Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dracula je mrtev, zanechal však dceru. Ta touží po vysvobození z jeho prokletí, ale nedaří se jí to. Objevují se nové oběti. Její jedinou nadějí je doktor Jeffrey Garth, přítel Van Helsinga. Ti mezitím pátrají po vrahovi a stopy je zavedou k hraběnce Maryi Zaleske. Jeffrey jí odmítne pomoci. Ona ovšem unáší jeho sekretářku Janet do Transylvánie. Jeffrey a Van Helsing ji musí zachránit. (ČSFD)

(více)

Recenze (25)

obitus 

všechny recenze uživatele

Prime pokracovani Browningova filmu Dracula prekvapi predevsim pojetim hlavni hrdinky. Hrabenka Marya Zaleska je sice upirka, ale nenavidi sve prokleti, snazi se jej zbavit a stat se opet normalni zenou. Tim castecne vzbuzuje divakovi sympatie a filmu tak chybi klasicka stvura, jakou byl v prvnim dile Dracula. Sluha Sandor, byt skvely, je jen slabou nahradou. Nove se ve filmu objevuje jemny naznak erotiky a to rovnou v lehce lesbicke scene v atelieru. Prijemne zpestreni . Gloria Holden vroli Zaleske je nadherne aristokraticka, bohuzel herci ve vedlejsich rolich jsou dost nevyrazni. Dokonce i Van Sloan, v uloze Von (opravdu Von, nevim bohuzel proc) Helsinga jen pricmrndava a ani se nepriblizuje svemu vykonu v Draculovi. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Překrásná kombinace homosexuality a melancholie, která inspirovala Anne Rice k moderní upírské sáze a dala tak základ pro současnou tvář žánru, která pokračuje dodnes. Zatím poslední román je dlouhá léta očekávaný Prince Lestat. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Původní film není bez chyby... A tenhle je o trochu horší. Ne však špatný, naopak místy svěže odvážný. Především Gloria Holden je výborná a její hraběnku, jež by se chtěla vzdát rodinného prokletí, ale neví, jestli je to možné, byla radost sledovat. Škoda ale, že dostala o poznání méně prostoru než limonádová romantická linka doktora Gartha a jeho asistentky, kterou bych klidně oželel nebo alespoň pořádně proplel. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo ma to bavilo viac ako legendárna jednotka (ktorú moc nemusím). Tomuto síce chýbajú ikonické scény a postavy, no je to omnoho živšie (nemŕtvejšie?). Pozoruhodný je žánrový posun. Ide skôr o psychologickú drámu s prvkami romantickej komédie a veľmi občanými hororovými vsuvkami. Navyše je to kratučké, takže to vďaka nadupanému deju nemá šancu nudiť. Draculova dcéra je navyše omnoho zaujímavším charakterom než slávny papá. Aj keď by si zaslúžila viac "monštróznych" scén, nech lepšie vyznie tragika jej príbehu. Nie je to žiadne terno a absencia nezabudnuteľných pasáží (ktorých má naopak jednotka habadej) tot trochu zráža k obyčajnosti, ale inak ide o fakt milé prekvapenie. Proste veľmi dobrý dobový blockbuster 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Upíry? A já myslel, že ti žijí jen na berňáku.- Chtěl jsem se rozepsat ohledně obsahu, ale ten zdejší vyzrazuje tři čtvrtiny filmu, tak se k němu dál rozepisovat nebudu. Každopádně jde o fajnovou žánrovku, která ctí většinu atributů gotického hororu - po většinu času noc, mlha hustá tak, že by se dala krájet, hřbitov, vysáté oběti, byť na zákusy v přímém přenosu nedojde, rakev coby přenosný upíří hrobeček, prokletá zrcadla usvědčující bestii, tajemná hraběnka a temná hudba. Dost se sází na tajemnou atmosféru a kamera čaruje se světlem a stíny. Výborný český dabing a pár vtípků. - Modrý Bolivijec, pane!-Idiote, to je červená Guatemala.- ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Taký ženský horor, kde aj dejová línia s viazaním motýlika má pomaly viac priestoru ako Van Helsing. Viac dialógov a snáh o humor, ako by bolo žiadané a akýsi melancholický opar smútku z prekliatia (ktorý do dokonalosti doviedol až Lon Chaney Jr. ako Vlkodlak) zanechávajú čudný dojem. Film je určite zaujímavý a pokrokový (hlavná hrdinka deprimovaná z toho, že je upírkou + jemne lesbická scéna), no je nakrútený nanajvýš nehororovo. Počas väčšiny stopáže si človek ani neuvedomuje, že pozerá horor, za čo bezpochyby môže aj sladučká hudba. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Skvělé pokračování. Herečka, která hrála hraběnku se mi velice líbila a byla krásně napsaná. Navíc je tu ještě Sloan, takže je o zábavu postaráno. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

