Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra na životní motivy velkého plzeňského herce Vendelína Budila. Vedle retrospektivy čerpá z Budilova pozdního věku, kdy se vlivem okolností vrací na scénu plzeňského divadla. Co zde nalézá? Především nové potvrzení hereckých kvalit, které jakoby nepodléhaly zákonům stárnutí. Nalézá i zadostiučinění, jistou satisfakci za rány a ústrky, které musel snášet jako odstraněný divadelní direktor a prachmizerně placený penzista, vydělávající si na živobytí v místním muzeu. Nalezl v divadle i staré lásky, či vzpomínky na ně, ale i staré nenávisti a chuť intrikovat. Inscenace představuje Budila jako jednu z našich největších hereckých postav, která celým svým silným talentem směřovala a byla předurčena pro Národní divadlo, aniž této mety dosáhla ve smyslu kmenového herectví. (Československá televize)

(více)

Recenze (5)

sator 

všechny recenze uživatele

Rozplétání hořkosti a křivd, aby člověk zjistil že ani on sám nemá zameteno před svým prahem.. Vy jste byl s dětmi na pískovišti, ale nehrál jste si s nimi, bavil jste se tím že jste jim házel písek do očí... přidal: Hudba: Jiří F. Svoboda. oprava, správně je : Scénář: Bedřich Kubala ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Asi i věřím tomu, že takové poměry v hereckém prostředí, jaké popisuje tato televizní inscenace, vskutku existovaly a možná i dále existují. Všude samé klevety, osobní rivalita a závist. Pro stárnoucího Vendelína Budila,  tak není vůbec jednoduché se vrátit do prostředí, ve kterém byl léta ředitelem. Petr Haničinec v roli divadelní legendy Vendelína Budila hraje tu postavu velmi uvěřitelně. Mě ale přišla škoda, že se toho o tomto legendárním plzeňském herci 19 století dozvídáme z inscenace tak málo. Těch několik málo retrospektiv, které zde jsou , je podle mě na bližší vylíčení života této osobnosti naprosto nedostatečných. Něco málo se dozvíme o jeho manželství, které nebylo bez mráčků, je naznačen jeho jistý poměr s jinou živou z divadelního prostředí,. Ale o tom, jaký byl Budil herec a jaké to byl, kdy v Plzni řídil svou hereckou společnost, se toho dozvídáme jen hodně málo ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Přesný obraz divadelních poměrů a vztahů, zejména na velkých scénách. Přitlumené, herecky perfektní. ()

Reklama

Reklama