Reklama

Reklama

Šestnáct nohou

  • Austrálie Sixteen Legs (více)
Austrálie / Nový Zéland / Singapur / USA / Velká Británie, 2017, 102 min (Alternativní 44 min, Televizní verze: 52 min)

Obsahy(1)

Obří prehistoričtí pavouci hledají lásku ve tmě. Neil Gaiman cestuje do australských jeskyní a získává poznatky o těchto splétačích pavučin již 25 let. Tento hmyz přežil dinosaury, oddělení kontinentů i lidskou civilizaci. Oceňovaný dokument zve diváky do divokých koutů Tasmánie, do míst, která zůstávají ukryta. (National Geographic)

Recenze (4)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fascinující výprava za přírodou Tasmánie. Čarokrásné scenérie - hory, útesy, lesy, vodopády, moře a především jeskyně. První polovina se jim věnuje až didakticky, ve druhé dojde konečně na pavouky. Krásní, s červenooranžovýma nohama a temně červenými chelicerami, spřádají u stropu své sítě, co vypadají jako záchranné. Ale běda jeskynní kobylce, která v ní uvízne! Pavouk ji bleskurychle kousne, odstraní jí pro něho nebezpečné zadní nohy a buď se za chvíli pustí do hodování, nebo si ji nechá v kokonu na později. V závěru také divák zjistí, proč se dokument jmenuje šestnáct nohou. Čas v jeskyni plyne pomalu, a tak i zdejší pavouci se dožívají několik desítek let. Když se vylíhnou mláďata, rozprchnou se po celé jeskyni. Číhá na ně spousta nebezpečí, třeba i masožravé kobylky, ty, co se stanou jejich potravou, když se jim podaří dospět. Nu a pak je zde kanibalismus a další nástrahy. Jak mám rád Gaimana, tak tentokrát mi do filmu příliš nesedl, klidně bych ho vypustil. Ale jako celek je tenhle dokument skvělý! ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Holt je to pavúk, ktorý žije v jaskyni a siete si robí horizontálne. A to je všetko, čo ho líši od ostatných spolubratov. Plusom sú detailné zábery vo vysokom rozlíšení.. ()

Reklama

Zetwenka 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na pavouka a dostala jsem více než půlhodinu popisu krajiny Tasmánie, byť krásné, to je  bezesporu, ale   jak píšu, čekala jsem  věnování  se pavouku samotnému. Na něho přišla řada až později a moc sděleno nebylo. Jeho biotop  byl  ale rozebrán od A do Z, on jen tak povrchněji a v útlumu, pořád jsem si říkala zda vůbec koukám na dokument o pavoukovi nebo  cestopisno-krajinou přednášku. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama