Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Loutkář Craig (John Cusack) nemůže zavadit o pořádný job, a tak předvádí svá loutková představení plná zklamání a zhrzených lásek přímo na newyorských ulicích. Jeho žena Lotte (Cameron Diaz) je zase posedlá zvířátky. Prodává domácí mazlíčky a také jich má spoustu doma , docela se jim daří otrávit život sousedům. Jejím favoritem je ale retardovaný šimpanz Elijah, kterému se Lotte pokouší vyřešit jeho psychologické problémy. Craig nemá prachy, a proto přijme místo účetního v podniku s bossem, jemuž je už 105 let a se senzační kočkou jménem Maxine (Catherine Keener). Zabouchne se do ní na první pohled, ale Maxine na něj kašle. Naštěstí jenom do té chvíle, než vedle Craigova stolu najdou společně vchod do "Johna Horatia Malkoviche". Přijdou na to, že z tohoto zvláštního objevu by mohla být docela slušná živnost. Vypečení podnikatelé začnou prodávat patnáctiminutové pobyty "v kůži Johna Malkoviche" za 200 dolarů a také sami vzrušující "cestování" vyzkoušejí. Surrealistická cestovka je na světě! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (586)

sunjata 

všechny recenze uživatele

Opravdu výborně jsem se pobavil. Crazy komedie, která má výborné hlášky a k tomu i něco na zamyšlení. Co víc si přát? Herce bych nepoznal (málem ani ne Malkoviche), ještěže jsou napsaní na závěrečných titulcích (promiň Cameron). ()

rogger 

všechny recenze uživatele

Na každý pád je to kus originálnej filmárskej roboty. Zo začiatku som sa moc tešil, že sa dostávam do sveta, o ktorom nemám ani páru. Chvíľkami som sa cítil až tak rozprávkovo unesený ako by ma viedla Alica do krajiny zázrakov a stretával ľudí ako vo Veľkej Rybe, no postupom času som bol skôr pomotaný a nenaplnený z možností vzťahov medzi mužom a ženou, ako keby som sa dostával do hlavy Woodyho Allena. Miž-Maž, u ktorého som sa nedočkal pointy ani zmysluplného pochopenia. ()

Yambo 

všechny recenze uživatele

Jaká zvrácená mysl mohla splodit tenhle naprosto úchylný a ujetý příběh. Vydržte prvních 7 a půl minuty o ničem na úvod. Potom už jen sledujte příběh co musel vzniknout někde v psychiatrický léčebně. Nenapadá mě nic k čemu by se to dalo přirovnat. Neblíž je asi Gilliamovo Imaginárium. ()

Prochy84 odpad!

všechny recenze uživatele

Prvotřídní škvár bez kousku čehokoliv pozitivního. Cusack musel mít aspoň tři promile na žíle, když podepsal takovýhle scénář, u Diazové to lze omluvit snad jen barvou jejích vlasů (i když zrovna tady není blond) a u Malkoviche už nevím vůbec, ten to totiž opravdu nepotřebuje. Spike nám ukázal to, co už mnozí před ním. Totiž fakt, že snaha být originální za každou cenu je tak trochu jako umělé nehty nebo hoperská vlněná čepice - na první pohled to může vypadat "hůůstě", nicmémě je to úplně na hovno. Tohle působí jako dvouhodinová reklama na něco, co si nikdy nebudete chtít koupit. Spiku, pohybuj se radši mezi Jackass, tam ať posereš cokoli, nebude to takovej průšvih. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Nejsem si popravdě řečeno jist, jak film hodnotit. Kaufman je opravdu šílenej tohle vymyslet...Film se mi moc nelíbil, ale chápu že jsou lidé co si v tom libujou. Spousty výborných herců to sází přísně, ale ten samotnej námět to i sám sráží...je tak šílenej, že být lepší režie, dal bych i o hvězdičku víc. Je to takové rozporuplné. Takhle jen 75%. ()

jirkasssss 

všechny recenze uživatele

Nevím jak ohodnotit. Buď 3 hvězdy za ne-úplné pochopení nebo 5 za naprostou originalitu. Takže aritmetický průměr. Stejně jako u Kaufmanova "Věčný svit neposkvrněné mysli" jsem film moc nepochopil. Ale nevím jestli se na něj podívám podruhé, protože to bych ještě možná také nezvládl. Kaufman je buď úplnej magor nebo génius. Nebo nejspíš našel "portál" a jsou oba "v jednom těle"... ()

macco33 

všechny recenze uživatele

Opravdu pořádná ulítlost, ale není nad neotřelý nápad. Dnes už jde sotva přijít s něčím originálním, ale tohle se povedlo. Skvělý Cusack, hnědovlasá a téměř nepěkná Diaz, drsná pragmatička Keener, autentický Malkovich. Působí to jako ze života... 4-5, zatím 4. ()

muti 

všechny recenze uživatele

zaujimavy film s nevyuzitym potencialom. je to akoby Alica v Krajine Zazrakov ostala pit caj s Klobucnikom a nesla dalej. par zaujimavych scen (vojst sam do seba) a prostredie (poschodie 7 a pol) ale film ma nechal vlaznym a dokonca mi bol aj jedno ako to cele dopadne a kto s kym skonci. chybala gradacia a akekolvek stotoznenie sa s postavami. ()

Nikitoss95 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně geniální směs absurdně fantastické komedie, pobavilo a nadchlo mě to, neznám podobný film, doporučuju :) ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Skvelo absurdné, absurdne skvelé. You don't know how lucky you are, being a monkey. Because consciousness is a terrible curse - I think, I feel, I suffer. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem si anotaci, tak jsem byl docela překvapen, co za scifi na nás s ženou vyskočilo. Zajímavý originální námět, který jsem ve filmu ještě neviděl. Jak se dostat do kůže někoho jiného, třeba takového Malkoviche, kterého všichni zají, ale vlastně neví v čem hrál :-) Film byl prošpikován spoustou myšlenkových toků a kromě té "reinkarnační" se film zabývá smyslem života či jeho naplněním. Láska a její podoby. Když dva milují jednu ženu a jsou schopni pro ni udělat cokoliv. Ona pak může být manipulativní mrcha, ale i mrcha má emoce a tady se jí to všechno nějak míchá v hlavě, že nevíte, co si o ní máte myslet. Perličkou byl plešatý Charlie Sheen na konci. Musím počíst nějaké zajímavosti o filmu, protože tenhle námět musel vymyslet nějaký magor. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Jaké to asi je být samotným Johnem Malkovichem? Aneb příběh loutkáře, který najde portál do samotné mysli velkolepého hvězdného Malkoviche, u kterého si skutečně těžko vybavíte, v jakém filmu doopravdy hrál. První scénář velkolepého Kaufmana je natolik bláznivým, šíleným a divným výtvorem, který jednoduše nelze na první pohled neobdivovat kvůli své osobité originálnosti a nevšednosti. Žánrově velice bohaté, těžko zařaditelné a neustále nabízející široké spektrum příběhových možností a osnov, ale i přesto v některých momentech chybí hlubší podstata a vysvětlení některých událostí, s čím souvisí i nejistota a neschopnost prezentovat mnohem silněji hlavní myšlenky v dramatických momentech, které nejsou tak účelné a celistvé. Surrealistická, vtipná a inteligentní studie vlastní identity, potřeby kontrolovat a ovládat ostatní, která je zde skvěle prezentována skrz loutky, schopnosti obětovat se pro druhé ve prospěch lásky a samotné etiky našich životů. Scéna, kdy Malkovich vleze do vlastního portálu a objeví se tak ve své vlastní mysli plných Malkovichů, jednoznačně patří mezi nejoriginálnější a nejbizarnější scény kinematografie. John Cusack je mimochodem fantastický a excelentní, naprosto k nepoznání a jedna z jeho nejsilnějších rolí vůbec. "I think it's kinda sexy that John Malkovich has a portal, y'know, sort of like, it's like, like he has a vagina. It's sort of vaginal, y'know, like he has a, he has a penis AND a vagina. I mean, it's sort of like... Malkovich's... feminine side. I like that." ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Služba, stát se na pár minut někým jiným, někým slavným a s tím, že nemusíte nic, jen pozorujete, co ona osoba dělá.. To je lék na všechny nenaplněné představy. Jen teda trošku mě mrzí, že je to právě John Malkovich, kterého tu všichni chtějí a všichni milují, osobně bych si přál někoho atraktivnějšího... Může vás něco v páru rozeštvat na tolik, něž že oba milujete tutéž ženu? Lůzr Cusack a nepoznatelná Cameron Diaz si usmyslí, že využijí Johna k tomu, aby se mohli polaskat s někým atraktivním koho "milují". Nevím, asi jsem divnej, ale John Malkovich mi teda atraktivní rozhodně nepřipadá. Jsem jediný, kdo cítí, jak povrchní to vlastně je.. Nápad scénáristů je to naprosto brilantní, ovšem v mírné překombinovanosti s fixací nesmrtelnosti na dítě, mi to až tolik nesedlo. Pod tím vším se řeší řada existenčních problémů.. Jakože jak poznáme, že to co chceme chceme my? Jak to, že jsem zatočili doleva a ne doprava? Existuje vůbec nějaký rozhodovací proces v hlavě, nebo všechny otázky jsou již předem zodpovězeny, a to rozmýšlení je jen iluze? Co když naše podvědomí je jen hrstka lidí, co si koupili lístek do mne samotného? A mohl bych jen pokračovat... Existenčně filosofický klenot! Za čestnou zmínku stojí hlavně scéna, kdy se John Malkovich stane Johnem Malkovichem, jeden z nejvtipnějších bizárů, co jsem viděl. Což fakticky znamená, že naše vědomí se procházelo po našem podvědomí, nebo že jsme my samotní byli uvnitř nás a přesto jsme my nebyli my! V druhé půli filmu to od tohohle naprosto geniální teorému sklouzne pouhému plynutí a parazitování na životě jiného. A s tím, že dojdeme ke zjištění, proč je možné se stát Johnem Malkovichem a k čemu to vlastně má být. Právě tohle epesní odhalení mě teda nějak nerozvášnilo, ne že bych ho čekal, to vůbec, ale co jako?! Potřeboval to vůbec někdo? Já chci taky portál! Mám pár vybraných těl, které bych rád okusil ;). 80% ()

mnx 

všechny recenze uživatele

//POZOR SPOILERY!// Geniální magořina, na kterou se vždycky rád znovu podívám. Jestli někomu chybí u romantických filmů více intimity, tak tady si jí užije až přehršel, protože podstatnou část filmu stráví v těle pana Malkoviche - reálného amerického herce. Ten je nejprve ovládán střídavě zneuznaným loutkovým umělcem nebo jeho manželkou - latentní lesbičkou, která se z nedostatku lásky obklopuje všemožnými zvířaty, a nakonec entitami v podobě gerontů touživšími po věčném životě, kteří takto žijou v různých tělech už bůhvíjak dlouho. Ano, tato mimořádně ujetá scifi psychotická komedie je především o egu, touze a lásce, podobně jako jiné Kaufmanovy filmy - Věčný svit neposkvrněné mysli nebo Adaptace. Je jen škoda, že není víc takových podobných filmů, ale pan režisér Kaufman je jen jeden. ()

TotalFilm 

všechny recenze uživatele

Somrácky vyhlížející loutkař Craig Schwarz a jeho žena Lotte nevyjdou z toho mála peněz, co Graig vydělá svými představeními. Proto si Craig najde zaměstnání v bizardní společnosti sídlící v sedmapůltém patře mrakodrapu, kde ve své kanceláři objeví tajemná dvířka a za nimi chodbu, která vede do hlavy herce Johna Malkoviche. Po čtvrthodinovém pozorování světa očima slavného herce je cestovatel vyplivnut z Malkovichova mozku u dálnice na New York. Na tomto jednoduchém, ale naprosto originálním nápadu je pak postavena celá řada bizardních a často velmi komických situací. V kalném moři globální scenáristické impotence a vykládačství působí V kůži Johna Malkoviche jako studánka pramenité vody. Výchozí idea je rozvedena tak komplikovaně, nápaditě a zábavně, že budete zírat. Někteří autoři své skvělé nápady dokážou rutinně zabíjet, ale Charlie Kaufman to nedopustil a své děťátko vypiplal v nevídaný exemplář svého druhu. K tomu připočítejte výborné herecké výkony Johna Cusacka v roli vyjeveného Craiga, Cameron Diaz jako ušmudlané Lotte, Catherine Kelner coby vypočítavé Maxine a samozřejmě Johna Gavina Malkoviche, který si zahrál Johna Horatia Malkoviche, a dostanete vskutku vyníkající filmeček. A ptáte se, co se stane, když Malkovich vleze do hlavy Malkoviche? Malkovich, Malkovich, Malkovich ()

Související novinky

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Cusackova tragická projížďka

Cusackova tragická projížďka

02.03.2006

Před několika lety se sice ocitl V kůži Johna Malkoviche a udělal z toho docela výnosný byznys, ale nyní bude jméno Johna Cusacka zdobit nezávislé drama GRACE IS GONE v režii začátečníka Jamese C.… (více)

Reklama

Reklama