Reklama

Reklama

Nepřátelská zóna

  • Česko V nepřátelské zóně (více)
Trailer

Posádka lékařského vrtulníku utrpí nehodu, zatímco pomáhá taktickému svazku ozbrojených sil USA a Spojených národů pod španělským velením v Afghánistánu. Španělská armáda má pouze jedinou noc na to, aby zorganizovala záchranu posádky a zraněných. Původně rutinní akce se ovšem promění v hotové peklo, jakmile dostanou rozkaz zachránit také vrtulník. Situace se ještě zhorší, když začnou posádku v noci obklopovat početné zástupy Tálibánců. Snímek "Nepřátelská zóna" je inspirován skutečnými událostmi, k nimž došlo v srpnu roku 2012 severně od Bala Murghab v Afghánistánu. (Cinemax)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (25)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Polámal se vrtulníček, ví to celá obloha, o půlnoci zavolali činůčího doktora... Hoši - a děvčata - z Pyrenejského poloostrova zatoužili po vlastní verzi Black Hawk Down. Nenechte se zmást zdravotnickým úvodem. Tohle není drama o smyslu války a jejím dopadu na člověka jako kupříkladu dánský film Krigen (natož aby přiblížil absurdnost místních podmínek jako britský černohumorný Kajaki), tohle je čistokrevný válečňák, který má mnohem blíže k hollywoodské produkci než k evropskému dramatu. Kouká se na to celkem obstojně, i když té patetické hudby na konci začínalo být trochu privela. Naštěstí má děj spád a tvůrci film moc neprotahují, takže historku o jedné noci, kterou zdravotnický tým z havarovaného vrtulníku stráví spolu s malou jednotkou uprostřed afghánské země koz a Tálibů, lze slupnout na posezení. Nepřináší nic zvláštního a místy jsem kroutil hlavou nad mírně podivným rozhodováním jednotlivých protagonistů a vůbec celou operací, kdy kvůli vrtulníku nechají lidi přes noc na území nepřítele, ke konci trochu drhne střih (závěrečný záchranný průlet třetího tigru je takřka mimo záběr, možná je na vině docházející rozpočet), ale přesto mě to bavilo a dokázalo to být i celkem napínavé. Jsou to takové slušné tři. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Gonzálesům spadla kopéra. Tři šokující věci to s sebou nese. Za prvé, že na to mají, i když jim více, než čtvrtina mládeže vyžírá pracák. Asi to platí Katalánci. Za druhé pak zde řada dumatelů nepodchytila fakt, že jde o film dle skutečné historky (byť okresního formátu). A za třetí v reálu (dle fotografií) vypadají doktorka i švestra, co neumí ve stanu zhasnout, podstatně lépe, než obsazené filmové divy. Když se dokážete těmito šoky prokutat, tak vás čeká veskrze průměrný válečný filmík, odehrávající se v zemi radosti, lásky a svobody. ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o španělský válečný film, to bylo dost dobře natočené. Co je ale na věci nejděsivější, že se opravdu stala. Dle mého, by za tohle mělo vyletět celé velení. Riskovat a obětovat 25 vojáků kvůli vrtulníku, o kterém ani nevěděli, jestli půjde opravit a jestli ho budou moct vůbec vyzvednout a k tomu nezajistit vzdušnou podporu a mít k dispozici nenatankované a nevyzbrojené bojové vrtulníky, to už musí být fakt něco. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další španělský snímek názorně ukazující, že to španělští tvůrci umí také, a že tu na takové snímky není pouze Hollywood. Stejně jako ´Černý jestřáb sestřelen´ a ´13 hodin: Tajní vojáci v Benghází´ je i tento na základě skutečné události, což je na konci snímku prezentováno jak dobovými záběry, tak i fotografiemi přímých účastníků ve spojení s herci, kteří je ztvárnili. Místo události: Afghánistán roku 2012. Centrem dění je snaha převést havarovaný zdravotnický vrtulník během přistávání na nepevný povrch během akce a to jenom proto, aby se nepřítel, tedy Taliban, u něj vítězoslavně nefotografoval a obrázky nepoužil k vlastní propagandě. Zajímavostí je hlavně fakt, že mezi vojáky je také nemalé množství žen, což takto není presentováno ani v amerických snímcích. A ty ženy prostě umí. Dějově se ukazuje vojenský tým, který zůstává na místě, dokud havarovaný vrtulník nebude vyzvednut. A to by samozřejmě nebylo, aby se Taliban neobjevil a nezačalo peklo. Režijně naprosto zvládnutý snímek nenechávající v ničem nit suchou. Stejně jako u vzpomínaných amerických snímků je prezentována především ohromná profesionalita vojska. Nakonec aby ne. Jak je na konci titulkově řečeno, film je věnován členům ozbrojených sil padlých při mezinárodních misích. Mezi lety 2002 - 2005 zemřelo v Afgánistánu 100 španělských vojáků a to si alespoň filmovou poctu a úctu zaslouží. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mne ve zdejších komentářích jak nevěří, že by se dala přednost záchrana vrtulníku do druhého dne, před okamžitou evakuací několika vojáků ihned. Myslím, že v Afganistánu je pro vojáky daleko nebezpečnější, když někde týden staví v nějaké vesnici školu, jezdí opakovaně na hlídku, než někde přečkat noc uprostřed pouště byť na nepřátelském území. Cena takového vybaveného vrtulníku může být možná přes 250mega, takže nějaké riziko přečkat jednu noc pod dohledem není nic do očí bijícího. Tento film o této akci inspirované skutečným případem z roku 2012 ( skutečná foto během titulků) - nejedná se o americkou patetickou huráá akci, ale celkem realistický ( až na pár momentů) opravdu napínavý film o jedné děsně dlouhé krušné noci. Dle mého gusta. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Vrtuľník AS332 "Superpuma" použitý vo filme je tým istým kusom, ktorý skutočne havaroval v Afganistane. Pre účely natáčania ho zapožičala španielska armáda. (MikaelSVK)
  • Natáčalo sa na viacerých miestach v Španielsku a taktiež aj na Kanárskych ostrovoch. Filmári navštívili aj dve vojenské základne, a to Colmenar Viejo (pri Madride) a Viator (pri meste Alméria). (MikaelSVK)
  • Všetci herci absolvovali v rámci prípravy vojenský výcvik španielskej armády. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama