Reklama

Reklama

2. světová válka: Zapomenutá čínská válka

(TV film)
  • Česko Zapomenutá čínská válka (více)
Velká Británie / Singapur, 2015, 2x48 min (Alternativní 60 min)

Obsahy(1)

V Evropě řádila 2. světová válka. Čína sama však už od roku 1937 čelila náporu japonské císařské armády. Tato válka byla nejdelší a nejkrvavější, ale jen málo z nás o ní ví. Prostřednictvím posledních lidí, kteří ji přežili, se oxfordský profesor Rana Mitter vydává na výpravu po Číně, aby odhalil zapomenuté příběhy historie novodobé čínské války a jejího dopadu na vznik tohoto národa. Osm let bojů si připsalo na vrub čtrnáct milionů mrtvých, nesčetné množství uprchlíků, zničení začátků modernizace a vznik hnutí odporu. V letech 1937 až 1945 Čína zadržovala na pevnině velký počet japonských vojáků, čímž se stala důležitou součástí celkové spojenecké strategie a dokázala tak, že se na konec jednalo o čtyři a nikoliv jen tři velké spojence, kteří vyhráli 2. světovou válku. (Viasat)

(více)

Recenze (4)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Kdybyste se mě před týdnem zeptali na účast Číny v 2. světové válce, nevěděla bych co říct. Je dobře, že se takové dokumenty natáčejí, pokud pamětníci bojů ještě žijí,  i když jejich vzpomínky mohou být vzhledem k jejich vysokému věku už vybledlé. Za ty nové informace mi to stálo, nebyl to ztracený čas. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Druhá čínsko-japonská vojna (7.7.1937 až 9.9.1945) bol vojnovým konfliktom medzi Japonským cisárstvom a Čínskou republikou. Jej začiatok sa datuje k malému incidentu na moste Marca Pola (Lu-kou) na predmestí Pekingu medzi vojakmi cisárskej armády na jednej strane mosta a čínskymi vojakmi. Stratil sa jeden japonský vojak (ktorý sa potom našiel) začala streľba a tak sa začala jedna z najkrvavejších vojen na svete. Niektorí historici práve tento dátum považujú za začiatok 2. svetovej vojny, ale to je názor menšiny. Japonskej armáde stačilo len pár mesiacov a obsadila Peking, Šanghaj ale aj vtedajšie hlavné mesto Nanking. V tomto meste japonská armáda rozpútala peklo, tu padlo 300 tisíc Číňanov a bolo znásilnených 20 tisíc žien. (Aktuálnejšie vo filmoch China,1943; Nanking,2007; Nanking,Nanking, 2009; John Rabe ctihodný občan 3. ríše,2009; John Rabe nacista záchranca, 2008;). Pod týmto tlakom čínska vláda uzavrela alianciu s komunistami a presunuli sa do hôr. Bojová situácia Činy bola katastrofálna Japonci mali 4,5 milióna dobre vycvičených vojakov, 1000 lietadiel a Čína 1,5 milióna zle vyzbrojených aj vycvičených vojakov a 37 lietadiel. Západ nemal snahu pomôcť Čine. Zvrat nastal, keď Japonci začali bombardovať Taiwan a Hongkong, tu mali Američania svoje záujmy a preto sa postavili na stranu Číny. Odplatou na túto skutočnosť bol japonský útok na Pearl Harbor 7.12.1941. Od tohto momentu sa z Činy stal americký spojenec. Zaujímavosťou tejto 2. čínsko-japonskej vojny bola aj použitie jedovatých plynov v uliciach mesta Čchang-ša (čo bolo po prvej svetovej vojne ženevským protokolom zakázané). Tak, ako sa nečakane táto vojna začala, tak sa aj skončila po atómových útokoch 2.9.1945 bezpodmienečnou kapituláciou Japonska. Mandžuska otázka sa vyriešila sama. Masívnym útokom Červenej armády došlo k zničeniu japonskej cisárskej armády v Mandžusku a to pripadlo k Sovietskemu zväzu (Ešalon-Transport smrti,2005; Rozkaz: Prekonať hranicu,1982;) Ale po vzniku Čínskej ľudovej republiky v roku 1949 táto oblasť pripadla Čine. Tak pomaly vznikal ekonomicky najsilnejší štát na svete. ()

Reklama

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o válce, která není moc popularizovaná. Japonsko čínský konflikt během druhé světové války zůstává v pozadí evropských událostí, přičemž ztráty a důsledky těchto bojů zasahují až do dnešní doby. Film je natočen z pohledu čínské strany, tudíž si ucelený názor na toto období dějin divák pořádně neudělá, ale i tak to stojí za zhlédnutí. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Silně subjektivní dokument těžící hlavně z výpovědi svědků a pamětí již zemřelých čínských vojáků, civilistů, členů jejich rodin. Některé věci v českém prostoru určitě nové a neznámé. Jen mě mrzí, že situace nebyla více rozebrána vojensky, strategicky, přece jen ten tlak Japonska v oblasti trval dlouho a je to bráno kvůli formě a délce hrozně zkratkovitě. Budu si muset pořádnou knihu pozemních bojů japonské armády a jejich soupeřů napsat sám, protože kdo dnes ví, že v roce 1944 Japonci ovládali pořád podstatnou část Číny a útočili na Indii! Ale tak holt, dokud není zájem, nebudou lepší knihy, ani dokumenty. Pro začátečníka, jako úvod dobré. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama