Reklama

Reklama

Mise

  • Česko Misie (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Silné a velmi vzrušující drama, ve kterém hrají hlavní role nositelé Oscarů Robert De Niro (Lovec jelenů, Zuřící býk) a Jeremy Irons (Zvrat štěstěny, Příliš dokonalá podoba, Kafka). V hlubině amazonských pralesů se v 18. století usiluje bývalý obchodník vzdělávat zaostalé indiány. Když je život domorodých obyvatel ohrožen, musí se však obrátit k meči a zapomenout na modlitby... (Rangelone Film)

(více)

Recenze (592)

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, který nabízí mnoho témat k přemýšlení. Krásné obrazy, působivá hudba, skvělé herecké výkony. Režie místy pomalejší, zážitek to ale snad ještě více umocnilo. Hudební sólo na začátku, sisyfovské vláčení pytle krámů, Ironsův závěr coby konec muže víry. Mravní, duchovní a kulturní témata, historické zamyšlení, byť filmů o tom, jak přišel bílý člověk mezi jinou kulturu, je docela hodně a kdyby je člověk sledoval postupně, asi by došel k závěru, že se opakují. A je to tak: všude je motiv člověka západní civilizace, který zničil civilizaci jinou. To by mělo být mementem i pro nás, dnes. ()

ortoncz 

všechny recenze uživatele

Film o krutosti Španělských a Portugalských dobyvatelů. Krásná příroda , původní obyvatelé a velmi dobré herecké obsazení. Chválim tento film za konec , ikdyž patos ukazuje svou pravou tvář. První polovina filmu mě až tak nebavila , ale druhá to plně vynahrazuje. 80% ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

silná myšlienka, krásna hudba, okulahodiaca príroda a výprava, skvelí Robert De Niro a Jeremy Irons v hlavných rolách, ktorým zdatne sekunduje mladý Liam Neeson..nemám tomu absolútne čo vytknúť..zaslúžených 5* ()

Hulk Hogan 

všechny recenze uživatele

Nepopsatelnej zážitek s nádhernou hudbou, podpořený bravurním De Nirem i Ironsem. Narazil jsem na tenhle film docela náhodou a jsem za to moc rád. Dost ve mně zanechal. ()

Kremik 

všechny recenze uživatele

Opravdu úžasné. Překrásně napsaný a zrežírovaný příběh, který těží z hereckého umu přítomného ansámblu. Jeremy Irons se pro tuhle roli asi narodil, perfektně mu sedí. Postavy mají hloubku a jsou dobře propracované. No a to, co tento příběh povznáší do nebes je, jako už několikrát, Ennio Morricone. Takhle překrásnou hudbu od nikoho jiného neuslyšíte. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Ukázka nepříliš známé historie Jižní Ameriky (oproti jiným "dobyvatelským causám") a zejména role církve v ní. Jeden z mála příkladů, kde církev reálně chránila domorodé obyvatele před jejich nevyhnutelným osudem po setkání s "civilizací". Občas drsné reálie krásně dokresluje (až tvoří) hudba geniálního Morriconeho. Film je též skvěle obsazen (De Niro, Irons a Neeson). 90 % ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba a strhující záběry přírody samy o sobě nestačí. A dokonce ani silné téma se nestane oporou slabého scénáře. Příliš černobílé, předvídatelné, přehnané na mnoha místech. A k tomu poněkud nepřehledný střed filmu, kde se politické pozadí rozkrývá dost neochotně, zdlouhavě a kostrbatě. Možná jsem jen neměla náladu na film, který má ambice spíše umělecké, nežli dramatické. Na mne to nezapůsobilo. A závěrečný masakr, při kterém se domorodci - ženy a děti - nechají postřílet jako ovce... měl to být snad symbol, výjev probouzející emoce? ...Ale na mne tedy bez účinku. ()

Dvoja 

všechny recenze uživatele

Až se téměř cítím trapně, že mne Mise nevzala tolik jako většinu...Nemůžu upřít, že je to silné téma a jasně jde cítit pocit naléhavosti, jež si režisér vytyčil za cíl...Ale!..Ačkoliv mám velmi ráda ve filmech záběry bez dechu, zde už mi občas přišly moc...Ačkoliv mám ráda styl použité hudby (nemohu se ubránit srovnání s novějšími Melanesian choirs z TČL, jež patří k mým nejoblíbenějším soundtrackům), zde mi občas přišla melodie natolik pisklavá až působila nepříjemně...Některé scény mi přišly useklé oproti jiným, jež mohly být rozvinuty....zkrátka musím ohodnotit 2*, ikdyž je mi to líto. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

S týmto filmom mám problém. Tvári sa naturalisticky, nie je prehnane technicky detailný čo je fajn, ale ako divákovi sa mi nedostávajú tie pravé emócie. Atmosféra džungle, boja o územie mi príde slabo podaná. V tom cítim medzery, ktoré sú však z veľkej časti vypĺňané ozaj božskou Morriconeho hudbou či silnými scénami ako je napríklad ukážka pokánia Rodriga v podaní môjho obľúbenca De Nira, alebo finálny pochod otca Gabriela s monštranciou. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Překrásný snímek s úžasným De Nirem a podle mého názoru životní rolí Jeremy Ironse. Film je luxusní po všech stránkách, od panenské přírody přes dějovou stránku po historické reálie. A to nesmím opomenout podmanivý Morriconeho soundtrack. Velké množství působivých scén, kde bych vyzdvihl De Nirovo pokání a závěr. Nedovedu si představit, jak tohle točili. Film výborně zobrazuje realitu kolonizace Jižní Ameriky a působení všech evropských sil. Je nutné si uvědomit, že právě misijní činnost jezuitů dala základ soudobé náboženské podobě jihoamerického kontinetu, který je baštou světového katolicismu a významným opěrným bodem všech papežů. Malinkou slabinou snímku je opomenuté vysvětlení tlaku na jezuitský řád. Tovaryšstvo Ježíšovo podléhalo jen papeži a ve velmi krátké době se stalo příliš mocné a vlivné, zatímco v Jižní Americe se v rámci misijní činnosti jezuité překonávali, inkviziční monstrprocesy v Evropě budily vůči řádu jen strach a nenávist. Zatímco v Evropě se jezuité naplno zapojili do mocenských bojů a do značné míry opouštěli příčiny své existence, v Jižní Americe činili přesný opak a většina misionářů byla opravdu hluboce věřící a následující odkaz evangelií a Ježíše Krista. Zde se právě dostáváme do zásadního průsečíku celého snímku. Nenasytní kolonizátoři, misionáři a biskup, který je nakažený mocenskými intrikami a místo božího a lidského rozhodnutí přijme rozhodnutí politické, kterým degraduje vlastní křesťanské poslání. Velké množství hlupáků takovéto historické události používá jako argumentaci proti církvi a víře samotné. Jenže církev je člověk a víra s ní má často velmi málo společného. Řada cyniků bude poukazovat na biskupa, místo, aby stejně dobře viděla ty statečné misionáře, kteří indiánům v mnoha případech zásadním způsobem pomohli. Jinak souhlasím, že indiánům by určitě bylo mnohem lépe, kdybychom se tam nikdy nedostali. V každém případě opravdu vynikající snímek, který nelze než doporučit. ()

