Reklama

Reklama

Kurt & Courtney

  • Velká Británie Kurt & Courtney
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tragická smrt sedmadvacetiletého leadera, zpěváka, textaře a kytaristy skupiny Nirvana Kurta Cobaina v roce 1994 byla úředně označena za sebevraždu. Dokumentarista Nick Broomfield ale ve svém filmu Kurt & Courtney naznačuje i jiné eventuality a pátrá po okolnostech zpěvákovy podle něj ne úplně jasně vysvětlené smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Ono to zas tak zavádějící nebylo, neb v posledních 15-20 minutách byl dán prostor i druhé názorové straně. Ale je pravdou, že Courtney z toho nevyjde s čistym štítem nikdy. I když jsem si při tomto dokumentu mnohem víc, než kdy jindy, připadal jako voyeur nebo hyena, přesto jsem ho zhltl na posezení, a to i přesto, že adorace Nirvany už u mě pěkných pár let neprobíhá. Ale už navždy to bude poslední vzdechnutí rocku, zvláštní, až magická éra, která navíc pro mnohé interprety tak příznačně skončila. A mimochodem naprosto skvěle to ve svém komentáři vystihla "Luciášek". Absenci hudby Nirvany zavinila Courtney, to snad padlo v dokumentu několikrát. El duce rulezz! :) a potom taky ten posedlej detektiv, ten jeho pohled mi hodně připomněl chlapíky ze Zodiaca. Určitě ještě dneska lítá kolem té vraždy, nevraždy... ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Zjevne dost nepochopeny a nedoceneny film. Kdo ocekava konvencni dokument, bude zklaman. Jakozto jeden z nejosobitejsich dokumentaristickych auteuru, Broomfield se az tolik nezajima o samostatny subjekt (v tomto pripade okolnosti Cobainovy smrti), jako spis o meta nahled na proces utvareni dokumentarniho filmu a vsechny prekazky, kterym jako filmar/vysetrovatel musi celit. Stejne jako v jeho dvojici snimku o k trestu smrti odsouzene Aileen Wuornos, i zde je klicovy Broomfielduv status outsidera (Brit v Americe) a defile bizarnich individuii, ktere se mu pripletou do cesty (zde predevsim dvojice nejneschopnejsich paparazzi, obsesivni detektiv, a slovy nepopsatelny El Duce). To, ze Broomfieldova puvodni vize se borti a vysledna podoba filmu se mu doslova meni pod rukama pak neni handicap ale integralni soucast samotneho filmu dokumentujiciho Broomfielduv kreativni proces. I tak ale musim uznat, ze v tomto pripade (na rozdil od filmu o Wuornos) se vysledek rozpadl snad o neco vic nez by bylo zdravo a snimku misty chybi vetsi ucelenost. Velkou neferovosti je ovsem film vinit z toho, ze by propagoval konspiracni teorie, jak mnozi uvadeji. Pozorny divak, stejne jako Broomfield, musi na zaklade podanych informaci uznat, ze Cobainova smrt byla sebevrazdou (ze Courtney Love je zatracena mrcha, to je jina). ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

rozporuplný dokument, který nepřináší žádné odpovědi, pouze vzbuzuje nezodpověditelné otázky a záludné pochyby... ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Jesus God, tak tohle není zrovna zářnej příklad investigativní žurnalistiky a má to k ní asi tak daleko jako Jeníček s Mařenkou k sériovejm zabijákům. Ten otec Courtney je fakt blbeček, co na sebe chce strhnout pozornost a Courtney měla zabít jeho, asi to s ní něměl jednoduchý, ale je vidět, že jablko asi nepadá daleko od stromu. Většina těch lidí vypadá nafetovaně a nikdo neví, jestli je fakt znali. Jedinej, kdo měl nějakou výpovědní hodnotu, byla teta (akorát na konci si mohla odpustit tu efektní písničku "chybíš mi, Kurte....") a soukromý očko, kterej měl pár dobrejch postřehů. Jo a taky Tracey. A fakt jsem se u toho i nasmála - "Vím, kdo ho sejmul!" a bez reakce, nebo "naneštěstí došla baterie" nebo ten tyjátr, kdy se připravovali na Courtney, jak se jí budou bránit, až na ně půjde,divadlo u bývalýho rockerskýho přítele Courtney, a v neposlední řadě ta telecí hlava, no fakt sranda. Od odpadu to zachraňuje jen třetí čtvrtina, kdy na toho otce trochu přitlačej a ukazujou i trochu druhou stranu věci, aby se neřeklo. Taky pár pěknejch pohledů do Kurtova dětství a pár jeho výtvarnejch děl věnovaných Tracey. A fakt, že jsem na tuhle bulvární paparazziovskou žumpu stejně koukala, a za starý pořekadlo, že "na každým šprochu, pravdy trochu". Možná to byla vražda, možná ne, vyloučit se nedá nic (i když já mám jasno), hodí se to vidět, aby člověk věděl jaký šprochy se vynořily, taky beru, že se v podmínkách, když se všichni bojí mluvit, dělá seriózní dokument dost těžko, ale to už bych zase polemizovala nad tím, jestli si to vycucali z prstu nebo ne, což je právě to, co tenhle dokument osvětlit neumí. A taky za roztomilou fotku malýho Kurta. A nejlepší byla Courtney. Na otázku proč někomu vyhrožuje, odpověděla: " Protože je to moje právo, víte, vyhrožovat není nic nezákonnýho, vyrůstala jsem mezi hipíkama a nikdo mi neřek, že je to špatný, tak jsem se divila, když mě za to peskovali. " Ta ženská je fakt střelkyně! ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Jako jo, netvrdím, že by Courtney byla vzorná manželka a byla Kurtovi jenom oporou, ale konspirační teorie mi připadají přitažený za vlasy až to bolí. O tom, že se Courtney ráda popere nepochybuju, a že nemá ráda novináře, se dá celkem snadno pochopit. Jasně když za ní debil přileze, že slyšel kus její nový nahrávky, když tam neměl co dělat a vpálí jí to rovnou do ksichtu, tak mohl bejt rád, že se nenaštvala ještě víc. Rozhovory s ostatními Kurtovými známými, především s jeho tetou, mi přišli podstatně zajímavější. Courtney je ovšem dobrej terč pro média, akorát s tím narozdíl od Kurta dokáže žít... ()

