Reklama

Reklama

Beastie Boys: Sabotage

(hudební videoklip)
Krátkometrážní / Hudební
USA, 1994, 3 min

Obsahy(1)

Proslulé album Beastie Boys „Ill Communication“ a veleúspěšný singl „Sabotage“ s neméně proslulým videoklipem, v němž členové skupiny parodují krimifilmy a krimiseriály ze 70. let. (J.Connor)

Recenze (43)

kingik 

všechny recenze uživatele

Legendární tříčlenná kapela Beastie Boys mě nikdy moc hudebně neoslovila, ale zanechala po sobě poměrně výraznou stopu v oblasti hudebních klipů, kterým nejvíce sedí období první poloviny devadesátých let minulého století než současnost, kde vynikne přiznaná "béčkovost" a parodická rovina na přiblblé krimi seriály a krimi filmy ze sedmdesátých let. Hudební partička sice nepobrala téměř žádný herecký talent a nepůsobila ani příliš sympatizoidním dojmem, nicméně spojení s expresivním režisérem Spikem Jonzem, který se později proslavil už také jako filmový režisér netradičních námětů, bylo více než příhodné. Hudebníci v klipu namaskovaní v retro stylu s výraznými kníry asi osloví jen ty erudované a zanícené, protože běžný divák podstatu klipu až tak nepobere. Pro mě osobně je to jeden z jejich nápaditých songů, ale jelikož mě jejich hudba celkově nikdy nebrala, můžou být ještě moc rádi za moje relativně vysoké hodnocení. Vizuál mohl být vychytanější, i když vím, že ta jeho "nekvalita" byla záměrná. Budiž chlapcům z Beastie Boys, a Adamovi Yauchovi zvláště, (hudební) země lehká. 60% ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Popravdě, tvorba těchto new yorských, experimentujících, bílých raperů se mi dosud tak nějak vyhýbala, avšak jedna z mála věcí, co o Beastie Boys vím je, že pecka Sabotage patří mezi klíčové skladby jejich tvorby. Je to velmi silný rap rockový song, jemuž se jeho kvality nedají upřít ani náhodou, i přesto, že není příliš složitý. Druhá stránka věci, a také ta hlavní pro tuto databázi je ale samotný videoklip, který funguje velice dobře, ale pouze jako klip. Jako snímek už mi zase tak zábavný nepřišel, ale v důsledku je Sabotage hitovka se vším všudy. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pieseň "Sabotage" je v poradí šiesta skladba zo štvrtého radového štúdiového albumu americkej hudobnej skupiny Beastie Boys. Album nesie názov "Ill Communication". Vyšiel tridsiateho prvého mája 1994 pod značkou vydavateľstva Capitol Records. Všeobecne zastávam názor, že videoklip je väčšinou len przniteľom hudobného prejavu. Tento druh filmovej produkcie si ma nedokázal získať na svoju stranu. Aj keď je pravda, že občas ma vie nejaký zaujať do tej miery, aby som sa sústredil na jeho kvalitu. No a "Sabotage" od Beastie Boys je takým klipom. To akčné retro krimi, ktoré je tam výborne zostrihané a zosúladené s hudbou je naozaj nezabudnuteľné. **** ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

SABOTAGE = geniální a totálně ulítlý, zábavný, nabroušený, punkový a "ukřičený" klip od "bestiálních chlapců". Brutální hudební složka spojená s obrazem tak perfektně, že se u toho nedá netečně sedět. Spike Jonze společně s Beastie Boys udělali skvělou parodii na všechny možné (starší) policajtské seriály. V mém osobním žebříčku patří tento videoklip (již od roku 1994) k totální špičce. Shrnuto a podtrženo: nemohu dát méně než pět hvězdiček, když pravidelně při tomto videoklipu pouštím zvuk na plné pecky a mí přátelé začínají v tu chvíli pochybovat o mé "zakřiknuté povaze". :o) "I'm tellin' y'all it's a sabotage" ()

Zajímavosti (1)

  • Niektoré scénky z videa museli byť preto vymazané, aby sa mohli vysielať na MTV. Napríklad súboj s nožom, padajúci most alebo scénka, pri ktorej vypadol človek z idúceho auta na ulicu. (chesterko)

Reklama

Reklama