Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uma ThurmanováGérard Depardieu, králova přítelkyně a umělec francouzské kuchyně, se setkávají uprostřed velkolepých slavností Ludvíka XIV... Píše se rok 1671. Francouzský šlechtic Ludvík Bourbon, kníže z Condé se topí v dluzích a jediným východiskem jak získat finance, je požádat krále Ludvíka XIV. o velení ve vojenském tažení proti Holandsku. Král je pozván s celým versailleským dvorem na zámek de Chantilly, a Condé svěří svůj další osud do rukou Françoise Vatela, svého vrchního šéfkuchaře. Geniální Vatel, proslulý přípravami opulentních hostin a nejvybranějších lahůdek, připraví třídenní podívanou, na kterou král nesmí jen tak zapomenout. Ludvík XIV. přijíždí na návštěvu i s královninou dvorní dámou Anne de Montausier. Vatel je krásnou ženou okouzlen a stává se sokem v lásce nejen svému panovníkovi, ale i královu důvěrníku markýzi de Lauzun. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (91)

Nach 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád příběhy, které se snaží být až rekonstrukcí skutečnosti. Nevím do jak velkých podrobností toto drama znázorňovalo tehdejší skutečnou hostinu. Ale svou výpravou, kostýmy a rekvizitami to bylo tak bohaté, zalidněné a kamerově nádherné, až mi přišlo, že se z televize stal stroj času a ukazuje mi dobovou organizaci a veselí na této slavné hostině. Gérard Depardieu tu navíc hraje jako v Cyranovi nebo Dantonovi, tedy prostě jako v době jeho zlaté slávy. Škoda jen občasné rozvleklosti. Nicméně i tak musím smeknout a udělit čtyři slunce. 80% ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Zajímavá výprava do doby "Krále Slunce" Ludvíka XIV. Atmosférický film sice nenabízí přehršel akce, zato ale dokonale zachycuje absurditu raně novověké Francie - a to především v osobě fantasticky hrajícího Gérarda Depardieu, za nímž Uma Thurman zaostává jen o vlásek. Vatel jako film možná může chvílemi lehce nudit, ale Vatel Depardieu ani na moment. A když jste na vážkách mezi 3 *** a 4 ****, rozhodne to za vás Ennio Morricone a jeho jako vždy okouzlující hudba. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vatel patří mezi ty filmy, které s úžasem sledujete díky jejich výpravě a víte, že hlavní představitel si svoji práci skutečně užíval. Aby také ne, když má vyhlášený bonviván Gérard Depardieu působit jako věhlasný šéfkuchař v nejjiskřivějším období francouzské historie, musí to zákonitě být doslova zdrcující podívaná. Přidejte společnost charakterních herců jako je Tim Roth a Uma Thurman, k tomu už jen lehce poprášit vybranou klasickou hudbou s příspěvky dalšího mága, Ennia Morriconeho. Co vzejde, když máme takhle zaděláno? V případě Vatela sedmdesátiprocentní film, protože si nakonec uvědomíte, že se tu toho setsakra málo událo, a to i v měřítcích životopisného filmu. A protože hodnocení je zatím výš než 70%, které dávám já, uděluji tři hvězdičky. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Výborný pohled do jedné z etap Vatelova života. Lehce komediální, ale spíše dramatický příběh vypráví o intrikách, touze, lásce a v neposlední řadě o Vatelově smyslu pro detail. Gérard Depardieu se hlavní role zhostil s vervou sobě vlastní a předvádí opět jeden ze zapamatováníhodných výkonů své kariéry. Už nejednou dokázal že patří mezi francouzskou špičku. Na druhou stranu těch rolí slizounů Tima Rotha už mám po krk, Rob Roy je jen jeden a jeho stálé obsazování do typologicky podobných rolí po nějaké době omrzí. Jeho zaškatulkování mi brání jít v hodnocení výše, Vatel by si to však i díky Depardieho výkonu zasloužil. Nu což, není každý den posvícení a já jsem rád alespoň za to, že ty necelé dvě hodiny nebyly jen ztraceným časem. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Další "one man show" Gerarda Depardieu, ve kterém jsou sice k vidění nádherné historické obrazy a okouzlující Uma Thurman, celkově mi ale chyběl nějaký výraznější děj. Jinak samozřejmě docela hezký a příjemný pokus o přiblížení života na francouzském královském dvoře 17st. s velkolepou výpravou. Lepší 3* ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Vatel zahajoval filmový festival v Cannes 2000. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama