Reklama

Reklama

Kóma

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Po záhadné a vážné autonehodě se mladý, talentovaný architekt probouzí ve zvláštním světě, pouze částečně se podobajícím realitě. Ve světě, který funguje na základě paměti o realitě lidí, kteří jsou v kómatu. Paměť člověka je kouskovitá, chaotická a nestálá. Takové je i prostředí KÓMATU – zvláštní směsice vzpomínek, ve které se řeky, ledovce a města mohou nacházet v jedné místnosti a ve kterém neplatí žádné zákony fyziky. Hrdina musí zjistit, jakými zákony se tento prosto řídí, musí bojovat za život, setkat se s láskou, nalézt nakonec i přechod do reálného světa a znovu jej objevit a pochopit, co ve skutečnosti KÓMA je. (Týden ruského filmu)

(více)

Recenze (51)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Pane Bože, já zase naletěl na hodnocení! To zase byla sračka! Nesmyslný příběh, mizerné akční scény..... Za efekty 20%, víc si to nezaslouží! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velkolepý Ruský Blockbuster s úchvatným vizuálem, solidním nápadem i zajímavým příběhem, ale zamrzí, že akce je poméně a tempo v druhé polovině není příliš strhující. Koma má zajímavě vymyšlený svět, kde se nachází lidi v Kómatu, kteří se snaží přežít a fungují zde zajímavá pravidla. Vizuál převrácených měst a památek je velmi hezký a místy má divák chuť film pauznout a vyfotit si ho. Líbila se mi akční přestřelka vzhůru nohama na mostě, ale trochu mi vadil hlavní hrdina, který mohl mít zajímavější schopnosti i větší charisma. Ke konci filmu trochu dochází dech a krom hezkých efektů nic moc vlastně nenabídne, což je škoda. Potenciál zde byl vyšší. Za podívání však Kóma stojí, nic podobného ještě nebylo. Příběh****, Akce***, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál****,Atmosféra****, Napětí***. 6.5/10. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jako by někdo zfilmoval můj Pinterest - zkopíroval z jednotlivých nástěnek impozantní obrázky lodí, vlaků, ponorek, mostů, měst a industriálů, chaoticky je zavěsil do vzduchu a nechal mezi nimi a skrz ně pobíhat a poskakovat postavy. Hlavně prvních pár minut je WOW a celé to volá po sledování na velkém plátně, protože vizuálně je to fakt pecka a je na tom vidět každý rubl, co do toho narvali a že jich muselo být hodně. Bohužel, první polovina je dějově nudná, jen se chodí z místa na místo a vysvětluje se, přičemž velké mínus je, že se o postavách skoro nic nedozvíme. V druhé polovině wow efekt i fajn akce odezní, ale postavy se konečně prokreslí a zazní pár zajímavých, byť neoriginálních myšlenek. Jo, je to ruská splácanina Matrixu a Inception žonglující s kómatem, vzpomínkami a sny, která by potřebovala lepší scénář, režii, herce, akční scény i hudbu, ale už kvůli vizuálu to není ztráta času a pokud máte rádi filmové útěky do virtuálních realit jako já, taky byste neměli být zklamáni. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Svět, ve kterém se nachází člověk, co upadl do kómatu, je poskládán ze vzpomínek všech, již se zde ocitli. A pak jsou tu i sny, které patří do škatulky - vstup zakázán. I když jsem měl pocit, že sny a vzpomínky zde byly zaměňovány - viz místnost, kterou dostal Viktor jako byt. Snímek sází na vizuální stránku a tady je kámen úrazu. Po výtvarné stránce je fantastický svět působivý, po stránce trikové už to taková sláva není. Pozadí jsou placatá a vypadají jako namalované kulisy, většina objektů vytvořených v počítači působí až příliš uměle a pixelově. Z hlediska speciálních efektů nesahá Kóma americkým snímkům (comicsovky, Star Trek, Star Wars ad.) ani po kotníky, což by se nakonec dalo přežít, kdyby měl film větší spád a napětí. Na druhou stranu pár zajímavých scének se najde - úvodní honička, vyzvedávání torpéda či obklíčení smrtícími lovci. Konec potěšil, ale na film asi brzy zapomenu. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(72%) Ale jo, proč ne? Kóma je solidní, ruský film, který se dá asi vidět spíš jen jednou, ale mě to nepohoršilo a i docela bavilo. Nemůžu říci, že bych se zde nudil a hledal nějakou převratnou chybu. Největším kladem je rozhodně skvělý VIZUÁL EFEKTŮ – to se rusům povedlo. Samozřejmě to není nic extra jiného, co bych neviděl u jiných filmů, ale zde se na to dívalo opravdu hezky. Jak už tu každý píše, námětem je to tak trochu vykrádačka MATRIXU a tím vizuálem trochu Nolanového POČÁTKU. Ale to mi nevadí. Zápletku to mělo docela jednoduchou a pointa je rovněž taková přímočará, ale naštěstí funguje. Určitě bych k tomu rozuzlení něco poupravil a celkově bych obohatil scénář buď o víc akčních sekvencí, nebo nápadů, ale to by zase musel být mnohem větší rozpočet. Takže to vlastně asi ani lépe dopadnout nemohlo. K hereckému obsazení výtky nemám, i když mě skoro nikdo extra nezaujal. Hudba obyčejná, ale ušla. Takže taková nadprůměrná, příjemná jednohubka, kterou si ještě možná někdy při správné náladě pustím. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vizuálně to bere dech. Koukáte na bombastické obrazy na plátně to s vykulenýma očima. Příběh je celkem chytrý a klade otázky, které nejsou vždy zodpovězeny. To největší peklo si vytváříme v hlavě sami. K tomu velmi jednoduché dialogy. Vizuální efekty zastíní i Marvelovky. Pobavilo mě přeložení z němčiny do českého titulku "Jsem tady vůdce". ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kóma by se dalo pojmout jako ruská verze Počátku s menším rozpočtem a slabším příběhem, nicméně i tak se jedná o povšimnutíhodný film s nejedním zajímavým nápadem a několika audiovizuálně podmanivými scénami. Líbil se mi vizuál reaperů, podoba komatického světa a vesměs i jeho pravidla. Film má poněkud pomalejší rozjezd, což se cca od poloviny změní a děj jede již na plné obrátky. Nad filmem se po celou dobu vznášela na první pohled již ohraná, divácky však stále vděčná otázka: Co bychom byli schopni obětovat pro dokonalý svět, v němž je možné prakticky všechno? Ve výsledku milé překvapení z ruské produkce. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to podobně jako Ostrov, 13th Floor, Dark City nebo Equilibrium - příběh je vlastně jednoduchý a nenáročný (i když...), ale má to skvělou atmosféru, docela slušné napětí a velmi dobrý vizuál. Mne tady od začátku okouzlila ta krajina plná staveb a artefaktů doslova postavených na hlavu, teprve pak mě začalo zajímat, oč asi jde, což v určité chvíli je už tak nějak jasné, ale stejně mě to bavilo. Podobně jako o výše zmíněných filmů i tady jsou nelogičnosti, ale v menší míře jsem schopen je odpustit, pokud nebijí doslova do očí. A potěšilo mě, že ten jeden Reaper nabyl určité obrysy tváře plus byla vidět kápě, takže se svým způsobem vysvětlilo i tohle. Hele, tohle je druh sci-fi, které si na nic nehrají, a po čase si je rád pustím znovu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s kombajnem (klid, nezbláznil jsem se, je to uživatel), taky mi v hlavě okamžitě naskočil Počátek i Matrix, ještě se k nim ale přidal videoklip skupiny Korn Coming Undone. Je tedy jasné, že mi film nepřipadal příliš originální, přesto mě celkem bavil, a s klidem bych mu přihodil i čtvrtý kousek, kdybych se v určité fázi nezačal trochu nudit. Přes všemožné nedostatky CGI se mi hodně líbil vygenerovaný Žnec (nebo Reaper, jak kdo chcete). 3*+ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ruský Matrix s vizuálom v štýle Inception. Zase tu jeden vyvolený musí zachrániť všetkých ostatných tentokrát vo svete spomienok ľudí v kóme. Zápletka je strašne jednoduchá, takže sme hneď vrhnutý do akcie. Tá je hlavným ťahákom filmu. CGI síce chýba pár desiatok mega k dokonalosti, ale vizuálne to je neskutočne vynaliezavé a pôsobivé. Naháňačky v ktorých ľudia do strán alebo hore, čím sa mení celá perspektíva sú dostatočne pôsobivé. Pointa, ktorá za všetkým stojí ma zo začiatku trochu sklamala, ale úplne blbá nie je. Je to proste len príliš jednoduché, podobne ako postavy o ktorých sa tiež veľa nedozvieme a predstaviteľ ruského Nea by potreboval asi tak desaťkrát väčšiu charizmu. Ale napriek štedrej stopáži má film svižné tempo a ani na chvíľu som sa nenudil. Takže výsledkom je príjemná sci-fi jednohubka so skvelým vizuálom. 6/10. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Vykradený Inception navíc s mizernou akcí a slabýma efektama. Námětově je to sice v pohodě, ale co z teho, že... ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Počátek (Inception) říznutý Matrixem, skoro až vykradačka. Úvodní scéna připomene Neovu záchranu před agenty (mimochodem jedna z postav se jmenuje Tank, další Link - stejně jako dva piloti Matrixu a hlavní hrdina, ten je Architekt). Čas samozřejmě plyne v komatu pomaleji... Prvotní vykradačku nicméně přikryje meziúrovňový boj a pak to začne mít i děj. Takže příjemné překvapení, o dost lepší než ruská scifi Ochranci. Slušné efekty, rvačky slabší průměr, ale mělo to příběh. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celkem mile mě to překvapilo, jelikož jsem si to představoval horší. Stojí to hlavně na dost slušném vizuálu (aspoň na evropské poměry, kdyby chtěl někdo rýpat), díky němuž nejedna scéna vypadá úžasně, ale naštěstí to není postavené jen na tom a má to i nějaký příběh a myšlenku. A i když to rozhodně není dotažené a ve funkčnosti celého světa pořád zůstává nemalý počet otázek (obzvlášť ohledně těch černých bytostí), ale i tak to naštěstí není úplně blbě vymyšlené a navíc když je to akčňák, tak bych si v tomhle ohledu asi neměl moc na co stěžovat. Přitom bych byl mnohem radši, kdyby to bylo pojaté spíš jako něco mysteriózního a dobrodružného, protože jako akčňák to podle mě nemá moc jak vyniknout. Kór když těch akčních scén tu není bůhvíkolik. Možná i proto to v určitých místech působí krapet nudně. I tak ale celý ten film vnímám jako lehký nadprůměr a ačkoli nevím, jestli bych si ho někdy pustil znova, pozitivnější dojmy mi tu o něco málo převažují. Silné 3* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Z hlediska scénáře je to přehlídka klišé a schémat, ale jinak... Originalita a audiovizuální zpracování jsou na špičkové úrovni a já jsem jenom kroutil hlavou, jak něco takového mohlo vzniknout v Rusku. Holt se přisypaly haldy peněz a podle toho to vypadá. Jen tak dál. 80% ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

A čo keby to aj bolo inšpirované INCEPTION (ako že asi je) ? KOMA má vlastnú víziu a je rýdzo filmová. Problém vidím v zamiešaní akcie a romantiky - Prečo sa tam strieľali akože ? Pretože bez toho už by sa tam vlastne vôbec nič nedialo ? - mne by hádam stačilo, aj keby sa len prechádzali po tej kúzelnej koláži z potrhaných spomienok. Pri prechádzke ale nezostane - za obrázkami sa skrýva parádny komplexný príbeh. Problém je však v tom, že názov filmu sám už prezrádza, o čo pôjde, takže niektorým zmlsaným miestnym géniom to vďaka tomu prišlo hrozne "predvídateľné". "Príšerne neoriginálne" to zase bolo preto, že to námetovo čerpalo - alebo sa podobalo - až DVOM iným, slávnym filmom! Ale prosím vás! (U 20 marveloviek za sebou to problém nie je..?) Ako vravím, mne prišla KOMA v pravom protiklade k väčšine komentujúcich až zbytočne "komplikovaná" v zmysle pokračovania a rozvíjania deja... pretože aj bez všetkých tých ďalších zápletiek iba samotné blúdenie vo svete útržkov spomienok a zisťovanie ktorá je koho, s riešením mučivej otázky, či sa odtiaľto dá dostať alebo sa zmieriť s miestnym, možno večným, možno mihnutým, životom, je dostatočne silné... Nie je to len s padnutou sánkou vyučujúcich zložená skúška zo špeciálnych efektov... - podopreté ešte tým príbehom nie je KÓMA nepodobným zjavením, ako keď Rusi kedysi prišli s NOČNOU HLIADKOU. A predstava úniku pred šedivým životom, horkou skutočnosťou reálneho sveta (a možno aj súčasným režimom) do zabudnutia snového sveta vybudovaného iba vlastnou fantáziou, je znepokojujúco lákavá. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Efekty jsou místy doslova ohrmoující, ale možná měla produkce část peněz investovat i do lepšího scenáristy. Film má skoro dvě hodiny a děje v něm je stěží na hodinu. Ani tak si nenašel čas na práci s postavami, na vykreslnení atmosféry, nebo na lidské momenty. Když se příběh dokodrcal až k akci, spadla kvalita ještě o stupeň níž. Tak nudné a nezajímavé přestřelky už jsem dlouho neviděl. Kóma má slušný námět a fantastické prostředí. Zbytek nestojí vůbec za nic. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Vizuál mě posadil na kostrč. Příběh je taky fajn. Víc charisma by ale zasloužil hlavní hrdina a akční scény by potřebovaly dost oktanu. Dostat tohle do ruky rejža, který by z námětu dostal dynamiku a švih, asi bysme se z Kómatu posrali. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Rusi urobili dosť parádny film, ktorý sa nemusí za seba veľmi hanbiť. Hej, Počiatok, Matrix, možno herný Stalker, trošku filmový Annihilation. A celkom to vyšlo. Aj človeka poteší, že to stojí na ruských hercoch (netreba hviezdy a veci z USA), keď je film s myšlienkou a kvalitný, tak má šancu. Rusi sú už schopní konkurovať americkej produkcii, ale to už sme zistili dávnejšie. Len tá hlavná myšlienka filmu, resp. rozuzlenie, no, je to také svojské (azda, ak by toto bolo dopilované, lepšie premyslené-pozmenené, tak by možno išlo o pecku). ()

Reklama

Reklama