Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Po velkém úspěchu první řady polského seriálu Učitel (originální polský titul zni Belfer, anglický The Teach) se tvůrci rozhodli pro druhou osmidílnou sérii, na jejíž režii se podíleli dva režiséři Krzysztof Łukaszewicz a Maciej Bochniak. Hlavní postavu středoškolského učitele Pawła Zawadzkeho opět ztělesnil Maciej Stuhr, hvězda polského filmu a divadla. Na rozdíl od první řady, jejíž děj se odehrával v pomyslném městečku Dobrowice, se tentokrát tvůrci rozhodli pro krásné historické město Wrocłav, česky Vratislav. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série si zachovává úroveň stejnou jako první. Tentokrát je učitel přeložen na gymnázium ve Wroclawi, kde se podivně ztrácejí studenti. Jeho přítelkyně mu řekne, že je s ním těhotná. A stále více ho balí nejkrásnější studentka z celé školy. V osmi dílech bude přibývat akce, přibudou i další mrtví. A nakonec se dočkáme otevřeného závěru. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud jsem projektu jako celku dal 4 hvězdičky, byl to kompromis mezi první sérií, která mě nadchla, a druhou, která přece jen v porovnání s první sezónou zřetelně zaostávala. Výtky, které směřují k překombinovanosti a nerealističnosti scénáře, považuju za opodstatněné. Fantazie scénáristů tentokrát dostala až moc velká křídla a víc střízlivosti by určitě nezaškodilo. Na druhou stranu mi ten konstrukt nevadil zdaleka tolik, jak bych nakonec očekával. Nehledě na to, že podobně nebo i víc přepálených je řada projektů z oblasti tzv. severské detektivky a prochází jim to až podezřele snadno. Stále funguje příjemné obsazení v čele s Maciejem Stuhrem a pořád se daří udržet pozornost diváka a vnášet aktuální témata. Trochu sice přidávám, ale nechť. Celkový dojem: 70 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komentář může obsahovat několik spoilerů! Že tvůrci ve druhé sérii změnili děj z psychologické krimi na akční thriller by mi tolik nevadilo, kdyby nezatratili všechno, na čem postavili první sérii. Napínavé a skvěle zahrané je to stále, ale už od začátku to v příběhu skřípe jak v nepromazaném stroji, který se v poslední epizodě definitivně zadře. Civilní způsob vyprávění je ten tam (výcvikový tábor pro mladistvé je hoooodně přitažený za vlasy), postavy ztrácejí logickou motivaci (Pavel, který se minule dokázal na férovku postavit dvěma urostlým bouchačům se tady nechá vyklepnout od rachitického mlíčňáka, detektiv vyhrožuje Pavlovi, i když splněním výhrůžek by si nejvíc ublížil sám atd.) a závěr působí spíše jako parodie. Schází rovněž nějaký charismatický záporák, jakým byl v minulé sérii Řehoř Molenda. První sérii doporučuji všemi deseti, na druhou sérii doporučuji rezignovat. 40%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kým prvá séria držala absurditu na uzde, tá druhá sa v druhej polovici prehupla do extrémnej hlúpoty. Nemá zmysel strácať čas s niečím, čo sa nedokáže udržať na uzde rovnako, ako Rosenberg vtáka .. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejslabší z celé druhé série byl první a poslední díl. Díky lehce otevřenému konci je dle mého mínění zaděláno ještě na trojku, tak jsem zvědavá na pípadné pokračování ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z počátku jsem si říkala, jak úžasné tempo seriál v nové sérii nabral. Celou dobu jsem se výborně bavila a pak náhle přišel poslední díl. A ten byl nechtěně nesmírně vtipný. Kdyby se mi tvůrci snažili nakukat, že pán, který skončil v jámě, je primabalerína, uvěřila bych snáz. ()

rikitiki odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždyť to postrádá sebemenší smysl! Obvykle nehodnotím jednotlivé řady, ale tady nejde jinak. Zatímco první série zobrazila na kriminálním případu zatuchlý život maloměsta, který rozčeří příchod supermanského učitele polštiny, druhá série už jen plácá nesmysly. ----- Učiteli pořád zůstala zázračná schopnost vyšetřovat a prohlédnout spletité intriky, ale jeho postava je upozaděná kvůli přehršli motivů, různých zájmových zločineckých skupin, středoškoláků, kteří se chovají melodramaticky, divadelnímu představení, překážející přítelkyni, vnitřními boji mezi detektivy, střelbou na škole, kterou nikdo moc neřeší.... Není divu, že v téhle sérii učitel často brečí. ____ Postavy nemají vůbec žádnou soudržnost. Jednou řeknou tohle, aby to následující větou popřely. Dialogy vůbec na zabití: gynekolog k těhotné "Máte tenkou placentu, možná se utrhne, možná ne. Hlavně buďte v klidu." Vyšetřovatel o pubertální holce, kterou vyšle mezi protřelé zločince: "Mám pocit, že ta holka to zvládne." Vyšetřovatel vyhrožující, že ublíží nenarozenému dítěti..... Chování postav si protiřečí, v té samé scéně klidně i několikrát změní motivaci a rozhodnutí. Občas tam někdo někoho zabije, ale většinou není jasné, proč vlastně.. Poslední díly jsem už vnímala jako parodii, které jsem se smála nahlas.. SHRNUTÍ: Scenáristé by měli okamžitě tenhle matroš zahodit. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě slabší než první série, to žádná. Díky druhému dílu a zakončení dávám body dolů. Ale pořád je to lepší než česká produkce. Tam je to pořád o level jinde. Ta polština v těch dialozích je prostě více cool, tak asi jako když slyšíte zpěvnou angličtinu a pak ji mějte předělat do jiného jazyka. České titulky ani zdaleka nedosahovaly úrovně dialogů. Za mně bych to zkrátil na 6 dílů. Kamera taky skvělá zvlášť, když 80% záběrů je z dnes moderního steadycamu. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V druhej sérii sa uveriteľnosť zvíja v predsmrtných kŕčoch a jeden nemá absolútne žiadnu šancu sa logicky dopracovať k hľadanému zakopanému psovi. A keď už som v tých frázach, bolo to síce pritiahnuté za vlasy, ale napínavé jak malé gate a nenudilo. Koniec je na zdvihnutie obočia, ak bude ďalšia séria, tak poteš pánboh. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jistě slabší než první série, ale pořád zajímavé. Už proto, že jsem ve Wroclawi loni byl, mě to zajímalo. A začátek byl opravdu silný a slibný. V poslední třetině to ale začalo vyjíždět z kolejí a ten závěr... Hodnocení poslední epizody to dobře ilustruje - šíleně překombinovaná v rychlém střihu po sobě. Jestli jsem před chvíli vytýkal Zrádcům neadekvátně rychlý průběh poslední části oproti zbytku seriálu, tak tohle byl ultra sprint ke konci :-(. Škoda toho, ale i tak mě Poláci bavili a proto slabší **** ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve dvojce jsem si už na Macieje Stuhra zvykla, už mi ani nevadilo, že skoro v každé scéně pláče. Děti a dospívající zde byly ještě divnější než ty v první sérii, ale snad to byla jen fabulace a v Polsku žije i normálnější mládež. Ale když jste si odmysleli všechny nelogičnosti, tak se na to dívat dalo, protože to bylo opravdu napínavé. A konec opět docela překvapil. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z druhé řady jsem zklamaný. Byť návaznost byla dána první řadou, tak pokračování takové úrovně nedosáhlo. Celé to bylo místy těžko uvěřitelné a křečovité, jak se za každou cenu tvůrci snažili překonat první řadu. Zvláštní byla i snaha propojit první a druhou řadu některými postavami, což mi přišlo do určité míry umělé. Možná mělo zůstat pouze u první řady... ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sice mě to značně překombinované rozuzlení krapet zklamalo, ale to nic nemění na tom, že jinak to byla opět skvěle vygradovaná detektivka, kvalitou určitě srovnatelná s první sérií. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série je oproti první daleko slabší, překombinovaná a přestřelená více mimo realitu ( ten hlavní motiv, že civilista učitel je nasazený policií nebo tajnou službou trochu bolel ), ale dám čtyři hvězdy, protože pořád je to solidní nadprůměr, protože: 1) způsob vyprávění drží pozornost od prvního do posledního dílu 2) Paulia Szostak prodělala oproti první sérii trochu kotrmelcovou změnu osobnosti, když se ze středoškolačky novinářky stala drsňanda s teakwondem, ale dva díly si ukradla úplně pro sebe a ty jsou nejlepší 3) respektive úplně nejlepší je pětihvězdičkový díl S02E02 s osamělým střelcem ve školní budově, který v posledním díle je zajímavě vypointovaný. Třetí série se točit asi nebude, protože by bylo jasné, že největší gauner je ten, který je do předposledního dílu ta nejsympatičtější postava. ()

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek působí slabě. Od finále "lesní" epizody se ale vše stupňuje ,až...až se tvůrci začnou v poslední části chystat na případná pokračování, a vše jde zase dolů. Konstantní kvalitu zde drží hudba/zvuk. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Měl jsem ze druhé série trochu obavy, ale zbytečně. I když mi teda ta první přišla lepší a zajímavější (asi díky tomu, že se vyšetřovala hlavně vražda studentky a ostatní se na to hezky nabalilo). Ve druhé sérii je těch otazníků víc, je o hodně akčnější a drsnější než ta předchozí, vrchol nastane ve druhém topovém díle masakrem ve škole, na druhou stranu, když se nad tím příběhem po konci člověk trochu zamyslí, tak se nechali tvůrci asi trošku unést amerikou. I když mě celkem zklamal poslední díl, především tou překombinovaností, musím polákům zatleskat. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Když si kupuješ v krámu okurku, nikdo se tě neptá, jestli ji budeš jíst nebo strkat do zadku..." Druhá série je sice asi méně mysteriózní, ale to trochu jiné zpracování příběhu mne zaujalo ještě o něco víc. ()

Akaja 

všechny recenze uživatele

Druhá série mi přišla mnohem lepší hlavně kvůli většímu počtu postav, kterým bylo vidět pod ruce. ()

Reklama

Reklama