Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uma ThurmanováGérard Depardieu, králova přítelkyně a umělec francouzské kuchyně, se setkávají uprostřed velkolepých slavností Ludvíka XIV... Píše se rok 1671. Francouzský šlechtic Ludvík Bourbon, kníže z Condé se topí v dluzích a jediným východiskem jak získat finance, je požádat krále Ludvíka XIV. o velení ve vojenském tažení proti Holandsku. Král je pozván s celým versailleským dvorem na zámek de Chantilly, a Condé svěří svůj další osud do rukou Françoise Vatela, svého vrchního šéfkuchaře. Geniální Vatel, proslulý přípravami opulentních hostin a nejvybranějších lahůdek, připraví třídenní podívanou, na kterou král nesmí jen tak zapomenout. Ludvík XIV. přijíždí na návštěvu i s královninou dvorní dámou Anne de Montausier. Vatel je krásnou ženou okouzlen a stává se sokem v lásce nejen svému panovníkovi, ale i královu důvěrníku markýzi de Lauzun. (Česká televize)

(více)

Recenze (91)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vatel patří mezi ty filmy, které s úžasem sledujete díky jejich výpravě a víte, že hlavní představitel si svoji práci skutečně užíval. Aby také ne, když má vyhlášený bonviván Gérard Depardieu působit jako věhlasný šéfkuchař v nejjiskřivějším období francouzské historie, musí to zákonitě být doslova zdrcující podívaná. Přidejte společnost charakterních herců jako je Tim Roth a Uma Thurman, k tomu už jen lehce poprášit vybranou klasickou hudbou s příspěvky dalšího mága, Ennia Morriconeho. Co vzejde, když máme takhle zaděláno? V případě Vatela sedmdesátiprocentní film, protože si nakonec uvědomíte, že se tu toho setsakra málo událo, a to i v měřítcích životopisného filmu. A protože hodnocení je zatím výš než 70%, které dávám já, uděluji tři hvězdičky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film i pres svou hodne dobrou vypravu mi prisel takovej o nicem. Na zacatku bylo, ze to je podle skutecne udalosti, tak by me zajimalo jesli se tak udala cela ta "hostina" nebo jen nejaka cast, ale v podstate to je fuk. Joffé jako by se nemoh rozhodnou co chce vlastne tocit. Komedii, drama, romantiku, zivotopisnej film, nebo snad dobrodruznej, protoze tu je od vseho trosku, ale celkove to nic extra nedava. Ale ze vseho nejvic to je asi komedie. Aspon doufam, ze to tak reziser zamyslel, protoze jesli ne tak to je hodne spatny. Aspon ze to zachranujou herci. Gérard Depardieu, Uma Thurman i Tim Roth, jsou hodne dobry a do role se docela dobre hodily. Hlavne Depardieu. Kdyz jsem film dokoukal, tak jsem si uvedomil, ze jsem se vlastne skoro nic nedozvedel a sledoval jsem jen jakesi pripravy a problemy s hostinou pro krale a i kdyz byla docela velkolepa tak to vic jak na tri hvezdicky nebude. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Opulentní hostiny a velkolepé podívané pro krále Slunce Ludvíka XIV. a jeho dvořany, které organizuje Gérard Depardieu v roli velmi schopného, ale o to svobodomyslnějšího správce Vatela. Jenže svoboda, nezávislost a poměr s královou milenkou se u francouzského dvora zrovna nenosí... Moc mne potěšila i krásná Uma Thurman v roli milenky i záporák Tima Rotha, už méně chvályhodný byl však děj bez výraznějšího vývoje i dialogů. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=RGIp_NZX00c ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě dobrý film z prostředí francouzské vysoké šlechty z doby krále Slunce. Popisuje prostředí králova dvora a charaktery naprosto bez příkras, s několika výbornými symbolickými momenty. Pro mě asi nejvýstižnější byl jeden z posledních záběrů po hostině, kdy tajícím ledovým sochám opadávají různé části, jakoby to symbolizovalo prázdnotu celé té nabubřelé okázalosti. Vatel raději umřel jako svobodný, než aby žil jako králova loutka... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z posledních opravdu výrazných rolí Gérarda Depardieu, který si posléze zkazil reputaci tím, že neuměl říkat ne a to nejen tehdy, když mu nabízeli něco k jídlu. Bral totiž i kdejakou roli ve zjevných propadácích. Vatel je výpravné kostýmní drama zasazené do období vlády krále Slunce Ludvíka XIV. Někteří mají ke své škodě snahu považovat Vatela především za milostný příběh mezi Vatelem a půvabnou dvorní dámou, jenže to je spíš vedlejší motiv. Hlavní roli hraje otázka, kde je mez, při které podřizováním se autoritě ztrácí člověk veškerou sebeúctu. Kam až je nutné se sklonit před zvůlí toho mocnějšího? Na jedné straně totiž stojí mocný panovník, na druhé ten, kdo odmítá být věcí, kterou je možné prohrát v kartách. Z tohohle filmu přímo čiší, vůči čemu se vymezovala revoluce v USA a především ve Francii. Ludvík XIV., který je tu vylíčen jako poživačný hejsek, byl přitom mnohem víc než jen rozmařilým despotou. Byl to výrazný politik, který udělal z Francie nejvýznamnější kontinentální mocnost, velmi pracovitý, se strategickým způsobem uvažování. Nákladná výstavba paláců, bombastické slavnosti a okázalé vystupování byly spíš než cílem, prostředkem ke zvýšení slávy Francie. Film ukazuje odvrácenou stranu života u dvora, kde se všichni snažili získat za jakoukoli cenu přízeň panovníka a udržet si ji. Vzhledem k velkorysému rozpočtu je to i podívaná, zkrátka snímek, který dokáže zprostředkovat luxus panovnického dvora patrně s větším leskem, než jaký měl ve skutečnosti. Celkový dojem: 80 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Depardieu zkrátka tento povedený koprodučňák táhne, jako ostatně mnoho jiných filmů. Zde lze pochválit i tu skvělou výpravu a takové ty pěkné věcičky, co dělají filmařské řemeslo uměním. Opravdu skvěle udělaný film, z kterého se člověk mimo jiné dozví, jak vznikla třeba taková šlehačka, nebo že dna se dá lečít čerstvou papouščí krví. A můj děd k tomu jen dodává, že jsou to kecy, že lepší je prý Ibalgin. Zda to má vyzkoušené nevím, plánuju se ho zeptat až u magazínu Víkend. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Výborný pohled do jedné z etap Vatelova života. Lehce komediální, ale spíše dramatický příběh vypráví o intrikách, touze, lásce a v neposlední řadě o Vatelově smyslu pro detail. Gérard Depardieu se hlavní role zhostil s vervou sobě vlastní a předvádí opět jeden ze zapamatováníhodných výkonů své kariéry. Už nejednou dokázal že patří mezi francouzskou špičku. Na druhou stranu těch rolí slizounů Tima Rotha už mám po krk, Rob Roy je jen jeden a jeho stálé obsazování do typologicky podobných rolí po nějaké době omrzí. Jeho zaškatulkování mi brání jít v hodnocení výše, Vatel by si to však i díky Depardieho výkonu zasloužil. Nu což, není každý den posvícení a já jsem rád alespoň za to, že ty necelé dvě hodiny nebyly jen ztraceným časem. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Výpravná sonda do francouzské historie. Rozmařilost feudálů neznala ve své době mezí. I přes scénaristiky slabá místa se mi tenhle film líbil. Tim Roth umí své slizácké role zahrát dokonale ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film o skutečné tváři feudalismu a rubu barokního pozlátka zaujme jak hereckým obsazením, tak scénářem a režií. Za zmínku stojí i vhled do dobové šlechtické i služebnické a poddanské každodennosti. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vatel má obyčejný a nijak výrazně zpracovaný příběh. Zato disponuje velmi silnou hereckou základnou, na níž celý film stojí. Gérard Depardieu, Tim Roth, Julian Sands či nádherná Uma Thurman. Škoda jen, že té romantiky mezi ní a Vatelem bylo docela málo. Chemie fungovala výborně, doslova toužila po tom, aby se romance mohla více rozvést:) ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, výpravné, pupkaté, roztodivné. Tphle všechno by z filmu jenž zasahuje nějaké historické události dělalo vyjímečné dílo, ovšem dalším bodem, který sem záměrně vycucnul je scénář. Vatel je něco jako pohádka, kde celou dobu mluvíte o nějakém strašídle a až na konci řeknete, že si jen princezna zapomněla vyčistit zrcadlo. Na jednu stranu jsem se dozvěděl, že francouzská smétánka za dob Ludvy 14tého byla hodně podivná, takže zaměstnání jako utírač zadku krále mě nikterak nepřekvapilo. Slavnosti, jejich design a prostě to všechno kolem, to by bylo na čtyři hvězdičky, jenže nemůžete zapomínat, že tam má být taky láska, romantika. Že příběh, který sice popisuje strohá fakta obsahuje taky milostnou zápletku. No a právě tu odbyli stejně tak rychle, jako řidič se třema promile svou spanilou jízdu. Takže po herecké stránce dobré, po vizuální chvalitebné, žel po příběhové rozmanitosti dostatečné. Takže tři hvězdičky a půlka za to žrádlo, díky kterýmu se mě zmocnil neukojitelný pocit hladu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Načančané jedlo a dobové tance v ére obľúbených dekadentných parochní či umelých znamienok krásy bohato prekrýva príbeh toho, kto sa snažil cítiť slobodu. Fakticky síce skôr len prispieval k rozmarom mocných. Keď si uvedomí, že je najmä bábkou, rozhodne sa zobrať život do vlastných rúk. Pozerateľná jednohubka. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