jurama525 

všechny recenze uživatele

Jsem fanda Nirvany ale co řict k tomuhle? Mám z celého dokumentu dojem že to je celé až příliš náhodne. Žadní svědci snad až Na Kurtovu tetu nejsou podle mně věrohodní . Dokument staví hlavně na dohadech feťaku a udajných Kurtových známych . Skoro všichni se jen v Dokumentu snaži sliznout pověstnou smetanu ze jména Kurt Cobain , Nirvana , Courtney . Její otec je přesvědčen aspoň podle meho názoru že je jeho dcera zodpovědná za Kurtovu smrt. Opravdu nevím co si o tom mam myslet . Dokument je jako hrpmada puzzle a Nick se snaží poskládat všechny věci tak aby to mnělo hlavu a patu . Můj nazor je že je to celé vyumnělkované a něco možná i trochu připravení . Za 96 minut se tam stalo několik nahod a ja zrovna na náhody moc nevěřrim . Kurt a Courtney nepřináší vůbec nic novího , ale pár věcí se přece jen dozvite . Courtney určitě neni a nikdy ani nebude hodná holka . Svědkové v tomto filmu kteří vypovídají o K a C my příjdou nevěrohodní krom Tety a snad první Kurtovy přitelkyně. Zásadní otázkou ale je na kolik tam nějake situace pokud vubec připravene opravdu byli a které ne . Muj nazor je že dokument je v mnoha směrech opravdu připraven a ovlivněn . Ve výsledku pak pusobí jako lepidlem slepenej papir . Hlavní otodpovězena Spachal Kurt sebevraždu nebo ne . Podle mně ano . Ale není to už jedno ? Je rok 2011 Courtney si žije svym životem stejně jako Francis . Nirvána už dávno není ale její hudba žije stále. Není ani tak podstatní jestli Kurt sebevraždu spáchal nebo ne . Poidstatné je že je pryč a už se nevráti . Závěrem je tento dokument jen a jen opravdu pro Nirvaňaky . Nic nového neukáže jen co by kdyby . Nebyl až tak špatný ale nebyl ani moc dobry . O hudební stránce se radši an i nevyjadřuju. Takže honoceni . 2 hvězdy . Jedna je za Kurta a druha je za odvahu něco takového vubec natočit . Fandum ale doporučuju . ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

priemerný dokument...ale človek sa čo to dozvie o oboch legendách.... vidíme rozhovor s Kurtovou tetou, ktorá mu venovala prvú gitaru...vidíme rozhovor s otcom Courtney, ktorý ju obviňuje z vraždy Kurta...vidíme chlapíka, ktorého si Courtney údajne kúpila aby zabil Kurta.... vidíme feťáckeho Kurtovho kamoša, ktorý popiera, že by bol Kurt zavraždený... vidíme rozhovor s bývalou priateľkou Kurta, u ktorej v byte vidíme aj Kurtove zaujímavé výtvarné práce.... vidíme investigatívneho detektíva, ktorý je posadnutý dokázať Kurtovu vraždu... vidíme miesta, kde Kurt vyrastal, most, pod ktorým si pichal, klub, v ktorom účinkoval... týpka, bývalého priateľa Courtney, ktorý ju opisuje ako šialenú dominu... a nakoniec samotnú Courtney, ktorá sa odmieta s tvorcom tohto dokumentu baviť........ pre Nirvanistov povinnosť, ale inak priemer.... určite to nie je Kurtov životopis.... a v dokumente výrazne absentujú Kurtove skladby ()

Adush93 

všechny recenze uživatele

Neustálé hádání, jestli šlo o vraždu nebo sebevraždu. Stejně bez výsledku, bez odpovědi. Bývalá (první) Kurtova láska ukazuje obrazy, které Kurt nakreslil a s nezájmem mluví o tom, že píseň About a girl je o ní. Jediné sympatické rozhovory byly s Kurtovou tetou. Účel dokumentu? Zjevně ještě víc pošpinit Courtney Love. Jiný význam v tom nevidím. Obyčejní lidé natáčí dokument o neobyčejném člověku, kterému vlastně absolutně nerozumí a myslí si, že vše musí být vysvětleno racionálně. S takovým přístupem to ani nemohlo dopadnout jinak. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím, že dost stupidní dokument, kde vystupují lidi, kteří někdy Cobaina na chvilku poznali a místa, kde se vyskytoval. Samotnej Cobain nebo Courtney se v dokumentu vyskytují dost málo a jeho hudba vůbec. Dokumentarista má dost přiblblý otázky a dělá hrozně dlouhý záběry na nezajímavý věci (jízdy autem nebo někam přijde a řekne, že dělá dokument o Cobainovi atd.). Polovina všech lidí je tam sjetejch nebo tak aspoň vypadý a celkově je to dost o ničem. Kromě El Duce, chchch. ()

Mihail123 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument, ktorý podáva nový pohľad na Kurtovu smrť. Pre mňa, ako fanúška NIrvany a Kurta je to povinná záležitosť, ostatný nech to omrknú, ale poskytne sa im dosť skreslený pohľad na Kurta Cobaina. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Sic se těch 95 minut ztratí jako nic, jelikož je to relativně poutavě vytvořený, neobjektivita a snaha co nejvíc očernit Courney je jediný, co je výsledkem tohodle dokumentu (nesnažím se ji ospravedlnit). Toho (prej)novináře bych nekomprisně vyhodila hned, jak bych Kurta & Courtney dostala do ruky. ()

Mimomisu odpad!

všechny recenze uživatele

Musel jsem shlednout mnohaletym zpozdenim, po dokoukani noveho dokumentu Montage of Heck, kde se nekolik lidi na tenhle "film" odkazovalo a chtel jsem si udelat obrazek...Takovy hyenismus a amaterinu a snahu vyzdimat penize jsem uz dlouho nevidel. Technicky mizerne, zarazeni vsech scen, kdy byli "filmari" utlacovani, aby clovek nabyl dojmu, ze se neco velkeho taji a od zacatku ta strasna nenavist ke Courtney z toho primo tece. Tohle se radi na uroven konspiracnich teorii o 9/11, ktery dava dohromady v moviemakeru upocenej nerd ve sklepe svejch rodicu. FUJ. Uz dlouho me neco takhle nenasralo a vsichni radoby emo fanousci Nirvany, ktery se na tenhle "dokument" odvolavaj" by si meli prehodnotit spoustu veci v zivote ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Dokumentarista měl při tvorbě velkou smůlu a tak je jeho dílem spíš slepencem, který moc nedrží při sobě a postádá jakoukoliv formu. Koukatelné to je, ale o Nirvaně se dozvíte minimum a o Kurtovi samotném taky. ()

sefino 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument. Sice neuknite občas myšlence - Kde ty "důvěryhodné" lidi schrastil?? - ale i tak podává nový pohled na možnou Kurtovu vraždu. Nesmíte ho ovšem brát jako nějaké dogma. Byť Courtney Love moc nemusim, tak mi směr, kterým se dokument ubírá, připadá dosti přitažený za vlasy... ()

SalamanderG 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, že ne všechno, co nám pod nos servírují média, která se chovají spíše jako iniciativa, musí být pravda. Můžete si přečíst o kom chcete co chcete, ale stejně bude tato postava jen obrazem skutečného člověka. Obrazem vytvořeným informačními médii. Jediná pro mne adekvátní konkluze je, že se pravdu nikdy nedozvíme a můžeme jen spekulovat a nelze říci co byla pravda a co fikce. Samozřejmě je zde i určitá dávka nostalgických momentů jako nahrávky dvouletého hyperaktivního Kurta. Ať je to jak chce, tak je zřejmé, že Kurt neměl na lásku moc štěstí. ()

Trauma 

všechny recenze uživatele

Směšný amaterismus. Moc se z filmu nedovídáme, ale pobaví. Je to zajímavá přehlídka podivných postaviček s Kurtem více, častěji však méně, spojených. Hvězdy dávámm spíš za Dylana Carlsona a hudbu z nej alba od Earth. ()

Reklama

Reklama