První tři čtvrtiny filmy působí spíše jako psychologické drama s humornými prvky (vystrašený policista, vázání motýlka), teprve v závěrečné fázi, kdy se nudný a upovídaný děj z Londýna přesune do Transylvánie, trochu připomíná horor. On už ten námět sám o sobě, Draculova dcera, je špatný. Hraběnka Zaleska vypadá jako unavená herečka nebo zpěvačka, nikoliv jako dcera temnoty. Nemám tyhle relativizující variace rád a podle mne ten film není dobrý, neboť jakoby sám neví, čím chce být... . ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Dracula zemřel před 500 lety a stal se upírem, jeho dcera zemřela před 100 lety a stala se upírkou, něco mi tam nesedí, zhruba asi tak 400 let. O rozmnožování nemrtvých přirozenou cestou jsem dosud neslyšel, ale kdo ví, třeba po nocích nesají jen krev. Přímé pokračování "univerzálního" Draculy se vydává trochu jinou cestou než první díl, dcera démonického krále upírů hraběnka Záleská se totiž nechce se svým prokletím smířit a snaží se mu čelit. Tento fakt pak znamená, že klasický horror ustupuje do pozadí a máme tu spíš psychologické lehce mysteriózní drama, byť několika povedených atmosférických scén se také dočkáme, zejména první zjevení hraběnky ve vězení se v tomto ohledu vážně povedlo. Příznivci klasických horrorů tak mohou cítit jisté zklamání, já byl však díky mnohem lepšímu scénáři, jistějším hercům, odvážnému náznaku lesbické lásky a mnohdy i lehkému humoru ("na upíry chodíte většinou do banky") spokojen. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Trošku slabší pokračování fenomenálního hororu. Nemohl jsem se bohužel ubránit nudě, když milostné dějové lince mezi doktorem Garthem a protivnou sekretářkou je věnováno nejvíc prostoru, daleko víc než nádherné hraběnce Zaleské a bohužel i Von Helsingovi, který na to, jak fantastickým hercem Van Sloan v této úloze je, měl prostoru naprosté minimum. A ke všemu nebyla překrásná aristokratka krvesajným monstrem, ale toužila se prokletí zbavit, podivně (respektive nehororově) nejednoznačná postava. Mrzí mě, že to musím říct o universalovském draculovském bijáku, ale je to jen průměrný a ničím výjimečný, ač dobře zpracovaný film. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film založený na dialógoch. Chýba mu očakávané napätie. Všetky "exteriérové" scény sú skvelé s hutnou atmosférou, len ich je žalostne málo. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Snímek začíná v momentě, kdy Van Helsing zabíjí Drákulu. Tedy několik v teřin před koncem "prvního dílu". Přesto však zmizel Harker i jeho žena, kteří tou dobou "na místě činu" byli. A není o nich zmínka ani nikdy později. Van Helsing čelí obvinění z vraždy a přesto ho nenapadne se na jich dovolávat jako svědků. Drákulova dcera se sice tváří jako sequel, ale je je zde příliš mnoho nelogičností v návaznosti (ostatně tím jsou Universal horory typické). Několik totálních nelogičností v chování postav se objeví i v průběhu filmu, ale jinak se jedná o snímek poměrně zdařilý. Gloria Holden je temnou upírkou par excellence. Škoda, že se neobjevil Lugosi, který za roli Drákuly v tomto filmu dostal dokonce zaplaceno :-) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dráma s príchuťou hororu a nadprirodzena. Tak by som jednoducho charakterizoval tento skvelý kúsok, ktorý určite nieje nejakým obyčajným béčkovým pokračovaním Browningovho superhitu z roku 1931 a v mnohých aspektoch sa mu jednoznačne vyrovná. A veľkú zásluhu na tom rozhodne má Gloria Holden. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americký horor „Draculova dcera“ se primárně zaměřuje na téma prokletí a na to, že jeho nositelka rozhodně není šťastná s tím, jak se její život změnil, co s sebou nosí a jaké jsou její potřeby. Už v tomto filmu se objevují náznaky toho, co je pro ženský upírský hororový film celkem standardní – tedy lesbické prvky. Ale ono se to s upírkami táhne i v literární historii, kde dostali prostor dříve než ve filmu. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Spíš než o klasický horror se jedná o slušnou detektivku s upírským tématem a Draculovou dcerou v hlavní roli. Herci jsou skvělí, režie výborná a scénář se povedl. Kdyby tu byl i Dracula osobně dal bych 5* takhle jen za 4.5*. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Snímek velmi volně navazuje na Draculu s Lugosim. Začíná na místě, kde profesor Van Helsing zabil Drákulu, ovšem kromě těl je přítomen pouze profesor (což nekoresponduje se závěrem prvního dílu). Celý film se nese v jiném duchu, způsobuje to velká povahová rozdílnost mezi Draculou a jeho dcerou (přestože na konci už se chová opět jako pravý upír). Van Helsing dostal tentokrát ještě méně prostoru, což je velká škoda, vůbec většina herců byla nevýrazná (kromě inspektora Scotland Yardu a samotné Draculovy dcery). Zajímavé je, že se filmaři stále ještě vyhýbali natočení upírova vylézání z rakve, přestože to skvěle zvládal už Orlok, a raději uhýbají kamerou. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Absencia hrabete draculy bola cítiť. Dokonca som objavil aj verziu s cz dabingom. Hľadal som frankensteinovu nevestu ale našiel som len Draculovu dcéru a možno nakoniec aj dobre. Čiernobiely vizuál a skvelé kulisy. Herecké výkony už take oslnivé neboli. Možno by som aj išiel hviezdičkou dole ale treba brať ohľad na rok vzniku.. 3* ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Béčkový horor z nastavované kaše o Drákulovi. Zatím nemůžu porovnat s dalšími dílky jako např. Drákulův syn, ale oproti mnohým dnešním hororům velice příjemná podívaná, která mrazení dosahuje pomocí krásně temné atmosféry, nikoliv odpudivosti. Místy však příliš statické a v konverzačních pasážích zdlouhavé. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Slabšie ako sequel Frankesteina, škoda že to do rúk znovu nedostal James Whale, ale čo už, Golden Age pokračuje ďalej. Belu Lugosiho nahradila krásna Gloria Holden a tá je rovnako magicky tajomná ako jej filmový otec. Príbeh je pomerne zaujímavý, ale chýba mu dostatočne silný hororový element. Film postráda desivosť a napätie originálu a výrazne chýba aj samotný Dracula.  Vzhľadom na žáner sa až príliš moc kecá, celkovo si to však atmosféru drží  aurčite sa na to hororovému fanúšikovi aj dnes veľmi dobre pozerá. Nie je to naozaj akčná záležitosť, ale pri správnej konštelácii, nálade, nastavení mysle a hlavne tmou za oknom to jednoznačne je nefalšovaný, dobový, hororový zážitok. Jeden z pilierov žánru a klasika, ktorú určite treba vidieť. 55 %!! ()

Reklama

Reklama