103 minut v zajetí šlechtického hrabáku, do kterého kdybyste zavřeli krocana, běhal by pak po dvorku a řval na slepice "hadry hadry hadry!" Jinak je to taková vlažná polívčička, do které kdyby Roland nenastrouhal Gérarda s Umou, dal bych si rovnou druhý chod. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dvor Ľudovíta XIV. sa teda vedel baviť. A to sme ešte nevideli Versailles, ešte len tam by vynikol talent majstra Vatela, pre ktorého tie tri dni návštevy kráľovskej výsosti boli hotovým peklom. Ono pobaviť a uspokojiť rozmarný a dekadentný kráľovský jazýček nebola žiadna hračka, zvlášť keď sa do toho pripletie pekná dvorná dáma. Príbehovo je to síce jednoduchšie, zato sa tu však dozvieme veľa užitočných informácií – napr. ako prebiehalo vykonávanie veľkej kráľovskej potreby (podobnú stoličku som videl v jednom múzeu) alebo ako sa dali riešiť mnohé kulinárske problémy náhradou za niečo iné a pod. Bol som spokojný aj s výpravou a sympatickou hereckou zostavou. 75/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Joffé, ako sa dalo čakať, vôbec netrocharčil a pripravil výpravou bohatú a premyslenú historickú šarádu. Druhé výrazné plus je výber herca do úlohy Vatela, Depardieuov dobrácky výraz (aspoň svojho času) pôsobí dostatočne kontrastne ku všetkým slizkým postavám nie príliš epického príbehu, najmä v porovnaní s Rothom. No a tak sme sa dostali aj k problému č.1 a to je samotný príbeh, ktorý asi bude aj dôvodom, prečo sa z filmu stal prepadák aj medzi prepadákmi. Osobne mi je to ľúto keď vidím v každom detaile takú snahu všetkých tvorcov. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výpravná (tady se rozhodně nešetřilo) historická podívaná s perfektním obsazením. Zejména díky triu Gérard Depardieu, Uma Thurman a Tim Roth jsem se ani chvilku nenudil. Pátou hvězdičku bych dal, kdyby stejně kvalitní výkon podal i scénárista. ()

Reklama

Reklama