Reklama

Reklama

Učitel - Série 1

(série)
Trailer
Polsko, 2016, 9 h 10 min (Minutáž: 55 min)

Kamera:

Marian Prokop

Hudba:

Atanas Valkov

Hrají:

Grzegorz Damięcki, Piotr Głowacki, Cezary Łukaszewicz, Maciej Stuhr, Mateusz Więcławek, Malwina Buss, Magdalena Cielecka, Katarzyna Dąbrowska (více)
(další profese)

Epizody(10)

Recenze (31)

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždycky jsem měl slabost pro příběhy s kriminální zápletkou z vesnického či maloměstského prostředí, kde zločin slouží jako katalyzátor starých křivd, které měly zůstat zatajeny. Vždycky jsem měl slabost pro charismatické hrdiny, kteří přicházejí "odnikud", "nikdo neví" kde se vzali a postupně se odkrývá pravý důvod jejich příchodu. Toho všeho se mi tu dostalo měrou vrchovatou. Atmosféra je vskutku parádní, příběh obsahuje několik zvratů, které však nejsou samoúčelné a stále se drží uvěřitelné roviny. Všechny postavy, ať už je to profesor Pavel, všichni mafiáni, zkorumpovaní i čestní poldové, drogoví dealeři i drzí frackové jsou z masa a kostí, mají hloubku a jsou výtečně zahraní. Maciej Stuhr dokazuje, že je hereckým esem mezinárodního formátu a Grzegorz Damięcki v úloze arogantního podnikatele Molendy je mu důstojným protihráčem. 95%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Keře jsou na březích řeky dost husté, děti se navečer rády toulají. Na hubování, na vyptávání, na otázky neodpovídají. Ptáci zpívají, nebe je modré, křičí Učitel a drží si brýle." Tajomná realita poľského vidieka, kde všetci vedia všetko, ale nik nechce nič riešiť naplno a otvorene pred novo pichádzajúcim učiteľom, ktorý si sem prišiel napraviť účty súkromnej minulosti. Veľmi dobré spracovanie drží diváka v napätí do konca série. Kvalitný poľský príspevok do radu výborných krimi seriálov. Na úvod komentára som len citoval z piesne "Učitel" kapely Z kopce (text: Petr Váša). Prišiel mi k seriálu tak nejak príhodný: mlčanlivý žiaci držiaci kopec vnútorných tajomstiev pod pokrievkou, túlajúce sa deti i dospelí po okolitých lesoch, kde bola objavená mŕva študentka strednej školy, učiteľ snažiaci si podržať si dôstojnosť, čosi deti naučiť a čosi aj vyšetriť. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

