Reklama

Reklama

Země jahod

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Patnáctiletý Wojtek cestuje s rodiči z Polska do Švédska, aby na farmě sbírali jahody. Pozná zde temné podsvětí, v němž jsou sběrači ze zahraničí vykořisťováni místními zaměstnavateli, kteří se ani neobtěžují zapamatovat si jejich jména. Navzdory tomu se začne zajímat o dceru z hostitelské rodiny Anneli a oba teenageři se začnou tajně scházet za zády svých rodičů. Mezi řádkami jahod tak poprvé vzklíčí mladá láska, která mezi nimi prolomí neviditelnou bariéru. Okolní svět však na jejich vztah nikdy nepřistoupí. Oba mladí milenci se nakonec ocitnou lapeni na opačných stranách barikády, zatímco se pomalu začne schylovat ke konfliktu mezi Švédy a sezónními pracovníky, který se vyhrotí v násilný střet. (Cinemax)

(více)

Recenze (16)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě nepřekvapuje, že se podobného tématu chopili zrovna Švédové. Ti mají svými filmy vždycky poměrně blízko k sebekritice. Zde je od začátku dost zajímavé sledovat jak chování Švédů, tak chování Poláků. Na oba byste toho našli víc než dost, takže Vás důsledek v závěru filmu ani moc nepřekvapí. Horší je, že nevím, jestli z toho filmu vůbec plyne nějaké ponaučení. Podle mě to není úplně o národu, jako spíš o prostředí. Nicméně z toho filmu je hrozně vidět, jak se Švédi vykazují jako určitý nadnárod na rozdíl od Poláků. U Poláků je zase těžký je brát líp, když půlka hereckého komparzu hrají hooligans z FC Katowice. No...tyhle srovnání národů ve filmech mě vždycky hrozně baví... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zavři oči. Jo, zavři oči. Když seš sama a nikdo tu není. A je tma. Nemyslíš, že někdo stále slyší tvoje myšlenky? I když tu nikdo není?“ - „Ano.“ - „Pak víš, že nejseš sama. Někdo tě vidí.“ Sice film vypráví o přezíravosti Švédů vůči Polákům, ale dalo by se to velmi lehce aplikovat i na jakýkoliv jiný východoevropský národ (včetně Čechů). Ale Poláci tomu svým chováním rozhodně nepomáhali, právě naopak. A na pozadí téhle vzájemné nevraživosti a čistě pracovního vztahu (sbírání libovolných plodin) spolu s krédem „Vyděláme si a vrátíme se zpět do Polska, jo?“ začne zakázaná romance. A mě bavilo to velmi opatrné, nejisté a pomalé oťukávání spolu s kulturní i částečnou jazykovou bariérou (ti 2 mají alespoň angličtinu). Jejich křehká, tajná láska musí brzy čelit výzvě, na kterou ještě nejsou připraveni…Závěr byl pěkný, jakkoliv třeba naivní, a divák si může domyslet, jak by to asi pokračovalo, ale sem pasoval. Byl jako z jiného světa, lepšího a hezčího, takového, jaký by měl být, i když není. Proto nebudu tak přísný a dám filmu solidní 4*. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Film, u nějž oceňuji vyváženost - pokrytectví a nabubřelost Švédů a vyčuranost a nevděčnost Poláků. Další variace na zakázanou lásku dobře zahraná a dobře napsaná. Příjemný, nenápadný snímek spíše pro klubového diváka. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době zase film, který se mi hodně hluboko vryl do paměti. Líbilo se mi to prostředí a různorodost hlavních aktérů. V málokterým filmu můžete slyšet hned tři jazyky. To mě hodně bavilo. Hlavní herecké dvojici to moc slušelo. Škoda, že to tady na čsfd vidělo a hodnotilo tak málo lidí. O tomto filmu by se určitě mělo vědět víc. Ráda se někdy podívám znovu. 95%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film pěkně zobrazuje atmosféru mezi sběrači a vztahy Poláků se Švédy. 1) Spoiler. Přemýšlím, v čem spočívá komentátory často zmiňované vykořisťování zahraničních sběračů. Kradli Litevci, kradli Poláci, když Švédové jednoho usvědčili, nevyplatili jeho rodině třítýdenní mzdu. A co má jako být? 2) Problematika gastarbeiterů je vylíčena velmi obecně. Totéž by se mohlo odehrát v mnoha místech, kam jezdí za prací nádeníci z chudých zemí. Rovněž teenagerovský vztah zobrazuje běžnou obecnou situaci s typickými a obvyklými reakcemi ze strany lokálů (na budku dostane na české vesnici i Pražák, který se začne zajímat o místní děvče). Až na konci filmu jsme svědky specifického incidentu. 2) Zajímavý koment: Malarkey****. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tento film bol viac o Poliakoch než o Švédsku. Po 10 minútach mi bolo jasné, kam to bude smerovať a nemýlil som sa. Mám rád teenagerské filmy a Švédi ich točia výborne. Lenže zamilovaní mladíci sú tu iba zosilňujúcim prostriedkom prvoplánovej spoločenskej kritiky. A tak namiesto young adult romance som zhliadol stredne ťažkú sociálnu drámu. Tieto 2 žánre dokáže spojiť iba zručný scenárista. Wiktor Ericsson to podľa mňa nedokázal a pravdepodobne sa o to ani nepokúšal. Škoda. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý švédsky film o Poliakoch muklujúcich na plantážach. Téma filmu rozhodne originálna, a podľa mňa to bolo celkovo aj vydarené. Zápletka pôsobila spočiatku prvoplánovo, ale napokon sa to celkom fajn rozbehlo. Postavy poľských "robotníkov" mi moc sympatickí veru neboli, až na Wojteka, ktorý sa bohužiaľ nechal ľahko zmanipulovať kamošmi a dal do stávky prakticky všetko - dôveru rodičov i jeho milej Anneli. Dialógy boli bohužiaľ slabšie, a práve tie mohli film dosť posunúť vpred. Ale na tie 3* to inak celkom bolo. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Príbeh odzrkadľuje kontrasty bežné v ktorejkoľvek krajine sveta – tých, v maringotkách a tých, za hrubými múrmi svojich domovov. Wojtek nie je zlý chlapec, ocitne sa ako podradný brigádnik - zberač jahôd v bohatšej krajine. Naskytá sa nám príbeh nerovnej lásky, tej nežnej, objavujúcej, keď stačí krivý pohľad alebo nevhodne zvolené slová a mladý človek má v sebe zlosť na všetky nespravodlivosti tohto sveta. Film mi pripomína 90-te roky, keď sa nám otvorili hranice a prvýkrát sme sa dostali do západnej cudziny. Maliny s nami oberali aj domáci, ale na rozdiel od nás, ktorí sme si prišli ako študenti si zarobiť prvé vlastné libry, oni to mali ako letný kemp a zárobok im stačil na pivo. ()