kacaabba 

všechny recenze uživatele

Vlastně mi vadila jen jedna scéna, která mi přišla nedomyšlená, ale jinak film hodnotím velmi vysoko. A pokud byste někdo měl přístup ke knižní verzi, prosím, dejte mi vědět.<>< <>< <>< Mimochodem si všimněte, že to byli jezuité, kteří přinášeli evangelium a tedy byli v jiných částech světa vnímáni velmi rozdílně, než v Čechách. Na nás se, bohužel, podepsali hůře. Inu, je to o lidech. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Nejsme demokraté, otče, my patříme k řádu!" Epická a hodně živočišná podívaná. "Když zvítězí síla, tak láska sem nepatří..." ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Výborný film s excelentnými výkonmi Roberta De Nira a Jeremy Ironsa. Najmä tá nesmrteľná scéna, kde De Niro pod ťarchou svedomia činí pokánie s nákladom brnení, mečov priamo k obetiam násilia, k Indiánom. Tu sa ale film láme a pokračuje už v realite - tj. krutom boji o dominanciu nad novým kontinentom. Tu končia sny, začína boj o život. Osobne si myslím, že cirkev svojou snahou o "zušľachtenie" duší vlastne zabila mnoho pôvodných obyvateľov Južnej Amerika - bolo to asi nevyhnuteľné vzhľadom na obrovský kultúrny rozdiel, ale majú na tom podiel. Preto sa mi toto spracovanie (do značnej miery glorifikácia jezuitov) nepáči, ale pamätám si pár scén, ktoré boli napriek tomu úchvatné. :) ()

ecis 

všechny recenze uživatele

Vynikajuce a krasne, ale zaroven bolestive a smutne. Par filmovych okamihov, na ktore sa nezabuda – Robert de Niro v blate tahajuci svoj trest, ci Jeremy Irons kracajuci proti vojsku s krizom a modliac sa s dedincanmi. Posobive zabery juhoamerickeho pralesu a domorodcov; kontrastujuci stret dvoch civilizacii; prinasanie dobreho a zleho; odhodlanost bojovat za svoju slobodu aj napriek uvedomovaniu si istej prehry. Jednoducho povinna misia, pre kazdeho milovnika filmu. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Scénare písané na motívy skutočných udalostí nesú so sebou pach skutočnej krvi, ktorou si špiní ľudstvo stále ruky a je jedno či ide o kolonizátorov alebo cirkev. Aj keď bol dej miestami rozvláčny, aj keď ma drsný koniec nijako neprekvapil, aj tak, vďaka hereckému výkonu DeNira, ktorému som uverila, že dokáže precítiť pokánie a bolesť výčitiek vlastného svedomia, by som film každému odporučila. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem nikdy nepochopil jeho český název, jakoby se někde ztratilo písmenko. Tak či onak se za tímto označením skrývá skutečně zajímavý a jímavý film, který leckdy nepotřeuje ani slova, aby se Vám dostal na kůži (např. scéna očisty), aneb jak se parta správných chlapů snažila změnit kousek světa a svět jim dal za vyučenou. Jakýkoli další popis se mi zdá příliš banální, a proto zkrátka doporučuji shlédnout (ovšem chce to správnou náladu). Velmi překvapivé pak je, že tento film je (byl) k sehnání v Levných knihách v těch nejzapadlejších regálech, inu mně to jen ilustruje motiv samotného filmu... ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

jeden z mých nejoblibenejsich filmu, u kterych sem jako maly kluk brecel smutkem a dojetim... a to vse diky uzasnym hercum, rezii a predevsim neskonale krasne hudbe, dvorniho skladatele filmu Sergia Leoneho mistra hudby Ennio Moriconeho... ()

MeaCulpa 

všechny recenze uživatele

Velký film v každém ohledu, kdyby Joffé uměl akční scény alespoň jako Mann bylo by to geniální. Hutné myšlenkové podhoubí, parádní herecké výkony a hlavně božský Ennio. Pasáž De Nirova vykoupení je nezapomenutelná. ()

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

13.07.2015

Quentin Tarantino miluje hudbu Ennia Morriconeho a mnoho let usiluje to, aby slavný italský skladatel ozvučil jeho film. Především westernová legenda, jejíž tvorbu jste slyšeli třeba v Tenkrát na… (více)

Reklama

Reklama