Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný portrét zakladatele genetiky J. G. Mendela se sofistikovanými přesahy do současnosti. Autorská a režisérská dvojice – Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková představují další dokumentární film s hranými prvky, tentokrát o největším českém vědci, který při pokusech s hrachem objevil základy dědičnosti. Film odkrývá Mendelův život, jeho víru, inspiraci, ale i vývoj genetiky až po dnešní fascinující čtení genetického kódu. Ve filmu se prolíná život a dílo Gregora Johana Mendela se současným pohledem na vývoj genetiky. Jako hudební doprovod zní tvorba Leoše Janáčka, se kterým si Mendel byl duchovně blízký. Janáčkova hudba, zvláště ta varhanní, v sobě také nese spojení Ducha a matematiky, tak jako u Mendela je vědecká práce ovlivněná Duchem, Janáčkovou hudbou a rovněž matematikou. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument vzbuzuje pocit, že byl nedostatek archivních materiálů. Opravdu jsem nebyl dojem, že je Mendel významnější než Darwin. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem dumal nad tím, kdo vlastně byl největším Čechem? No a pominu-li Masaryka, Kafku a pár dalších géniů a skvělých lidí Mendel bude určitě jasnou volbou. Celý život jsem ho měl navíc v Brně před nosem a vůbec jsem o něj nezavadil ... smutná pravda, že o Mendelovi se ví po celém světě jen né u nás. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Mendel bol významom svojej práce na úrovni Darwina, tak toto ma naozaj prekvapilo. Dokázal skombinovať biológiu a matematiku a tak jeho známe pokusy s hráškom, jeho farbami a tvarmi, dostali skutočne vedecký podklad. Až veľké počty rastlín (ktoré vedel, že z hľadiska štatistiky musí zabezpečiť) mu jednoznačne ukázali, že dedičnosť sa navonok prejavuje štvrtinovým delením vlastností. Už to nebola len biológia v štýle ukladania rastliniek do herbáru a triedenia druhov. Ešte nemal šancu objaviť teóriu DNA, ale dal tomu nevyhnutný základ. Dokument strieda vedecké poznatky s duchovným rozmerom osoby Mendela ako opáta , čo trochu odvádzalo moju pozornosť. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Trochu moc mystiky a opakování již řečeného. - V titulní roli Jan Špilar, přední brněnský (a vůbec český) kadeřník, jáhen a roku 2018 kandidát do Senátu. V mládí se jako elév podílel na oscarových maskách filmu Amadeus. ()

Reklama

Reklama