TerezD 

všechny recenze uživatele

Průměrné sociální drama, kde dva hlavní protagonisté prožívají milostné vzplanutí. Dějově se nejedná o nic speciálního, jak sociální tak i romantická linie jsou vylíčeny velice šablonovitě bez velkých zvratů. Při sledování jsem neměla pocit, že polští sběrači byli nějakým způsobem utlačováni, jednali nečestně, nedostali vyplaceno, to se mi zdá fér. Švédové se snažili sebekriticky vyjádřit postoj k cizímu národu, ale mám pocit, že se celá kritika vytratila někde v neznámu. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Od Wiktora je to tak trochu kopání do vlastních řad, ale tentokrát si myslim, že málokdo bude mít problém fandit Romeovi a Annelii...a vůbec Polákům obecně (Stale bez kasy, to my Polacy). Takový moderní otrokáři, jsem rád, že jsem se nakonec rozhod ject válet si šunky do emeriky jako plavčík, místo abych se někde lopotil na poli. PS: Počet záběrů bez větrných elektráren: 0. #kviff (80%) ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Je ostudou země že nevytvoří podmínky lepšího života a tak se lidi starají jak umí i za cenu že potlačí hrdost. A toho využijí mafie a problém je na světě.Ale že by se Poláci nechali takhle odrbávat....Spíš by mi to sedělo opačně :-)) ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Švédsko-polští Romeo a Julie mezi řádky jahod. Takže máte-li rádi jahody, polštinu a dorost švédského bikini teamu, film jako stvořený pro vás. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Dle popisu jsem si myslel, že základem filmu bude především shakespearovský vztah, ale naštěstí tomu tak není. Příběh polského Romea a švédské Julie pouze doplňuje a více dramatizuje hlavní děj. Ten se věnuje převážně polským dělníkům a švédským... no, řekněme šéfům. Na věc ale nenahlíží jednostranně (i když kdo nese hlavní vinu je jasné) ani Poláci zde nejsou vykresleni zcela bez poskvrny. Právě ten vývoj vztahů, je na filmu nejzajímavější.. občas vypadá nadějně, že by se možná někdo více zajímal, či bavil, ale celkově směřuje k poslední kapce a problému. Ten hlavní přichází před a během odporné oslavy, současně je však právě závěrečná scéna tou nejsilnější a nejemotivnější ve filmu. A Wojtek s Anneli? Taktéž to nejsilnější přichází právě při závěrečné scéně... konec vlastně potěšil, vcelku překvapivě. Celkově se divím, že si právě Švédi natočili takový film. I když proč uhýbat pravdě a vlastně oni jsou národem, jenž na sebe rád hází kritiku. 80% ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Love story na pozadí sociálního dramatu. Spíš festivalového typu. Výborně vykreslené prostředí polských gastarbeiterů. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Dobrá téma ale nedotiahnutá do konca. Zo zberom jahôd mám aj ja osobné skúsenosti (Anglicko) ale veľa momentov som zažil aj ja osobne, škoda teda, že tvorcovia ešte viac nevygradovali samotný dej k nejakému kvalitnejšiemu koncu. ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Pěti hvězdiček se nebojím. Příběh není nijak komplikovaný, opravdu taková současná letní variace na Romea a Julii, ale dojemný až k slzám (no zaplakal jsem si), zejména závěrem. A režisérovi patří jedna hvězdička navíc za odvahu režírovat film v jazyce, kterému nerozumí (ale asistentka z Polska mu prý potvrzovala, že to herci říkají dobře:-)) Výborně vybraní mladí herci a koneckonců i rodiče hlavního hrdiny. ()

Reklama

Reklama