K závěru zásadní výhrada. Lhaní je trestné, je-li křivým obviněním nebo křivou svědeckou výpovědí. Ale i tak se těším na další sérii. Pokud polské školství vypadá takhle ... raději bych děti učila doma. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem si zcela jista, zda by nějaká skutečná policie dala tolik prostoru svědkovi, aby z něj udělala detektiva-amatéra. Ale na tuto tvůrčí licenci jsem zvyklá. Celých 10 epizod překvapivě dobře drží napětí, což je nepochybně dáno i tajemnem, které obklopuje postavu učitele. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na podobnost výchozí situace s "Twin Peaks" tu už přede mnou upozornili jiní a já k tomu dodám, že sovy, jak známo, nejsou tím, čím se zdají být. Rýsující se rozuzlení vypadalo zprvu lehce banálně, pak se ukázalo, že vše bude patrně poněkud složitější a když byla nakonec jako hybatel řetězce nešťastných událostí a morálně nejzkorumpovanější osobnost odhalena postava, která mi byla po celou dobu asi nejsympatičtější, musel jsem před odvahou a důmyslem tvůrců smeknout pomyslnou rogatywku. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série této polské kriminální ságy se hodně podobá serverským detektivkám. Ponuro, tajemno, hlavním hrdinou je člověk s mnoha osobními problémy. Vražda studentky místního gymnázia se vyšetřuje po celou dobu, ale přibývají další případy a další mrtví. Maciej Stuhr hraje hlavního hrdinu, učitele, velmi dobře. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže, máme tu malé mesto a zavraždenú sedemnásťročnú, krásnu blondínku, obľúbenú premiantku triedy. Kde na to tí Poliaci len chodia? Do Dobrowic (spomínané malé mesto) prichádza nový učiteľ z Varšavy, vraj z osobných dôvodov a účelovo sa zamotá do všetkého, do čoho sa zamotať dá. Vraždy, drogy, skazená mládež, skazení dospelí, biznis so Švédmi (nevídali) aj bez Švédov, korupcia, intrigy, milostné avantúry, temné tajomstvá a hnusné ohováračky. Proste štandardné malomesto. My z väčších miest také problémy nemáme, aj keď blondín je všade dosť, že? Ak pri mojom popise nikomu na rozum neprišiel seriál Twin Peaks, tak ho ešte nevidel (nie rozum, Twin Peaks). Navzdory povedomému základu, medzi týmito dvoma dielami neexistuje žiadna ďalšia podobnosť, Belfer sa drží v medziach reality a sleduje svoju vlastnú originálnu dejovú líniu. Tuším sa začínam do Poliakov zamilovávať, len nech sa nezačnú príliš nakláňať na západ a ponechajú si tú čarovnú, pre slovanské filmy tak typickú, dušu. Sic telesnou konštrukciou nezodpovedá, pán učiteľ Pawel mi vizuelne pripomínal jedného reálneho Pavla a ako jeho osobnostný protiklad ma ten fiktívny svojim správaním neprestával udivovať (čiste súkromná pridaná hodnota, pardon). ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A co z toho teď máš? Žes viděl ten polskej seriál? :-) Skandinávie to není, ale velmi solidní počin jo. Taková ta kritika maloměšťáckejch poměrů podpořená zajímavými hereckými typy a výkony. Scénář sice občas připraví postavám dost zvláštní jednání, ale za ten nečekanej závěr dávám silný ****. Stručně: rád se podívám s učitelem i do Wrocłavi... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Učitel polštiny se možná minul povoláním, každopádně umí jednat jak s rodiči studentů, tak se svým nadřízeným. Fascinující je také počet chybných zatčení a to, jak nenuceně se všude pali papierosy. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celé to bylo hodně akční, místy hodně zhuštěné. Až na konci mi začalo docházet, že ten čas mohl i splývat, i když příběh byl minimálně na dva měsíce. Nicméně tímto si mě Poláci ještě víc získali a já se ptám, je takový problém něco takového vytvořit i u nás? ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozjezd byl sice trochu pomalejší, ale s kazdým dalším dílem se přidávalo na dramatičnosti a atmosféra také houstla. Kladné i záporné postavy se povedlo výborně herecky obsadit. Rozuzlení celého příběhu bylo nečekané a parádně vypointované. Po zhlédnutí první série mi nezbývá nic jiného, než našim polským sousedům zatleskat za tuhle bravurní detektivní podívanou. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Dobrowice, milý název pro sympatické městečko. Ha, ha. A při tom tam paradoxně bují zlo, jak zhoubnej nádor. Místní mafie v čele se sofistikovaným parchantem Molendou, kterého luxusně zahrál Grzegorz Damiecki v padnoucím obleku a intelektuálských brejličkách, co se prezentuje, jako mílius neviňátko, filantrop a příkladný občan. A při tom je to ultra hajzl, který ovládá celé město. Ovšem v rukavičkách a na špinavou práci má bandu hamížných tajtrlíků, kteří pro love udělají cokoliv. Samozřejmě s něma táhne basu vyžrané policejní prase, které je extra ve formě a převyšuje všechny o hlavu. Do toho se tam, jak na potvoru stane zločin a přiláká to jednoho učitele z Varšavy, který v tom má osobní interes. Je jak osina v prdeli a pořádně rozčeří hnilobné, stojaté vody Dobrowic a kompletně to tam rozjebe, takže mafiáni se musejí mít sakra na pozoru a pomalu začíná jít všechno šejdrem. O tom co tam předvádí spratci z místní školy, není třeba ani mluvit, ti si s dospělými v ničem nezadají a mnohdy je s přehledem trumfnou. A Evelína, ambiciozní, třídní čubka je horší, než pytel štěnic a ještě všechno násobně komplikuje. Takže je opět zaděláno na slušnou, napínavou a atmosférickou jízdu, jak to Poláci umějí na jedničku s hvězdičkou. První série výtečná. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Skvelé zrkadlo doby či už je to PL alebo SK. Že je skorumpovaný Magistrát, polícia, v businesse samý podvod, na to som si už akosi zvykol. Je to smutné, ale mladí nezaháľajú ....Nie som v žiadnom prípade obhájca sociku, ale pri spomienkach na čundre, lyžovačky, pivné hodovanie a skvelú partiu mám z toho blbú náladu. Nehovoriac o súčasných Mgr, Ing, JUDr zo Skalice, Sládkovičova, Univerzity Mateja Bela v BB ( a aj sa to dobre exportuje, či .... JUDr. Marek Dospíva ? ) ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Maciej Struhr přijíždí na malé město jako učitel na střední školu, jejíž studentku někdo zavraždil a on se dá do pátrání po vrahovi. Postupné odhalování jednoho zločinu plynule přejde v rozkrývání mocenských struktur na malém městě - korupce, klientelismus, obchod s drogami apod. Dobře vystavěný příběh, vykreslení postav a herecké výkony parádní. Poláci si zkusili něco jako severskou detektivku a mně to bavilo tak jako dlouho nic jiného. ()

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý počin. tak říkajíc: "Nikdo není úplně bez viny". A tak nějak mi vytanulo, že přes Polsko se převalovalo Rusko i Německo. v Učiteli lze oba vlivy vnímat. PS Polských seriálů tu od Čtyřech v tanku nebo Klose nebylo. Stojí za to víc se k severním sousedům dívat. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z polské tvorby jsem snad viděl jenom Sexmisi a to ještě ne celou. Řekl jsem si, že dám Učiteli šanci v prvních dvou dílech a dál se uvidí. Zhltnul jsem nakonec všech deset a už se těším na další sérii. Vyšetřování smrti studentky, díl od dílu víc a víc podezřelých, kteří postupně odpadají buď vinou alibi, nebo smrti, takže až do poslední části jsem neměl ani tip na to, kdo a proč. Samozřejmě bych našel nějáký mouchy, nebo v některých částech trochu nelogičnosti, ale v tomhle případě to prominu. Kvituju i zakončení, kdy se zdá být všechno vyřešený a byl jsem nejdřív tak trochu zklamanej z jednoduchýho motivu, aby se ještě něco nenašlo na v tu chvíli bezůhonnou a oblíbenou spolužačku a nenavázalo tak trochu vydíráním od policajtů na další sérii. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Každý je trochu zbabělec, proto nosíme masky..." Kvalitní kriminální série polské provenience. Logika chování sice párkrát zaskřípala, ale jinak byl scénář více než solidní a herecké výkony především mladých herců byly výborné. ()

Reklama

Reklama