Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (75)

  • Pro ztvárnění Johna La Roche si nechal Chris Cooper narůst delší vlasy, výrazně zhubnul a pomocí portézy vytvořil iluzi bezzubých úst. Režisér Spike Jonze vyhověl Cooperově žádosti o mnoho záběrů jednotlivých scén, aby mohl najít ten správnou formu pro výstřední postavu. (jezurka42)
  • Natáčení probíhalo od března do června roku 2001. (jezurka42)
  • Bratr Nicolase Cagea, rozhlasová osobnost Marc Coppola, často zastupoval jednoho z bratrů Kaufmanů během natáčení filmu. (jezurka42)
  • Květ, který je v průběhu časosběrné sekvence na konci filmu, se nazýva Amelia. (jezurka42)
  • Wezzer nahráli akustickou verzi skladby "Happy Together", která by byla zahrnuta do filmu. Spike Jonze však nakonec zvolil původní verzi od The Turtles, protože se mu pro film zdála vhodnější. (jezurka42)
  • Susan Orlean měla nejprve obavy, že si někteří lidé budou myslet, že její vyobrazení ve filmu bude přesné. Charlie Kaufman ji však situaci upřesnil. (jezurka42)
  • Kostel, o kterém se Amélie zmiňuje na konci filmu není v Praze, ale jedná se o Kostnici v Kutné Hoře. (Kulmon)
  • Přestože je Donald Kaufman smyšlený, byl nominován na Zlatý globus. (Kulmon)
  • Donald Kaufman je smyšlená postava. (Kulmon)
  • Záverečná sekvencia obsahuje časozbernú kinematografiu nastavenú na „Happy Together“, takmer identickú s filmom Šťastni spolu (1997) od Wong Kar Waia. (Pat.Ko)
  • Tento film, aj film Suzy Q (1999), používajú pieseň 'Happy Together' podobným spôsobom, s rovnakými hudobnými strihmi v piesni. (Pat.Ko)
  • V tomto filme, aj vo filme Jazero (1999), sa objavuje Crocodylia Deus Ex Machina. (Pat.Ko)
  • Scenár je uvedený s tým, že ho napísal tak Charlie Kaufman, ako aj jeho fiktívny brat Donald. (Pat.Ko)
  • Návrhár oblečenia pre Meryl Streep je uvedený v titulkoch ako "Návrhár oblečenia pani Streepovej". (Pat.Ko)
  • Špeciálne poďakovanie patrí chlapíkovi na lavičke. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama