Reklama

Reklama

Mise

  • Česko Misie (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Silné a velmi vzrušující drama, ve kterém hrají hlavní role nositelé Oscarů Robert De Niro (Lovec jelenů, Zuřící býk) a Jeremy Irons (Zvrat štěstěny, Příliš dokonalá podoba, Kafka). V hlubině amazonských pralesů se v 18. století usiluje bývalý obchodník vzdělávat zaostalé indiány. Když je život domorodých obyvatel ohrožen, musí se však obrátit k meči a zapomenout na modlitby... (Rangelone Film)

(více)

Recenze (592)

kamigava 

všechny recenze uživatele

FIlm se mi líbil hlavně díky spojení člověka a přírody, které dnes už jen tak nevidíme. Indiáni jsou nám ostatním také rovni. De Niro úctivě ospravedlňuje jejich právo na život v lásce a míru. Neskutečně emotivní příběh, který má zároveň dobrou výpravu. Hudba také provází film příjemnými melodiemi džungle. Povedený dobrodružný film. :) ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Krásný film o síle i zlu lidského ducha. Výborní Irons a De Niro, krásná příroda v krásné kameře a přenádherná hudba E. Morricona. Závěr je možná až dost silné kafe, ale k celkovému dojmu to prostě bylo potřeba. A i když je to nakonec obrovská flanďácká agitka, Misie na kvalitě neztrácí. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Vizualizovaná představa ráje na kraji Amazonie je rozhodně idealizace, neboť ve filmu se opomíjí otravní komáři, tropické nemoci a taky to, že luky domorodců nesloužily jen k lovu. Toto dílo je tak možno chápat jako odpověď na odvěké lidské hledání rajské zahrady, historickou exkurzí do způsobu jezuitských misií a jejich střetu s církví, rozvojem obchodu a chamtivostí. Potkávají se tu dva odlišné světy, rodí se přátelství mezi dvěma zcela odlišnými muži, a tomu všemu vévodí hudba E. Marriconeho, jež nás přibližuje ráji a nebesům. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Děkuji, přivedl si mě k zamyšlení nad námi lidmi a nad světem, který je stejný od počátku lidstva. Láska nemá v reálném světě proti hamižnosti a moci prostě šanci, ale přesto vítězí. Protože prožít život v lásce a umřít za ní učiní člověka šťastnějším než přežití bez ní...poselství tohoto filmu je smutné, ale pravdivé. Takoví jsme, člověk člověku vlkem...Nádherná kamera, hudba, skvělí herci. Jestli jsem do teď měla Jeremyho Ironse ráda, tak teď ho miluju...jen nevím proč mi trvalo tak dlouho tento film objevit?! ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k vysokému hodnocení a hromadě ocenění obrovské zklamání. Prvně, jedná se o křesťanský snímek cílený na věřící. Chápání misionářů jako těch dobrých je zde fikční prerekvizitou. Je to typ filmu na který se Ned Flanders dívá s Rodem a Toddem. Pro nevěřícího člověka, kterému ony typické, lehce sjeté usměvy křesťanů (viz třeba obálky časopisu "Milujte se!") příjdou spíš děsivé, jsou to dvě hodiny utrpení. Herecké obsazení, či formální stránka s tím mnoho neudělá. Příběh se odehrává na jednoduchém půdorysu "hodní misionáři proti zlým otrokářským obchodníkům". Původní obyvatelé, přestože jsou v centru děje, jsou vykresleni naprosto ploše. Tj. buď nazí divošsky pobíhají, nebo civilizovaně zpívají chorály. Jak kdosi na wiki podotknul, hrají v podstatě roli nábytku. Tipuju, že tato křesťanská agitka nebyla přijata jejich současně žijícími potomky moc kladně. Celkově, film stojí někde v půli. Brát vážne jej nelze, na to je příliš jednoduchý, nedůsledný v reáliích a schématický (v podstatě realizuje americké klišé o boji za svobodu, či to křesťanské o individuálním vykoupení). Domorodé prostředí je jen kulisou, ze které se o jejím reálném předobrazu nedovíte nic. Zároveň si ale snímek nelze užít jen jako žánrovku, jako naivní exotický popcorn, na to je příliš odtažitý, pomalý a nekomfortní. Jedna hvězda je za technické zpracování a druhá za toho portugalského lobbistu. V tom, že i přes neuvěřitelné zločiny nebyl zobrazen jako prvoplánová bestie, ale civilně rámoval svůj přístup obyčejným pragmatismem byl jako jediná postava uvěřitelný a hrozivě aktuální. Zbytek je vznešeně se tvářící tretka. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

V tomto filme je názorne ukázané, že svet je taký, akým si ho my, ľudia, spravíme a po jeho zhliadnutí by som chcel aj ja zažiť raj na zemi, rovnaký alebo aspoň podobný tomu, ktorý tu bol ukázaný. Kameru či herecké výkony ani komentovať nebudem, to je samozrejme na jednotku. Jedinú drobnú výčitku by som mal k hudbe, ktorá znie počas záverečných udalostí odohrávajúcich sa vo filme - nesedí mi vôbec k dianiu a nestupňuje napätie. Takisto ten krásny hlavný hudobný motív je niekedy dosť necitlivo useknutý. Ináč je tá hudba skutočne nadpozemská a filmu dáva emocionálnejší rozmer. 10/10. -Otče, prišiel som Vás požiadať o požehnanie.- -Nie... Ak máte pravdu, Boh Vám požehná. Ak pravdu nemáte, moje požehnanie nič neznamená... A ak má pravdu moc, potom nie je pre lásku na tomto svete miesto. ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Ukázali jsme jim naši cestu s Bohem, tedy lásku, pokoru a morálku, oni ji s nedůvěrou, ale s důsledností přijali, abychom ji jim vzápětí vzali zpět za pomoci děl, mušket a šavlí.. Jenže oni už nemohli zpět a dostali se na scestí - zákony džungle a dřívějšího vidění světa se rozsypaly jak domečky z karet a jim nezbývalo nic jiného, než se přizpůsobit novému řádu a živořit na pokraji tzv. civilizace. Působivý film o dobývání amerického kontinentu, kde se vůle (Jeremy Irons) a síla (Robert De Niro) spojí, aby společně čelily chamtivosti a tmářství doby tehdejší. „Musíme pracovat v reálném světě! Reálný svět je takový! Ne Seňore Hontare…my jsme ho takový udělali!“ ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Téměř vždy, když se podívám na ČSFD a vidím film z TOP200, tak si říkám: to bude bomba. A pak (většinou) když to vidím, tak jenom nevěřícně kroutím hlavou. Proč tomu bože dávají tolik hvězdiček?? Jsou dvě možnosti: 1) Lidi, co to viděli pozděj a viděli i hodnocení ostatních, tak si prostě řekli, že nepůjdou proti proudu. 2) Systém hodnocení na ČSFD je prostě špatný. Podle mě by to chtělo 10 hvězdiček a ne pět, jak je tomu nyní. Taky by se mohl vynechat odpad! a hodnocení by se mohlo zobrazovat v čísle např 8,8, jak je tomu na IMDb. A ještě víc by pomohlo, kdyby se to barevné rozlišení na tři skupiny zrušilo. Pak lidi házejí do jedné kupy filmy, které mají 44% a 68%. Prostě to na ně psychologicky působí špatně. Myslí si, že to musí být nutně špatný film, když je modrý. Celkově jsou filmy na ČSFD víc nadhodnocenější, nebo naopak podhodnocenější, než je tomu na IMDb. Myslím, že mnohem výstižnější je v tomto ohledu hodnocení pro Misi od IMDb: 7.4/10 PS:Pokud jste křesťané, přičtěte si 1* navíc. ()

K_A_MK_A_M 

všechny recenze uživatele

Scéna, v níž Jeremy Irons vede zástup metr a půl vysokých indiánek a ještě o něco menších indiánčat vstříc palbě portugalských a španělských vojáků, je jedním z nejúchvatnějších masakrů kinematografie. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Poutavé, výpravné a varující. Nádherná příroda, skvělí herci a skoro až brutální strhující závěr do kterého hraje hudba mistra Morriconeho...co víc bych mohl po filmu chtít. Ovšem přiznávám, že střed filmu je krapítek zdlouhavější. Mimochodem jeden z fimů co ukazuje církevní hodnostáře a vyšší stav jako pěkný parchanty. ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

Podstata a hodnota skutečného života nám dávno unikla, namísto láskou svět žije silou moci, ale idea samotná přetrvá. Třeba v tomto příběhu o pokání, vůli a křídlech i poutech víry. Pro mě zatím asi nejpůsobivější role Roberta De Nira. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Nebudu se obšírně rozepisovat o myšlenkovém poselství, to je zbytečným nošením dříví do lesa. Tento film si však zaslouží plného uznání i díky mimořádnému technickému zpracování. Vše je nádherně ztvárněno za pomocí všeobjímající kamery a mimořádně citlivého přístupu k věrnému zobrazení reálií tehdejší doby. Skutečně jsem byl jakoby nenuceně vtažen do toho světa. Mise je zkrátka dospělý film v pravém významu tohoto slova. Takto si představuji dílo vyzrálého režiséra na vrcholu svých tvůrčích sil. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Velkolepá (přírodní scenérie tady dělají hodně), srozumitelná, divácky vděčná podívaná. Za tím neskrývám nic hanlivého, protože The Mission navíc není vůbec hloupý film a nese i výrazné poselství. To trochu koriguje vžitou představu o jezuitském řádu jako o represivní, tmářské organizaci a ukazuje, že jeho činnost v jihoamerických koloniích mohla být leckdy přínosná a humanistické ideály kněží upřímné. Aspoň tedy v porovnání s těmi otrokářskými, protože i misionáři aniž si to připouštěli vnucováním svého náboženství a kultury domorodcům likvidovali tu jejich a přesekávali tak jejich kořeny. Film je taky nebo možná především hereckým představením De Nira a Ironse, jejichž postavy ztělesňují druhý zásadní konflikt příběhu: postavit se zlu i za použití násilí nebo pěkně po křesťansku nastavit druhou tvář? Nakonec oba přístupy selhávají, i když v pohledu umírajícího Mendozy na masakrované mešní shromáždění se možná skrývá jemné přitakání tomu gándhíovskému pohledu. The Mission je příklad snímku nad nímž filmový kritik možná trochu krčí nosem pro jeho úhlednou a efektní fazónu, ale nakonec proti němu neřekne ani popel, protože je to stejně zážitek. 90% ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelé hrají jako o život, nádherná výprava, silné téma. Škoda nudných pasáží někde uprostřed filmu, ty mě, už zmlsanému úvodem, davaly nepříjemnou ránu do nosu která má za následek ztrátu jedné hvězdičky. ()

Bejbinka 

všechny recenze uživatele

Krásný, závažný a úžasně výpravný film, který nám - divákům, klade spoustu otázek. Nutí vás zamyslet se nad věcmi, nad kterými obyčejně neuvažujete a dovídáte se kousek z historie, kterou možná berete jako samozřejmost. Mě nejvíc dožírá hloupost lidí a zvířecí jednání a v tomto filmu je obojí krásně vidět. A k tomu hudba, která dokresluje nebo možná vytváří atmosféru, jako z jiného, ještě nezkaženého světa. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dráma, ktorá predovšetkým funguje ako celok. Skvelý príbeh, herecké obsadenie, réžia, hudba, scenérie, silná téma. Pre mňa osobne jeden z vrcholov kinematografie. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Dobre hodnotenia a dobra herecka zostava ma namotala na tento, inak u mna nepovsimnuty filmik. Je to rozhodne kvalitny kusok, silny pribeh, pekne locations a dobre herecke vykony. Ale presda len je vidno, ze ten film uz ma skoro 30 rokov, v zmysle ze niektore pribehovo silne sceny proste nemali taku silu, aku by si zasluzili, resp aku by podla mna mali, keby boli natocene dnes. [#50/2014] ()

JohnSorrow 

všechny recenze uživatele

Úžasně zachycené prostředí amazonských pralesů, skvěle líbezný hudební doprovod a výjimečné herecké výkony. Jen mi to přišlo krátké. Jednotlivé postavy nedostaly tolik prostoru, kolik by potřebovaly nebo kolik bych chtěl, aby byly bývaly dostaly (a to jich tam bylo poskrovnu). Ovšem myšlenkový přesah a vliv na diváka je nedozírný a to je přesně to, co z Misie dělá skutečně nádherný snímek. ()

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

13.07.2015

Quentin Tarantino miluje hudbu Ennia Morriconeho a mnoho let usiluje to, aby slavný italský skladatel ozvučil jeho film. Především westernová legenda, jejíž tvorbu jste slyšeli třeba v Tenkrát na… (více)

Reklama

Reklama