o tom, co přivádí na svět, ale i tak přes veškeré porodní bolesti spatřila jaderná zbraň světlo světa. A snaha mít moc a kontrolu nad tím, co stvořil .. ukázková pošetilost. Film není až tolik dokumentem, jako dramatizací úsilí vědců a jejich morální zodpovědnosti za vlastní činy. Film končí momentem, kdy začíná jaderný věk. Doporučuji.         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: “Někteří muži mají na Zemi určitý úkol, paní Oppenheimerová. Dobrá žena to pozná a s radostí svému muži prošlapává cestu.”gen.Groves. Věřím, že z podobné věty by se každá středně emancipovavá pipina mohla vzteky pominout. Patříte mezi ně i vy, madame? Nečekaně silný film s výborným obsazením, nosným tématem, trochou love story a velkou spoustou otázek.          HLÁŠKA:Existuje jedno slovo, které nechci nikdy slyšet. To slovo je nemožné.// Vždycky jde o prdel, buď ji nakopeš,nebo ji lížeš.// Můžeme této zemi dát největší klacek na světě.//Něco o té naší bandě, držte je pohromadě dost dlouho a dojdou až na konec cesty.// Kde je? Vzadu na verandě, zřejmě si léčí provinilé péro.// Přestaň si hrát na boha, protože to neumíš a to místo je už obsazené. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Nudné, nijak extra zajímavé, vykonstruované či snad otrocky zinscenované. To rozhodně nejsou vlastnosti, které by měl mít film o stvoření nejmocnější zbraně, jakou kdy lidstvo vlastnilo (pro rýpaly - vodíková puma je pouhým vylepšením té atomové). Newman jako generál a Schultz jako Robert Oppenheimer nehrají své role sice nijak světoborně, ale jakousi duši svým postavám přeci jen vtiskli. Na druhou stranu linie s nudným Johnem Cusackem a otravnou Laurou Dern je vyloženě mimo mísu. S odřenými zády za 3*, dané téma by si však rozhodně zasloužilo lepší zpracování. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Je škoda , že tento film není tak známý ,ale každopádně je výborný jako dokument o vývoji A-bomby a prostředí kde se vyvíjela i o vztazích hlavních aktérů této historické události!!! Výkon hlavních představitelů je taktéž výborný!! p.s. škoda , že to není nadabováno!? ()

3k7 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy zaslouženě. Edukativní válečné historické drama se vším všudy. Paul newman vynikající výkon, střih neurazil, osobně bych v dnešní době bral spíš trošičku rychlejší a koncentrovanější spád, ale nic proti zvolené formě nemám. Kouknout na to s přítelkyní je asi vhodný nápad, protože je film laděn lehce do romantického filmu. Dobré na tom je, že já geek si na tom něco najdu z té techické části story a přítelkyně tam bude hltat tu romantiku a oba dva si tak nějak rozumně příjdeme na své.Jednu hvězdu ubírám právě proto, že jsem jakožto divák toužil po více podrobnostech, ale film mě vždycky naznačil, že takto "povrchně" mi to musí stačit. Trošku jsem nepobral psychologii postav v milostném trojúhelníku doktor - sestřička - žárlivý fyzik. A samozřejmě je nutné zkousnout, že je film pouze inspirován skutečnou událostí, ale nejedná se o dokument. Takže prostory laboratoří nesedí, jména samozřejmě taky ne (viz Slotin) atd...na 4 hvězdy je to dobrý film, bylo tam dokonce i několik scén, které jsem si vychutnal znovu, takže to řadím mezi ty kvalitnější filmy. Shlédnuto s původním americkým zněním a neměnil bych. Každá hláška Paula Newmana byla zahrána naprosto perfektně, ten chrabrý hlas mě bude ještě nějakou dobu doprovázet, jak dobrý byl. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

V pouští Nového Mexika se rodí project Manhattan,,,,,pokus z období druhé světové války o sestrojení atomové bomby..V roli generála Leslieho Grovese,odpovědného za tento projekt zacílený na výrobu dvou zbraní ("Tlustocha a Chlapečka " ) V tomto válečném dramatu Paul Newman opravdu zazářil..Závěrem za 4 **** ()

Reklama

Reklama